Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Startdensiteit T-58  (gelezen 1102 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline leo18

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Land: be
  • Mijn donkere bier staat bijna op punt!
Startdensiteit T-58
« Gepost op: 14-04-2021 21:33 u »
Door een redeneerfout kwam ik afgelopen zondag op een startdensiteit van 25 Brix wat denk ik omgerekend overeen komt met 1,105
Daar heb ik T-58 aan toegevoegd en mijn vat stond al na enkele uren te pruttelen. Maar nu vraag ik me af, kan die gist zo'n hoge densiteit aan? Iemand ervaring daarmee?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 548
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: startdensiteit T-58
« Reactie #1 Gepost op: 14-04-2021 22:15 u »
In zekere zin kan hij dat wel, gaat gewoon een vergistingsgraad van 70% halen (als het geen volmout is), maar je komt dus wel op een eind SG van net boven de 1030, wordt dus wel een dik en zoet bier

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: startdensiteit T-58
« Reactie #2 Gepost op: 14-04-2021 23:34 u »
T58 zal dicht tegen zijn alcoholtolerantie komen, kan het uitgisten remmen.
Hangt ook af van hoeveelheid gist (meer is in dit geval beter) en voedingsstoffen in het wort ivm uitputting..
Probeer de gist gaande te houden, oa door temperatuur constant of langzaam stijgend tijdens hoofdgisting en beetje warm uitgisten.
Als je pech hebt blijft de boel op 9% alcohol hangen en heb je veel restsuikers door onvolledige vergisting.
Houd er ook rekening mee dat je bottelgist nodig zal hebben.  Er zal weinig actieve gist over zijn als je gaat bottelen.
Succes,  Snelbier.

Offline leo18

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Land: be
  • Mijn donkere bier staat bijna op punt!
Re: Startdensiteit T-58
« Reactie #3 Gepost op: 15-04-2021 20:47 u »
Het is een volmout.
Heb 20 gram gist toegevoegd aan iets tussen 18 en 20 liter wort, dus dat zou ruim voldoende moeten zijn. De gist toegevoegd bij +/- 24C en in een ruimte op 18C op gang laten komen. Daarna bij 12 C rustig verder laten gaan. Staat nu op 15 C en naar het einde toe ga ik richting 18 20C
Ik zou het graag zonder bottelsuiker willen proberen (zoals steeds)
Beetje zoet vind ik niet erg, mijn grootste angst was dat hij niet zou hergisten-op-fles.

Offline biking rebel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 249
  • Land: nl
Re: Startdensiteit T-58
« Reactie #4 Gepost op: 15-04-2021 21:20 u »
Het is een volmout.
Heb 20 gram gist toegevoegd aan iets tussen 18 en 20 liter wort, dus dat zou ruim voldoende moeten zijn. De gist toegevoegd bij +/- 24C en in een ruimte op 18C op gang laten komen. Daarna bij 12 C rustig verder laten gaan. Staat nu op 15 C en naar het einde toe ga ik richting 18 20C
Ik zou het graag zonder bottelsuiker willen proberen (zoals steeds)
Beetje zoet vind ik niet erg, mijn grootste angst was dat hij niet zou hergisten-op-fles.

Waarom zo laag gaan zitten met de temperatuur? De T-58 is een bovengist.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.393
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Startdensiteit T-58
« Reactie #5 Gepost op: 16-04-2021 01:09 u »
Met zo'n zware wort zou ik niet te laag gaan zitten in temperatuur. Zeker als je niet hel veel gist hebt gent. 18-20 graden bij start gisting en na de gistingspiek op dag 2 de temperatuur langzaam verhogen richting 22 graden. Bij sommige gisten heb je hogere temperatuur nodig als de gist het moeilijk heeft. 12-15 is echt te laag lijkt mij.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Startdensiteit T-58
« Reactie #6 Gepost op: 16-04-2021 07:12 u »
.. Ik zou het graag zonder bottelsuiker willen proberen (zoals steeds)
Beetje zoet vind ik niet erg, mijn grootste angst was dat hij niet zou hergisten-op-fles.
Bedoel je echt bottelen zonder bottelSUIKER of bottel-GIST..
Bottelen zonder extra suiker kan in theorie, maar geeft veel risico's en wordt daarom zelden gedaan, voor zover ik weet.
BottelGIST zou je als proef kunnen weglaten, met alleen risico op dood bier.
Proost, Snelbier.

Offline leo18

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Land: be
  • Mijn donkere bier staat bijna op punt!
Re: Startdensiteit T-58
« Reactie #7 Gepost op: 16-04-2021 20:07 u »
De fabrikant raadt een vergistingstemperatuur aan van 15 tot 20C, maar her en der lees ik dat vergisting vanaf 12C mogelijk is en de eerder hogere temperaturen af te raden ivm vorming van hogere alcoholen en esters die niet iedereen kan waarderen. Vandaar dacht ik laag te beginnen en stilaan naar 20C te evolueren.
Om de densiteit wat te verlagen dacht ik er aan van misschien een liter water toe te voegen of vinden jullie dat een slecht idee?

Ik bedoelde inderdaad zonder bottelgist, niet zonder bottelsuiker!

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.189
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Startdensiteit T-58
« Reactie #8 Gepost op: 16-04-2021 23:22 u »
De fabrikant raadt een vergistingstemperatuur aan van 15 tot 20C, maar her en der lees ik dat vergisting vanaf 12C mogelijk is
[...]
Om de densiteit wat te verlagen dacht ik er aan van misschien een liter water toe te voegen of vinden jullie dat een slecht idee?

Als de gist is wat ik denk dat het is dan is koele gisting een enkel probleem. Gewoon kijken wat er gebeurt.

Dat water toevoegen was een goed idee geweest ca. 12 uur na aanvang gisting. Dan had je koud water kunnen nemen en had de gist de zuurstof graag gebruikt. Nu je al een stuk verder ben zou ik het gewoon op z'n beloop laten en het eind resultaat nemen zoals het is. Als het heel hoog eindigt kun je het eventueel versnijden met een jongbier dat net aan de hoofdgisting begint.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.592
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Startdensiteit T-58
« Reactie #9 Gepost op: 17-04-2021 22:42 u »
Bedoel je echt bottelen zonder bottelSUIKER of bottel-GIST..
Bottelen zonder extra suiker kan in theorie, maar geeft veel risico's en wordt daarom zelden gedaan, voor zover ik weet.
BottelGIST zou je als proef kunnen weglaten, met alleen risico op dood bier.

Mijn jarenlange ervaring heeft mij geleerd dat het toevoegen van bottelgist niet nodig is als je niet te lang wacht met het bottelen van je bier nadat de vergisting is afgerond. Met niet te lang bedoel ik maximaal 7 tot 10 dagen. Ligt ook een beetje aan de zwaarte van je bier. Bij hele zware bieren heb veel eerder bottelgist nodig dan bij minder zware bieren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.592
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Startdensiteit T-58
« Reactie #10 Gepost op: 17-04-2021 22:46 u »
De fabrikant raadt een vergistingstemperatuur aan van 15 tot 20C, maar her en der lees ik dat vergisting vanaf 12C mogelijk is en de eerder hogere temperaturen af te raden ivm vorming van hogere alcoholen en esters die niet iedereen kan waarderen. Vandaar dacht ik laag te beginnen en stilaan naar 20C te evolueren.
Om de densiteit wat te verlagen dacht ik er aan van misschien een liter water toe te voegen of vinden jullie dat een slecht idee?

Als je bij zulke lage temperatuur een bovengist wilt laten werken moet je meer gist enten om te zorgen dat je vlotte vergisting krijgt. Zelf zou ik niet lager gaan dan 15 C. De hoge alcoholen en esters maken onderdeel uit van het smaakprofiel van de gist...

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.189
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Startdensiteit T-58
« Reactie #11 Gepost op: 17-04-2021 23:17 u »
lage temperatuur

Dit kon wel eens een hybride zijn die goed met lage temperaturen overweg kan, net als de Chimay- en Westmallegisten. Het is lastig om hier over een definitief ja-woord te krijgen.

Los daarvan, ja, meer gist bij lage temperaturen.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.592
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Startdensiteit T-58
« Reactie #12 Gepost op: 17-04-2021 23:29 u »
Dit kon wel eens een hybride zijn die goed met lage temperaturen overweg kan, net als de Chimay- en Westmallegisten. Het is lastig om hier over een definitief ja-woord te krijgen.

Los daarvan, ja, meer gist bij lage temperaturen.

Ingo

Ik schrijf niet dat de T-58 niet werkt bij 12 C...
Maar omdat je bij 12 C de gist wilt laten werken heb je minstens 2 keer zo veel gist nodig dan normaal. Dat is een punt om in de gaten te houden. De vergisting gaat wat beter bij een temperatuur zoals de fabrikant aangeeft.

Offline leo18

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Land: be
  • Mijn donkere bier staat bijna op punt!
Re: Startdensiteit T-58
« Reactie #13 Gepost op: 20-04-2021 20:22 u »
7 dagen na de brouwdag zat ik op een SG van ongeveer 1,027 maar hij blijft wel heel rustig pruttelen.
Ik blijk ongeveer een 16 liter over te houden en had daar zo 'n 20 gram korrelgist voor gebruikt, dus vermoedelijk toch wel genoeg (in theorie te veel)
Bottelen doe ik bijna steeds ongeveer 3 weken na de brouwdag, en steeds zonder bottelgist. Bij zwaardere bieren duurt het vaak wel 3 of 4 weken vooraleer er genoeg koolzuur in de flesjes zit, maar heb al jaren geen problemen met hergisting, ook niet met andere korrelgisten.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Startdensiteit T-58
« Reactie #14 Gepost op: 21-04-2021 08:01 u »
Zo te zien vergisting netjes afgemaakt, SVG~74%.  En nog actief gist..
Bottelsuiker   BottelGIST lijkt inderdaad overbodig.  Proost,  Snelbier
   Aangepast: suiker moet GIST zijn. Suiker blijft wl nodig

Offline leo18

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Land: be
  • Mijn donkere bier staat bijna op punt!
Re: Startdensiteit T-58
« Reactie #15 Gepost op: 02-05-2021 20:40 u »
De tussentijdse meting was blijkbaar niet erg accuraat (onduidelijk beeld in de refractometer), vandaag zat ik na 3 weken gisten op 1,034 (gemeten met refracto n met hydrometer) en daarbij gebotteld, dus dat wordt inderdaad een zoet blond biertje

Online beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.540
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Startdensiteit T-58
« Reactie #16 Gepost op: 02-05-2021 22:05 u »
Zo te zien vergisting netjes afgemaakt, SVG~74%.  En nog actief gist..
Bottelsuiker lijkt inderdaad overbodig.  Proost,  Snelbier
Wellicht volg ik het niet, wanneer bottelsuiker overbodig?

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Startdensiteit T-58
« Reactie #17 Gepost op: 03-05-2021 08:33 u »
Wellicht volg ik het niet, wanneer bottelsuiker overbodig?
Foutje, en nog een beste ook..
Moest bottel-GIST zijn!  Suiker is altijd nodig voor hergisting.
Proost, Snelbier

Tags: