Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gebruik van sparge arm tijdens het maischen  (gelezen 1323 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline WP

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Gepost op: 03-04-2021 20:04 u »
Ik ben van plan om een sparge arm toe te voegen aan mijn maischproces. iemand ervaring met deze manier van maischen en deze sparge arm?
Wort wordt vanonder de filterlplaat met een pomp terug op de mout gepompt tijdens het maischen. Deze rvs sproeikop zou net onder de vloeistof komen te zitten waardoor de mout egaal wordt bevochtigd.

Graag tips en trikcks.
 


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline edensan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • vake buij te bange
Re: gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #1 Gepost op: 03-04-2021 21:05 u »
Is dit zo te koop? Of is dit eigen fabricage?
Lijkt me goede toevoeging voor alle "Brew Monk"achtige machines.
Lijkt me ook zelf redelijk makkelijk te maken via een camlock principe.

Offline WP

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #2 Gepost op: 03-04-2021 21:08 u »
Dit is zo te koop bij AliExpress

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #3 Gepost op: 03-04-2021 21:32 u »
Indrukwekkende constructie....

Maar is dit echt wel nodig? wat zou dit toevoegen aan de standaard arm? (eventueel met een siliconen slangetje eraan). Deksel erop houden lijkt mij ook erg lastig te worden.

Offline edensan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • vake buij te bange
Re: gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #4 Gepost op: 03-04-2021 21:46 u »
Indrukwekkende constructie....

Maar is dit echt wel nodig? wat zou dit toevoegen aan de standaard arm? (eventueel met een siliconen slangetje eraan). Deksel erop houden lijkt mij ook erg lastig te worden.

Je creëert een filterbed onder het maischen.. ?

Offline edensan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • vake buij te bange
Re: gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #5 Gepost op: 03-04-2021 21:46 u »
Dit is zo te koop bij AliExpress
Link?

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 800
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Hoppecruyt hop
Re: gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #6 Gepost op: 03-04-2021 22:35 u »

Offline vanderhoeve

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Land: nl
Re: gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #7 Gepost op: 03-04-2021 22:48 u »
Is dat niet makkelijk zelf te maken met een stuk koper en een kraan?

Offline WP

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #8 Gepost op: 04-04-2021 08:43 u »
Je creëert een filterbed onder het maischen.. ?

Is dat niet wat elke brewmonkey grainfather enz ook hebben? Is dat een probleem?
Ik heb een ketel van max 70l en deze arm kan ik in hoogte verstellen zodat je verschillende volumes kunt brouwen.

Graag je visie op dat filterbed?

Offline WP

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #9 Gepost op: 04-04-2021 08:45 u »
Is dat niet makkelijk zelf te maken met een stuk koper en een kraan?

Ik probeer alles van RVS te maken. Ben geen liefhebber van koper.

Offline WP

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #10 Gepost op: 04-04-2021 08:50 u »
Indrukwekkende constructie...

Maar is dit echt wel nodig? Wat zou dit toevoegen aan de standaard arm? (Eventueel met een siliconen slangetje eraan). Deksel erop houden lijkt mij ook erg lastig te worden.

Dank voor je reactie Rinus. Inderdaad deksel erop zou/gaat lastig kunnen worden. Ik maisch met een pompsysteem (grainfather/brewmonkey achtige constructie) wel met Deksel op de pan. Ik ben bezig om de ketel te automatiseren met een temperatuur controller waardoor temperatuur verlaging/verhoging niet echt een issue meer gaat zijn. Wat het deksel betreft: is een deksel per se nodig of alleen om zoveel mogelijk temperatuurverlies tegen te gaan?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.403
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #11 Gepost op: 04-04-2021 09:08 u »

graag je visie op dat filterbed?

Dat doen die apparaten inderdaad, maar is niet omdat je dat graag zo wil denk ik, maar omdat je hier door de manier van maischen zonder roerwerk eigenlijk niet onderuit komt. Maischen doe je met meest optimaal door af en toe te roeren zodat de omzettingen optimaal plaats vinden. Bij het filteren maak je een fiterbed door rond te pompen totdat er heldere vloeistof is. Wat zo'n arm dan nog toevoegt is voor mij niet duidelijk.  Wort dat bovenop komt in een vloeistoflaag gaat zich sowieso verdelen over het oppervlak. Alleen als het filterbed droog valt heeft verdelen over het hele oppervlak wel zin. 

Offline edensan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • vake buij te bange
Re: gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #12 Gepost op: 04-04-2021 09:08 u »
Is dat niet wat elke Brewmonkey Grainfather enz ook hebben? Is dat een probleem?
Ik heb een ketel van max 70l en deze arm kan ik in hoogte verstellen zodat je verschillende volumes kunt brouwen.

Graag je visie op dat filterbed?
Vaak zegt afbeelding meer dan...



Ik denk dat iedereen daarom via een pastazeef oid wast.

Offline edensan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • vake buij te bange
Re: gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #13 Gepost op: 04-04-2021 09:15 u »
Dank voor je reactie Rinus. inderdaad deksel erop zou/gaat lastig kunnen worden. Ik maisch met een pompsysteem (grainfather/brewmonkey achtige constructie) wel met Deksel op de pan. Ik ben bezig om de ketel te automatiseren met een temperatuur controller waardoor temperatuur verlaging/verhoging niet echt een issue meer gaat zijn. Wat het deksel betreft: is een deksel per se nodig of alleen om zoveel mogelijk temeperatuurverlies tegen te gaan?

Bij mij zit er een gat in de deksel
Dus als ikzelf zoiets zou maken zou ik inderdaad iets maken met deksel op optie... (Hoe weet ik nog niet hoor hahaha  maar bajonet sluiting oid).

Offline WP

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #14 Gepost op: 04-04-2021 09:31 u »
Dat doen die apparaten inderdaad, maar is niet omdat je dat graag zo wil denk ik, maar omdat je hier door de manier van maischen zonder roerwerk eigenlijk niet onderuit komt. Maischen doe je met meest optimaal door af en toe te roeren zodat de omzettingen optimaal plaats vinden. Bij het filteren maak je een fiterbed door rond te pompen totdat er heldere vloeistof is. Wat zo'n arm dan nog toevoegt is voor mij niet duidelijk.  Wort dat bovenop komt in een vloeistoflaag gaat zich sowieso verdelen over het oppervlak. Alleen als het filterbed droog valt heeft verdelen over het hele oppervlak wel zin.

Ik zie het meer als een (goede) methode om een mooie flow te krijgen door je mout heen. Als je het op 1 punt wort erin laat komen zal er door het  pompen een stroom op gang komen die sterker is op het punt waar het vocht weer in de maischketel terecht komt. mijn gedachte/idee/visie was dat als je de vloeistof egaal over de mout laat stromen krijg je onderin ook een egale stroom eruit. Wat ik zie bij de all in one systemen is namelijk ook een soort van sproei extractie over de gehele bovenkant van de mout tijdens het maischen. de arm gaat daarnaast dienen als uitstroom voor het spoelwater na het maischen wellicht ook goed om te vermelden.

Zeg je eigenlijk dat de systemen als Grainfather enz een lager brouwzaal rendement halen omdat er niet geroerd wordt?

Offline edensan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • vake buij te bange
Re: Gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #15 Gepost op: 04-04-2021 09:39 u »
Ik zie het meer als een (goede) methode om een mooie flow te krijgen door je mout heen. Als je het op 1 punt wort erin laat komen zal er door het  pompen een stroom op gang komen die sterker is op het punt waar het vocht weer in de maischketel terecht komt. mijn gedachte/idee/visie was dat als je de vloeistof egaal over de mout laat stromen krijg je onderin ook een egale stroom eruit. Wat ik zie bij de all in one systemen is namelijk ook een soort van sproei extractie over de gehele bovenkant van de mout tijdens het maischen. de arm gaat daarnaast dienen als uitstroom voor het spoelwater na het maischen wellicht ook goed om te vermelden.

Zeg je eigenlijk dat de systemen als Grainfather enz een lager brouwzaal rendement halen omdat er niet geroerd wordt?

Ik denk dat dat er zeker mee heeft te maken maar misschien een verneveling van boven ipv Beneden naar boven scheelt al een hele hoop constructie...  ::)

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 726
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #16 Gepost op: 04-04-2021 09:49 u »
... mijn gedachte/idee/visie was dat als je de vloeistof egaal over de mout laat stromen krijg je onderin ook een egale stroom eruit. Wat ik zie bij de all in one systemen is namelijk ook een soort van sproei extractie over de gehele bovenkant van de mout tijdens het maischen. de arm gaat daarnaast dienen als uitstroom voor het spoelwater na het maischen wellicht ook goed om te vermelden.

Zeg je eigenlijk dat de systemen als Grainfather enz een lager brouwzaal rendement halen omdat er niet geroerd wordt?
- Bij mijn Brew Monk hang ik een stukje slang aan de invoerpijp. Ligt horizontaal op het bovenfilter, net onder het wort. Geeft een beetje stroming in de rondte (zachte draaikollk) waardoor het wort uiteindelijk toch via de zeef-gaatjes egaal door het wort moet zakken.

- Roeren geeft bij de meeste automaten iets hoger rendement, gezien ervaringen.  Zal komen omdat het moutbed direct na circuleren begint in te zakken, dus minder goede extractie.
Eigenlijk ben je bij een 'automaat' continu aan het filteren, moutbed kan dichtslibben..  Openroeren verhelpt dat weer.
Proost,  Snelbier.

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #17 Gepost op: 04-04-2021 09:51 u »
Vaak zegt afbeelding meer dan...



Ik denk dat iedereen daarom via een pastazeef oid wast
Inderdaad duidelijke plaatjes, ik spoel inderdaad ook altijd wel door het water te verdelen (pomp het water op de afgesloten binnenpijp (krijg je een soort van fontein water "bel"
Echter doordat er een goed filterbed in de binnenmantel ontstaat blijft er gewoon een laag spoelwater bovenop staan, wat langzaam wegloopt. (Zou in deze plaatjes dus alles blauw gekleurd zijn).
Roeren doe ik wel regelmatig (om de 5-10 min) max gedurende het eerste half uur, daarna niet meer om het filterbed te laten ontstaan.
Overigens tijdens het maischen staat er ook een laag wort bovenop, moet met het kraantje knijpen om overlopen en droogkoken te voorkomen. Ook de temperatuur regeling is niets mis mee.
Ik zie (persoonlijk) niet veel voordeel van deze sparge arm voor toepassing in de brouw automaat.

Dit alles met de Brew Monk 50

Offline WP

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #18 Gepost op: 04-04-2021 10:12 u »
Inderdaad duidelijke plaatjes, ik spoel inderdaad ook altijd wel door het water te verdelen (pomp het water op de afgesloten binnenpijp (krijg je een soort van fontein water "bel"
Echter doordat er een goed filterbed in de binnenmantel ontstaat blijft er gewoon een laag spoelwater bovenop staan, wat langzaam wegloopt. (Zou in deze plaatjes dus alles blauw gekleurd zijn).
Roeren doe ik wel regelmatig (om de 5-10 min) max gedurende het eerste half uur, daarna niet meer om het filterbed te laten ontstaan.
Overigens tijdens het maischen staat er ook een laag wort bovenop, moet met het kraantje knijpen om overlopen en droogkoken te voorkomen. Ook de temperatuur regeling is niets mis mee.
Ik zie (persoonlijk) niet veel voordeel van deze sparge arm voor toepassing in de brouwautomaat.

Dit alles met de Brew Monk 50

Ja dank voor de toelichting.

Ik bouw dus eigenlijk een ketel uit 2 werelden. Klassieke pan 70l met een intake en een uitlaat (met kranen) in de pan op de uitloop een lange bazokaa en daarbovenop een valse bodem. Onder de bodem staat altijd 5l vloeistof. Ik doet de mout in het water bovenop de valse bodem(filterplaat). De arm wordt via camlock  gekoppeld aan de intake (zoals bij brouw automaten). De arm is in hoogte verstelbaar waardoor ik 20-30-40-50l zou kunnen brouwen. Na het maischen dient de arm als spoelwater verdeler over het moutbed.  Door kraan op de uitloop van de pomp reguleer ik de flow. Althans is mijn idee.

