Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Swaen vs Dingemans als basismout?  (gelezen 686 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rutger1973

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Swaen vs Dingemans als basismout?
« Gepost op: 05-04-2021 11:39 u »
Hallo brouwers,

Ik heb een ouder topic gevonden die ook ging over de voorkeur voor Swaen of Dingemans als basismout. Die voorkeuren waren echter gebaseerd op persoonlijke voorkeur, 'gevoel' of de hoeveelheid stokjes tussen de granen.

Ik vroeg me af of er daadwerkelijk 'kwaliteitsverschil' is tussen de mouten? Niet alleen is Dingemans wat duurder maar als ik in mijn software bij hetzelfde recept, de verschillende mouten invoer komt er bij de Dingemans pilsmout een hoger SG uit dan bij Swaen. Levert Dingemans meer suikers op? Is er smaakverschil? Het gaat me in dit geval om pils- en Pale Ale mout.

groet!
Rogier


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 851
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Swaen vs Dingemans als basismout?
« Reactie #1 Gepost op: 05-04-2021 11:57 u »
Voor wat het waard is, is The Swaen in 2019 tot beste mouterij ter wereld uitgeroepen.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 756
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Swaen vs Dingemans als basismout?
« Reactie #2 Gepost op: 05-04-2021 11:59 u »
Kwaliteitsverschil? Ik gebruik ze door elkaar, ben nog geen proefbare problemen tegengekomen.
Ik koop in afhankelijk van verkrijgbaarheid en soms prijs, géén duidelijke voorkeur voor een fabrikant.

Pilsmouten hebben meestal een potentiële opbrengst (suikers) van 81% en 5% vocht. Deze waardes horen in je software te staan.
Hoger SG (hogere opbrengst) kan alleen te verklaren zijn doordat die instelling in de software anders staat dan bedoeld.
Succes, Snelbier.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.825
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Swaen vs Dingemans als basismout?
« Reactie #3 Gepost op: 05-04-2021 22:24 u »
...
Ik vroeg me af of er daadwerkelijk 'kwaliteitsverschil' is tussen de mouten? Niet alleen is Dingemans wat duurder maar als ik in mijn software bij hetzelfde recept, de verschillende mouten invoer komt er bij de Dingemans pilsmout een hoger SG uit dan bij Swaen. Levert Dingemans meer suikers op? Is er smaakverschil? Het gaat me in dit geval om pils- en Pale Ale mout.

The Swaen heeft verschillende basismouten in hun assortiment.
Swaen dutch pale ale mout en ook Swaen pilsmout hebben een opbrengst aan extract van 81%. Swaen Vienna 80%

Dingemans pilsmout heeft een opbrengst van 80% minimaal volgens hun website. Veel hoger zal het niet zijn. Misschien 1 à 2%...

Tags: