Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kleurafwijking n bottelen  (gelezen 437 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Procion

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Kleurafwijking n bottelen
« Gepost op: 19-04-2021 15:38 u »
Onlangs een (double IPA) biertje gebrouwen die nagenoeg perfect uit het vat is gekomen, zeer succesvol exemplaar wat nagenoeg perfect volgens recept eruit is gekomen. Op n aspect na, de kleur.

Het geplande EBC was 14 en dit kwam vrijwel overeen met het jong bier na vergisten op de dag van bottelen:


Bij het bottelen probeer ik o.a. oxidatie zoveel mogelijk te voorkomen door met een springloaded vuller te werken. Na 2 weken op de fles (18c), is het bier echter donkerder geworden. Nog niet meteen bruin of 'minder smakelijk', maar het is nu wel een aanzienlijk meer amberkleurig. Daar waar het vr bottelen bijna perfect (volgens recept) was, heeft de tijd op de fles dit wel veranderd. Als het geen oxidatie is, kan de kleurafwijking dan veroorzaakt worden door de bottlesuiker (honing), deze is natuurlijk niet kleur/smaak neutraal zoals kristalsuiker.




Verder heeft het zover ik kan proeven geen enkel effect op de smaak en is het een heerlijke DIPA geworden, maar ik ben wel nieuwsgierig of dit alsnog door eventuele oxidatie kan komen en of deze na verloop van tijd dus nog meer kan verkleuren.

Mout stort:
70% Premium pilsmout (2EBC)
6% Cara-amber (70EBC)
12% Moutextract (8EBC)
12% Kristalsuiker

Begrijp me niet verkeerd, het is niet zo dat hij er niet smakelijk uit ziet, maar ik had hem lichter/goudkleuriger verwacht ;)


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gossi

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 274
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kleurafwijking n bottelen
« Reactie #1 Gepost op: 19-04-2021 17:17 u »
Ik heb het idee dat het bier nog niet goed uitgegist is na 14 dagen. Er is nog te veel gist in actie volgens mij.
Rustig nog 3 weken laten staan.
Bier kan slecht tegen licht. Het staat toch wel donker?

Offline Procion

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kleurafwijking n bottelen
« Reactie #2 Gepost op: 19-04-2021 20:39 u »
Ik heb het idee dat het bier nog niet goed uitgegist is na 14 dagen. Er is nog te veel gist in actie volgens mij.
Rustig nog 3 weken laten staan.
Bier kan slecht tegen licht. Het staat toch wel donker?

De SG was al enkele dagen stabiel, gemeten met refractometer en hydrometer. Gebruikte gist: US-05 met een SVG van 79% (1.011). Als de gist nog in actie is, dan kan het niet veel meer zijn.

Bier heeft 14 dagen op 18-20c in een doos hergist (volledige licht isolatie) en staat nu op kelder temperatuur, met enkele flessen in de koelkast. Ik vermoed zelf daarom oxidatie, maar durf het niet met zekerheid te stellen.

Offline Derp

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 241
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kleurafwijking n bottelen
« Reactie #3 Gepost op: 19-04-2021 21:35 u »
Ik denk ook oxidatie. Heb zelf wel eens express een biertje geoxideerd (gezorgd voor veel zuurstofinslag en een andere juist gekurkt met zuurstofabsorbetende kurk) en dat scheelt veel in kleur.

Tags: