Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Russian Imperial Stout - Tips gevraagd  (gelezen 687 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JessyH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Life is always better with beer.
Russian Imperial Stout - Tips gevraagd
« Gepost op: 22-04-2021 14:23 u »
Beste medebrouwers,

Aankomend weekend staat weer een brouwsessie gepland. Dit keer zullen we een RIS brouwen, hetgeen voor ons de eerste keer is van deze soort.
Ik heb een recept samengesteld, waarbij ik ook een deel van mijn kleine restvoorraadjes op wil maken.

Een paar kleine aantekeningen:
* Ik heb niet meer pale ale, dus de rest vervangen door Pilsmout
* Ik heb niet meer Special B, dus een gedeelte aangevuld met Special W

Wat is jullie gedachte als jullie dit receptje zien? (Ik ben mezelf langzamerhand aan het inlezen over waterbehandeling, dus tips hierover zijn altijd welkom)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptIlja's Stout
Brouwdatum26-04-2021
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume20,0 l
Begin SG1,095 SG
Eind SG1,025 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,7%
Alcoholgehalte9,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)177 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)60 IBU
Brouwzaalrendement68,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
29,00 lWater uit Eindhoven
1,80 gCaCl2
6,00 gCaSO4
4,20 mlMelkzuur
1,40 gMgSO4
0,60 gNaCl
8,94 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
100 mg/l10 mg/l20 mg/l155 mg/l50 mg/l139 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC62,0 %
1,90 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC19,6 %
0,50 kgChocolademoutDingemans900 EBC5,2 %
0,40 kgSpecial WWeyermann300 EBC4,1 %
0,37 kgZwarte moutDingemans1400 EBC3,8 %
0,30 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1200 EBC3,1 %
0,20 kgSpecial BDingemans350 EBC2,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.40 min.3,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gChinookbellen13,1%90 min.54,1 IBU
15,0 gNorthern Brewerbellen6,6%20 min.5,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale American (US-05)bovengist


JessyH


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Russian Imperial Stout - Tips gevraagd
« Reactie #1 Gepost op: 22-04-2021 23:23 u »
Ik zou de Special B/W weglaten. De smaak van deze mouten passen niet in een RIS.

Door de hoeveelheden donkere mouten is aanzuren van het beslag niet nodig. Eventueel kun je keukenzout toevoegen om het gehalte aan chloride te verhogen. Calciumchloride verlaagt namelijk de pH en dat is niet nodig. Zo nodig kun je calciumcarbonaat toevoegen om de pH te verhogen en ook om het calciumgehalte te verhogen.

Verder zou ik 65 ºC aanhouden als eerste maischstap in plaats van 63 ºC in verband met de hogere verstijfselingstemperaturen door de hete zomers van de afgelopen jaren.




Offline Noordzij_1

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Russian Imperial Stout - Tips gevraagd
« Reactie #2 Gepost op: 02-05-2021 18:47 u »
Ik zou de Special B/W weglaten. De smaak van deze mouten passen niet in een RIS.

Sluit ik me volledig bij aan.
Ik was eigenwijs en heb Special B geprobeerd in een RIS, maar achteraf spijt.
Nu ik weet welke smaak deze mout geeft snap ik dat dit eigenlijk alleen echt goed past bij een quadrupel.
Jammer genoeg heb ik een 5 kg bak gekocht, dus dat wordt een hoop quad brouwen...

Om de body veelzijdig te maken zou ik bijvoorbeeld Cara(mel) types toevoegen.

En om de mooie diepe zwarte kleur te behouden de keuze maken;
Meer zwarte mout voor een straffere RIS.
Of meer chocolate voor een "vriendelijkere" RIS.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Russian Imperial Stout - Tips gevraagd
« Reactie #3 Gepost op: 02-05-2021 21:34 u »
En om de mooie diepe zwarte kleur te behouden de keuze maken;
Meer zwarte mout voor een straffere RIS.
Of meer chocolate voor een "vriendelijkere" RIS.

Mee eens. Je kunt een prima gematigde RIS brouwen met bijvoorbeeld 5% chocolademout, 1% zwarte mout en 94% palemout. Eventueel kun je een deel van de palmout vervangen door munichmout.

Tags: