Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gistkoek hergebruiken voor Zwaar blondje?  (gelezen 487 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jooprules

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Gistkoek hergebruiken voor Zwaar blondje?
« Gepost op: 31-03-2021 17:21 u »
Ik wil dit weekend twee vliegen in een klap slaan. Ik heb nog 20 liter wheat ale staan om te bottelen. Vervolgens wil ik de resterende gistkoek gebruiken om een nieuw bier te brouwen, een zwaar blond. Ik wil het nieuwe wort dus meteen (of een paar uur later) op de gistkoek van de wheat ale storten. Is dat een goed idee of zal ik toch gewoon een zakje gist gebruiken? Het is niet om te besparen of zo, leek me gewoon een aardig experiment. Hieronder het recept, hebben jullie daar nog vragen en of opmerkingen over?
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptjoopmeister zwaar blond sorachi ace
Brouwdatum
BierstijlSterke Blonde
Volume17,0 l
Begin SG1,082 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)40 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC80,9 %
1,00 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC14,7 %
0,30 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC4,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
7,5 gZeuspellets14,0%60 min.18,9 IBU
6,5 gSorachi Acepellets12,0%60 min.14,1 IBU
7,0 gSorachi Acepellets12,0%15 min.4,0 IBU
7,0 gZeuspellets14,0%0 min.2,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
gistkoekGistkoek wheat ale (gozdawa US)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline daanvandervleuten

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 65
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gistkoek hergebruiken voor Zwaar blondje?
« Reactie #1 Gepost op: 01-04-2021 20:55 u »
Gewoon direct er op storten.
Gaat prima.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.005
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gistkoek hergebruiken voor Zwaar blondje?
« Reactie #2 Gepost op: 01-04-2021 22:11 u »
Gewoon direct er op storten.
Gaat prima.

Je zult een hele snelle vergisting hebben omdat je veel gist hebt.

Maar,  aan het starten van een vergisting op de volldige slurry van een vorig brouwsel kleven ook nadelen... Je hebt namelijk ook heel veel uitgebluste en dode gistcellen naast de vele nog actieve gistcellen. Hierdoor krijg je meer last van autolyse, dat kan resulteren in een leeg bier met een verminderde schuimhoudbaarheid.

Als je slurry van een vorig brouwsel wilt gebruiken voor je volgend brouwsel kun je beter een klein beetje slurry uit het gistvat halen en dat opkweken. Op die manier krijg je gistcellen die in een goede conditie zijn en zorgen voor een beter smakend bier.

Je zou eens een brouwsel kunnen spitsen. Een gedeelte van het wort op de volledige slurry van een vorig brouwsel storten en het ander gedeelte van het wort in een ander gistvat vergisten. Voeg bij dat gedeelte een hoeveelheid gedroogde gist toe, De hoeveelheid gedroogde gist dient afgestemd te zijn op de zwaarte en hoeveelheid wort. Dus niet klakkeloos een zakje gist gebruiken...

Offline daanvandervleuten

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 65
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gistkoek hergebruiken voor Zwaar blondje?
« Reactie #3 Gepost op: 01-04-2021 22:21 u »
Goeie nuance.
Ik ga er gewoon vanuit dat je wel wat meer gist aflaat. Mijn ervaringen ermee zijn prima.

En nog 2 opmerkingen;
Brouw van licht naar donker. Het kleurt je slurry.

En nog 'n ding wat ik zou overwegen;
Ik heb dit zelf ooit niet gedaan omdat ik in de giskoek redelijk wat hop had zitten na een slechte spoeling na koken. (pellets) en die vervuiling wilde ik er niet in hebben.

Tags: