Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wyeast Belgium strong ale 1388 (Duvel gist)  (gelezen 1007 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwerij KOR

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 473
  • Land: nl
Wyeast Belgium strong ale 1388 (Duvel gist)
« Gepost op: 20-05-2021 21:18 u »
Beste brouwers,

Ik ben een strong ale aan het vergisten met Duvelgist. Deze staat inmiddels al sinds 11 maart te vergisten (meer dan 5 weken) Is dat normaal voor deze gist?

Gr Ruud


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Silky

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: be
  • Dankzij bier staat hier geen andere onzin
Re: Wyeast Belgium stron ale 1388 (Duvel gist)
« Reactie #1 Gepost op: 22-05-2021 00:16 u »
Beste brouwers,

Ik ben een strong ale aan het vergisten met Duvelgist. Deze staat inmiddels al sinds 11 maart te vergisten (meer dan 5 weken) Is dat normaal voor deze gist?

Gr Ruud

Wyeast 1388 is een var.diastaticusgist.
Een Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus kan extracellulair glucoamylase produceren (ook alfa-glucosidase genoemd, wat hetzelfde enzym is dat Brettanomyces produceert om zetmelen en dextrines af te breken).
Deze gisten hebben een hoge vergistingsgraad wat vele voordelen heeft, denk maar aan het brouwen van een Duvel of een Saison.
Je moet er wel een beetje mee opletten. Het proces van het afbreken van de niet vergistbare suikers verloopt niet altijd even snel, zorg er dus voor dat je bieren vergist met deze gisten niet te vroeg bottelt, anders kan je toch nog te veel druk of ontploffende flesjes krijgen tgv de nog vrijgezetten vergistbare suikers door de aanwezige enzymen in het bier.
Dat de vergisting 6 tot 8 weken in beslag neemt is niet abnormaal.
Geduld, geduld en nog eens geduld...  :degroeten:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.017
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wyeast Belgium strong ale 1388 (Duvel gist)
« Reactie #2 Gepost op: 22-05-2021 16:22 u »
Het is niet zeker dat de Duvel gist een var diastaticus gist is. Gelet op de vergistingsgraad van 74 tot 78% is het niet waarschijnlijk.

Het is zonder meer een stofgist, dat maakt dat de gist lang blijft zweven en nog een tijdje werkt.

Offline Silky

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: be
  • Dankzij bier staat hier geen andere onzin
Re: Wyeast Belgium strong ale 1388 (Duvel gist)
« Reactie #3 Gepost op: 22-05-2021 22:40 u »
Het is niet zeker dat de Duvel gist een var diastaticus gist is. Gelet op de vergistingsgraad van 74 tot 78% is het niet waarschijnlijk.

Het is zonder meer een stofgist, dat maakt dat de gist lang blijft zweven en nog een tijdje werkt.

In bijlage commentaar betreffende Belgium Strong Ale 1388 gecopieerd uit de site van Wyeast.

This Wyeast yeast strain has been classified as Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus using rapid PCR analysis. This strain carries the STA1 gene, which is the “signature” gene of Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus and will be found in all diastaticus strains.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.017
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wyeast Belgium strong ale 1388 (Duvel gist)
« Reactie #4 Gepost op: 22-05-2021 23:06 u »
In bijlage commentaar betreffende Belgium Strong Ale 1388 gecopieerd uit de site van Wyeast.

This Wyeast yeast strain has been classified as Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus using rapid PCR analysis. This strain carries the STA1 gene, which is the “signature” gene of Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus and will be found in all diastaticus strains.

Ok. Ik wist dat er vermoedens waren dat deze gist een var diastaticus gist was. Deze vermoedens waren nog niet bevestigd vandaar dat ik schreef dat het niet zeker was. De meeste var diastaticus gisten halen een hogere vergistingsgraad dan de Duvel gist. Vandaar mijn twijfel.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.264
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Wyeast Belgium strong ale 1388 (Duvel gist)
« Reactie #5 Gepost op: 22-05-2021 23:09 u »
Het is niet zeker dat de Duvel gist een var diastaticus gist is. Gelet op de vergistingsgraad van 74 tot 78% is het niet waarschijnlijk.

In bijlage commentaar betreffende Belgium Strong Ale 1388 gecopieerd uit de site van Wyeast.

This Wyeast yeast strain has been classified as Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus using rapid PCR analysis. This strain carries the STA1 gene, which is the “signature” gene of Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus and will be found in all diastaticus strains.

Dat een gist  het STA1 gen heeft geeft aan dat het een diastaticus is. Het zegt echter niet of het gen ook actief is, ingeschakeld is. Een diastaticus hoeft dus niet de zeer hoge gistingsgraad te halen.

Daarnaast zijn voor heel wat diastaticus gisten de gistingsgraden te laag in de specificaties aangegeven, ik vermoed omdat het staartje zo traag verloopt. Ik brouw veel met die gisten en merk dat er een aantal zijn die zeker een jaar doorgaan, dit zal dan ook wel afhankelijk van de hoeveelheid lange knipbare ketens in het wort zijn. Uiteindelijk zijn die altijd overgecarboniseerd.

Ingo

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wyeast Belgium strong ale 1388 (Duvel gist)
« Reactie #6 Gepost op: 22-05-2021 23:48 u »
Heb met deze gist een SVG van 89% gehaald, maar na 5 weken zou hij er toch wel moeten zijn. M41 is de gist die mij het langst nodig heeft en ook die gaat bij mij na 4 weken wel op de fles

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.017
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wyeast Belgium strong ale 1388 (Duvel gist)
« Reactie #7 Gepost op: 22-05-2021 23:50 u »
Heb met deze gist een SVG van 89% gehaald, maar na 5 weken zou hij er toch wel moeten zijn. M41 is de gist die mij het langst nodig heeft en ook die gaat bij mij na 4 weken wel op de fles

Ik neem aan met een redelijke suikergift...

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wyeast Belgium strong ale 1388 (Duvel gist)
« Reactie #8 Gepost op: 23-05-2021 01:31 u »
10%

Tags: