Recepten > Discussie over recepten

Russian Imperial Stout - Tips gevraagd

(1/1)

JessyH:
Beste medebrouwers,

Aankomend weekend staat weer een brouwsessie gepland. Dit keer zullen we een RIS brouwen, hetgeen voor ons de eerste keer is van deze soort.
Ik heb een recept samengesteld, waarbij ik ook een deel van mijn kleine restvoorraadjes op wil maken.

Een paar kleine aantekeningen:
* Ik heb niet meer pale ale, dus de rest vervangen door Pilsmout
* Ik heb niet meer Special B, dus een gedeelte aangevuld met Special W

Wat is jullie gedachte als jullie dit receptje zien? (Ik ben mezelf langzamerhand aan het inlezen over waterbehandeling, dus tips hierover zijn altijd welkom)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeNaam receptIlja's StoutBrouwdatum26-04-2021BierstijlStout (Imperial Russian)Volume20,0 lBegin SG1,095 SGEind SG1,025 SGSchijnbare vergistingsgraad73,7%Alcoholgehalte9,1 vol.%Berekende kleur (Morey)177 EBCBerekende bitterheid (Tinseth)60 IBUBrouwzaalrendement68,0 %Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt29,00 lWater uit Eindhoven1,80 gCaCl26,00 gCaSO44,20 mlMelkzuur1,40 gMgSO40,60 gNaCl8,94 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4100 mg/l10 mg/l20 mg/l155 mg/l50 mg/l139 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%6,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC62,0 %1,90 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC19,6 %0,50 kgChocolademoutDingemans900 EBC5,2 %0,40 kgSpecial WWeyermann300 EBC4,1 %0,37 kgZwarte moutDingemans1400 EBC3,8 %0,30 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1200 EBC3,1 %0,20 kgSpecial BDingemans350 EBC2,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteBeta-amylaserust63,0 °C1 min.40 min.3,0 l/kgAlfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,0 l/kgUitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU40,0 gChinookbellen13,1%90 min.54,1 IBU15,0 gNorthern Brewerbellen6,6%20 min.5,8 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType23,0 gSafale American (US-05)bovengist

JessyH

Jacques:
Ik zou de Special B/W weglaten. De smaak van deze mouten passen niet in een RIS.

Door de hoeveelheden donkere mouten is aanzuren van het beslag niet nodig. Eventueel kun je keukenzout toevoegen om het gehalte aan chloride te verhogen. Calciumchloride verlaagt namelijk de pH en dat is niet nodig. Zo nodig kun je calciumcarbonaat toevoegen om de pH te verhogen en ook om het calciumgehalte te verhogen.

Verder zou ik 65 ºC aanhouden als eerste maischstap in plaats van 63 ºC in verband met de hogere verstijfselingstemperaturen door de hete zomers van de afgelopen jaren.



Noordzij_1:

--- Citaat van: Jacques op 22-04-2021  23:23 u ---Ik zou de Special B/W weglaten. De smaak van deze mouten passen niet in een RIS.

--- Einde van citaat ---

Sluit ik me volledig bij aan.
Ik was eigenwijs en heb Special B geprobeerd in een RIS, maar achteraf spijt.
Nu ik weet welke smaak deze mout geeft snap ik dat dit eigenlijk alleen echt goed past bij een quadrupel.
Jammer genoeg heb ik een 5 kg bak gekocht, dus dat wordt een hoop quad brouwen...

Om de body veelzijdig te maken zou ik bijvoorbeeld Cara(mel) types toevoegen.

En om de mooie diepe zwarte kleur te behouden de keuze maken;
Meer zwarte mout voor een straffere RIS.
Of meer chocolate voor een "vriendelijkere" RIS.

Jacques:

--- Citaat van: Noordzij_1 op 02-05-2021  18:47 u ---En om de mooie diepe zwarte kleur te behouden de keuze maken;
Meer zwarte mout voor een straffere RIS.
Of meer chocolate voor een "vriendelijkere" RIS.

--- Einde van citaat ---

Mee eens. Je kunt een prima gematigde RIS brouwen met bijvoorbeeld 5% chocolademout, 1% zwarte mout en 94% palemout. Eventueel kun je een deel van de palmout vervangen door munichmout.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie