Recepten > Discussie over recepten

Eerste poging Tripel

(1/6) > >>

Derp:
Hallo,

Vanmiddag gaan we onze eerste poging voor een Tipel doen. Doel is een mooie volle Tripel met een beetje een kruidensmaak erin.


* Het kruidje willen we verkrijgen door T-58 te vergisten op 18 graden (hoger geeft meer banaan en weinig kruidige smaken hadden we begrepen). De starter is eergister al gemaakt en is mooi bezonken en klaar voor gebruik.
* Het maischschema kon ik niet zo veel over vinden. Elders op internet werd dit schema gesuggereerd.
* Om niet met een te hoog eind SG te eindigen werd op dit forum aangeraden om suiker toe te voegen en dat helpt mooi om aan een stevig begin SG te komen
We gaan om 5 uur vanmiddag brouwen. Suggesties en opmerkingen zijn welkom!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerkNaam receptBrouwdouwers - Triple 2021BrouwdatumBierstijlTripelVolume20.0 lBegin SG1.079 SGBerekende kleur (Morey)9 EBCBerekende bitterheid (Rager)36 IBUBrouwzaalrendement70.0 %Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt20.00 lNieuwkoops water8.75 mlMelkzuur7.71 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO424 mg/l15 mg/l102 mg/l211 mg/l87 mg/l46 mg/l

Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%4.40 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC65.4 %1.33 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC19.8 %1.00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC14.9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteBeta-amylaserust62.0 °C1 min.20 min.3.5 l/kgStap 265.0 °C3 min.15 min.3.5 l/kgstap 368.0 °C3 min.15 min.3.5 l/kgAlfa-amylaserust71.0 °C3 min.15 min.3.5 l/kgUitmaischen78.0 °C10 min.5 min.3.5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU65.0 gSaazpellets3.4%60 min.35.6 IBU

Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik6.00 gKorianderzaadspecerijkoken5.00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType15.0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

vanderhoeve:
Zal vast lekker worden, misschien nog een latere hopgift voor meer aromahop

Markie Mark:
Ogenschijnlijk niet veel mis mee.
Moutstort is mooi.
Ik zou het maischschema versimpelen naar 30' @ 65°C, 30' @ 72°C en daarna 5' @ 78°C.
En niet alleen Saaz bitterhop pakken. Eerder 25 - 30 IBU uit de bitterhopgift halen en de laatste 10 uit een late 10' aromahopgift.
Succes zometeen!

trebvuister:
Ik heb de T58 gebruikt in een dubbel, vergist op 19 graden en later verhoogd naar 20 graden
Inderdaad duidelijk peperige smaak, geen banaan

Derp:
Dank allemaal! maischschema inderdaad versimpeld en zal de hopgift in 2 splitsen. Niet te veel aan het einde want een Tripel hoort niet heel erg veel hoparoma te hebben, maar iets is wel lekker natuurlijk.

Ik laat nog even weten hoe hij geworden is over iets meer dan een maandje!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie