Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Koudhoppen in combinatie met vergisting  (gelezen 401 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline SilvoldsGoud

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Beginnende hobbyisten
Koudhoppen in combinatie met vergisting
« Gepost op: 18-04-2021 19:54 u »
Beste bierbrouwers

Op dit moment brouwen we een IPA bier in combinatie met een kveik gist (WLP 518), ons derde bier.
De vergisting gaat lekker snel en binnen 4 dagen zou dit gereed moeten zijn.

Omdat een deel van het recept een 'koudhop' gedurende 5 dagen is (startende bij een SG van 1020) gaan we ver over de maximale gisttijd heen.
Kunnen we dit beschouwen als 'lagering' of dienen we een coldcrash toe te passen van bijvoorbeeld 4 dagen alvorens we over gaan naar bottelen?

We zijn namelijk bang dat de hergisting op fles niet meer start omdat het gist dan te lange 'gestopt' is.

bedankt voor jullie respons!

Gijs en Marc


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 851
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Koudhoppen in combinatie met vergisting
« Reactie #1 Gepost op: 18-04-2021 20:16 u »
Ik denk zelf dat het niet zo nauw luistert, maar wat is precies het probleem om als je het niet vertrouwd bottelgist toe te voegen?

Offline Derp

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koudhoppen in combinatie met vergisting
« Reactie #2 Gepost op: 18-04-2021 20:20 u »
Beste bierbrouwers

Op dit moment brouwen we een IPA bier in combinatie met een kveik gist (WLP 518), ons derde bier.
De vergisting gaat lekker snel en binnen 4 dagen zou dit gereed moeten zijn.

Omdat een deel van het recept een 'koudhop' gedurende 5 dagen is (startende bij een SG van 1020) gaan we ver over de maximale gisttijd heen.
Kunnen we dit beschouwen als 'lagering' of dienen we een coldcrash toe te passen van bijvoorbeeld 4 dagen alvorens we over gaan naar bottelen?

We zijn namelijk bang dat de hergisting op fles niet meer start omdat het gist dan te lange 'gestopt' is.

bedankt voor jullie respons!

Gijs en Marc
Denk niet dat dit een probleem is met zon relatief korte tijd. Staat bij mij wel eens een maand op het vat zonder problemen met hergisting op de fles. Ook eens 6 weken, geen probleem.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.836
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Koudhoppen in combinatie met vergisting
« Reactie #3 Gepost op: 18-04-2021 21:54 u »
Beste bierbrouwers

Op dit moment brouwen we een IPA bier in combinatie met een kveik gist (WLP 518), ons derde bier.
De vergisting gaat lekker snel en binnen 4 dagen zou dit gereed moeten zijn.

Omdat een deel van het recept een 'koudhop' gedurende 5 dagen is (startende bij een SG van 1020) gaan we ver over de maximale gisttijd heen.
Kunnen we dit beschouwen als 'lagering' of dienen we een coldcrash toe te passen van bijvoorbeeld 4 dagen alvorens we over gaan naar bottelen?

We zijn namelijk bang dat de hergisting op fles niet meer start omdat het gist dan te lange 'gestopt' is.

bedankt voor jullie respons!

Gijs en Marc

Hoelang de vergisting duurt is niet afhankelijk van je recept maar van de gist en de vergistingsomstandigheden...
Een vergisting kan langer of korter duren dan in een recept is beschreven.

Wanneer je koudhop toevoegt moet je rekening houden met de zogenaamde hopcreep. Dat wil zeggen dat enzymen uit de hop in staat zijn vergistbare suikers af te breken van grote suikermoleculen die normaal gesproken niet vergistbaar zijn. Geef de enzymen even de tijd. Bottel dus niet te snel tenzij je het bier pasteuriseert en onder koolzuurdruk afvult. De meeste hobbybrouwers hebben die mogelijkheid niet.

Je hoeft niet bang te zijn dat je bier geen hergisting op de fles heeft als je niet langer wacht dan 7 tot 10 dagen na het einde van de vergisting. Wanneer je koudhopt moet je eerder oppassen dat je bier niet te veel koolzuur krijgt op termijn door het vrijkomen van vergistbare suikers tijdens de hergisting/rijping op de fles.

Tags: