Vreemde Refractometer Readings

Gestart door Caspar, 10-05-2006 16:04 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Caspar

Hoi Hoi,

Ik heb gister een Westmalle tripel doorgemeten met mijn refractometer en kom tot een redelijk bizarre meeting  ???.

Ik heb een scheutje bier 2 uur in een eierdopje laten rusten zodat het koolzuur zou ontsnappen, vervolgens heb ik het gemeten onder een TL-balk.

Ik kwam op een waarde 7,4 o brix!

Volgens mij klopt hier geen reet van... Ligt het aan mijn meter of aan het koolzuur... of klopt het wel  ;)

Oscar

Waarom zou dit niet kloppen..? Met een refractometer meet je eigenlijk het suiker gehalte..dus het laten staan om de koolzuur er uit te laten heeft op de meting geen invloed. Wat voor een waarde had je verwacht dan..?

Groeten en gezondheid
Oscar

Drents Hopbier

Citaat van: Caspar op 10-05-2006  16:04 uIk heb gister een Westmalle tripel doorgemeten met mijn refractometer en kom tot een redelijk bizarre meeting  ???.

Ik heb een scheutje bier 2 uur in een eierdopje laten rusten zodat het koolzuur zou ontsnappen, vervolgens heb ik het gemeten onder een TL-balk.
Ik kwam op een waarde 7,4 o brix!
Op http://home.wanadoo.nl/jnaikema/vergelijking%20tripels%20bndestem.htm#Uit  staan wat analysegegevens van o.a. Westmalle Tripel. De werkelijke vergistingsgraad is ongeveer 71 %. Dus zijn er best nog wel suikers over. Oorspronkelijk 19.64 °P, vergist 71.4 %, restsuikers 5.57 %.  EN alcohol geeft ook een Brix-waarde. Ik reken met ca. 0.3 per % alcohol. Samen dus 5.57+9.63*0.3= ± 8.4 °Brix.

Hopbier

Caspar

Citaat van: Oscar op 10-05-2006  16:11 uWaarom zou dit niet kloppen..? Met een refractometer meet je eigenlijk het suiker gehalte..dus het laten staan om de koolzuur er uit te laten heeft op de meting geen invloed. Wat voor een waarde had je verwacht dan..?

Groeten en gezondheid
Oscar

Ik heb het doorgerekend via Promash, ik zal vanavond aangeven hoe ik dat heb gedaan... Om eerlijk te zijn heb ik me nog niet erg verdiept in formules en de theorie, ik kom hier vanavond even op terug (als ik weg ben van kantoor  ;)).

Edgar

Ik had gisteren een vergelijkbaar avontuur. Ik was mijn net gekregen nieuwe refractometer aan het uitproberen, om te ontdekken dat alcohol een enorme invloed op de meting heeft. mijn weizen gaf 1012 met de hydrometer en 7 met de refractometer wat zich volgens deze tabel zou vertalen naar 1028. Echter met Jacques' omreken-rekenblad (elders op het forum te vinden) en invoering van het begin-SG bleek de meting toch te kloppen.

Drents Hopbier

Citaat van: Edgar op 10-05-2006  18:41 uIk had gisteren een vergelijkbaar avontuur.
Controleer het eens met mijn berekening (zie boven). Wat was het begin s.g.? Ik neem aan dat het bier 5 vol% alc. heeft?

Hopbier

Caspar

Ik ga tijdens mijn volgende brouwsel de refractometer goed vergelijken met de SG meter... ik vrees dat mijn refractometer niet echt betrouwbaar is.

Bij een aantal metingen met suiker, kwam ik op de volgende waarden:

20 gram / 100 ml water (berekend SG 1077) -> meting 16.1 o Brix (SG 1063, behoorlijke afwijking) 
10 gram / 100 ml water (berekend SG 1039) -> meting 10.5 o Brix (SG 1040, klopt)
0 gram / 100 ml water(berekend SG 1000) -> meting 0 o Brix (SG 1000, klopt)

Voorlopige conclusie: Hoe groter de hoeveelheid suiker, hoe groter de afwijking.

Mijn meting van de WM tripel geeft de volgende resultaten 7.4 o Brix (Begin SG 1072 - Eind SG 1003):



Je zou volgens een reele benadering moeten komen op 9.6 o Brix (Begin SG 1080 - Eind SG 1012)



Tjongejonge, wate een gedoe... ik ben ineens toch wel gehecht aan mijn oude vertrouwde SG metertje  ;).

PS Edgar, die meting van jou ziet er wel goed uit overigens  :weetbeter:



 

Edgar

Citaat van: Hoorns Hopbier op 10-05-2006  18:47 uControleer het eens met mijn berekening (zie boven). Wat was het begin s.g.? Ik neem aan dat het bier 5 vol% alc. heeft?

Begin SG was 1053. Alcohol % vol. is 5,5 (53-12x0,136). 7,0-(5,5x0,3)=5,35, wat volgens dezelfde tabel gelijk zou zijn aan 1021. Dus of ik doe iets niet goed, of er klopt iets niet.

Miljaar! Ik maar zoeken naar die refractometer-toestand in Promash, niet gevonden. Nu dus wel. Merci!

Drents Hopbier

Citaat van: Caspar op 10-05-2006  20:40 uMijn meting van de WM tripel geeft de volgende resultaten 7.4 o Brix (Begin SG 1072 - Eind SG 1003):

Is dat een eigen Westmalle Tripel of een gekochte. Die laatste heeft (had in 2004) begin s.g. 1081 en einds.g. 1010.

Hopbier

hansm

Hoi Caspar,

Ik denk dat het wel meevalt met die refractometer van je. Je maakt een denkfoutje.

Als je 20 gram suiker (saccharose) oplost in 100 ml water, heb je geen 100 ml oplossing met 20 % suiker, maar iets meer dan 100 ml, met iets minder dat 20 % suiker. De suiker neemt ook ruimte in en zal het volume wat doen toenemen.

Als je 20 gram suiker oplost in 100 gram water, weet je dat je 20 gram suiker op een totaal van 120 gram hebt. 16,7 gewichtsprocenten dus. En omdat het hier om saccharose gaat is dat precies 16,7 Brix.

De verhouding Plato / Brix is gemiddeld 1,04 (verschil in brekingsindex van de suikers in het wort ten opzichte van de brekingsindex van sacharose). Als je de dichtheid met een SG-meter meet zal je dus 16,7 / 1,04 = 16 Plato meten. Dit komt overeen met een SG van 1065 - 1066.

Jouw (niet zo grote) afwiijkingen komen denk ik omdat je niet zo heel precies 20 gram en 100 gram kan afwegen. Maar je meter kopt wel:

16,1 Brix = 16,1 / 1,04 = 15,5 Plato = SG 1063
10,5 Brix = 10,5 / 1,04 = 10,1 Plato = SG 1040

Valt dus allemaal best mee  :hoera:

 :degroeten:

hansm

Citaat van: hansm op 10-05-2006  22:15 uJouw (niet zo grote) afwiijkingen komen denk ik omdat je niet zo heel precies 20 gram en 100 gram kan afwegen. Maar je meter kopt wel:

16,1 Brix = 16,1 / 1,04 = 15,5 Plato = SG 1063
10,5 Brix = 10,5 / 1,04 = 10,1 Plato = SG 1040

Ik neem aan dat je het SG met een SG-meter gemeten hebt (?)

 :degroeten:

Drents Hopbier

Citaat van: Edgar op 10-05-2006  21:47 uBegin SG was 1053. Alcohol % vol. is 5,5 (53-12x0,136). 7,0-(5,5x0,3)=5,35, wat volgens dezelfde tabel gelijk zou zijn aan 1021. Dus of ik doe iets niet goed, of er klopt iets niet.

Als ik er aan reken: schijnbare vergistingsgraad 76.56 %  werkelijke vergistingsgraad ± 62 %  Oorspronkelijk 13.77 °Brix. Eind dus 5.2 °Brix. Voor alcohol 1.65 erbij. Maakt 6.88 °Brix. Als jij 7 °Brix meet, zou ik me geen zorgen maken.

Hopbier

Caspar

Citaat van: hansm op 10-05-2006  22:15 uHoi Caspar,

Ik denk dat het wel meevalt met die refractometer van je. Je maakt een denkfoutje.

Als je 20 gram suiker (saccharose) oplost in 100 ml water, heb je geen 100 ml oplossing met 20 % suiker, maar iets meer dan 100 ml, met iets minder dat 20 % suiker. De suiker neemt ook ruimte in en zal het volume wat doen toenemen.

Het moest even bezinken, maar ik begin het steeds beter te begrijpen  :weetbeter:

Ik heb gister nog eens een eigen brouwsel doorgemeten en daar kwam ik wel weer op reele waarden. Wat me opviel is dat je al gauw een afwijkingen krijg als het glaasje bijv. minder schoon is (misschien dat er bij de WM tripel een restje water in de pipet zat waardoor het gemeten bier verdund was). Ik ga gewoon lekker verder meten en zie wat voor resultaten eruit komen.

Citaat van: Edgar op 10-05-2006  21:47 uMiljaar! Ik maar zoeken naar die refractometer-toestand in Promash, niet gevonden. Nu dus wel. Merci!

Handig he, bierbrouwen is bijna hogere wiskunde afentoe  :D!


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.