Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gist st. Bernardus en Brugse zot  (gelezen 2409 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Gepost op: 18-04-2021 17:59 u »
Beste Brouwers,

Weet iemand of de gist in de fles van de St Bernardus en Brugse zot bieren de gist van de hoofdgisting is?

Het is me gelukt om beide gisten uit de fles op te kweken. De st Bernardus kwam na 2 dagen tot leven en de Brugse zot zelfs na 1 dag al.

Met vriendelijke groet, Chris


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #1 Gepost op: 18-04-2021 18:36 u »
Van St.-Bernardus weet ik het quasi zeker. Ik heb deze laatste herfst ook opgekweekt, en ik krijg een SVG tussen de 85% en 95% (op basis van twee brouwsels).

Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #2 Gepost op: 18-04-2021 20:48 u »
Van St.-Bernardus weet ik het quasi zeker. Ik heb deze laatste herfst ook opgekweekt, en ik krijg een SVG tussen de 85% en 95% (op basis van twee brouwsels).

Dat is mooi, dan ga ik er een brouwsel aan wagen.
Op wat voor temperatuur heb je vergist? En leverde het lekker bier op?

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #3 Gepost op: 18-04-2021 20:54 u »
Dat is mooi, dan ga ik er een brouwsel aan wagen.
Op wat voor temperatuur heb je vergist? En leverde het lekker bier op?
Van 18 tot 21 graden denk ik. Het is een hele lekkere tripel geworden. Ik heb er ook een licht biertje mee gebrouwen dat ook heel goed gelukt is.

Offline Silky

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: be
  • Dankzij bier staat hier geen andere onzin
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #4 Gepost op: 18-04-2021 22:02 u »
Beste Brouwers,

Weet iemand of de gist in de fles van de St Bernardus en Brugse zot bieren de gist van de hoofdgisting is?

Het is me gelukt om beide gisten uit de fles op te kweken. De st Bernardus kwam na 2 dagen tot leven en de Brugse zot zelfs na 1 dag al.

Met vriendelijke groet, Chris

Ik brouw al jaren mijn “Halse Zot” met uit flesjes Brugse Zot opgekweekte gist. Gaat prima...
Ik ben ervan overtuigd dat de gist die brouwerij De Halve Maan voor de hoofdgisting gebruikt dezelfde is als deze die voor de hergisting op de fles wordt aangewend  :proost:

Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #5 Gepost op: 03-05-2021 20:55 u »
Ik heb inmiddels met de Bernardus gist gebrouwen, en het lijkt er aardig op qua geur en smaak. Na een paar dagen kwam er wel een enorme putlucht uit het waterslot.

De SVG was echter lager dan verwacht met 75%. Ik denk dat ik een te hoge maisch temperatuur heb aangehouden.

Volgend weekend ga ik met de Brugse zot gist brouwen, ik ben benieuwd.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.011
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #6 Gepost op: 03-05-2021 23:18 u »
Ik heb inmiddels met de Bernardus gist gebrouwen, en het lijkt er aardig op qua geur en smaak. Na een paar dagen kwam er wel een enorme putlucht uit het waterslot.

De SVG was echter lager dan verwacht met 75%. Ik denk dat ik een te hoge maisch temperatuur heb aangehouden.

Had je ook een flink aandeel aan suikers in de stort zitten?

Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #7 Gepost op: 04-05-2021 13:39 u »
Had je ook een flink aandeel aan suikers in de stort zitten?

Ik heb ongeveer 15% suiker gebruikt in dit recept.

Offline edensan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • vake buij te bange
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #8 Gepost op: 04-05-2021 19:14 u »
Ik heb ongeveer 15% suiker gebruikt in dit recept.
Het is een geheim recept? ::)

Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #9 Gepost op: 04-05-2021 19:33 u »
Het is een geheim recept? ::)
Nee hoor, ik deel het graag

Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #10 Gepost op: 04-05-2021 19:54 u »
Recept voor 14 liter:

2 kg the swaen pilsner
2 kg the swaen dutch pale ale
0,1 kg the swaen goldswaen classic
0,05 kg weyermann zuurmout
0,25 kg tarwe vlokken
0,5 kg dextrose
0,25 kg kandij siroop 1900 ebc
0,04 kg karamel burnt 4500 ebc

Maisch Biab:
3 ltr water / kg mout
60 min 68 graden, 10 min 75 graden

Spoelen tot 18 liter totaal

Koken 90 min, hop:
Saaz pellets 15 g 60 min, 15 g 15 min
Styrian goldings pellets 15 g 60 min, 15 g 15 min

Uiteindelijk 14 liter in het gistingsvat met begin sg 1088, na 4 dagen gemeten sg 1020, SVG 76%.


Offline Johan_D

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Onnozelaar
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #11 Gepost op: 16-05-2021 10:46 u »
Ik heb dezelfde ervaring, Bernardus gist geeft de duidelijke smaak van Bernardus Abt12, maar de vergisting is niet volledig. Hij stokt op 1030. Ik heb met wat S33 de vergisting voortgezet om tot 1019 te komen.
Ben benieuwd.

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #12 Gepost op: 16-05-2021 12:01 u »
Ik heb een SVG van 94% gehaald met St.-Bernardus gist. Maar ik gebruik wel een maischschema 59°-65°-72°, en ik heb ook extra diammoniumfosfaat toegevoegd. De reden hiervoor is dat ik bij het opkweken van verschillende gisten tot wat teleurstellende SVG's kwam. Na het toevoegen van extra DAP verbeterde dit.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.201
  • Land: nl
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #13 Gepost op: 16-05-2021 14:49 u »
Ik heb een SVG van 94% gehaald met St.-Bernardus gist.

Hoe is dit berekend?

Hopbier

Offline Johan_D

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Onnozelaar
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #14 Gepost op: 16-05-2021 16:55 u »
68% zegt BrouwHulp hier..

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.533
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #15 Gepost op: 16-05-2021 19:36 u »
Hoe is dit berekend?

Hopbier
ik vermoed (begin SG-eind SG)(begin SG-1000)*100%.
@chthon wat was je begin SG en eind SG en heb je dat met een hydrometer gemeten?

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #16 Gepost op: 16-05-2021 20:15 u »
Begin SG = 1.069, eind SG was 1.004. Ik gebruik alleen maar een hydrometer. Ik schrok er ook van, maar dit bier is nog alitijd goed van smaak, en geen gushers.

Offline BrewBird

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #17 Gepost op: 17-05-2021 19:28 u »
Ik heb dezelfde ervaring, Bernardus gist geeft de duidelijke smaak van Bernardus Abt12, maar de vergisting is niet volledig. Hij stokt op 1030. Ik heb met wat S33 de vergisting voortgezet om tot 1019 te komen.
Ben benieuwd.

Dat de vergisting stokt wil niet zeggen dat het aan de gistsoort ligt... er zijn veel meer factoren die er voor kunnen zorgen dat een vergisting stokt zoals bijvoorbeeld hoeveelheid gist, vitaliteit van gist, temperatuur....  :biersmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.011
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #18 Gepost op: 17-05-2021 22:43 u »
Dat de vergisting stokt wil niet zeggen dat het aan de gistsoort ligt... er zijn veel meer factoren die er voor kunnen zorgen dat een vergisting stokt zoals bijvoorbeeld hoeveelheid gist, vitaliteit van gist, temperatuur....  :biersmile:

Klopt helemaal. In aanvulling noem ik als een oorzaak van een gestokte vergisting het gebrek aan gistvoeding (mineralen, vitamines enz.). Dit ligt overigens in het verlengde van het enten van te weinig gist. Wanneer je weinig gist ent dan krijg je meer vermenigvuldigen van de gistcellen. Hiervoor moet wel voldoende voeding aanwezig zijn maar ook onverzadigde vetzuren en sterolen. Die krijg je meer als je het wort belucht.

Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #19 Gepost op: 30-05-2021 16:08 u »
Inmiddels met de Brugse zot gist gebrouwen, hier kwam ook dezelfde putlucht vanaf. De vergistingsgraad was echter wel een paar procent hoger met 80%.

Het bier dat ik vergist had met de Bernardus gist heb ik na 2 weken gebotteld met 8 g suiker per liter. Na 2 weken op de fles er eentje open getrokken, hier zat nog wel een beetje een zwavel ucht aan, ik hoop dat dit nog wegtrekt met een paar maanden. Verder is het best lekker bier geworden en is het Bernardus gist karakter te herkennen.

Tags: