Recepten > Discussie over recepten

Koningsdag Urquell-kloon

(1/1)

JanDeGraaff:

--- Citaat van: EdwinBrouwt op 27-04-2021  11:41 u ---
--- Citaat van: JanDeGraaff op 27-04-2021  09:47 u ---Vandaag – Koningsdag 2021 – sta ik lekker in het zonnetje een pils te brouwen. Mijn eerste pils!
Het wordt een Urquell-achtig bier; lekker veel Saaz en een klein beetje donkere mouten; niet teveel!
Vergisten met W34/70 op 17ºC in de kelder.
--- Einde van citaat ---
Hallo Jan,

In je recept staat 19 graden en pas na een week op 17. Hoe ga je het doen? (Ik zet deze ook op mijn lijstje "nog te brouwen"  :) )

En heb je eerder een lager gist gebruikt op dergelijke 'hoge' temperaturen?

--- Einde van citaat ---
Ha Edwin,
Ik ga hem iets anders doen; namelijk volledig op 17ºC vergisten, dus ook de eerste week. Mijn kelder is standaard 17ºC, dus vandaar. Hij zal misschien, door het vergisten, vanzelf iets oplopen maar dat vind ik niet erg. Volgens Gino Baart van Fermentis kan de W34/70 prima op 20ºC vergisten zonder invloed op de smaak.

Ik heb zelf überhaupt nog niet eerder een lager gist gebruikt, omdat ik niet kan koelen. Dus, toen ik hoorde dat de W34/70 prima op 20ºC kan vergisten dacht ik direct dat te proberen!

EdwinBrouwt:
Hi Jan,

Ik zou zeggen:  hou ons op de hoogte! 
Ik denk dat er meer brouwers zijn die bang zijn om een lager te maken, zeker als je geen vergistingskast hebt.

Ik heb zelf onlangs een Superdortmunder of Dortmunder Strong gebrouwen met de lallemand diamond lager op 16 graden (wel gecontroleerd vergist).

Die was de eerste 2 maanden na het bottelen echt niet lekker!  Umami achtige vleessmaak waardoor ik dacht dat er een flinke brouwfout in zat.  Maar na een dag of 80 na bottelen is het een heerlijk bier geworden.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie