Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Even voorstellen Pascal  (gelezen 1502 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Pascaldo

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Even voorstellen Pascal
« Gepost op: 02-05-2021 08:35 u »
Hallo allemaal,

Mijn naam is Pascal 45, woonachtig in zuid-Oost brabant en heb mij onlangs hier aangemeld omdat ik graag mijn eigen bier zou willen brouwen. Naast de ontdekkingsreis bierstijl/smaak ben ik ook met whisky op ontdekkingsreis.

Ik heb nog nooit 1 druppel zelf gebrouwen en ben vooralsnog mij aan het inlezen over het hoe en wat, zowel hier op het forum (waar een berg info staat) als op FB en in de boeken van Adrie en Jacques.

Mijn sterke voorkeur gaat uit naar een elektrisch pan (tussen 20 a 30 liter), omdat ik daarmee (in ieder geval voor mijn eigen gevoel) het beste, gecontroleerd de temperaturen consistent kan houden. Ik heb wel gemerkt dat je je hierin snel verliest en als beginner zat ik op een gegeven moment naar systemen te kijken van meer dan Ä 1000,-.
Ik denk dat voor mij het beste een simpele elektrisch ketel ala klarstein (de instapversies zonder pomp) zal zijn om mee te beginnen (andere tips of suggesties zijn altijd welkom) .

Alle musthaves staan al overzichtelijk in een excelsheet, zodat ik geen tot weinig budgettaire verassingen zal hebben en dan zit het in de planning om rond juli/augustus alles bij elkaar te hebben om dan mijn 1e biertje te brouwen.

Ik hoop in ieder geval nog veel te leren en als er nog tips, op of aanmerkingen zijn hoor ik dat graag.

Pascal


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline trebvuister

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 221
  • Land: nl
Re: Even voorstellen Pascal
« Reactie #1 Gepost op: 02-05-2021 10:22 u »
Welkom Pascal

Ik heb mijn eerste 5 liter bier gebrouwen met een pakket van Brouwbroeders. (Brouwbroeders.nl) Dat kan met een gewone grote pan en kost maar een paar tientjes. En er zit een duidelijke beschrijving bij.
Zo kun je mooi zien of bierbrouwen iets voor jou is

Er zijn trouwens ook pakketten van andere bedrijven

Offline HarryL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: nl
  • To Bier or not to Bier!
Re: Even voorstellen Pascal
« Reactie #2 Gepost op: 02-05-2021 11:38 u »
Welkom!

Ik ben, net als trebvuister, begonnen met een pakket van Brouwbroeders.
Dit is mij goed bevallen en inderdaad, heel goede beschrijving er bij.

Onlangs heb ik een 30 liter brouwketel aangeschaft.
Hier ga ik binnenkort mijn eerste "grote" batch in brouwen.

Offline Gossi

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 291
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen Pascal
« Reactie #3 Gepost op: 02-05-2021 21:55 u »
Welkom hier.
Goede tip om een pakket van Brouwbroeders te nemen. Kan je je eigen biertje brouwen en kijken of het wat voor je is.
Ik zou Marktplaats in de gaten houden. Er komt regelmatig mooi spul voorbij en dat is aardig voordeliger dan nieuw.
Een elektrische ketel zonder pomp zou ik niet nemen. Zonde van het geld, omdat je na een paar keer brouwen met lage rendementen er snel genoeg van hebt.
Brouw ze.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.176
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen Pascal
« Reactie #4 Gepost op: 02-05-2021 23:07 u »
Een elektrische ketel zonder pomp zou ik niet nemen. Zonde van het geld, omdat je na een paar keer brouwen met lage rendementen er snel genoeg van hebt.

Snap ik even niet. Met een elektrische ketel zonder moutkorf kun je een uitstekend rendement halen. Filteren met een hevelfilter of filterheks en spoelen met heet water. Je haalt daarmee zelfs hogere rendementen dan met een zogenaamde brouwautomaat.

Offline thepsych

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 106
  • Land: nl
  • bierbrouwen: al mijn hobbies komen hier bijeen.
Re: Even voorstellen Pascal
« Reactie #5 Gepost op: 03-05-2021 13:48 u »
Ik denk dat het een uitdaging is om simpel te beginnen met een ketel die je verwarmd en een eenvoudig vergistingsvat met wel een koelkast om de temperatuur te regelen. Laat je niet opjuinen door al die mooie rvs spullen, dat kan allemaal later wel als je wat beter begrijpt  wat het inhoudt: veel schoonmaken!!!  Gebruik een goed programma, BrouwHulp is goed of Brewfather(betaald) Als je te veel geld hebt dan zou ik wel meteen met rvs spulletjes beginnen en alle meetapparatuur als pH meter, grammen weegschaal, Tilt/Ispindel etc.
Succes

Waar in zuid Oost Brabant? Ik woon in Rosmalen.

Offline Pascaldo

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen Pascal
« Reactie #6 Gepost op: 03-05-2021 14:58 u »
Waar in zuid Oost Brabant? Ik woon in Rosmalen.


Ik werk in Den Bosch en woon in Schijndel.

Noem het gemakzucht of efficiŽnter zien te werken, maar ik zoek een beetje een makkelijk, temperatuur gestuurde ketel om mee te gaan brouwen. Dus met pannen en ketels op een inductieplaat met/zonder biab zie ikzelf niet echt zitten.
Naar mijn mening is dit beter te doen met een (half) automatische ketel dan met ketels op de inductie (in ieder geval voor mij).

Daarna inderdaad het plan om een 2e hands koelkastje op de kop weten te tikken met een warmteplaatje erbij en aan te sluiten op een Inkbird. Meetapparatuur zie ikzelf wel als een musthave en al het andere RVS "spul" (upgrades en vergistingketel(s)) is voor later inderdaad.


Offline Harry-S

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: nl
  • Proost Proost Kamaraad
Re: Even voorstellen Pascal
« Reactie #7 Gepost op: 03-05-2021 16:32 u »
Hoi Pascal,

Welkom op het forum.

Ik ben ook nog niet zo lang geleden begonnen met brouwen, en ik kan je zeggen, het is echt leuk om te doen. 
Ik brouw inmiddels met twee elektrische inmaakketels. De eerste keer wilde het koken niet lukken en heb toen een tweede gekocht om te koken en heb hier de thermostaat van uitgeschakeld. 15 L kookt hij prima. Grotere hoeveelheden hoeft van mij ook nog niet.
Ook heb ik zelf een hevelfilter gemaakt en roermechanisme gemaakt, werkt perfect. En zo leren we elke keer weer een beetje bij. En zeker met de hulp van de forumleden.

Veel succes met het brouwen.

Offline thepsych

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 106
  • Land: nl
  • bierbrouwen: al mijn hobbies komen hier bijeen.
Re: Even voorstellen Pascal
« Reactie #8 Gepost op: 03-05-2021 22:43 u »

Ik werk in Den Bosch en woon in Schijndel.

Noem het gemakzucht of efficiŽnter zien te werken, maar ik zoek een beetje een makkelijk, temperatuur gestuurde ketel om mee te gaan brouwen. Dus met pannen en ketels op een inductieplaat met/zonder biab zie ikzelf niet echt zitten.
Naar mijn mening is dit beter te doen met een (half) automatische ketel dan met ketels op de inductie (in ieder geval voor mij).

Daarna inderdaad het plan om een 2e hands koelkastje op de kop weten te tikken met een warmteplaatje erbij en aan te sluiten op een Inkbird. Meetapparatuur zie ikzelf wel als een musthave en al het andere RVS "spul" (upgrades en vergistingketel(s)) is voor later inderdaad.

Ja daar heb ik niet over nagedacht, inductiekoken, dat is lastig met een ketel. Een ketel met een verwarmingselement lijkt me inderdaad dan het beste.  De sturing van de temperatuur is dan de vraag hoe dat gereguleerd moet worden.Kan de ketel dat zelf of heb je daar een regeling voor nodig. Misschien kunnen anderen dat vertellen. De koelkast heb ik jaren geregeld met een gloeilamp en een zelfgefabriceerde tempregeling met een printje uit China voor enkele euro's. Kom maar eens kijken als je wil.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.176
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen Pascal
« Reactie #9 Gepost op: 03-05-2021 23:13 u »
Ja daar heb ik niet over nagedacht, inductiekoken, dat is lastig met een ketel. Een ketel met een verwarmingselement lijkt me inderdaad dan het beste.

Waarom denk je dat brouwen met een inductieplaat lastig is?

Wel is het lastig om een grote inductiekookplaat te vinden waarop een brouwketel van 27 tot 36 liter op past...

Offline thepsych

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 106
  • Land: nl
  • bierbrouwen: al mijn hobbies komen hier bijeen.
Re: Even voorstellen Pascal
« Reactie #10 Gepost op: 04-05-2021 16:46 u »
Waarom denk je dat brouwen met een inductieplaat lastig is?

Wel is het lastig om een grote inductiekookplaat te vinden waarop een brouwketel van 27 tot 36 liter op past...
Ik heb vroeger op gas gebrouwen met een grote ketel op twee pitten op het fornuis. Ik zou het niet willen proberen met een grotere ketel op een glazen plaat in de keuken te gaan koken gezien het gewicht en de kans op beschadigingen en krassen. Ik denk dat mijn vrouw dan gaat klagen, hetgeen ze echter in het verleden nooit heeft gedaan. Losse kookplaten die je in de schuur kunt gebruiken met inductie lijkt me niet handig, dan is denk ik een elektrische brouwketel praktischer denk ik

Overigens is gewoon lekker eten koken op inductie wel prima. Zeker zo handig als gas (voor de hobbykoks onder ons)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.176
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen Pascal
« Reactie #11 Gepost op: 04-05-2021 22:16 u »
Ik heb vroeger op gas gebrouwen met een grote ketel op twee pitten op het fornuis. Ik zou het niet willen proberen met een grotere ketel op een glazen plaat in de keuken te gaan koken gezien het gewicht en de kans op beschadigingen en krassen. Ik denk dat mijn vrouw dan gaat klagen, hetgeen ze echter in het verleden nooit heeft gedaan. Losse kookplaten die je in de schuur kunt gebruiken met inductie lijkt me niet handig, dan is denk ik een elektrische brouwketel praktischer denk ik

Overigens is gewoon lekker eten koken op inductie wel prima. Zeker zo handig als gas (voor de hobbykoks onder ons)

Als het gaat om een inductiekookplaat die je speciaal gebruikt het brouwen heb je geen meningsverschillen met je partner.
Het voordeel is dat zo'n plaat makkelijk kan sturen en dat je niet vastzit aan het formaat van elektrische kookketels.

Offline Pascaldo

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen Pascal
« Reactie #12 Gepost op: 14-05-2021 20:38 u »
Toch maar even de goede raad opgevolgd en een 17 liter pan aangeschaft om te beginnen met biab. De meeste spullen zijn onderweg vanuit China (of opslagloods van Ali Europa) naar mijn huis toe. Voor de laatste paar spullen morgen naar Uni-brew Beek en Donk toe (lijstje met de benodigdheden heb ik bij me) en op de terugweg meteen langs SBI om wat granen op te halen.
Hopelijk kan ik dan begin juni beginnen met mijn 1e batch, wat hoe lastig het ook zal worden, een (hopelijk) lekkere stout te brouwen.

Verder zoek ik nog ideeŽn om (waarschijnlijk) een plastic gistvat van 10-15 liter te kunnen koelen zonder koelkast (Inkbird en warmtedeken(dat 25 Watt)) zijn ook onderweg, als ook een dompelpomp die ik in ieder geval wil gebruiken voor het wort te koelen.
Gezien sommige Amerikaanse YouTube kanalen zou dat moeten lukken met een koelbox. in ieder geval het proberen waard.

Grt

Offline Jonathan Veldhuizen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Zonder drank geen klank
Re: Even voorstellen Pascal
« Reactie #13 Gepost op: 15-05-2021 22:58 u »
Die koelkast gebruik ik zelf ook niet. Ik zit zelf nog steeds op pannen en emmer niveau om het zo te zeggen. Ik vind dit echter ook zín charme hebben. Ik brouw zelf 10 liter per batch en dat bevalt prima, scheelt ook veel ruimte ( woon midden in de stad dus met beperkte ruimte). Elke huis heeft een ruimte die prima stabiel is en desnoods met een heat pad constant te houden is...

Succes!

Tags: