Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Beginnende beginners perikelen  (gelezen 1771 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ischiev

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Happy go lucky
Beginnende beginners perikelen
« Gepost op: 27-04-2021 17:27 u »
Gisteren heb ik, aan de hand van een Duvel recept, met een Klarstein ketel gebrouwen. Ik ben redelijk nieuw, onervaren met het brouwen, en heb wat vraagjes  :brouwen:. Het rendement viel wat tegen, vandaar  :).
Ik heb mij keurig aan het recept - 3 kg pilsner mout - gehouden. Na he schroten zag ik dat alle gerstkorrels gebroken waren. De kafjes waren redelijk heel. In het geschroten gerst zag ik witte brokjes zetmeel van plm. 1 mm grootte, en verder het witte fijne meel.
De brouwketel had intussen de voorgeschreven 14,5 l water opgewarmd tot 65 C. Daarin heb ik mijn graan rustig ingestrooid, en de ingestelde temp. terug gesteld op 62 C.
schema:
62 C, 30 min,
68 C, 30 min,
72 C, 20 min,
78 C, 5 min.

Daarna heb ik, niet helemaal volgens recept, met 10,5 liter heet water gespoeld. Twee liter minder dan volgens recept. Het leek mij zo veel...

In het bostel vond ik nog kleine "kwalletjes". In een handje bostel vond ik nog witte bolletjes van 1 a 2 mm, geleiachtig tussen de vingers. Dat lijkt mij duidelijk zetmeel.

Volgens recept heb ik een uur gekookt, de ketel heb ik op 101 C ingesteld. Dan borrelt het meestentijds niet. Het laatste kwartier heb ik een graadje hoger ingesteld.

Uiteindelijk heb ik 21 liter wort over gehouden met een mooie lichte kleur, maar met een laag SG van 1035. Dat is nu heel rustig aan het vergisten (Wyeast 1388) en later voeg ik daar 1,5 kg suiker aan toe, met een liter water (lukt dat?).

Ik ben niet zo goed in de wiskunde, en ik heb ook geen testjes gedaan, maar ik denk dat ik een laag resultaat heb bij het maischen.
Lang niet alle zetmeel is omgezet in suikers.
Mijn vraag, ligt het aan het (grove) schroten dat ik nog "kwallen" heb?

Ik heb het recept gevolgd, en teveel water toegevoegd - in mijn ketel met de deksel er op verdampt er niet zoveel als verwacht. Is mijn eind SG (FG) van 1035 te laag - wordt het bier smakeloos?

Na het spoelen takel ik het filter met bostel omhoog. Ik hang/zet het filter op de ketel. Pas na het koken haal ik de bostel weg. Spoelen doe ik tijdens het maischen met een pannetje wort dat ik aflaat en bovenop weer giet. Na het maischen spoel ik met water uit de waterkoker, ik til het filter langzaam op, en laat het uiteindelijk boven het wort hangen. Ik verhoog de temp naar 101gr. en kook het wort (met hop) een uur volgens schema.

Ik heb geen zorgen, het wort ziet er prachtig uit, lichtblond. Ik hoef ook geen sterk bier zoals de Duvel, maar ik hoop meer op een smaakvol licht blond bier. Hertog Jan Een en Vedett 2,7 vind ik top. Maar ik vraag mij wel af of ik nog smaak kan verwachten...

Tips? Vergisten bij hoge temp wellicht?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Beginnende beginners perikelen
« Reactie #1 Gepost op: 28-04-2021 12:33 u »
Citaat
Uiteindelijk heb ik 21 liter wort over gehouden met een mooie lichte kleur, maar met een laag SG van 1035. Dat is nu heel rustig aan het vergisten (Wyeast 1388) en later voeg ik daar 1,5 kg suiker aan toe, met een liter water (lukt dat?).
Euh, waarom na het vergisten suiker toevoegen? Of mis ik hier iets?
Lijkt me dat je de suiker mee had moeten koken einde kook? dat verklaar ook waarom je sg zo laag is, 3 kg mout op 21 liter is niet veel.

Offline Gossi

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 308
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnende beginners perikelen
« Reactie #2 Gepost op: 28-04-2021 12:49 u »
Ik weet niet of ik het goed heb begrepen. Je hebt gespoeld met de moutkorf nog in het wort? Daarna er pas uitgehaald. Afgezien van je kleine stort is het spoelen dan ook niet goed gegaan.
Koken met het deksel er op is niet verstandig. De grote hoeveelheid spoelwater is gebaseerd op verdamping. Met het deksel er op lukt dat niet.
De suiker had je tijdens de kook of voor het koelen moeten toevoegen. In ieder geval zo snel mogelijk toevoegen nu.
Je brouwsoftware rekent uit hoe hoog het SG wordt na toevoeging van water en suiker.
Een troost, het wordt altijd bier.
Maar je moet het niet vergelijken met een pils. Het gaat vast wel smaken.

Offline Fractus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Beginnende beginners perikelen
« Reactie #3 Gepost op: 28-04-2021 14:46 u »
Als je met 3 kilo pilsmout op 21 liter hebt, en een SG van 1,035 hebt gehaald, heb je een brouwzaalrendement van ~82% en dat is helemaal niet laag hoor.

Kun je het recept delen? 3 kilo pilsmout en 1,5 kilo suiker op 21 liter, dat klinkt wel een beetje gek. Dan heb je bijna 35% kristalsuiker in je bier :o.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.561
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Beginnende beginners perikelen
« Reactie #4 Gepost op: 28-04-2021 21:54 u »
Kun je het recept delen? 3 kilo pilsmout en 1,5 kilo suiker op 21 liter, dat klinkt wel een beetje gek. Dan heb je bijna 35% kristalsuiker in je bier :o.
3 kilo pilsmout en 1,5 kilo suiker? Dan heb je meer dan 50-60% kristalsuiker in je stort.

Ik kan de TS adviseren om de topics over Easybrew door te lezen. Daarin wordt al heel wat keren uitgelegd hoe je een beter rendement kan halen.

Offline Ischiev

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Happy go lucky
Re: Beginnende beginners perikelen
« Reactie #5 Gepost op: 29-04-2021 07:45 u »
Ik weet niet of ik het goed heb begrepen. Je hebt gespoeld met de moutkorf nog in het wort? Daarna er pas uitgehaald. Afgezien van je kleine stort is het spoelen dan ook niet goed gegaan

Ik heb het niet goed opgeschreven  :). Bij het spoelen heb de moutkorf boven het wort getakeld, zodat de korf leeg kan lopen en het spoelwater er ook uitloopt. Na het spoelen heb ik de korf op een rand, op de ketel gezet. Als een deksel op de pan. Ik begrijp dat dat niet goed is, er kan dan maar weinig water verdampen  :nut:.
Daardoor is er veel water in de ketel gebleven en is mijn wort "slap" gebleven.
Het recept dat ik gebruikt heb komt uit dit forum, het is een van de recepten van een Duvel kloon.
Ook het idee om de suiker n de hoofdgisting toe te voegen komt uit het forum. De vergisting loopt dan beter is het idee, de gist eet eerst de " moeilijke"  suikers, en krijgt de kristalsuiker pas als toetje.
Ik zoek het recept nog even op.

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 967
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Beginnende beginners perikelen
« Reactie #6 Gepost op: 29-04-2021 08:51 u »
Even voor de goede orde: Het maakt niet uit of je wel of geen deksel op je pan hebt tijdens het koken.

Het lijkt mij wel lastig hop toevoegen als je de volle moutkorf op je wort laat staan, maar dat is een praktisch dingetje..

Als ik in Brewfather 3 kg Pilsmout invoer voor een batch van 21 liter bier in het vergistingsvat, kom ik uit op een SG van rond de 1,033 (3,3% ABV). Als ik 1,5 suiker daaraan toevoeg kom ik op een SG van 1,060 (7,8% ABV).
Dan is het dus duidelijk dat je lage SG uit je geringe moutstort volgt.

De belangrijkste tip is dan ook: gebruik brouwsoftware om je recepten in te voeren en te testen. Daarmee kun je de boel sturen nog voor je begint. Er zijn er veel zie de software pagina: https://www.hobbybrouwen.nl/biersoft.html.
Overigens staat hier BrewFather nog niet bij (Jacques??), maar dat is inmiddels wel een heel veel gebruikt pakket wat tevens gratis te gebruiken is (met pro opties bij een abonnement).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.526
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beginnende beginners perikelen
« Reactie #7 Gepost op: 30-04-2021 00:29 u »
Uiteindelijk heb ik 21 liter wort over gehouden met een mooie lichte kleur, maar met een laag SG van 1035. Dat is nu heel rustig aan het vergisten (Wyeast 1388) en later voeg ik daar 1,5 kg suiker aan toe, met een liter water (lukt dat?).

Ik ben niet zo goed in de wiskunde, en ik heb ook geen testjes gedaan, maar ik denk dat ik een laag resultaat heb bij het maischen.
Lang niet alle zetmeel is omgezet in suikers.
Mijn vraag, ligt het aan het (grove) schroten dat ik nog "kwallen" heb?

Ik heb het recept gevolgd, en teveel water toegevoegd - in mijn ketel met de deksel er op verdampt er niet zoveel als verwacht. Is mijn eind SG (FG) van 1035 te laag - wordt het bier smakeloos?

Ik denk dat je begin SG (OG) bedoelt...
Een begin SG van 1035 is zeer laag voor een Duvel kloon. De suiker die je nog wilt toevoegen zal het alcoholgehalte omhoog halen maar je bier zal weinig moutigheid hebben... Daarentegen zal het gehalte aan fruitige esters zeer hoog zijn. Anders gezegd het bier is geen echte Duvel kloon.

Offline Derp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 379
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnende beginners perikelen
« Reactie #8 Gepost op: 30-04-2021 07:44 u »
Maar niet gevreesd, het wordt bier!

Offline Ischiev

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Happy go lucky
Re: Beginnende beginners perikelen
« Reactie #9 Gepost op: 30-04-2021 12:28 u »
Na het maischen eindigde ik inderdaad. met een begin SG van 1035 :) .
En inderdaad, het wordt zeker bier  :biersmile:. Ik kijk er naar uit, het ziet er nu heel mooi uit. De hoofdgisting met Wyeast 1388 is heel rustig gegaan met een centimeter dik schuimlaagje. Gisteren suiker toegevoegd en het gist rustig door. Mooi blond wordt het in ieder geval.

Offline Ischiev

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Happy go lucky
Re: Beginnende beginners perikelen
« Reactie #10 Gepost op: 06-05-2021 17:58 u »
Ik word erg nieuwsgierig.
Na de hoofdgisting heb ik 1,5 kg suiker toegevoegd. Gisteren heb ik he SG gemeten op 1002, brekingsindex 6.7.
Ik heb het vat geschud om er zeker van te zijn dat er geen suiker op de bodem ligt. Ook heb ik de temperatuur verlaagd.
Nu is SG 1000, BRIX 6.2.
De smaak is aardig bitter en droog. Kleur en smaak lijken wel op Duvel >:D 6.66. Maar droger en dunner.
Wort 't wat?
 Ik weet het niet  :weetniet:


Offline Ischiev

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Happy go lucky
Re: Beginnende beginners perikelen
« Reactie #11 Gepost op: 06-05-2021 18:20 u »
Het recept was:
Mout, 3 kg Swaen Pilsner
Snufje zout (stond in het recept).

Water
Maischwater 14,5 l @ pH 5,6
Spoelwater 12,5 l @pH 6

Maischschema:
30 min @ 62
30 min @ 68
20 min @ 72
5 min @ 78

Koken 60 min

Hop toevoeging
57 gr Styrian Golding @ 0min (dus 60 min meekoken)
57 gr Saaz @ 45 min (dus 15 min meekoken)

Koelen, meten, gist toevoegen:
Wyeast 1388

Uiteindelijk heb ik met 10,5 lit water gespoeld.
Aangezuurd met lactose.
pH bepaling met lakmoes. Dus, ja, zo, best wel ongeveer...



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.526
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beginnende beginners perikelen
« Reactie #12 Gepost op: 06-05-2021 22:49 u »
De smaak is aardig bitter en droog. Kleur en smaak lijken wel op Duvel >:D 6.66. Maar droger en dunner.
Wort 't wat?
 Ik weet het niet  :weetniet:

Wacht rustig af. De smaak van het bier kan door rijping voller en meer in balans komen.

Tags: