Recepten > Kloonbrouwsels

Hertog Jan Weizen kloon poging

(1/2) > >>

Celosia brew brothers:
September 2020:  Tijdens bijzonder warm weer op een terrasje een Hertog Jan Weizen besteld.
Van de tap , zóóóó… Dat is lekker! Een zacht biertje, met weinig “zuurtje” voor een weizen.

Zoiets wil ik zelf wel brouwen. Maar hoe?
Dat blijkt nog niet eenvoudig, want Hertog Jan blijkt een mix te maken van bierpartijen uit twee recepten. Tsja, dat wordt lastig en in welke verhouding dan mengen?
Dus maar onze eigen aanpak toegepast. Bij een weizen bier hoor je normaal gesproken tarwemout te gebruiken voor een zuurtje in het bier. Maar tegen alle geldende brouwregels in hebben we dat niet gedaan. Om qua smaak in de buurt te komen van de Hertog Jan Weizen.

We kwamen tot het volgende recept. Misschien qua smaak niet exact hetzelfde, maar wel lekker drinkbaar en een zachte, volle smaak. En ook met de troebelheid van een weizen bier.

Voor doel 15 liter :

Swaen pilsner ( basis gerstemout, EBC 3 ) – 3.75 kilo
Schroten en maischen in 13 liter voorverwarmd water, 60 min op 68 C maischen  en opwarmen naar 78 C en dat 10 min. vasthouden ( continu blijven roeren ! ). Doel SG na maischen 1083.
Spoelwater 10 liter opwarmen en filterbed ermee naspoelen.

Totale kooktijd 75 min, “rollend” koken.

Eerste hop bij start kooktijd 12,5 gram Northern Brewer hopbellen in gaas – hopmandje.
Tweede hop 15 min. voor vlam uit 17,5 gram Northern Brewer hopbellen in gaas – hopmandje toevoegen en voorkomen dat hop gaat drijven in de mand ( afdekken en/of ballast erop ). *Tip : Wij gebruiken een klein verchroomd schaaltje wat precies in de mand past en duwen die onder de vloeistof, het wort wat erin stroomt vormt dan voldoende gewicht om de hopbellen niet te doen drijven.
Doel SG bij einde koken 1068.

Koelen tot < 23 C en vervolgens wort in gistingsvat storten.

Gist Bavarian Wheat M 20 ( weizen gist van Mangrove Jack)  – zakje 11,5 gram. Korrels direct op het wort strooien en 1 minuut met een handklopper ( garde ) door mengen. Dat kloppen zorgt tevens voor wat beluchting van het wort.

Gisting gedurende 1 week op vat, klimaatkamer op 18 C. Let op ! Ruim bemeten vat gebruiken, M 20 gist heftig in het begin en moet niet het waterslot uit komen. En de temperatuur in het gistingsvat is dan 2 á 3 graden hoger dan de ruimtetemperatuur. Dus in het vat effectief ca. 20 C.

Na 1 week over naar mandfles om gistneerslag eruit te krijgen. Bijvullen met gekookt en daarna afgekoeld water tot mandfles vol ( = 15 liter ) om weinig zuurstof invloed op de rijping te hebben.
Twee weken in mandfles narijpen, klimaatkamer op 20C.

Bottelen als SG na twee weken gedaald is tot 1018 of lager. Zoveel mogelijk gistneerslag achter laten in de mandfles. Voor het bottelen 6 gram kristalsuiker / liter bier oplossen in 1 liter gekookt en tot lauw afgekoeld water. Wij gebruiken dextrose en dan moet je 10% extra toevoegen. Voor 15 liter x 6,6 gram is dat 100 gram dextrose, de extra liter water - waar de suiker in opgelost wordt - reken je niet mee.

Twee weken op fles hergisten.
Et voila …… “Celosia weiss”, 49 flessen kerstbier 2020. We hebben een paar flessen in de klimaatkamer warm laten staan om de smaakontwikkeling te volgen. Het zoetje wat er vlak voor kerst in het verse bier zat wordt langzaam minder en was eind februari 2021 deels omgezet door nagisting. Als je het zoetje wil behouden moet je dus lageren in de koeling.  Kwestie van smaak.

Probeer maar, succes en brouw ze !

Celosia brew brothers:
Enneh .... Oh ja, vergeten te melden:
Wij gebruiken Dunea water. Naar verluidt het beste drinkwater van Nederland.
Duinwater van van de Leidse duinwater mij.
Wordt extra onthard omdat "meneer Hein" in Zoeterwoude dit ook gebruikt voor het bier.

LAM:
Klinkt goed! De graanstort van een Weizen moet volgens de regel wel voor minimaal 50% uit tarwemout bestaan. Gelukkig heet onze hobby "hobbybrouwen" en mag je er van maken wat je ervan wil maken.  ;)

Arelse Krijs:
Het zal niet echt een weizener (geen weizen) kloon worden.

Op de site van Hertog Jan staat een en ander uitgelegd over dit bier, waar wordt aangegeven dat het een kruising is tussen  een Duitse weizen en een Belgisch wit bier.
 https://www.hertogjan.nl/bieren/weizener

Dit bier bevat naast tarwe, dan ook sinaasappel schil en koriander, zoals in het filmpje op de site wordt getoond.

Dus een kloon zal het niet worden, maar lekker bier kan het natuurlijk wel worden.

Celosia brew brothers:
"Dus een kloon zal het niet worden, maar lekker bier kan het natuurlijk wel worden."

Daarom noemen wij onze inzending hier kloon poging. Uiteraard is dit niet hetzelfde maar zo lekker dat we het nog een keer gaan maken. En we het recept willen delen, misschien brengt dat andere zelfbrouw liefhebbers op een idee.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie