Gist st. Bernardus en Brugse zot

Gestart door ChrisB, 18-04-2021 17:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ChrisB

Beste Brouwers,

Weet iemand of de gist in de fles van de St Bernardus en Brugse zot bieren de gist van de hoofdgisting is?

Het is me gelukt om beide gisten uit de fles op te kweken. De st Bernardus kwam na 2 dagen tot leven en de Brugse zot zelfs na 1 dag al.

Met vriendelijke groet, Chris

chthon

Van St.-Bernardus weet ik het quasi zeker. Ik heb deze laatste herfst ook opgekweekt, en ik krijg een SVG tussen de 85% en 95% (op basis van twee brouwsels).

ChrisB

Citaat van: chthon op 18-04-2021  18:36 uVan St.-Bernardus weet ik het quasi zeker. Ik heb deze laatste herfst ook opgekweekt, en ik krijg een SVG tussen de 85% en 95% (op basis van twee brouwsels).

Dat is mooi, dan ga ik er een brouwsel aan wagen.
Op wat voor temperatuur heb je vergist? En leverde het lekker bier op?

chthon

Citaat van: ChrisB op 18-04-2021  20:48 uDat is mooi, dan ga ik er een brouwsel aan wagen.
Op wat voor temperatuur heb je vergist? En leverde het lekker bier op?
Van 18 tot 21 graden denk ik. Het is een hele lekkere tripel geworden. Ik heb er ook een licht biertje mee gebrouwen dat ook heel goed gelukt is.

Silky

Citaat van: ChrisB op 18-04-2021  17:59 uBeste Brouwers,

Weet iemand of de gist in de fles van de St Bernardus en Brugse zot bieren de gist van de hoofdgisting is?

Het is me gelukt om beide gisten uit de fles op te kweken. De st Bernardus kwam na 2 dagen tot leven en de Brugse zot zelfs na 1 dag al.

Met vriendelijke groet, Chris

Ik brouw al jaren mijn "Halse Zot" met uit flesjes Brugse Zot opgekweekte gist. Gaat prima...
Ik ben ervan overtuigd dat de gist die brouwerij De Halve Maan voor de hoofdgisting gebruikt dezelfde is als deze die voor de hergisting op de fles wordt aangewend  :proost:

ChrisB

Ik heb inmiddels met de Bernardus gist gebrouwen, en het lijkt er aardig op qua geur en smaak. Na een paar dagen kwam er wel een enorme putlucht uit het waterslot.

De SVG was echter lager dan verwacht met 75%. Ik denk dat ik een te hoge maisch temperatuur heb aangehouden.

Volgend weekend ga ik met de Brugse zot gist brouwen, ik ben benieuwd.


Jacques

Citaat van: ChrisB op 03-05-2021  20:55 uIk heb inmiddels met de Bernardus gist gebrouwen, en het lijkt er aardig op qua geur en smaak. Na een paar dagen kwam er wel een enorme putlucht uit het waterslot.

De SVG was echter lager dan verwacht met 75%. Ik denk dat ik een te hoge maisch temperatuur heb aangehouden.

Had je ook een flink aandeel aan suikers in de stort zitten?

ChrisB

Citaat van: Jacques op 03-05-2021  23:18 uHad je ook een flink aandeel aan suikers in de stort zitten?

Ik heb ongeveer 15% suiker gebruikt in dit recept.

edensan

Citaat van: ChrisB op 04-05-2021  13:39 uIk heb ongeveer 15% suiker gebruikt in dit recept.
Het is een geheim recept? ::)

ChrisB

Citaat van: edensan op 04-05-2021  19:14 uHet is een geheim recept? ::)
Nee hoor, ik deel het graag

ChrisB

Recept voor 14 liter:

2 kg the swaen pilsner
2 kg the swaen dutch pale ale
0,1 kg the swaen goldswaen classic
0,05 kg weyermann zuurmout
0,25 kg tarwe vlokken
0,5 kg dextrose
0,25 kg kandij siroop 1900 ebc
0,04 kg karamel burnt 4500 ebc

Maisch Biab:
3 ltr water / kg mout
60 min 68 graden, 10 min 75 graden

Spoelen tot 18 liter totaal

Koken 90 min, hop:
Saaz pellets 15 g 60 min, 15 g 15 min
Styrian goldings pellets 15 g 60 min, 15 g 15 min

Uiteindelijk 14 liter in het gistingsvat met begin sg 1088, na 4 dagen gemeten sg 1020, SVG 76%.


Johan_D

Ik heb dezelfde ervaring, Bernardus gist geeft de duidelijke smaak van Bernardus Abt12, maar de vergisting is niet volledig. Hij stokt op 1030. Ik heb met wat S33 de vergisting voortgezet om tot 1019 te komen.
Ben benieuwd.

chthon

Ik heb een SVG van 94% gehaald met St.-Bernardus gist. Maar ik gebruik wel een maischschema 59°-65°-72°, en ik heb ook extra diammoniumfosfaat toegevoegd. De reden hiervoor is dat ik bij het opkweken van verschillende gisten tot wat teleurstellende SVG's kwam. Na het toevoegen van extra DAP verbeterde dit.

Drents Hopbier

Citaat van: chthon op 16-05-2021  12:01 uIk heb een SVG van 94% gehaald met St.-Bernardus gist.

Hoe is dit berekend?

Hopbier

Johan_D


hansHalberstadt

Citaat van: Drents Hopbier op 16-05-2021  14:49 uHoe is dit berekend?

Hopbier
ik vermoed (begin SG-eind SG)(begin SG-1000)*100%.
@chthon wat was je begin SG en eind SG en heb je dat met een hydrometer gemeten?

chthon

Begin SG = 1.069, eind SG was 1.004. Ik gebruik alleen maar een hydrometer. Ik schrok er ook van, maar dit bier is nog alitijd goed van smaak, en geen gushers.

BrewBird

Citaat van: Johan_D op 16-05-2021  10:46 uIk heb dezelfde ervaring, Bernardus gist geeft de duidelijke smaak van Bernardus Abt12, maar de vergisting is niet volledig. Hij stokt op 1030. Ik heb met wat S33 de vergisting voortgezet om tot 1019 te komen.
Ben benieuwd.

Dat de vergisting stokt wil niet zeggen dat het aan de gistsoort ligt... er zijn veel meer factoren die er voor kunnen zorgen dat een vergisting stokt zoals bijvoorbeeld hoeveelheid gist, vitaliteit van gist, temperatuur....  :biersmile:

Jacques

Citaat van: BrewBird op 17-05-2021  19:28 uDat de vergisting stokt wil niet zeggen dat het aan de gistsoort ligt... er zijn veel meer factoren die er voor kunnen zorgen dat een vergisting stokt zoals bijvoorbeeld hoeveelheid gist, vitaliteit van gist, temperatuur....  :biersmile:

Klopt helemaal. In aanvulling noem ik als een oorzaak van een gestokte vergisting het gebrek aan gistvoeding (mineralen, vitamines enz.). Dit ligt overigens in het verlengde van het enten van te weinig gist. Wanneer je weinig gist ent dan krijg je meer vermenigvuldigen van de gistcellen. Hiervoor moet wel voldoende voeding aanwezig zijn maar ook onverzadigde vetzuren en sterolen. Die krijg je meer als je het wort belucht.

ChrisB

Inmiddels met de Brugse zot gist gebrouwen, hier kwam ook dezelfde putlucht vanaf. De vergistingsgraad was echter wel een paar procent hoger met 80%.

Het bier dat ik vergist had met de Bernardus gist heb ik na 2 weken gebotteld met 8 g suiker per liter. Na 2 weken op de fles er eentje open getrokken, hier zat nog wel een beetje een zwavel ucht aan, ik hoop dat dit nog wegtrekt met een paar maanden. Verder is het best lekker bier geworden en is het Bernardus gist karakter te herkennen.

Simonsj

Ik ben benieuwd. Hoe is dit verder afgelopen?

ChrisB

Het bier met de Bernardus gist was wel redelijk, het bier met Brugse zot gist is niet meer goed gekomen qua smaak, deze bleef te zwavelachtig.

Simonsj

Bedankt voor de info. Ik had dit met st Bernardus. Bedankt voor het uitvoeren van dit experiment!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.