Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gist st. Bernardus en Brugse zot  (gelezen 834 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Gepost op: 18-04-2021 17:59 u »
Beste Brouwers,

Weet iemand of de gist in de fles van de St Bernardus en Brugse zot bieren de gist van de hoofdgisting is?

Het is me gelukt om beide gisten uit de fles op te kweken. De st Bernardus kwam na 2 dagen tot leven en de Brugse zot zelfs na 1 dag al.

Met vriendelijke groet, Chris


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #1 Gepost op: 18-04-2021 18:36 u »
Van St.-Bernardus weet ik het quasi zeker. Ik heb deze laatste herfst ook opgekweekt, en ik krijg een SVG tussen de 85% en 95% (op basis van twee brouwsels).

Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #2 Gepost op: 18-04-2021 20:48 u »
Van St.-Bernardus weet ik het quasi zeker. Ik heb deze laatste herfst ook opgekweekt, en ik krijg een SVG tussen de 85% en 95% (op basis van twee brouwsels).

Dat is mooi, dan ga ik er een brouwsel aan wagen.
Op wat voor temperatuur heb je vergist? En leverde het lekker bier op?

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #3 Gepost op: 18-04-2021 20:54 u »
Dat is mooi, dan ga ik er een brouwsel aan wagen.
Op wat voor temperatuur heb je vergist? En leverde het lekker bier op?
Van 18 tot 21 graden denk ik. Het is een hele lekkere tripel geworden. Ik heb er ook een licht biertje mee gebrouwen dat ook heel goed gelukt is.

Offline Silky

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: be
  • Dankzij bier staat hier geen andere onzin
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #4 Gepost op: 18-04-2021 22:02 u »
Beste Brouwers,

Weet iemand of de gist in de fles van de St Bernardus en Brugse zot bieren de gist van de hoofdgisting is?

Het is me gelukt om beide gisten uit de fles op te kweken. De st Bernardus kwam na 2 dagen tot leven en de Brugse zot zelfs na 1 dag al.

Met vriendelijke groet, Chris

Ik brouw al jaren mijn “Halse Zot” met uit flesjes Brugse Zot opgekweekte gist. Gaat prima...
Ik ben ervan overtuigd dat de gist die brouwerij De Halve Maan voor de hoofdgisting gebruikt dezelfde is als deze die voor de hergisting op de fles wordt aangewend  :proost:

Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #5 Gepost op: 03-05-2021 20:55 u »
Ik heb inmiddels met de Bernardus gist gebrouwen, en het lijkt er aardig op qua geur en smaak. Na een paar dagen kwam er wel een enorme putlucht uit het waterslot.

De SVG was echter lager dan verwacht met 75%. Ik denk dat ik een te hoge maisch temperatuur heb aangehouden.

Volgend weekend ga ik met de Brugse zot gist brouwen, ik ben benieuwd.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.599
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #6 Gepost op: 03-05-2021 23:18 u »
Ik heb inmiddels met de Bernardus gist gebrouwen, en het lijkt er aardig op qua geur en smaak. Na een paar dagen kwam er wel een enorme putlucht uit het waterslot.

De SVG was echter lager dan verwacht met 75%. Ik denk dat ik een te hoge maisch temperatuur heb aangehouden.

Had je ook een flink aandeel aan suikers in de stort zitten?

Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #7 Gepost op: 04-05-2021 13:39 u »
Had je ook een flink aandeel aan suikers in de stort zitten?

Ik heb ongeveer 15% suiker gebruikt in dit recept.

Offline edensan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • vake buij te bange
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #8 Gepost op: 04-05-2021 19:14 u »
Ik heb ongeveer 15% suiker gebruikt in dit recept.
Het is een geheim recept? ::)

Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #9 Gepost op: 04-05-2021 19:33 u »
Het is een geheim recept? ::)
Nee hoor, ik deel het graag

Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist st. Bernardus en Brugse zot
« Reactie #10 Gepost op: 04-05-2021 19:54 u »
Recept voor 14 liter:

2 kg the swaen pilsner
2 kg the swaen dutch pale ale
0,1 kg the swaen goldswaen classic
0,05 kg weyermann zuurmout
0,25 kg tarwe vlokken
0,5 kg dextrose
0,25 kg kandij siroop 1900 ebc
0,04 kg karamel burnt 4500 ebc

Maisch Biab:
3 ltr water / kg mout
60 min 68 graden, 10 min 75 graden

Spoelen tot 18 liter totaal

Koken 90 min, hop:
Saaz pellets 15 g 60 min, 15 g 15 min
Styrian goldings pellets 15 g 60 min, 15 g 15 min

Uiteindelijk 14 liter in het gistingsvat met begin sg 1088, na 4 dagen gemeten sg 1020, SVG 76%.


Tags: