Recepten > Discussie over recepten

Vraag over recept van Castle Malting

(1/4) > >>

Larsje40:
Goedemiddag allemaal.

Ik had een vraag over de recepten die op de website van Castle Malting staan. \Daar zit namelijk best een recept tussen dat ik wel eens zou willen proberen. Namelijk het recept Amber beer.

Nu heb ik het hele recept (dus voor 100 liter zoals in hun recepten staat) in BrouwHulp ingevoerd. Nu geven ze voor de hop een bepaald aantal gram op, maar als ik dat invul dan kom ik op een IBU van rond de 6 a 7 uit terwijl hun op 22 - 27 uitkomen volgens recept. Nu staat daar bij hen natuurlijk niet het alfa percentage bij, en ik heb een alfa percentage in de pellets van Mittelfruh 3,8 en Saaz 3,2. Dus dan moeten hun toch veel hogere percentages hebben? Of zie ik nu iets over het hoofd en doe ik iets verkeerd. Verder heb ik alle mouten en gisten ingevoerd zoals in het recept staat

Mijn bedoeling was dit recept voor 100 liter gewoon invoeren in BrouwHulp en dan het vinkje schaal met volume aanvinken en terug laten rekenen tot een 20 a 30 liter.

Dus mijn vraag hoe hier zo veel verschil in kan zitten. En wat zouden jullie dan doen? Gewoon zoveel extra hop toevoegen totdat BrouwHulp aangeeft dat je op de 22-27 IBU zit?

2e vraagje betreft het lageren. Is het zo dat ik het bier volledig kan laten uitvergisten en dan na bottelen op de fles laat lageren 2 dagen op 12 graden en 2 weken op 0-1 graad? Of kun je dit beter doen voor bottelen?

Ik heb het recept als bijlage toegevoegd zoals dat op de website van Castle Malting is te vinden

THNX alvast voor de reacties.

gr.

Lars

JanDeGraaff:
Ik kom, als ik het recept invoer in Brewfather (voor 100L), op hetzelfde uit als jij. Ik krijg een IBU van 10 (Saaz – ik heb 4,5% – kookt 75 minuten mee en de Hallertau Mittelfrüh – à 4% – 10 minuten).
Dat zou, in principe, met verdubbelen opgelost moeten zijn. In ieder geval voor de IBUs. Of het smaakprofiel gelijk blijft is maar de vraag.

Maar ze hebben nog een foutje gemaakt: Het recept geeft aan dat de kleur 50 EBC is en Brewfather komt op 16 EBC.
Dus zowel in de hoppen als in de mouten gaat iets niet als gepland..
En met de S-33 komt volgens Brewfather de ABV uit op circa 5,3% en niet tussen de 6 en 7%.

Larsje40:

--- Citaat van: JanDeGraaff op 16-04-2021  13:37 u ---Ik kom, als ik het recept invoer in Brewfather (voor 100L), op hetzelfde uit als jij. Ik krijg een IBU van 10 (Saaz – ik heb 4,5% – kookt 75 minuten mee en de Hallertau Mittelfrüh – à 4% – 10 minuten).
Dat zou, in principe, met verdubbelen opgelost moeten zijn. In ieder geval voor de IBUs. Of het smaakprofiel gelijk blijft is maar de vraag.

Maar ze hebben nog een foutje gemaakt: Het recept geeft aan dat de kleur 50 EBC is en Brewfather komt op 16 EBC.
Dus zowel in de hoppen als in de mouten gaat iets niet als gepland..
En met de S-33 komt volgens Brewfather de ABV uit op circa 5,3% en niet tussen de 6 en 7%.

--- Einde van citaat ---

Ja vandaar dus dat ik het ook vroeg ik vond het ook al vreemd dat er zo veel verschil in zat. Had het nou enkele puntjes gescheeld in IBU dan had ik het nog aan het verschil in alfa percentage kunnen wijten, maar vond inderdaad dat er nu wel heel veel verschil in zat.
De kleur week inderdaad bij mij ook af, die was in BrouwHulp 19 EBC maar als ik naar het plaatje van het bier kijk op het recept is dat volgens mij ook geen 50 EBC. Weet ook niet of het uitmaakt dat er bij staat kookkleur 50 EBC?

Dus ben benieuwd hoe anderen hier over denken en wat zij zouden doen? inderdaad gewoon verdubbelen en gaat inderdaad de smaak dan niet heel anders worden?

ABV kan natuurlijk ook nog met je rendement te maken hebben dat je hebt ingevuld denk ik.

Gr.

Lars

Jacques:

--- Citaat van: Larsje40 op 16-04-2021  12:14 u ---...
Dus mijn vraag hoe hier zo veel verschil in kan zitten. En wat zouden jullie dan doen? Gewoon zoveel extra hop toevoegen totdat BrouwHulp aangeeft dat je op de 22-27 IBU zit?

2e vraagje betreft het lageren. Is het zo dat ik het bier volledig kan laten uitvergisten en dan na bottelen op de fles laat lageren 2 dagen op 12 graden en 2 weken op 0-1 graad? Of kun je dit beter doen voor bottelen?

--- Einde van citaat ---

Waarschijnlijk is er een foutje gemaakt in het recept. Ik zou de waarde van de brouwsoftware aanhouden.

Als een bier helemaal is uitgegist kun je het bier nog een weekje laten staan om de gist uit te laten zakken. Dat kan bij kamertemperatuur. Langdurig koud lageren is niet nodig.

Larsje40:

--- Citaat van: Jacques op 16-04-2021  23:22 u ---Waarschijnlijk is er een foutje gemaakt in het recept. Ik zou de waarde van de brouwsoftware aanhouden.

Als een bier helemaal is uitgegist kun je het bier nog een weekje laten staan om de gist uit te laten zakken. Dat kan bij kamertemperatuur. Langdurig koud lageren is niet nodig.

--- Einde van citaat ---

Ok thxs voor de reactie, maar is dat niet een heel laag IBU gehalte van 7 IBU? Of past dat juist bij dit bier? Weet eerlijk gezegd ook niet waar dit bier onder valt welk type.

THNX.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie