Kveik beginnersvragen | bottelen, pitchen, temperatuur |

Gestart door SilvoldsGoud, 07-04-2021 16:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

SilvoldsGoud

Beste brouwers,

Binnenkort ben ik van plan een IPA te gaan bouwen, het 3e brouwsel. Hiervoor gebruik ik de WLP518 kveik gist en heb ik enkele vragen. We gaan brouwen volgens dit recept, eerst een keertje met Kveik, daarna met Safale S-04. Dit om ervaring op te doen, en ik de Kveik gist gekregen heb.

De Vragen

1) Op o.a. youtube heb ik gezien dat deze gist sterk schijnt te vlokken zodra deze klaar is met vergisten, en dit kan problemen meebrengen tijdens het vormen van koolzuur in de fles.
Het is mogelijk een andere gist toe te voegen voor het op druk brengen en conditioneren op de fles. Is dit nodig, en zo ja welke gist is aan te raden in welke hoeveelheid. Ik neem aan dat ik de zelfde hoeveelheid bottelsuiker/liter kan gebruiken die normaal bast bij deze stijl bier.

2) Het zakje komt in een 'Pure Pitch' formaat zie webshop Brouwland, dat houd in dat er geen starter gemaakt hoeft te worden (als ik deze voor een 20 L batch gebruik, en dat is ook het plan). Dit is de eerste vloeibare gist die ik gebruik, daarnaast lijkt het mij sowieso geen slecht plan de gist een beetje op gang te helpen. Daarnaast zegt met ook dat under pitchen, dus minder gist toevoegen juist een goede optie is bij Kveik gezien de gist erg actief is van zichzelf. Wat is nu wijsheid?

3) Wat is een geschikte vergisttemperatuur? Op het zakje en  handleiding verkregen via Brouwland hoor je een bepaalde temperatuur te gebruiken voor het stijl bier. Zelf had ik verwacht erg warm te gaan fermenteren (rond de 30 graden, gezien dit in het midden zit van wat er op de whitelabs site staat) maar de gebruiksaanwijzing zegt anders. (18 tot 21C voor een Ale), maar loop ik het 'bijzondere van kveik' daardoor juist niet mis? Omdat er andere smaken gevormd worden op deze hogere temperaturen.


Graag hoor ik van jullie, en kunnen jullie mij hierin advies geven.
Bonus tips zijn altijd welkom

Met vriendelijke groet,
Gijs

oneman

1) Ik ken deze Kveik niet, maar mijn ervaring met Voss Kveik leert dat bottelen en hergisten op fles geen probleem is. Je kunt gewoon in een dag of twee, drie uitgisten tot het SG niet meer daalt en hoppa in de fles. Dan heeft het echt niet de kans om helemaal uit te zakken. Snelheid is een voordeel van Kveik.
2) Kveik is een zeer agressieve gist, die je inderdaad laag kunt doseren. Het lijkt mij onnodig werk om een starter te maken, zeker als de WL aangeeft dat een starter niet nodig is. Gewoon de Pure Pitch volgens gebruiksaanwijzing direct bij het wort doen.
3) De gebruiksaanwijzing van Brouwland is een algemene voor Pure Pitch. Kveik is een gek beestje, die doet het het beste bij 35°C en geeft dan zijn Kveik-karakter. (Bij 21°C is Kveik veelal vrij neutraal, maar dat verschilt wat per versie). Ik zou gewoon de gist toevoegen bij 35°C en dan met verwarming of isolatie die temperatuur gedurende de hoofdgisting aanhouden. (Isoleren van het vat is overigens veelal al genoeg om de temperatuur vrij hoog te houden, de gist is zo actief dat 'ie genoeg warmte produceert in z'n eentje)

oneman

Chris71

Kveik kan inderdaad erg flocculeren, waardoor hergisting moeizaam op gang komt. Gebruik F2 bottelgist of US-05 (David Heath gebruikt dit voor zijn Kveik bieren) om mee te bottelen. Normaal gesproken kun je flink underpitchen met Kveik, of dat met de Whitelabs versie ook het geval is weet ik niet. Vergisten tussen 35-38°C zal de beste resultaten geven.

biking rebel

Citaat van: Chris71 op 08-04-2021  07:28 uKveik kan inderdaad erg flocculeren, waardoor hergisting moeizaam op gang komt. Gebruik F2 bottelgist of US-05 (David Heath gebruikt dit voor zijn Kveik bieren) om mee te bottelen. Normaal gesproken kun je flink underpitchen met Kveik, of dat met de Whitelabs versie ook het geval is weet ik niet. Vergisten tussen 35-38°C zal de beste resultaten geven.
Indien je het lang gaat lageren is bottelgist een goed idee. Als je een kveik bier na een week vergisting bottelt heb je geen problemen met hergisting op de fles. Na 12 brouwsel nog nooit last van gehad. Sterker nog, elke keer na 3 dagen op druk (Voss, Hornindal, Tormodgarden, Juggernaut)

SilvoldsGoud

Citaat van: oneman op 07-04-2021  17:27 u1) Ik ken deze Kveik niet, maar mijn ervaring met Voss Kveik leert dat bottelen en hergisten op fles geen probleem is. Je kunt gewoon in een dag of twee, drie uitgisten tot het SG niet meer daalt en hoppa in de fles. Dan heeft het echt niet de kans om helemaal uit te zakken. Snelheid is een voordeel van Kveik.
2) Kveik is een zeer agressieve gist, die je inderdaad laag kunt doseren. Het lijkt mij onnodig werk om een starter te maken, zeker als de WL aangeeft dat een starter niet nodig is. Gewoon de Pure Pitch volgens gebruiksaanwijzing direct bij het wort doen.
3) De gebruiksaanwijzing van Brouwland is een algemene voor Pure Pitch. Kveik is een gek beestje, die doet het het beste bij 35°C en geeft dan zijn Kveik-karakter. (Bij 21°C is Kveik veelal vrij neutraal, maar dat verschilt wat per versie). Ik zou gewoon de gist toevoegen bij 35°C en dan met verwarming of isolatie die temperatuur gedurende de hoofdgisting aanhouden. (Isoleren van het vat is overigens veelal al genoeg om de temperatuur vrij hoog te houden, de gist is zo actief dat 'ie genoeg warmte produceert in z'n eentje)

oneman

Citaat van: Chris71 op 08-04-2021  07:28 uKveik kan inderdaad erg flocculeren, waardoor hergisting moeizaam op gang komt. Gebruik F2 bottelgist of US-05 (David Heath gebruikt dit voor zijn Kveik bieren) om mee te bottelen. Normaal gesproken kun je flink underpitchen met Kveik, of dat met de Whitelabs versie ook het geval is weet ik niet. Vergisten tussen 35-38°C zal de beste resultaten geven.

Citaat van: biking rebel op 08-04-2021  08:26 uIndien je het lang gaat lageren is bottelgist een goed idee. Als je een kveik bier na een week vergisting bottelt heb je geen problemen met hergisting op de fles. Na 12 brouwsel nog nooit last van gehad. Sterker nog, elke keer na 3 dagen op druk (Voss, Hornindal, Tormodgarden, Juggernaut)


Hallo One man, Chris71 en biking rebel,

Dank voor jullie antwoorden. Dit helpt zeker met het ophelderen van hoe met de Kveik om te gaan.

Ik ben van plan nadat dat gist klaar is een coldcrash (naar 2 graden C) uit te voeren voor 5 dagen en daarbij te koud/drooghoppen. Hierdoor zal een boel gist dan wel uit gaan zakken, dus misschien US-05 toevoegen misschien geen slecht plan.
Ik gok dat één zakje op de hele batch dan wel voldoende is. Dien ik deze te mengen in het gistvat, ik ben bang dat ik hierdoor de boel misschien laat oxideren gezien de gist natuurlijk gemengd dient te worden. Of per flesje x gram suiker en x gram gist toevoegen (11,5g zal wel lastig verdelen zijn over zoveel flesjes).

Het gisten willen we gaan doen op 30C

Gr. Gijs

oneman

Als je gaat coldcrash-en is bottelgist geen raar idee nee. Maar, daarvan heb je dan echt maar héél weinig nodig. Jacques heeft op het forum al regelmatig daarover geschreven. Hij noemt vaak Fermentis F2, dat is een gespecialiseerde neutrale bottelgist die alleen eenvoudige suikers vergist, dus je krijgt geen verrassingen als je bier nog complex suikers bevat. De dosering daarvan is heel weinig: 0,02 tot 0,07 g per liter. Dan is dus voor een 33 cl flesje 0,02 g / 3 = 0,007 g. al genoeg...

Ik zou of een bottelemmer gebruiken, of een oplossing van bottelsuiker en -gist maken en die met een spuitje in de flesjes doen, dan kun je zulke kleine hoeveelheden goed doseren. Of, zoals naar ik meen Jacques ook wel eens geschreven heeft, gewoon 2 à 3 gistkorreltjes per flesje doseren.

oneman

biking rebel

Citaat van: SilvoldsGoud op 08-04-2021  12:43 uIk ben van plan nadat dat gist klaar is een coldcrash (naar 2 graden C) uit te voeren voor 5 dagen en daarbij te koud/drooghoppen. Hierdoor zal een boel gist dan wel uit gaan zakken, dus misschien US-05 toevoegen misschien geen slecht plan.

Gr. Gijs

Lijkt me echt niet nodig. Ik heb 6 keer een coldcrash met kveik en na 6-7 dagen gebotteld: allemaal zonder problemen. Maar je moet doen waar je je lekker bij voelt.

Jacques

Citaat van: oneman op 08-04-2021  13:04 uAls je gaat coldcrash-en is bottelgist geen raar idee nee. Maar, daarvan heb je dan echt maar héél weinig nodig. Jacques heeft op het forum al regelmatig daarover geschreven. Hij noemt vaak Fermentis F2, dat is een gespecialiseerde neutrale bottelgist die alleen eenvoudige suikers vergist, dus je krijgt geen verrassingen als je bier nog complex suikers bevat. De dosering daarvan is heel weinig: 0,02 tot 0,07 g per liter. Dan is dus voor een 33 cl flesje 0,02 g / 3 = 0,007 g. al genoeg...

Ik zou of een bottelemmer gebruiken, of een oplossing van bottelsuiker en -gist maken en die met een spuitje in de flesjes doen, dan kun je zulke kleine hoeveelheden goed doseren. Of, zoals naar ik meen Jacques ook wel eens geschreven heeft, gewoon 2 à 3 gistkorreltjes per flesje doseren.

oneman

2 à 3 gistkorreltjes per flesje is heel moeilijk te doseren. Je voegt snel veel meer toe.
Zelf geef ik de voorkeur de bottelgist voor de gehele batch af te wegen en deze toevoegen aan het bier in een bottelemmer. Vooraf hydrateren van de bottelgist helpt bij het vermengen de gist door het bier. Je kunt de gehydrateerde bottelgist onder je bottelemmer doen voorafgaande aan het vullen van de emmer. Op die manier krijg je een goede vermenging. Voeg niet te gelijk je opgeloste bottelsuiker toe want dat kan de leiden tot een te hoge osmotische druk op de gistcellen.
Een andere manier van werken is de bottelsuiker eerst in je bottelemmer te doen, het bier hierover hevelen en daarna de gehydrateerde bottelgist voorzichtig doorheen roeren.

Gino Baart, die de webinars voor Fermentis verzorgd heeft vorig najaar vertelde dat hij bottelsuiker en bottelgist aan zijn bier toevoegt een avond voorafgaand aan het bottelen. Hij heeft hiermee goede ervaringen vertelde hij.


Overigens is het gebruik van bottelgist lang niet altijd nodig. Als je niet te lang wacht met bottelen nadat de nagisting is afgelopen kun je bottelen zonder bottelgist toe te voegen.
De laatste tijd voeg ik bij mijn bieren bottelgist toe om te evalueren of het een goede manier van werken is. De hergisting gaat hierdoor sneller aan de gang, maar toe ik geen bottelgist toevoegde hadden mijn bieren ook na zo'n twee weken een redelijke hoeveelheid koolzuur. Met bottelgist is dat 1 week. Voordeel/nadeel van het gebruik van bottelgist is dat je bier iets neutraler is. Als je de oorspronkelijke gist gebruikt voor de hergisting op fles heeft je bier wat meer (gist)karakter.

Johan_vL

Opshaug is een fijne gist, werkt voor lagerachtige bieren, maar ik heb er ook een lekkere Barley wine me gebrouwen. Voor Jopen Mooie Nel, moet hij wel mooi clean zijn, dus niet te warm zetten. Voor een Vienna heb ik het op 23-24 graden gehouden, dat ging uitstekend. Maar voor Mooie Nel zou ik persoonlijk geen kveik nemen maar eerder US-05 korrelgist.
Als dit je 3e brouwsel is en je gaat met vloeibaar werken, introduceer je extra variabelen. "Keep it simple stupid" en leer eerst de basale brouwvaardigheden is mijn advies.

De mooiste kveiken naar mijn idee zijn, hornindal, framgarden en Voss omdat die gisten echt iets extra toevoegen aan het smaakpalet :-P

Succes en laat weten hoe het is geworden  :brouwen:

SilvoldsGoud

Bedankt Johan, Jacques, oneman en biking rebel.


We hebben jullie adviezen meegenomen in het proces. Hierbij een samenvatting van wat we hebben gedaan, en gaan doen.

1) Op vrijdag 16 april april het bier gebrouwen. Hierbij kwamen we uit op een te laag SG (In de toekomst willen we de hoeveelheid spoelwater aanpassen zodat we op een gewenst eind SG komen).
2) De gistkast hebben we ingesteld op 30 ºC, tot dat de hoofdvergisting klaar was, daarna verlaagd naar 20 ºC.
3) Koudhop toegevoegd op 19-4-2021 om 8:30 (toen was het SG op 1020).

Vervolgstappen:
4) 24-4-2021 8:30 koudhop uit vat halen. Later op de dag overhevelen naar een glazen fles, zodat het jongbier gescheiden wordt van het gist, en het geheel dus wat meer helder wordt.
5) Enkele dagen koelen/lageren/cold crashen
6) Bottelen, zonder bottelgist. Dit omdat er relatief snel gebotteld wordt, en wegens de enzymen die vrijkomen door het drooghoppen, en daardoor verder suikers afbreekt. https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,43344.msg652356.html#msg652356
7) Proeven!


We zijn ook afgeweken van het originele recept van het kloonbrouwsel Mooie Nel. Dit omdat we de Opshaug gekregen hebben van iemand. Als experiment hebben we het hiermee gebrouwen.
In de toekomst brouwen we het recept nogmaals, maar dan met S-04 zoals in het originele recept staat.

Parameters, en hoe wij er vanaf geweken zijn.



Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.