Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Opbrengst gemoute haver  (gelezen 524 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.583
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Opbrengst gemoute haver
« Gepost op: 21-03-2021 20:42 u »
Dit is een afgesplitst topic.



...
De Naked Malted Oats zijn van Crisp, maar het lijkt erop dat deze totaal niets toevoegen aan vergistbare suikers, heeft iemand anders er ervaring mee?
...
Mijn vermoeden is dat de 1.3 kg stort van de Naked malted oats dus niets toevoegen.

Zijn er proefjes om bv alleen met deze moutsoort eens te kijken wat voor suikers je eruit kan halen?

De meest simpele test bestaat uit het brouwen van een minibrouwsel.

Gebruik daarvoor thermoskan met een inhoud van 1 liter. Spoel de thermoskan voor met water tussen de 75 en 80 ºC. Giet de thermoskan leeg. Vul de thermoskan vervolgens met 750 ml water met een temperatuur van 70 ºC. Voeg daar 150 g geschroot havermout aan toe. Roer door het beslag, controleer de temperatuur (zal ergens rond de 65 ºC zijn). Sluit de thermoskan met de dop.
Laat je minimaisch 60 minuten staan.
Giet het minibrouwsel in een royale kom met daarin een keukenzeef. Roer door de borstel om te zorgen dat het vocht uit de bostel komt. Weeg de hoeveelheid wort dat je gewonnen hebt en bepaal het SG van het wort. Aan de hand van deze gegevens kun je de opbrengst van een mout bepalen. Het is wel een vertekent beeld omdat je niet spoelt. Spoelen is echter moeilijk uit te voeren bij zulke kleine hoeveelheden omdat er geen goed filterbed gevormd kan worden.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline D.R.K.

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 257
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: Opbrengst gemoute haver
« Reactie #1 Gepost op: 23-03-2021 21:33 u »
De meest simpele test bestaat uit het brouwen van een minibrouwsel.

Bedankt!
Vandaag mini brouwsel gebrouwen:
150 g geschroot op 0.9 mm wals afstand, had hem nog zo staan na laatste keer schroten van naked malted oats
750 ml water van 70 graden, thermos geschut en daarna was temp 65 graden.
60 min laten staan, eind temp was 55 graden.

Vloeistof was een beetje als sojamelk

Vloeistof is 500 ml met een gewicht van 504 gram, check gedaan en 100 ml geeft 100 g aan. (Water 100 ml was 97,1 g)
Vloeistof is niet goed te meten met de dobber, lijkt er bijna op dat de dobber blijft "plakken" en komt daarna heel langzaam omhoog (duurt een paar min)
SG lijkt dan rond de 1020 te komen met een temp van 33 graden, na correctie zou dat 1023 zijn voor 20 graden.

Maar wat nu...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.583
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Opbrengst gemoute haver
« Reactie #2 Gepost op: 23-03-2021 22:01 u »
Bedankt!
Vandaag mini brouwsel gebrouwen:
150 g geschroot op 0.9 mm wals afstand, had hem nog zo staan na laatste keer schroten van naked malted oats
750 ml water van 70 graden, thermos geschut en daarna was temp 65 graden.
60 min laten staan, eind temp was 55 graden.

Vloeistof was een beetje als sojamelk

Vloeistof is 500 ml met een gewicht van 504 gram, check gedaan en 100 ml geeft 100 g aan. (Water 100 ml was 97,1 g)
Vloeistof is niet goed te meten met de dobber, lijkt er bijna op dat de dobber blijft "plakken" en komt daarna heel langzaam omhoog (duurt een paar min)
SG lijkt dan rond de 1020 te komen met een temp van 33 graden, na correctie zou dat 1023 zijn voor 20 graden.

Maar wat nu...

Uit je test blijkt dat je een extractie hebt van suikers (heb je geproefd).
Normaal gesproken zou je een SG tussen de 1040 tot 1045 moeten kunnen halen met deze hoeveelheden als je de bostel spoelt. Dat heb je niet gedaan. Door niet te spoelen is het wort wat zwaarder.  Hoewel de opbrengst aanzienlijk  lager is dan te verwachten is het duidelijk dat de havermout wel degelijk bijdraagt aan je begin SG...

Overigens is bij dit soort testjes handig een refractometer te gebruiken. Je hebt dan maar heel weinig wort nodig. De meting met de hydrometer is niet betrouwbaar als deze plakt aan de wand van je maatglas. Het wort dat je gebruikt voor de meting moet dan wel gefilterd worden.

Offline D.R.K.

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 257
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: Opbrengst gemoute haver
« Reactie #3 Gepost op: 23-03-2021 22:32 u »
Bostel nog even gespoeld met ongeveer 400 ml water van 78 graden, SG is nagenoeg hetzelfde.

Smaak is een beetje als verdunde havermelk, lijkt een heel klein beetje zoetig te zijn maar moeilijk echt vast te stellen.

Kan de aanname gemaakt worden dat het ongeveer 50% minder geeft dan standaard mout of is er überhaupt een waarde aan vast te knopen? Want dan zou ik dit weer kunnen toevoegen in de BrouwHulp info.

Bedankt voor de hulp :biersmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.583
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Opbrengst gemoute haver
« Reactie #4 Gepost op: 23-03-2021 22:46 u »
Bostel nog even gespoeld met ongeveer 400 ml water van 78 graden, SG is nagenoeg hetzelfde.

Smaak is een beetje als verdunde havermelk, lijkt een heel klein beetje zoetig te zijn maar moeilijk echt vast te stellen.

Kan de aanname gemaakt worden dat het ongeveer 50% minder geeft dan standaard mout of is er überhaupt een waarde aan vast te knopen? Want dan zou ik dit weer kunnen toevoegen in de BrouwHulp info.

Als je gespoeld hebt met 400 ml water en het SG nagenoeg hetzelfde is bevatte de bostel nog veel suikers...
Het lastige bij deze kleine hoeveelheden is effectief spoelen.

Het lijkt er inderdaad op dat havermout een lagere opbrengst heeft dan gerstemout.
In het artikel Brewing with 100% Oat Malt valt op te maken dat havermout een opbrengst heeft van 62% ten opzichte van 83% volgens de EBC methode. Anders gezegd je krijgt bij gebruik van havermout ongeveer 25% minder opbrengst dan wanneer je gerstemout (pilsmout) gebruikt.

Offline D.R.K.

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 257
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: Opbrengst gemoute haver
« Reactie #5 Gepost op: 23-03-2021 23:23 u »
Bedankt, heb het e.e.a ook gelijk aangepast in BrouwHulp dus voor de volgende keer zou ik op de juiste eind SG moeten komen.

 :biersmile:

Offline de Machtige Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 213
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Opbrengst gemoute haver
« Reactie #6 Gepost op: 24-03-2021 12:12 u »
Anders gezegd je krijgt bij gebruik van havermout ongeveer 75% minder opbrengst dan wanneer je gerstemout (pilsmout) gebruikt.

62 % in plaats van 83 %. Havermout heeft dan ongeveer 25% minder opbrengst.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.583
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Opbrengst gemoute haver
« Reactie #7 Gepost op: 24-03-2021 21:34 u »
62 % in plaats van 83 %. Havermout heeft dan ongeveer 25% minder opbrengst.

Je hebt gelijk. Ik bedoelde dat havermout een opbrengst van 75% heeft ten opzichte van pilsmout. Mijn oorspronkelijke bericht heb ik aangepast.

Tags: