Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste poging Tripel  (gelezen 3985 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline joenedu

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 665
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Eerste poging Tripel
« Reactie #25 Gepost op: 10-06-2021 09:38 u »

Mijn ervaring is dat je andere hopsmaak krijgt door een hopstand bij 80 ļC dan bij koudhoppen.  Dit komt waarschijnlijk doordat de hopolie myrcreen (de meest voorkomende hopolie) zeer vluchtig is. Bij 80 ļC verdampt er een belangrijke hoeveelheid.

Zie ook het interessante artikel The multisensory perception of hop essential oil: a review

Hier is de hoofdvergisting nog niet klaar dus ik kan nog citra toevoegen als koudhop. Bedankt voor het artikel, Jacques!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Derp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste poging Tripel
« Reactie #26 Gepost op: 27-06-2021 11:26 u »
Nog een update.. na een paar weken is dat zoetje dat wij meekregen sterk verminderd en daar zijn we erg blij mee. Het kruidje is ook een stuk meer uitgesproken geworden. Eigenlijk is het gewoon min of meer bij toeval een hele lekkere Tripel geworden bij de eerste poging.

Dat het geen vooroordeel is voor ons eigen biertje of waardering voor het werk is werd gister bevestigd want ik heb hem gister samen met 3 commerciele biertjes (Karmeliet, Tripel van Bax Brouwerij, La Trappe Tripel) in proefglaasjes voorgezet aan 2 vrienden die niet wisten welke biertjes ze naast elkaar dronken. Onze werd beoordeeld als "meest interessant, mooi kruidje in zowel geur als smaak en met een vollere body dan de anderen". Daarmee dachten ze dus dat ze de koning karmeliet te pakken hadden, maar dat was dus mooi niet het geval. :) Bij de vraag welke van ons was wezen ze de minst sterke, minst uitgesproken Tripel (La Trappe, verrassend genoeg) aan. Over vooroordelen gesproken, "de slechtste moet van ons zijn".  :nut:

We waren uiteraard trots. ;D

Ook goede feedback van andere vrienden gehad. Dus, al met al gaan de tweaks in de komende batches klein worden.

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 449
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste poging Tripel
« Reactie #27 Gepost op: 27-06-2021 11:32 u »
Klinkt goed. Wat was je uiteindelijke recept na alle tips die je in de aanloop naar brouwen kreeg?

Offline Derp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste poging Tripel
« Reactie #28 Gepost op: 29-06-2021 11:12 u »
Dit is hem uiteindelijk geworden! Ff handmatig aangepast omdat ik BrouwHulp hier niet heb op de PC dus de IBU's heb ik niet bij de hand. Niet alle tips verwerkt, maar vooral de hopsplitsing en versimpelde maischschema.

Moet zeggen dat ik van de sinaasappelschip weinig meekrijg dus die zou ik inderdaad wel weglaten zoals aangegeven.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBrouwdouwers - Triple 2021
Brouwdatum
BierstijlTripel
Volume20.0 l
Begin SG1.079 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)36 IBU
Brouwzaalrendement70.0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20.00 lNieuwkoops water
8.75 mlMelkzuur
7.71 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
24 mg/l15 mg/l102 mg/l211 mg/l87 mg/l46 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4.40 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC65.4 %
1.33 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC19.8 %
1.00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC14.9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 165.0 įC3 min.30 min.3.5 l/kg
stap 272.0 įC7 min.30 min.3.5 l/kg
Uitmaischen78.0 įC5 min.10 min.3.5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
45.0 gCascadepellets3.4%60 min.? IBU
20.0 gCascadepellets3.4%10 min.? IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
6.00 gKorianderzaadspecerijkoken
5.00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
15.0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

Vergisting op 18 graden, na hoofdgisting met 1 graad per dag verhoogd naar 22 graden om uit te gisten
Deze gaat zeker nog een keer gebrouwd worden met de aanpassingen die ik eerder genoemd heb, vind het wel leuk om daar dan ook weer terugkoppeling van te geven dus dat zal ik doen hier in dit topic.

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 449
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste poging Tripel
« Reactie #29 Gepost op: 29-06-2021 11:28 u »
Thanks, ik zet 'm eens op de planning. Met jouw maischschema en een gist met 70% SVG zul je een vol bier met relatief laag ABV hebben gekregen? Je eind SG staat er namelijk niet bij.

Offline Derp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste poging Tripel
« Reactie #30 Gepost op: 29-06-2021 21:03 u »
Thanks, ik zet 'm eens op de planning. Met jouw maischschema en een gist met 70% SVG zul je een vol bier met relatief laag ABV hebben gekregen? Je eind SG staat er namelijk niet bij.
Eind SG was wel hoog inderdaad, wilde niet onder de 1.019 zakken. Komt als vol over ja.

Als je het start SG haalt eindig je dan op 8.1% als ik het goed heb.

Tags: