Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Toevoegen fruit aan farmhouse ale  (gelezen 488 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tieskewieske

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
Toevoegen fruit aan farmhouse ale
« Gepost op: 25-03-2021 10:35 u »
Goedemorgen,

Ik wil een 20 L Farmhouse Ale (Hornindal kveik) een maand laten rijpen op 1,7 kg blauwe bessen. Hoe ga ik te werk?

1. Moet ik mijn jongbier overhevelen naar een nieuw gistvat?
2. Op welke temperatuur moet ik het wegzetten? Er komen natuurlijk suikers uit de bessen die ook omgezet moeten worden. Het jongbier staat nu op 35 graden maar ik vrees dat dit voor het fruit niet zo best is.

Groetjes,

Matthijs


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline biking rebel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 252
  • Land: nl
Re: Toevoegen fruit aan farmhouse ale
« Reactie #1 Gepost op: 25-03-2021 10:44 u »
Ik zou het overhevelen naar een nieuw vat waarbij je zo weinig mogelijk kopruimte hebt en op 20 graden zetten. Hornindal vergist zelfs goed op 18 graden is mijn ervaring, alleen is de smaak dan cleaner. Echter voor die beperkte hoeveelheid suikers uit je bessen gaat dat niet veel meer uitmaken. Die typische smaak van Hornindal zit al in je jongbier.

Hou er wel rekening mee dat Hornindal heel goed flocculeert. Dus je kunt problemen gaan krijgen met hergisting op de fles. Als je het een maand laat rijpen in je vat zou ik bottelgist gebruiken.

Offline tieskewieske

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
Re: Toevoegen fruit aan farmhouse ale
« Reactie #2 Gepost op: 25-03-2021 13:06 u »
Hou er wel rekening mee dat Hornindal heel goed flocculeert. Dus je kunt problemen gaan krijgen met hergisting op de fles. Als je het een maand laat rijpen in je vat zou ik bottelgist gebruiken.

Ik schep altijd 1 a 2 eetlepels van de slurry van de bodem af en voeg deze toe aan het bottelvat. Werkt dit ook?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.646
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Toevoegen fruit aan farmhouse ale
« Reactie #3 Gepost op: 25-03-2021 23:20 u »
Ik schep altijd 1 a 2 eetlepels van de slurry van de bodem af en voeg deze toe aan het bottelvat. Werkt dit ook?

Het beste is een kleine hoeveelheid verse gist te gebruiken. De hergisting verloopt dan beter en je hebt minder last van autolyse in het gebotteld bier.

Tags: