Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoe gaat dit smaken?  (gelezen 1751 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Eriks

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe gaat dit smaken?
« Reactie #25 Gepost op: 20-04-2021 20:56 u »
Van 9.5 gram gaan ze niet kapot als het per liter is. Ik heb al eens 10,5 gedaan omdat het nodig was bij een zwaar bier, zelfs daarmee zat ik ver van de grens af. Het gaat eerder fout als je bier niet goed is uitgegist


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.009
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Hoe gaat dit smaken?
« Reactie #26 Gepost op: 20-04-2021 20:56 u »
Haha, ja we gaan het zien!
Zag wel dat er nog een 2e fout(je) ingeslopen was.
Ik houdt me veel te hard aan het recept vast zonder na te denken.

Er staat 35 gram suiker voor geschreven (voor 5 liter ) maar ik had maar 3.8liter +-.
Dus zit 9.5 gram per fles in , oops?
Hopelijk doen ze geen boem :)

Per fles 9,5 gram of per liter? In het geval per liter zal het waarschijnlijk wel goed gaan, in geval van per fles: da's vragen om problemen!

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 795
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Hoe gaat dit smaken?
« Reactie #27 Gepost op: 20-04-2021 21:19 u »
Dus zit 9.5 gram per fles in , oops?

Wat dacht je; tijd om mijn naam eer aan te doen?  ;D :rundum:

Ok sorry kon het niet laten  ;)

Als je bier goed is uitgegist zou ik het per liter nog wel aandurven maar per flesje niet. Dan zou ik ze per direct openmaken en terugkiepen in je gistvat met zo min mogelijk kletteren om oxidatie te beperken, uit laten gisten en opnieuw bottelen. Is niet bevorderlijk voor het resultaat maar ze zo laten is onnodig gevaarlijk!

Offline Phoef

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe gaat dit smaken?
« Reactie #28 Gepost op: 20-04-2021 22:54 u »
Zover ik goed kon controleren was de vergisting klaar, dus het is ca 9.5 gram per LITER bier.
Ik heb de flessen ook tot begin hals gevuld (zodat er wat speling is).

Ik begreep dat ik wel (onnodig?) zuurstof opsluit, maar goed, tis de eerste he!

De reden dat ik nog niet aan brouwsel 2 of 3 ben begonnen is omdat de lente er aan komt en ik geen controle meer kan houden over vergisting temperatuur.
Volgende stap is vergistingkast, ben mijn schuur aan het leeg halen/slopen, isoleren zodat we daar koelkast en wat brouwspullen kunnen zetten.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 795
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Hoe gaat dit smaken?
« Reactie #29 Gepost op: 21-04-2021 11:24 u »
Je kan in deze tijd nog prima bier brouwen op kamertemperatuur hoor, zolang het gistvat s nachts maar in ongeveer dezelfde omgevingstemperatuur staat als overdag. Ik vergist zelf zowel temperatuurgecontroleerd in een gistkast als niet-temperatuurgecontroleerd in een deel van mn huis waar de thermostaat hem op gelijke temperatuur houdt. s Nachts gaan alle radiatoren die niet in die ruimte staan en de deur dicht, zodat alleen de ruimte waarin mn gistvat staat op temperatuur wordt gehouden. Zodra het straks overdag 30 graden wordt in je huis is dat natuurlijk niet meer te doen  ;)

Maar goed we raken een beetje off-topic. Als je meer vragen over het brouwproces hebt zijn daar andere boards voor op dit forum.

Laat je nog wel even weten hoe je eerste biertje geworden is?  :biersmile:

Tags: