Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wit vlies  (gelezen 877 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline brouwerij de Stier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Wit vlies
« Gepost op: 27-03-2021 10:12 u »
Hallo medebrouwers,
ik heb 2 weken terug een blond biertje gebrouwen van bostel wat ik over had van een ander brouwsel. De bedoeling was om een toch smakelijk maar wel alcoholarm biertje te brouwen. Nu drijft er een witte laag op dit bier. Ik heb hier al veel gelezen over kaam en besmet bier. Ook dat het misschien gist kan zijn. Ik ga van dit bier evengoed een paar flesjes bottelen om te zien of het wat wordt. Op de eerste foto een inkijkje in het gistvat en de tweede foto is het theeglas welke ik heb gebruikt om er een beetje uit te scheppen. Op het glas is de witte laag duidelijk te zien. Nu is mijn vraag. Wat zou het kunnen zijn? Kaam, gist of iets anders.






Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.028
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: wit vlies
« Reactie #1 Gepost op: 27-03-2021 10:47 u »
Mij lijkt dit inderdaad kaam.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.400
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: wit vlies
« Reactie #2 Gepost op: 27-03-2021 10:50 u »
Kaam

Offline brouwerij de Stier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: wit vlies
« Reactie #3 Gepost op: 27-03-2021 11:21 u »
Ja dat dacht ik al. Kan dit ook komen doordat het gistvat niet helemaal dicht was?

Offline LAM

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 464
  • Land: nl
  • Beter LAM in de kroeg dan schaap in de wei
Re: wit vlies
« Reactie #4 Gepost op: 27-03-2021 11:42 u »
ja dat dacht ik al. Kan dit ook komen doordat het gistvat niet helemaal dicht was?
Waarschijnlijk, maar het bier is ergens in het koude deel van het brouwproces ermee besmet geraakt. Door de zuurstof kan de schimmel zich aeroob ontwikkelen.

Offline jacob b

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Land: nl
Re: wit vlies
« Reactie #5 Gepost op: 27-03-2021 11:44 u »
Volgens het bierwoordenboek: Kaam is een ontgewenste witte vlies bovenop (bijna) uitgegist bier. Het kan ontstaan in de gistkuip of in het bierflesje, doordat lucht (zuurstof) bij het bier kan komen, waardoor een witte aërobe (candida) schimmel zich kan ontwikkelen.
De oplossing is om het vat of de fles zo goed mogelijk te vullen en af te sluiten. Door toevoeging van een paar extra schepjes suiker kan nog wat extra koolzuurgas aangemaakt worden, dat aanwezige zuurstof helpt te verdrijven.

Offline brouwerij de Stier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: wit vlies
« Reactie #6 Gepost op: 27-03-2021 12:03 u »
Dank voor jullie reactie. Dat vind ik erg fijn aan dit forum dat mensen de moeite nemen om met antwoorden te komen. Het gistvat wat ik heb gebruikt is wel van RVS maar kennelijk niet goed schoongemaakt of afgesloten. Het bier waar ik het bostel van over had om het laag alcohol bier te maken zit wel in een goed vat en dat ziet er prima uit.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.560
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: wit vlies
« Reactie #7 Gepost op: 27-03-2021 12:16 u »
Inderdaad zoals geschreven wellicht kaam. Maak al je spullen voor de zekerheid overdreven schoon. Is hardnekkig.
Je bier kun je redden door de kaam te stoppen. Hevel ruim onder het vlies af en vul een fles nagenoeg helemaal vol en verdrijf zuurstof dmv koolzuur of aanvullen met alcohol. Zo krijgt kaam verder geen kans.

Offline LAM

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 464
  • Land: nl
  • Beter LAM in de kroeg dan schaap in de wei
Re: wit vlies
« Reactie #8 Gepost op: 27-03-2021 12:37 u »
Geen probleem! Ik gebruik altijd een plantenspuit van een liter met Puro Oxi. Alles goed inspuiten en lekker een paar minuutjes in laten werken. Je kunt er nooit genoeg van gebruiken. Lekker rond blijven sproeien over je spulletjes en in je gistvat. Vergeet ook de deksel niet!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.803
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: wit vlies
« Reactie #9 Gepost op: 27-03-2021 23:03 u »
Ja dat dacht ik al. Kan dit ook komen doordat het gistvat niet helemaal dicht was?

Kaam kan zich ook zonder zuurstof ontwikkelen. Maar in aanwezigheid van zuurstof gaat de ontwikkeling veel sneller.

Overigens hoort je gistvat na de hoofdgisting goed gesloten zijn om oxidatie van je bier te voorkomen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.803
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: wit vlies
« Reactie #10 Gepost op: 27-03-2021 23:09 u »
De oplossing is om het vat of de fles zo goed mogelijk te vullen en af te sluiten. Door toevoeging van een paar extra schepjes suiker kan nog wat extra koolzuurgas aangemaakt worden, dat aanwezige zuurstof helpt te verdrijven.

Daar is het schepje suiker weer...
Al diverse keren heb ik erop gewezen dat het een tijdje duurt voordat de suiker die je toevoegt wordt omgezet in koolzuur en alcohol. Iedereen die zijn bier bottelt weet dat als je bottelsuiker toevoegt het een aantal uren duurt voordat er iets gebeurt en meestal duurt het langer... De oxidatie van je bier gaat sneller...
Een beetje koolzuurgas in het vat blazen werkt beter.

Offline Opaslof

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wit vlies
« Reactie #11 Gepost op: 28-03-2021 14:58 u »
Waar halen jullie een laagje koolzuurgas vandaan?

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wit vlies
« Reactie #12 Gepost op: 28-03-2021 17:10 u »
Waar halen jullie een laagje koolzuurgas vandaan?
Moest me 2x bedenken, maar....
- Optie 1 is met CO2-cilinder of patronen, vereist nogal wat voorbereiding en kosten.
- Jonnie-optie:  Zelf in het vat blazen..  :pan:
Als je vies bent van eigen asem kan je ook wat gist of andere 'goede' bacters het werk laten doen, maar het blijft viezigheid, ruftende dingese in je bier..
Ter compensatie kan je aanvoeren dat er minimaal 5% alcohol in het vat zit, méér dan op een schoonmaakdoekje.
==========
Wat Jaques bedoelt is natuurlijk dat dat schepje suiker niet helpt, leed is al geleden..
Proost,  Snelbier.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.803
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wit vlies
« Reactie #13 Gepost op: 28-03-2021 17:35 u »
Waar halen jullie een laagje koolzuurgas vandaan?

Lege slagroomspuit met een CO2 patroon.
Soms goedkoop te koop op Marktplaats. Wel goed schoonmaken...

Tags: