Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Franziskaner gist opkweekbaar?

Gestart door LAM, 19-04-2021 09:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 06-05-2021  21:51 uEn hoe zit het dan met dat verhaal over opbouw van celwanden waar olijfolie een rol zou spelen en als vervanging van zuurstof?

Als je een een starter op een magneetroerder zet en de erlenmeyer alleen afdekt met een stuk aluminiumfolie komt er voldoende zuurstof bij je starter en draagt een druppel olijfolie niet zo veel bij aan de vermeerdering van de gist. Iets anders is het als je geen geroerde starter maakt.

Rinus

Citaat van: Rinus op 05-05-2021  21:52 uIk ben nu weer een Rochefort 10 aan het opkweken, zie vooral het waterslot de "verkeerde kant" op gaan, zeker een teken van zuurstof tekort?! Ik laat het maar even doen, maar stel dat ik een ballon had gebruikt, dan zou deze toch naar binnen worden getrokken?
Het flesje staat nu wel vanaf het begin op de magneetroerder, maar geen enkele gewichtsafname...
14 mei 21; nog steeds geen teken van leven...
Wat voor soort appelsap gebruiken jullie? ik vertrouw die van de A..i eigenlijk niet meer, ik heb nu al 3 x achter elkaar geen succes, dat kan toch nooit goed zijn. (Heb nu op gewichtsafname gecontroleerd).
In ieder geval ga ik nu andere (merken) proberen, of bij de volgende brouw wat wort bewaren...

hansHalberstadt

Appelsap is vrij zuur en ik heb gemerkt dat dat de opkweek wat kan vertragen, maar zuur is wel goed om ook bacteriegroei te remmen. zolang er maar geen conserveringsmiddelen inzitten. Maar beter is het om wat wort te nemen of moutextract. Wat even opgekookt is geweest. en niet teveel toevoegen in je flesje hooguit 5 ml en zoveel mogelijk het originele bier van de gist afschenken. Zo vers mogelijk flesje nemen en lager alcohol bier geeft ook meer kans dat er nog levende cellen inzitten (Rochefort 8 )

Rinus

Citaat van: hansHalberstadt op 14-05-2021  09:53 uAppelsap is vrij zuur en ik heb gemerkt dat dat de opkweek wat kan vertragen, maar zuur is wel goed om ook bacteriegroei te remmen. zolang er maar geen conserveringsmiddelen inzitten. Maar beter is het om wat wort te nemen of moutextract. Wat even opgekookt is geweest. en niet teveel toevoegen in je flesje hooguit 5 ml en zoveel mogelijk het originele bier van de gist afschenken. Zo vers mogelijk flesje nemen en lager alcohol bier geeft ook meer kans dat er nog levende cellen inzitten (Rochefort 8 )
Ik zal het toch eens met een moutextract proberen, is eigenlijk ook zo gemaakt.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 14-05-2021  09:53 uAppelsap is vrij zuur en ik heb gemerkt dat dat de opkweek wat kan vertragen, maar zuur is wel goed om ook bacteriegroei te remmen. zolang er maar geen conserveringsmiddelen inzitten. Maar beter is het om wat wort te nemen of moutextract. Wat even opgekookt is geweest. en niet teveel toevoegen in je flesje hooguit 5 ml en zoveel mogelijk het originele bier van de gist afschenken. Zo vers mogelijk flesje nemen en lager alcohol bier geeft ook meer kans dat er nog levende cellen inzitten (Rochefort 8 )

Het is juist goed dat appelsap vrij zuur is...
Voor de vergisting is het goed dat de pH tussen de 4,8 en 5,0 zit.
Appelsap heeft een pH van ronde de 3. Dat kan de vermeerdering vertragen maar heeft inderdaad het gunstige effect dat veel andere micro-organismen zich niet kunnen vermenigvuldigen.
Overigens gaat de pH omhoog als je een beetje gistvoeding toevoegt aan appelsap. Je vangt dan 2 vliegen in 1 klap. De pH is gunstiger en de gist beschikt over meer voedingstoffen.

Vergelijkbare Topics (7)

32816

Reacties: 23
Gelezen: 4952

18597

Reacties: 7
Gelezen: 4047

8266

Reacties: 9
Gelezen: 3730

35287

Gestart door Barreltje


Reacties: 37
Gelezen: 10035

43122

Reacties: 31
Gelezen: 3402


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.