Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Franziskaner gist opkweekbaar?

Gestart door LAM, 19-04-2021 09:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

LAM

Goedemorgen!
In het volgende bericht van zo'n 17 jaar geleden staat dat Franziskaner gist niet op te kweken is. Is dit verouderde informatie? Of is er geen mogelijkheid om dit op te kweken? Of gebruiken ze misschien bottelgist?
De link in het bericht is trouwens verouderd.

Citaat van: Herman op 02-04-2004  21:02 uOk, wat verse info over geschiktheid van Weizengisten: Voor de niet Duits-lezende brouwers, het bovenste lijstje bevat geschikte gisten, de onderste zijn ongeschikt.

Het hele artikel lees je hier

Herman

tdp

Geen idee, maar het is geen straf om er eentje leeg te drinken en het te proberen, toch?

LAM

Citaat van: tdp op 19-04-2021  10:04 uGeen idee, maar het is geen straf om er eentje leeg te drinken en het te proberen, toch?
Klopt! Maar zou het zonde vinden als het lukt en het bottelgist blijkt te zijn. Dat geeft toch een ander eindresultaat dan de originele gist.

JanDeGraaff

Ik vond dit uit april 2020 hier.

CiteerAber so Biere wie Erdinger, Oettinger, Paulaner, Franziskaner, die sich mehr über Quantität als Qualität verkaufen, ist da nicht viel zu holen.

Het is geen brouwforum.

tdp

Waarom is iedereen zo bang voor 'bottelgist'? Sowieso verwacht ik dat niet bij een Duitse weizen, is een niet gefilterd bier welke (zeer) vers gedronken wordt, en ook 'jong' gebotteld.

Maar mocht dit al zo zijn, waarom zou het dan niet de hoofdgist zijn, die ze met bottelen hebben toegevoegd?

Overigens kun je daar best makkelijk achter komen, wanneer je opkweekt. Bottelgisten hebben normaliter een lage vergistingsgraad.

seed7

Citaat van: tdp op 19-04-2021  10:11 uMaar mocht dit al zo zijn, waarom zou het dan niet de hoofdgist zijn, die ze met bottelen hebben toegevoegd?

Precies.

Ingo

Rinus

Citaat van: tdp op 19-04-2021  10:11 uOverigens kun je daar best makkelijk achter komen, wanneer je opkweekt. Bottelgisten hebben normaliter een lage vergistingsgraad.
En hoe kom je er dan precies achter tijdens het opkweken?
Ik start altijd met appelsap, daarna opschalen met DME (1040).

LAM

Citaat van: Rinus op 19-04-2021  11:06 uEn hoe kom je er dan precies achter tijdens het opkweken?
Ik start altijd met appelsap, daarna opschalen met DME (1040).
Waarom start je eigenlijk met appelsap en niet gelijk met wort met eventueel wat gistvoeding? Ik ga binnenkort voor het eerst opkweken en heb alles al in huis gehaald. Heb alleen nog wat tips en zo nodig  haha

Rinus

Citaat van: LAM op 19-04-2021  11:13 uWaarom start je eigenlijk met appelsap en niet gelijk met wort met eventueel wat gistvoeding? Ik ga binnenkort voor het eerst opkweken en heb alles al in huis gehaald. Heb alleen nog wat tips en zo nodig  haha
Ik heb het zo geleerd, maar appelsap is ook ongeveer 1040 en is steriel vanuit het pakje en dus ideaal om de gist op te starten. Ik heb geen wort op voorraad en een kleine hoeveelheid maken is niet praktisch, vandaar appelsap.
Gistvoeding gebruik ik niet meer, omdat ik niet het idee heb dat het niet zoveel toevoegt :weetniet:
Wel gebruik ik in een paar druppels olijfolie, voor de sterke bouw van de gist celwand.
Opkweken van gist is niet zo moeilijk, maar als je wilt gaan "tweaken" dan ben je wel heel wat kweekjes verder, ook omdat er sowieso veel variatie in het proces zit. De natuur laat zich niet zomaar sturen :-)
Er is op het forum heel veel te vinden over opkweken...

LAM

Citaat van: Rinus op 19-04-2021  12:07 uIk heb het zo geleerd, maar appelsap is ook ongeveer 1040 en is steriel vanuit het pakje en dus ideaal om de gist op te starten. Ik heb geen wort op voorraad en een kleine hoeveelheid maken is niet praktisch, vandaar appelsap.
Gistvoeding gebruik ik niet meer, omdat ik niet het idee heb dat het niet zoveel toevoegt :weetniet:
Wel gebruik ik in een paar druppels olijfolie, voor de sterke bouw van de gist celwand.
Opkweken van gist is niet zo moeilijk, maar als je wilt gaan "tweaken" dan ben je wel heel wat kweekjes verder, ook omdat er sowieso veel variatie in het proces zit. De natuur laat zich niet zomaar sturen :-)
Er is op het forum heel veel te vinden over opkweken...
Hmm ik ga me er eens in verdiepen. Ik heb moutextract gekocht dus dan is het makkelijk om een kleine hoeveelheid wort te maken. Ik ga maar eens aan het experimenteren!

LAM

Goedemiddag,
Ik wil zaterdag een weizen gaan brouwen met opgekweekte gist. Ik ga straks een fles Franziskaner kopen en vroeg me af wat het beste tijdschema is om de gist op te kweken. Wanneer kan ik het best beginnen? En hoe lang moet ik de gistende fles en de starter laten staan tot gebruik? Kan ik de starter ook een paar dagen in de koelkast bewaren?
Ik heb voor de zekerheid ook nog een zakje korrelgist klaar liggen voor als het mislukt.

Groetjes LAM

seed7

Citaat van: LAM op 19-04-2021  16:47 uGoedemiddag,
Ik wil zaterdag een weizen gaan brouwen met opgekweekte gist.

Eerste stap, 48 uur, als de gist in de fles aanslaat.
Dan volume per stap vergroten zodanig dat de laatste stap tussen de 8 tot 10x uit komt.
Tweede stap ~24 uur
Daarna 12 - 18 uur per stap.
Begin vooral niet met met veel sap/wort in de fles.

Ingo

Derp

Geinig. Is er ergens een stappenplan voor opkweken uit de fles?

bastiaandalen

Ik hou zelf altijd het stappenplan van Jacques aan, die staat in het topic van z´n prijs van de La Trappa Quadrupel Kloon:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32051.msg488717.html#msg488717

Met appelsap beginnen en daarna steeds verder opschalen in principe. Eerste keer vond ik het nog best spannend maar het is echt goed te doen gelukkig!

Derp

Cool, heb ik notitie van gemaakt.

LAM

Citaat van: bastiaandalen op 19-04-2021  22:21 uIk hou zelf altijd het stappenplan van Jacques aan, die staat in het topic van z´n prijs van de La Trappa Quadrupel Kloon:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32051.0.html
Top!! Nooit kunnen vinden hahaha. Bedankt, hier kan ik wat mee :)

Woeka

Op de wiki staat ook nog wel eens wat :)

LAM

Citaat van: Woeka op 20-04-2021  09:48 uOp de wiki staat ook nog wel eens wat :)
Die had ik gelezen inderdaad. De omschrijving van Jacques was nog iets gedetailleerder. Dat is prettig want dan kan het nog iets minder snel fout gaan  :P

tdp

Citaat van: Rinus op 19-04-2021  11:06 uEn hoe kom je er dan precies achter tijdens het opkweken?
Ik start altijd met appelsap, daarna opschalen met DME (1040).

Begin- en eind SG meten van je giststarter. Wanneer je een lage vergistingsgraad hebt, kan het een specifieke bottelgist zijn, wanneer het een te verwachten vergistingsgraad heeft, is het waarschijnlijk gewoon de hoofdgist.

Rinus

Volgens mij lopen er 2 topics over hetzelfde onderwerp?!

Ik heb deze week ook een poging gewaagd om de Franziskaner gist op te kweken, er zat aardig wat depot in de fles. Maar na bijna een week nog steeds geen activiteit, ik vrees dat er ook hier geen leven in zit.

LAM

Citaat van: Rinus op 25-04-2021  12:06 uVolgens mij lopen er 2 topics over hetzelfde onderwerp?!

Ik heb deze week ook een poging gewaagd om de franciscaner gist op te kweken, er zat aardig wat depot in de fles. Maar na bijna een week nog steeds geen activiteit, ik vrees dat er ook hier geen leven in zit.
Ja ik denk het wel, ik wist niet zo goed meer waar ik het verloop van de opkweek nou moest delen 😅

hansHalberstadt

Ik heb die gist op schuine buis, een jaar of 25 geleden opgekweekt door iemand van ons gilde. Maar weet niet of het een bottelgist is. Ik heb er ooit een keer een weizen mee gemaakt maat die was niet heel byzonder. Daarom dit jaar niet meer overgeent. Maar heb nog wel de buis van vorig jaar misschien. die ka ik misschien nog wel reinkweken. Als iemand hem wil proberen kan ik wel wat opkweken en opsturen tegen kostprijs. 

Jacques

Citaat van: Rinus op 25-04-2021  12:06 uVolgens mij lopen er 2 topics over hetzelfde onderwerp?!

Samengevoegd...

Rinus

Citaat van: Jacques op 25-04-2021  23:29 uSamengevoegd...
Dankjewel Jacques, dat je dit allemaal zo goed bijhoud voor ons  :groots:

Jacques

Citaat van: Rinus op 26-04-2021  08:55 uDankjewel Jacques, dat je dit allemaal zo goed bijhoud voor ons  :groots:

Graag gedaan.

Rinus

Ondertussen heeft deze kweek de weg naar het riool gevonden.
Het eindresultaat was dat het wort donkerder van kleur was geworden (door zuurstof?) Note: het DME was al de amber variant, maar kennelijk toch nog donkerder geworden.
Op de bodem een heel dun laagje heel donker bruin bezinksel, waar dat vandaan komt is een raadsel.
Hoewel ik na het afkoelen van het DME (2e 0.5L start) zag dat dit ook daar al op de bodem lag, het komt dus waarschijnlijk uit het DME (niet helemaal zuiver?). Overigens geen vreemde geurtjes waargenomen.

Zo is deze mislukte opkweek toch nog leerzaam geweest.

LAM

Citaat van: Rinus op 27-04-2021  09:17 uOndertussen heeft deze kweek de weg naar het riool gevonden.
Balen man!!

hansHalberstadt

Citaat van: Rinus op 27-04-2021  09:17 uOndertussen heeft deze kweek de weg naar het riool gevonden.
Het eindresultaat was dat het wort donkerder van kleur was geworden (door zuurstof?) Note: het DME was al de amber variant, maar kennelijk toch nog donkerder geworden.
Op de bodem een heel dun laagje heel donker bruin bezinksel, waar dat vandaan komt is een raadsel.
Hoewel ik na het afkoelen van het DME (2e 0.5L start) zag dat dit ook daar al op de bodem lag, het komt dus waarschijnlijk uit het DME (niet helemaal zuiver?). Overigens geen vreemde geurtjes waargenomen.

Zo is deze mislukte opkweek toch nog leerzaam geweest.
Maar is er wel gist opgekweekt in het flesje met die appelsap? De eerste check zou moeten zijn dat je gisting hebt in het flesje als je daar wat appelsap bij doet na een paar dagen. flesje helemaal leeg schenken met alleen nog bodempje gist en dan max 10 ml appelsap in het flesje.

Rinus

Citaat van: hansHalberstadt op 27-04-2021  13:09 uMaar is er wel gist opgekweekt in het flesje met die appelsap? De eerste check zou moeten zijn dat je gisting hebt in het flesje als je daar wat appelsap bij doet na een paar dagen. flesje helemaal leeg schenken met alleen nog bodempje gist en dan max 10 ml appelsap in het flesje.
Nee ik denk van niet, ik heb wel wat activiteit gezien in het waterslot, maar denk dat dat kwam door temperatuurwisselingen.
Normaal gesproken lukt het voor 95% van de gevallen wel, maar het kan inderdaad zijn dat hier geen levende gist in de fles zat.

LAM

Hoe weet je eigenlijk of er genoeg gist in je starter zit? Ik wil hem eigenlijk morgen gebruiken en hij bubbelt aardig door. Net als in een biertje de hele tijd kozuur belletjes. Hij wordt ook steeds lichter.
Je zou hem moeten gebruiken als hij net over zijn top is toch? Hij giste net zo hevig dat het er overheen is gekomen...
Zo ziet ie er nu uit in ieder geval:


Nadeel, ik moet zometeen werken en mijn giststarter 5 uur alleen laten. Hij begint nu wel heel erg te schuimen en ik heb geen grotere Erlenmeyer. Ik las al iets over het toevoegen van olijfolie? Of is het beter om 'm koud te zetten?

Jacques

Citaat van: Rinus op 27-04-2021  09:17 uOp de bodem een heel dun laagje heel donker bruin bezinksel, waar dat vandaan komt is een raadsel.
Hoewel ik na het afkoelen van het DME (2e 0.5L start) zag dat dit ook daar al op de bodem lag, het komt dus waarschijnlijk uit het DME (niet helemaal zuiver?). Overigens geen vreemde geurtjes waargenomen.

Het bezinksel zijn eiwitvlokken die ontstaan zijn door het koken van de moutextractoplossing...

Jacques

Citaat van: LAM op 27-04-2021  13:35 uIk las al iets over het toevoegen van olijfolie? Of is het beter om 'm koud te zetten?

Kan allebei. Zelf zou ik hem koud zetten zodat de stofwisseling wordt geremd en de gistcellen in een goede conditie blijven.

LAM

Citaat van: Jacques op 27-04-2021  22:00 uHet bezinksel zijn eiwitvlokken die ontstaan zijn door het koken van de moutextractoplossing...
Maar het wordt steeds meer... ik dacht dat dit juist de gist was...

Jacques

Citaat van: LAM op 28-04-2021  13:18 uMaar het wordt steeds meer... ik dacht dat dit juist de gist was...

Ik reageer op:
Citaat van: Rinus op 27-04-2021  09:17 uOp de bodem een heel dun laagje heel donker bruin bezinksel, waar dat vandaan komt is een raadsel.
Hoewel ik na het afkoelen van het DME (2e 0.5L start) zag dat dit ook daar al op de bodem lag, het komt dus waarschijnlijk uit het DME (niet helemaal zuiver?).

Als je een moutextractoplossing kookt en deze weer laat afkoelen krijg je eiwituitvlokking. Wat dit betreft is er geen verschil tussen wort en moutextractoplossing  wat in feite ook wort is...


Wanneer je een starter geënt hebt met gist bestaat het bezinksel uit gist en eiwitten. Dat er dan met de tijd steeds meer wordt is iets wat je wilt.  ;)


hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 27-04-2021  22:00 uHet bezinksel zijn eiwitvlokken die ontstaan zijn door het koken van de moutextractoplossing...
wat ik daarom vaak doe is de gekookte oplossing eerst af laten koelen waardoor de uitgevlokte eiwitten neerslaan. Uitgevlokte eiwitten hebben immers geen functie meer omdat ze te groot zijn om de cel iets mee te laten doen. Dan giet ik het af in de steriel gemaakte erlemeyer om vanuit daar op te kweken. Als je dan de gist laat bezinken heb je vrijwel alleen gist.

LAM

Citaat van: hansHalberstadt op 29-04-2021  14:12 uAls je dan de gist laat bezinken heb je vrijwel alleen gist.
Dat ga ik volgende keer ook eens proberen!
Ook wil ik eens experimenteren met een starter met water, kristalsuiker, gistvoeding en gekookte slurry. Lijkt mij ook een prima voedingsbodem voor gisten.
De opgekweekte gist doet het trouwens enorm goed. Het waterslot bubbelt ongeveer even hard als die van de batch met M20.

Rinus

Eigenlijk een beetje off topic, maar toch; ik ben nu een Westmalle gist aan het opkweken.
De laatste tijd gebruik ik mijn magneetroerder eigenlijk nooit meer, maar is het wellicht toch beter om hem wel te gaan gebruiken voor het maken van starters? En is dat dan met name voor de beluchting of om de gistcellen in beweging te brengen?

hansHalberstadt

Citaat van: Rinus op 29-04-2021  16:44 uEigenlijk een beetje off topic, maar toch; ik ben nu een Westmalle gist aan het opkweken.
De laatste tijd gebruik ik mijn magneetroerder eigenlijk nooit meer, maar is het wellicht toch beter om hem wel te gaan gebruiken voor het maken van starters? En is dat dan met name voor de beluchting of om de gistcellen in beweging te brengen?
Het is vooral de beluchting. Door het roeren is er steeds een nieuw stukje wortoppervlak in contact met de lucht waardoor heel gelijkmatig steeds zuurstof oplost in het wort en weer gebruikt wordt door de gist. Als je dan ook nog een slangetje met steriele lucht boven het oppervlak houdt dan wordt de koolzuur ook steeds afgevoerd waardoor de zuurstof kan blijven oplossen. Het is juist die regelmatige kleine hoeveelheid die steeds oplost die het hem doet. Door het roeren hou je ook mooi de cellen in oplossing zodat ze niet op de bodem een plak vormen en elkaar afsluiten van voedsel en zuurstoftoevoer. 

Rinus

Citaat van: hansHalberstadt op 29-04-2021  18:32 uHet is vooral de beluchting. Door het roeren is er steeds een nieuw stukje wortoppervlak in contact met de lucht waardoor heel gelijkmatig steeds zuurstof oplost in het wort en weer gebruikt wordt door de gist. Als je dan ook nog een slangetje met steriele lucht boven het oppervlak houdt dan wordt de koolzuur ook steeds afgevoerd waardoor de zuurstof kan blijven oplossen. Het is juist die regelmatige kleine hoeveelheid die steeds oplost die het hem doet. Door het roeren hou je ook mooi de cellen in oplossing zodat ze niet op de bodem een plak vormen en elkaar afsluiten van voedsel en zuurstoftoevoer. 
Bedankt, ik heb hem zojuist toch maar op de magneetroerder gezet, staat hij ook iets warmer.
Is het beter om hem rustig te laten draaien of juist hard zodat er een grotere kolk ontstaat?

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 29-04-2021  14:12 uwat ik daarom vaak doe is de gekookte oplossing eerst af laten koelen waardoor de uitgevlokte eiwitten neerslaan. Uitgevlokte eiwitten hebben immers geen functie meer omdat ze te groot zijn om de cel iets mee te laten doen.

Uit onderzoek is gebleken dat een klein beetje trub kan dienen als gistvoeding... Het is dus niet dat de gist er helemaal niets mee kan. Wel is het goed om het overgrote deel van de trub kwijt te raken.

hansHalberstadt

Citaat van: Rinus op 29-04-2021  19:23 uBedankt, ik heb hem zojuist toch maar op de magneetroerder gezet, staat hij ook iets warmer.
Is het beter om hem rustig te laten draaien of juist hard zodat er een grotere kolk ontstaat?
Rustig draaien is prima. Belangrijker is om (vooral tegen het einde als de gisting flink op gang komt) de koolzuur af te kunnen voeren via steriele luchttoevoer

Jacques

Citaat van: Rinus op 29-04-2021  19:23 uBedankt, ik heb hem zojuist toch maar op de magneetroerder gezet, staat hij ook iets warmer.
Is het beter om hem rustig te laten draaien of juist hard zodat er een grotere kolk ontstaat?

Hoe harder de roerder draait des te meer zuurstof wordt opgenomen.
Overigens is het niet nodig om zuurstof in de erlemeyer in te blazen. Om zuurstof toe te laten treden is het afdichten van de erlemeyer met aluminiumfolie voldoende. Doordat het gehalte aan zuurstof in de erlemeyer laag is zal er zuurstof in de erlemeyer diffuseren. Hoe lager de concentratie aan zuurstof in de erlemeyer des te sneller de diffusie zal verlopen. Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Diffusie
Diffusie zorgt ook voor de afvoer van kooldioxidie...

En ja door lucht in te blazen kun je het proces versnellen. Zelf heb ik dat in het verleden gedaan maar ik ben daar vanaf gestapt omdat afdekken met aluminiumfolie volstaat als je iets meer geduld heb. Je hebt hierdoor ook wat meer tijd om de starter in de gaten te houden. Ieder zijn manier van werken...

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 29-04-2021  23:09 uDoordat het gehalte aan zuurstof in de erlemeyer laag is zal er zuurstof in de erlemeyer diffuseren.
Zodra er koolzuur komt krijg je stroming van koolzuur naar buiten langs de dop/folie waardoor de diffusie niet meer in staat is daar tegenin te gaan. Vandaar mijn opmerking dat je beter wat steriele lucht in kunt blazen.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 29-04-2021  23:15 uZodra er koolzuur komt krijg je stroming van koolzuur naar buiten langs de dop/folie waardoor de diffusie niet meer in staat is daar tegenin te gaan. Vandaar mijn opmerking dat je beter wat steriele lucht in kunt blazen.

De eerste wet van Fick zegt dat hoe groter het concentratieverschil is des te sneller de diffusie verloopt.
In ieder geval heb ik gemerkt dat het inblazen van zuurstof niet nodig is. Ten opzichte van het afsluiten met een waterslot krijg je door op de erlemeyer een stuk aluminiumfolie te leggen duidelijk meer gistgroei.

Zoals ik al schreef is lucht inblazen een optie, kan het de gistgroei versnellen, maar is het geen voorwaarde voor een goede gistgroei.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 29-04-2021  23:31 uDe eerste wet van Fick zegt dat hoe groter het concentratieverschil is des te sneller de diffusie verloopt.
In ieder geval heb ik gemerkt dat het inblazen van zuurstof niet nodig is. Ten opzichte van het afsluiten met een waterslot krijg je door op de erlemeyer een stuk aluminiumfolie te leggen duidelijk meer gistgroei.

Zoals ik al schreef is lucht inblazen een optie, kan het de gistgroei versnellen, maar is het geen voorwaarde voor een goede gistgroei.
ik heb ook wel eens een proefje gedaan met 2 identieke porties wort aangeent met 2 identieke hoeveelheden gist en de ene portie met zuurstof erbij en de andere zonder (potje met koolzuur gevuld en direct na het vullen nog een keer met koolzuur). Beide gaven ongeveer dezelfde hoeveelheid gist na groei. Maar ik vermoed dat de gist met zuurstof wel vitaler was, maar dat heb ik niet getest. Het verschil tussen stop met waterslot en alufolie zit volgens mij vooral in het begin als er nog geen koolzuur ontsnapt. Er wordt dan wel zuurstof verbruikt en ontstaat dus onderdruk die kan dan langs het alufolie worden gecompenseerd en niet via het waterslot. Maar na 6 uur of zo is er denk ik snellere stroming naar buiten toe dan diffusie naar binnen kan volgen. Net alsof je met een boot tegen de stroom op wil roeien. Dat lukt ook maar tot een bepaalde stroomsnelheid.
https://www.youtube.com/watch?v=H7QsDs8ZRMI laat ook zien dat die snelheid maar klein is bv 10 cm in een half uur. 

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 29-04-2021  23:55 uMaar na 6 uur of zo is er denk ik snellere stroming naar buiten toe dan diffusie naar binnen kan volgen. Net alsof je met een boot tegen de stroom op wil roeien. Dat lukt ook maar tot een bepaalde stroomsnelheid.

Als het gehalte aan zuurstof zeer laag geworden is, gaat de diffusie naar binnen veel sneller. Met andere woorden de motor van de boot wordt sterker...  Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Wetten_van_Fick

Rinus

Ik heb hem een uurtje op volle snelheid laten draaien, dan zie je ook in het wort flink wat luchtbellen en schuim ontstaan. Daarna op ongeveer halve snelheid en afgelopen nacht door laten draaien.
Vanmorgen heb ik de Erlenmeyer er maar even vanaf gehaald, er is nog geen gistgroei waar te nemen.

hansHalberstadt

Citaat van: Rinus op 30-04-2021  07:24 uIk heb hem een uurtje op volle snelheid laten draaien, dan zie je ook in het wort flink wat luchtbellen en schuim ontstaan. Daarna op ongeveer halve snelheid en afgelopen nacht door laten draaien.
Vanmorgen heb ik de Erlenmeyer er maar even vanaf gehaald, er is nog geen gistgroei waar te nemen.
Het is niet zo dat intensief beluchten gelijk heel veel gist geeft. De gist moet eerst in de log fase komen en dan gaat die bv elk uur verdubbelen. Met weinig gist kan het best lang duren voor je in de log fase zit. Vandaar mijn vraag hoe je begonnen bent.
Hoe ben je begonnen vanaf het stadium van depot in het flesje? Dus wat waren de stappen tussen flesje leeg en wort in erlemeyer?

Rinus

Citaat van: hansHalberstadt op 30-04-2021  07:59 uHet is niet zo dat intensief beluchten gelijk heel veel gist geeft. De gist moet eerst in de log fase komen en dan gaat die bv elk uur verdubbelen. Met weinig gist kan het best lang duren voor je in de log fase zit. Vandaar mijn vraag hoe je begonnen bent.
Hoe ben je begonnen vanaf het stadium van depot in het flesje? Dus wat waren de stappen tussen flesje leeg en wort in erlemeyer?
Ik ben begonnen met ongeveer 2/3 appelsap uit een klein pakje in het flesje, met waterslot. Er was activiteit en duidelijk groei waar te nemen.
Daarna heb ik in een Erlenmeyer opgeschaald met 1 L (100 g DME op 1L water gekookt en afgekoeld) alu folie op de hals.
Ik weet meteen naar 1 L opschalen is wel ongebruikelijk, maar zo doe ik het altijd en met succes, en het scheelt een proces stap.. Het duurt daarna meestal een dag of 5 voordat er voldoende gist is gegroeid.
Mijn magneetroerder wordt best wel warm (rond 25-30 ºC) volgens mij ook wel iets te veel van het goede, maar daar kan ik niets aan veranderen (komt door de spoelen die erin zitten).

hansHalberstadt

Als je echt 150 ml appelsap aan het gisten hebt en dat doorzet naar 1 liter dan heb je op de roerder na een nacht op de roerder bij 25 graden gegarandeerd veel activiteit. Als dat niet zo is dan twijfel ik eraan of je 150 ml appelsap inderdaad wel gistte. De manier om dat te zien is constateren dat je een flinke hoeveelheid koolzuur kwijt bent geraakt. Dat kan door wegen (het geheel moet dan minimaal 2-5 g lichter zijn geworden) of via sterke schuimvorming. 
Wat je normaal gesproken doet is hooguit 2-5 ml wort of appelsap toevoegen aan je leeggeschonken flesje als eerste stap. er zit heel weinig gist in zo'n flesje en die moet ook nog eens omgeving aanpassen. Als dat gist kun je naar bv 100 ml en dan naar een liter. steeds een factor 10 a 20 ertussen dus. 

Rinus

Citaat van: hansHalberstadt op 30-04-2021  08:20 uals je echt 150ml appelsap aan het gisten hebt en dat doorzet naar 1 liter dan heb je op de roerder na een nacht op de roerder bij 25 graden gegarandeerd veel activiteit. Als dat niet zo is dan twijfel ik eraan of je 150ml appelsap inderdaad wel gistte. De manier om dat te zien is constateren dat je een flinke hoeveelheid koolzuur kwijt bent geraakt. Dat kan door wegen (het geheel moet dan minimaal 2-5g lichter zijn geworden) of via sterke schuimvorming. 
Wat je normaal gesproken doet is hooguit 2-5ml wort of appelsap toevoegen aan je leeggeschonken flesje als eerste stap. er zit heel weinig gist in zo'n flesje en die moet ook nog eens omgeving aanpassen. als dat gist kun je naar bv 100ml en dan naar een liter. steeds een factor 10 a 20 ertussen dus.
Ik zag wel schuim op de appelsap, ik gebruik inderdaad ook te veel bij de eerste stap, zal dat eens afleren.
Bij welk volume appelsap is de gewicht afname van 2-5 gram?
Over een paar uur zal ik meer weten, het gaat meestal wel goed komen hoor.
Hoe doen jullie dat eigenlijk steeds zo'n klein beetje wort toevoegen? Steeds een beetje koken, of vanuit een flesje wort wat je steeds weer afsluit?

Hopfenfox

Dit vind ik wel interessant. Over gist opkweken is heel veel te vinden en op veel plekken vind je het advies om ongeveer 100 ml (half pakje) appelsap toe te voegen. Dat heb ik nu ook gedaan en is prima gelukt. Dan is 2-5 ml wel heel weinig?

Ik wil vanaf hier in en keer opschalen naar ongeveer 750 ml wort. Dat moet genoeg gist opleveren om 10 liter wort van SG 1.060 te vergisten.

hansHalberstadt

Citaat van: Rinus op 30-04-2021  09:23 uI
Bij welk volume appelsap is de gewicht afname van 2-5 gram?

Appelsap is 10% suiker dus ca 10 gram suiker voor elke 100 ml appelsap. Die 10 gram wordt omgezet in 5 g alcohol en 5 g koolzuur dus per 100 ml appelsap verlies je ca 5 g aan koolzuur als het helemaal uitgist. Dus als je 150 ml appelsap heb in jouw voorbeeld dan is 2-5 g afname een bewijs dat het gist en verlies je 7.5 g als de suiker op is.

Rinus

ik vrees dat het wederom niets wordt, er is geen teken van leven.
Waarschijnlijk de activiteit in de eerste stap in het flesje overschat.
Er was echt wel schuim zichtbaar maar ik zal de volgende keer met minder appelsap starten en het flesje dan ook wat warmer zetten.
Vreemd, normaal gesproken gaat het meestal wel goed (maar ik kweek wel meestal la Trappe trippel gist om de quadrupel te maken).
 

seed7

Citaat van: Hopfenfox op 30-04-2021  14:03 uIk wil [...]

En wat wil de gist? Of beter, wat doet de gist?

Ingo

Rinus

Citaat van: hansHalberstadt op 30-04-2021  15:58 uAppelsap is 10% suiker dus ca 10 gram suiker voor elke 100 ml appelsap. Die 10 gram wordt omgezet in 5 g alcohol en 5 g koolzuur dus per 100 ml appelsap verlies je ca 5 g aan koolzuur als het helemaal uitgist. Dus als je 150 ml appelsap heb in jouw voorbeeld dan is 2-5 g afname een bewijs dat het gist en verlies je 7.5 g als de suiker op is.
Ik heb nu een depot uit een Rochefort 8 op kweek gezet, 20 ml (afgewogen 20 g) appelsap toegevoegd.
Dus dit bevat 2 gram suiker en zou dus 1gram moeten afnemen in gewicht als er vergisting is.

Na een nacht is het nog niet afgenomen, dus nog geen vergisting. Ik heb wel regelmatig de fles bewogen.
Twijfel nu of ik het flesje beter op de magneet roerder kan zetten? (ik heb een kleine vlo).


Pieter1954

Even een ballonnetje op het flesje zetten. Binnen 2 dagen moet die gaan opbollen. Die Rochefortgist moet het vrij snel en goed doen.

Hopfenfox

Even checken of ik het goed heb gedaan:

- 2 flesjes geleegd, laatste centimeter laten zitten en aan elk flesje 100 ml appelsap toegevoegd
- uiteraard alles ontsmet
- warm weggezet met een ballonnetje en na zo'n 50 uur stonden beide ballonnen strak
- starterwort van 60 gram met 600 ml water gemaakt, laten afkoelen en in Erlenmeyer
- inhoud flesjes er bij geschonken
- geheel 24 uur op de roerder, schuimde als een gek

Toen in de koelkast gezet zodat ik 48 uur later kan brouwen.

Vragen:

- heeft het zin het nog langer op de roerder te laten staan alvorens koeling in te doen?
- was de stap van 2 x 100 ml naar 600 ml een juiste? (kleiner dan factor 10)
- heb ik nu genoeg gist om 10 liter met SG 1.060 te vergisten?
- hoe weet ik dat zeker, al die online rekenprogramma's geven een andere uitkomst en andere tussenstappen?
- als ik de inhoud van de erlenmeyer tijdens brouwen rustig op temperatuur laat komen, kan ik de gist dan zo pitchen (na afgieten wort) of kan ik beter eerst wat wort toevoegen en een uurtje laten draaien op de roerder?

Hoe meer ik er over lees, hoe meer vragen...

Jacques

Citaat van: Hopfenfox op 02-05-2021  13:31 uEven checken of ik het goed heb gedaan:

- 2 flesjes geleegd, laatste centimeter laten zitten en aan elk flesje 100 ml appelsap toegevoegd
- uiteraard alles ontsmet
- warm weggezet met een ballonnetje en na zo'n 50 uur stonden beide ballonnen strak
- starterwort van 60 gram met 600 ml water gemaakt, laten afkoelen en in Erlenmeyer
- inhoud flesjes er bij geschonken
- geheel 24 uur op de roerder, schuimde als een gek

Toen in de koelkast gezet zodat ik 48 uur later kan brouwen.

Vragen:

- heeft het zin het nog langer op de roerder te laten staan alvorens koeling in te doen?
- was de stap van 2 x 100 ml naar 600 ml een juiste? (kleiner dan factor 10)
- heb ik nu genoeg gist om 10 liter met SG 1.060 te vergisten?
- hoe weet ik dat zeker, al die online rekenprogramma's geven een andere uitkomst en andere tussenstappen?
- als ik de inhoud van de erlenmeyer tijdens brouwen rustig op temperatuur laat komen, kan ik de gist dan zo pitchen (na afgieten wort) of kan ik beter eerst wat wort toevoegen en een uurtje laten draaien op de roerder?

Hoe meer ik er over lees, hoe meer vragen...

Allereerst merk ik op dat het niet aankomt op een miljoentje gistcellen meer of minder. Het gaat er vooral om dat je gist vitaal is. Maak je daarom niet te druk om het feit dat calculators verschillende uitkomsten geven. Het beste is een calculator te kiezen en daar ervaring mee op doen. Aan de hand van die ervaringen kun je gaan bijsturen.

Laat de starter net zo lang op de roerder staan totdat het wort een "koffiverkeerd" kleur gekregen heeft. Zet daarna de starter in een koelkast.
Langzaam opwarmen van je starter kan slecht uitpakken als er nog weinig voedingstoffen aanwezig zijn.
Wort toevoegen aan de starter kan, maar mijn ervaring is dat het niet nodig is. Je kunt de koude starter zo toevoegen aan het afgekoelde wort. Ik heb nooit enige nadelige gevolgen van een eventuele temperatuurshock gemerkt bij gezonde vitale gist.

Hopfenfox

Dank je Jacques, dat geeft vertrouwen, ik ga het gewoon proberen. De koffie verkeerd kleur zat er zeker in, ik dacht dat langer laten staan op de roerder nog meer actieve gist zou opleveren. Dat maakt dus niet uit, als de kleur is bereikt is de gist optimaal?

Jacques

Citaat van: Hopfenfox op 02-05-2021  22:54 uDank je Jacques, dat geeft vertrouwen, ik ga het gewoon proberen. De koffie verkeerd kleur zat er zeker in, ik dacht dat langer laten staan op de roerder nog meer actieve gist zou opleveren. Dat maakt dus niet uit, als de kleur is bereikt is de gist optimaal?

Ja. Als je de starter langer laat staan loop je het risico dat de gist geen voedingstoffen heeft. De gist gaat dan interen op zijn reservestoffen. Dat is iets wat je niet wilt want daardoor holt de vitaliteit van de gist achteruit.
Beter is het de starter met nog wat voeding in de koelkast te zetten. Ondanks de lage temperatuur gaat de vergisting heel langzaam verder en blijft de gist vitaal.

Hopfenfox

Gisteren gebrouwen en opgekweekte PaasIJ gist toegevoegd. Binnen enkele uren stond het slot al te bluppen, veel sneller dan ooit eerder. Vanochtend trof ik een overgelopen gistvat aan. Mijn 13 L bucket heeft 2 L kopruimte. Dat is altijd nog genoeg geweest, maar deze gist op 24 graden gaat te keer als een malle.

Johan_vL

Citaat van: tdp op 19-04-2021  10:11 uWaarom is iedereen zo bang voor 'bottelgist'? Sowieso verwacht ik dat niet bij een Duitse weizen, is een niet gefilterd bier welke (zeer) vers gedronken wordt, en ook 'jong' gebotteld.

Maar mocht dit al zo zijn, waarom zou het dan niet de hoofdgist zijn, die ze met bottelen hebben toegevoegd?

Overigens kun je daar best makkelijk achter komen, wanneer je opkweekt. Bottelgisten hebben normaliter een lage vergistingsgraad.

Klopt natuurlijk, maar het kan wel gepasteuriseerd zijn. Staat dat niet op de fles? Ongepasteuriseerd of gepasteuriseerd?. Als je een lekkere weizen zoekt met gist die wel is op te kweken, koop dan Kapuziner keller wiezen, die zijn super lekker en goed op te kweken  :groots:

JanEric

Citaat van: Johan_vL op 04-05-2021  21:06 uKlopt natuurlijk, maar het kan wel gepasteuriseerd zijn. Staat dat niet op de fles? ongepasteuriseerd of gepasteuriseerd?. Als je een lekkere weizen zoekt met gist die wel is op te kweken, koop dan Kapuziner keller wiezen, die zijn super lekker en goed op te kweken  :groots:
Volgens onze Oosterburen niet: https://hobbybrauer.de/forum/wiki/doku.php/hefestripping
Net als Franziskaner overigens...

LAM

Goedenavond,
Ik heb op 20 april een poging gedaan de gist uit Franziskaner op te kweken. Nu (ruim 2 weken later) staat het ballonnetje opeens omhoog. Zou er dan toch leven in zitten? Of is de kans groot dat ik wat anders aan het opkweken ben?
Groetjes LAM

Rinus

Citaat van: LAM op 05-05-2021  19:29 uGoedenavond,
Ik heb op 20 april een poging gedaan de gist uit Franziskaner op te kweken. Nu (ruim 2 weken later) staat het ballonnetje opeens omhoog. Zou er dan toch leven in zitten? Of is de kans groot dat ik wat anders aan het opkweken ben?
Groetjes LAM

Hoe steriel was/is de ballon eigenlijk?

Ik ben nu weer een Rochefort 10 aan het opkweken, zie vooral het waterslot de "verkeerde kant" op gaan, zeker een teken van zuurstof tekort?! Ik laat het maar even doen, maar stel dat ik een ballon had gebruikt, dan zou deze toch naar binnen worden getrokken?
Het flesje staat nu wel vanaf het begin op de magneetroerder, maar geen enkele gewichtsafname...

LAM

Citaat van: Rinus op 05-05-2021  21:52 uHoe steriel was/is de ballon eigenlijk?
Gevuld met oxi oplossing en daarna leeg gegooid. Dus volgens mij wel steriel.
Ik heb nog nooit de ballon naar binnen zien schieten hahaha

Jacques

Citaat van: Rinus op 05-05-2021  21:52 uIk ben nu weer een Rochefort 10 aan het opkweken, zie vooral het waterslot de "verkeerde kant" op gaan, zeker een teken van zuurstof tekort?! Ik laat het maar even doen, maar stel dat ik een ballon had gebruikt, dan zou deze toch naar binnen worden getrokken?
Het flesje staat nu wel vanaf het begin op de magneetroerder, maar geen enkele gewichtsafname...

Dat heb ik heel wat keren gezien bij het opkweken van gist. Komt volgens mij doordat de zuurstof boven het wort verbruikt wordt door de gist. Maar het kan ook gebeuren door temperatuurverschillen.

Overigens ben ik geen voorstander van het gebruik van een ballon. Beter is het om een starter af te sluiten met een flink stuk aluminiumfolie zodat er lucht bij de starter kan komen. Aan de hand van de schuimvorming in de fles kun je constateren dat de starter het doet. Zo nodig kun je die controle ok uitvoeren met een waterslot.

Rinus

Citaat van: Jacques op 05-05-2021  22:50 uDat heb ik heel wat keren gezien bij het opkweken van gist. Komt volgens mij doordat de zuurstof boven het wort verbruikt wordt door de gist. Maar het kan ook gebeuren door temperatuurverschillen.

Overigens ben ik geen voorstander van het gebruik van een ballon. Beter is het om een starter af te sluiten met een flink stuk aluminiumfolie zodat er lucht bij de starter kan komen. Aan de hand van de schuimvorming in de fles kun je constateren dat de starter het doet. Zo nodig kun je die controle ok uitvoeren met een waterslot.
In mijn geval denk ik ook dat het komt door het zuurstofverbruik door de gist, want hij staat constant op de magneetroerder die is rond de 25 graden, dus temperatuur is stabiel.
Zou het een idee zijn om een druppel olijfolie toe te voegen? (kan mij iets herinneren van het is of... 1. beluchten of 2. druppel olijfolie)
De lucht komt nu via het waterslot, dat kan geen kwaad lijkt mij. Als ik op schaal naar de Erlenmeyer dan gebruik ik wel altijd aluminiumfolie.

Jacques

Citaat van: Rinus op 05-05-2021  23:16 uIn mijn geval denk ik ook dat het komt door het zuurstofverbruik door de gist, want hij staat constant op de magneetroerder die is rond de 25 graden, dus temperatuur is stabiel.
Zou het een idee zijn om een druppel olijfolie toe te voegen? (kan mij iets herinneren van het is of... 1. beluchten of 2. druppel olijfolie)
De lucht komt nu via het waterslot, dat kan geen kwaad lijkt mij. Als ik op schaal naar de Erlenmeyer dan gebruik ik wel altijd aluminiumfolie.

Een druppel olijfolie zou ik achterwege laten tenzij je veel last hebt van schuimvorming. Maar ik vermoed dat je daar geen last van hebt.

Dat er lucht door je waterslot komt is geen probleem. In ieder geval heb ik nooit gemerkt dat het problemen gegeven heeft.

Rinus

Citaat van: Jacques op 05-05-2021  23:42 uEen druppel olijfolie zou ik achterwege laten tenzij je veel last hebt van schuimvorming. Maar ik vermoed dat je daar geen last van hebt.

Dat er lucht door je waterslot komt is geen probleem. In ieder geval heb ik nooit gemerkt dat het problemen gegeven heeft.
Inderdaad geen last van schuimvorming, alleen wanneer de magneet roerder op volle toeren draait zie je enigszins oppervlakkig schuim in het flesje.
Wanneer is het beste moment voor de olijfolie? Tijdens de kook of einde kook, of toch anders?

Jacques

Citaat van: Rinus op 06-05-2021  07:31 uInderdaad geen last van schuimvorming, alleen wanneer de magneet roerder op volle toeren draait zie je enigszins oppervlakkig schuim in het flesje.
Wanneer is het beste moment voor de olijfolie? Tijdens de kook of einde kook, of toch anders?

Toch anders...  :)
Je voegt het toe als de starter op de roerder wordt gezet. Je kunt het ook gebruiken zonder een magneetroerder.
Zelf heb ik een tijdje olijfolie toegevoegd aan mijn starter maar daar ben ik mee gestopt omdat ik niet overtuigd was van de meerwaarde anders dan het voorkomen dat de starter je erlemeyer uitkomt (wat niet snel gebeurt...)

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 06-05-2021  21:43 uToch anders...  :)
ben ik mee gestopt omdat ik niet overtuigd was van de meerwaarde
En hoe zit het dan met dat verhaal over opbouw van celwanden waar olijfolie een rol zou spelen en als vervanging van zuurstof?

Rinus

Citaat van: hansHalberstadt op 06-05-2021  21:51 uEn hoe zit het dan met dat verhaal over opbouw van celwanden waar olijfolie een rol zou spelen en als vervanging van zuurstof?
Dat is ook wat ik bedoelde met mijn herinnering, ik belucht nooit, nog nooit gedaan, zeker toen ik las dat olijfolie daarvoor het alternatief zou kunnen zijn.

Rinus

Citaat van: Rinus op 30-04-2021  20:23 uik vrees dat het wederom niets wordt, er is geen teken van leven.
Waarschijnlijk de activiteit in de eerste stap in het flesje overschat.
Er was echt wel schuim zichtbaar maar ik zal de volgende keer met minder appelsap starten en het flesje dan ook wat warmer zetten.
Vreemd, normaal gesproken gaat het meestal wel goed (maar ik kweek wel meestal la Trappe trippel gist om de quadrupel te maken).
De Erlenmeyer vertoont zojuist spontaan een flinke schuimlaag, dus toch nog leven! (kweek uit een flesje Westmalle Tripel)
Bij het wenken van de Erlenmeyer nog meer schuim en duidelijk druk op de aluminium afdichting..

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 06-05-2021  21:51 uEn hoe zit het dan met dat verhaal over opbouw van celwanden waar olijfolie een rol zou spelen en als vervanging van zuurstof?

Als je een een starter op een magneetroerder zet en de erlenmeyer alleen afdekt met een stuk aluminiumfolie komt er voldoende zuurstof bij je starter en draagt een druppel olijfolie niet zo veel bij aan de vermeerdering van de gist. Iets anders is het als je geen geroerde starter maakt.

Rinus

Citaat van: Rinus op 05-05-2021  21:52 uIk ben nu weer een Rochefort 10 aan het opkweken, zie vooral het waterslot de "verkeerde kant" op gaan, zeker een teken van zuurstof tekort?! Ik laat het maar even doen, maar stel dat ik een ballon had gebruikt, dan zou deze toch naar binnen worden getrokken?
Het flesje staat nu wel vanaf het begin op de magneetroerder, maar geen enkele gewichtsafname...
14 mei 21; nog steeds geen teken van leven...
Wat voor soort appelsap gebruiken jullie? ik vertrouw die van de A..i eigenlijk niet meer, ik heb nu al 3 x achter elkaar geen succes, dat kan toch nooit goed zijn. (Heb nu op gewichtsafname gecontroleerd).
In ieder geval ga ik nu andere (merken) proberen, of bij de volgende brouw wat wort bewaren...

hansHalberstadt

Appelsap is vrij zuur en ik heb gemerkt dat dat de opkweek wat kan vertragen, maar zuur is wel goed om ook bacteriegroei te remmen. zolang er maar geen conserveringsmiddelen inzitten. Maar beter is het om wat wort te nemen of moutextract. Wat even opgekookt is geweest. en niet teveel toevoegen in je flesje hooguit 5 ml en zoveel mogelijk het originele bier van de gist afschenken. Zo vers mogelijk flesje nemen en lager alcohol bier geeft ook meer kans dat er nog levende cellen inzitten (Rochefort 8 )

Rinus

Citaat van: hansHalberstadt op 14-05-2021  09:53 uAppelsap is vrij zuur en ik heb gemerkt dat dat de opkweek wat kan vertragen, maar zuur is wel goed om ook bacteriegroei te remmen. zolang er maar geen conserveringsmiddelen inzitten. Maar beter is het om wat wort te nemen of moutextract. Wat even opgekookt is geweest. en niet teveel toevoegen in je flesje hooguit 5 ml en zoveel mogelijk het originele bier van de gist afschenken. Zo vers mogelijk flesje nemen en lager alcohol bier geeft ook meer kans dat er nog levende cellen inzitten (Rochefort 8 )
Ik zal het toch eens met een moutextract proberen, is eigenlijk ook zo gemaakt.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 14-05-2021  09:53 uAppelsap is vrij zuur en ik heb gemerkt dat dat de opkweek wat kan vertragen, maar zuur is wel goed om ook bacteriegroei te remmen. zolang er maar geen conserveringsmiddelen inzitten. Maar beter is het om wat wort te nemen of moutextract. Wat even opgekookt is geweest. en niet teveel toevoegen in je flesje hooguit 5 ml en zoveel mogelijk het originele bier van de gist afschenken. Zo vers mogelijk flesje nemen en lager alcohol bier geeft ook meer kans dat er nog levende cellen inzitten (Rochefort 8 )

Het is juist goed dat appelsap vrij zuur is...
Voor de vergisting is het goed dat de pH tussen de 4,8 en 5,0 zit.
Appelsap heeft een pH van ronde de 3. Dat kan de vermeerdering vertragen maar heeft inderdaad het gunstige effect dat veel andere micro-organismen zich niet kunnen vermenigvuldigen.
Overigens gaat de pH omhoog als je een beetje gistvoeding toevoegt aan appelsap. Je vangt dan 2 vliegen in 1 klap. De pH is gunstiger en de gist beschikt over meer voedingstoffen.

Vergelijkbare Topics (7)

32816

Reacties: 23
Gelezen: 4952

18597

Reacties: 7
Gelezen: 4047

8266

Reacties: 9
Gelezen: 3730

43122

Reacties: 31
Gelezen: 3403

35287

Gestart door Barreltje


Reacties: 37
Gelezen: 10040


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.