Alle feedback die ik heb ontvangen is hierbij goed bruikbaar. Ik zal wat foto’s en uitkomsten delen als ik alles heb geïnstalleerd.

Offline edensan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • vake buij te bange
Re: Gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #19 Gepost op: 04-04-2021 11:14 u »
Ik ben erg benieuwd..


Offline edensan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • vake buij te bange
Re: Gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #20 Gepost op: 04-04-2021 11:24 u »
Ik heb een grote Klarstein en brouw liefst maximale hoeveelheden de eerste brouwsessie met deze pan ging alles over de rand waardoor pomp verstopte etc etc etc ik heb nu een ring gekocht via kachelpijpenshop

deze wil ik de helft afslijpen en gebruiken tijdens roeren tijdens maichen zodat niets over de rand kan gaan

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #21 Gepost op: 04-04-2021 12:35 u »
@WP; altijd mooi om iets zelf te bouwen, zo te lezen gaat dit wel goed komen.
Ik ben alleen een automaat gewend, dus met een moutpijp die er ook echt uit getild wordt, dan werkt het toch net even wat anders. Dat is de enige ervaring die ik dus kon delen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.403
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #22 Gepost op: 04-04-2021 18:39 u »
Zeg je eigenlijk dat de systemen als Grainfather enz een lager brouwzaal rendement halen omdat er niet geroerd wordt?
Niet roeren kan dat deels verklaren, maar vooral omdat die systemen veel te snel spoelen omdat het beslag in zijn geheel opgetild wordt. In dat geval kan het wel helpen als je gelijkmatig spoelwater opgiet. 

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.309
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #23 Gepost op: 05-04-2021 15:44 u »
Niet roeren kan dat deels verklaren, maar vooral omdat die systemen veel te snel spoelen omdat het beslag in zijn geheel opgetild wordt. In dat geval kan het wel helpen als je gelijkmatig spoelwater opgiet.
Maar de spoelsnelheid regel je toch zelf door de doorstroom te knijpen?

Offline L.win

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 104
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #24 Gepost op: 05-04-2021 16:31 u »
Maar de spoelsnelheid regel je toch zelf door de doorstroom te knijpen?

Als je de moutkorf kan takelen, kun dmv je pomp te knijpen, rustig spoelen.
Ik lees vaak dat de moutkorf direct uit het wort getakeld wordt, dan kun je niet meer rustig spoelen lijkt mij.

Wat betreft de sparge arm, heb ik niet het idee dat dit een meerwaarde is.
Ik werk met een silliconenslang welke het wort bovenop het filterbed spoelt, hier wordt het wort goed gemengd voor het door het filterbed stroomt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.621
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #25 Gepost op: 05-04-2021 22:37 u »
Wat betreft de sparge arm, heb ik niet het idee dat dit een meerwaarde is.
Ik werk met een silliconenslang welke het wort bovenop het filterbed spoelt, hier wordt het wort goed gemengd voor het door het filterbed stroomt.

Je hebt dan ook minder oxidatie door het spoelen...  ;D

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.403
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #26 Gepost op: 06-04-2021 00:10 u »

Ik werk met een silliconenslang welke het wort bovenop het filterbed spoelt, hier wordt het wort goed gemengd voor het door het filterbed stroomt.
Dat doe ik ook zo. Alleen moet je dan wel in staat zijn om de stroomsnelheid zodanig te regelen dat je een paar cm water bovenop het filterbed krijgt. Met een paar cm water ben je zeker dat het spoelen gelijkmatig gaat.

Offline WP

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gebruik van sparge arm tijdens het maischen
« Reactie #27 Gepost op: 21-04-2021 20:29 u »
Vandaag is de arm aangekomen en geïnstalleerd. Het werkt met gewoon water heel goed.  Over 2 weken een brouwsel maken met deze arm. Ik zal het resultaat delen.

Tags: