Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergisting - ziet dit er ok uit?  (gelezen 637 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Fred De Jaegher

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vergisting - ziet dit er ok uit?
« Gepost op: 10-04-2021 09:50 u »
Beste hobbybrouwers

Ik ben nog maar pas toe aan mijn tweede brouwsel. De eerste was mislukt om allerlei redenen. Ondertussen het boek 'Verander water in bier' van A. Otte aan het lezen en daar al heel wat uit geleerd in de hoop dat een tweede poging beter lukt.

Vorige zondag heb ik een pakket als dit bereid: https://www.Brouwland.com/en/our-products/brewing-kits/Brewferm-beer-brew-kit/d/Brewferm-refill-kit-simcoe-ipa-1

Dit staat sinds zondag 4 april te gisten en ziet er nu (zaterdag 10 april) uit als op de foto's hieronder. Graag jullie mening of dit er "ok" uitziet of niet en wat ik er zou kunnen aan verbeteren.







Alvast bedankt voor jullie brouw-inzichten!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline ExPeteriment

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 504
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting - ziet dit er ok uit?
« Reactie #1 Gepost op: 10-04-2021 10:06 u »
Beste hobbybrouwers

Ik ben nog maar pas toe aan mijn tweede brouwsel. De eerste was mislukt om allerlei redenen. Ondertussen het boek 'Verander water in bier' van A. Otte aan het lezen en daar al heel wat uit geleerd in de hoop dat een tweede poging beter lukt.

Vorige zondag heb ik een pakket als dit bereid: https://www.Brouwland.com/en/our-products/brewing-kits/Brewferm-beer-brew-kit/d/Brewferm-refill-kit-simcoe-ipa-1

Dit staat sinds zondag 4 april te gisten en ziet er nu (zaterdag 10 april) uit als op de foto's hieronder. Graag jullie mening of dit er "ok" uitziet of niet en wat ik er zou kunnen aan verbeteren.







Alvast bedankt voor jullie brouw-inzichten!
Het ziet er, qua gistkoek en troebelheid, heel normaal dus prima uit. Zo aan de aangedroogde schuimlaag bovenin was de dikte van de schuimlaag gemiddeld. Let op dat die soms flink dikker kan zijn en je waterslot kan bereiken.

Offline Eriks

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting - ziet dit er ok uit?
« Reactie #2 Gepost op: 10-04-2021 10:33 u »
Over de fles wijn kan ik weinig zeggen, niet mijn specialiteit. Het gistingsvat met aankomend bier ziet er normaal uit!

Offline Fred De Jaegher

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting - ziet dit er ok uit?
« Reactie #3 Gepost op: 10-04-2021 11:20 u »
ExPeteriment en Eriks, bedankt voor jullie reactie. Dan wacht ik verder af tot volgend weekend (er stond 2 weken in de handleiding)  :)

Offline pappa-m

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting - ziet dit er ok uit?
« Reactie #4 Gepost op: 10-04-2021 13:15 u »
Ziet er inderdaad goed uit. Maar in plaats van twee weken wachten kan je beter SG meten. Als het SG drie dagen onveranderd is, dan kan je bottelen. Dat kan dus eerder of later dan 14 dagen zijn. Sommige gistsoorten zijn langzamer, en dus nog niet klaar na twee weken. Als je dat bottelt krijg je bier bommetjes. Zie ook het boek (heb ik zelf ook). Een refractometer lijkt me een goede investering.

Offline Fred De Jaegher

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting - ziet dit er ok uit?
« Reactie #5 Gepost op: 10-04-2021 13:35 u »
Ziet er inderdaad goed uit. Maar in plaats van twee weken wachten kan je beter SG meten. Als het SG drie dagen onveranderd is, dan kan je bottelen. Dat kan dus eerder of later dan 14 dagen zijn. Sommige gistsoorten zijn langzamer, en dus nog niet klaar na twee weken. Als je dat bottelt krijg je bier bommetjes. Zie ook het boek (heb ik zelf ook). Een refractometer lijkt me een goede investering.

Zo'n refractometer heb ik inderdaad nog niet. Valt zeker te overwegen. Lijkt dit een goede oplossing: https://www.Brouwland.com/en/our-products/measuring-lab/density-measurement/refractometers/d/refractometer-0-32-brix-0-2-specific-gravity-0-001-atc?

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 441
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting - ziet dit er ok uit?
« Reactie #6 Gepost op: 10-04-2021 14:14 u »
Ziet er goed uit.
Ik zou het wel donker wegzetten of handdoeken o.i.d. erover

Offline Fred De Jaegher

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting - ziet dit er ok uit?
« Reactie #7 Gepost op: 10-04-2021 14:27 u »
Ziet er goed uit.
Ik zou het wel donker wegzetten of handdoeken o.i.d. erover

Dat is helemaal voor elkaar  :P  Donker laten vergisten was 1 van de zaken die ik al uit het boek heb opgepikt.
Ik heb de doos waarin de kit oorsponkelijk zat daarvoor lichtjes "getuned"  :D


Offline Theo Mol

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • breng meer brouwerij in je leven
Re: Vergisting - ziet dit er ok uit?
« Reactie #8 Gepost op: 11-04-2021 09:59 u »
Zo'n refractometer heb ik inderdaad nog niet. Valt zeker te overwegen. Lijkt dit een goede oplossing: https://www.Brouwland.com/en/our-products/measuring-lab/density-measurement/refractometers/d/refractometer-0-32-brix-0-2-specific-gravity-0-001-atc?
Ja, zo een. Ze hebben voor- en nadelen, voor mij meer voor- dan na-.

Om donker te vergisten gebruik ik een t-shirt dat ik toch niet draag, dat zit als gegoten om de fermzilla.

Tags: