Algemeen > Algemeen

Een IPA brouwen die niet bitter is

<< < (2/2)

biking rebel:
American Pale Ale, minder bitter, toch fruitig en hoppig en een stuk makkelijker dan een NEIPA om te brouwen.

Rinus:
Tip....

Het recept van Seef's bootjes bier (sloepjesbier) past ook goed; niet te bitter en heerlijk qua aroma en fruitigheid.
Dit heb ik maanden geleden eens gebrouwen, is echt goed geworden, echter ook voor mij nog iets te bitter naar mijn zin, daar zou ik het recept nog op aanpassen. Ik wacht nog op reacties van mijn testers.
Ook de koudhop tijdens de vergisting is van belang, er kwamen echt onweerstaanbare geuren uit de gistkast (koeling) heerlijk!
Recept vind je hier wel op het forum, anders moet ik het opzoeken wat ik heb gedaan.

Snelbier:

--- Citaat van: HermanD op 15-03-2021  14:51 u ---Ik heb nu een aantal ipa's geproefd en ik vind de fruitig en bloemige smaak wel lekker fris maar die bitterheid niet lekker.
Nu wil ik zelf gaan brouwen en vraag jullie advies.  Hebben jullie tips hoe ik dit het beste voor elkaar kan krijgen

--- Einde van citaat ---
Ik denk dat je nog wat kennis en ervaring mist, is géén schande. Lezen (ook op dit forum) en testen..
Bitterheid in bier wordt uitgedrukt in IBU, is een absolute/gemeten waarde voor hoeveelheid 'bitterstoffen'.
GEVOEL of smaakbeleving dat het bitter geeft is oa afhankelijk van restsuikers in het bier.
Bier met veel restsuikers (hoog eind-SG) zal minder bitter smaken bij een gelijk ibu.  Vergelijk een 'vies smaakje' op een suikerklontje, en dan los in de mond  >:D..
Er bestaan bieren (BarleyWine) met een ibu van ruim boven 60 die 'zacht' smaken door veel restsuikers, maar ook ipa's (Brewdog-Punk-Ipa) met slechts 40 ibu die toch 'pittig' smaken.
Ter vergelijk: een Hollands pilsje zit qua bitter rond 24 IBU.
IPA's die je hebt geproefd kunnen qua IBU tussen 35 en 80 zitten, met tegengestelde smaakgevoel..
==============
Je wilt wél de hoppige smaak maar niét het bittere gevoel? Aantal oplossingen is al aangedragen..
Simpelste is om minder bitter (IBU's) in het bier te brengen, dus minder hop bij aanvang koken en véél hop na koken of na vergisten (drooghop).
Oplossing 2 tm 99 is om meer restsuikers te houden.  Kan door aanpassing brouw/maischschema, ander gist, andere mouten, etc..
Welkom in de wereld van thuis/hobbybrouwen.  Baas over eigen bier.  Je toekomstige lekker brouwsel mag je noemen zoals je wil, hobby zonder grenzen.
Pils met een klap fruitige hop erin? verzin er een naam voor en geniet.  Proost, Snelbier.

Toevoeging: VRAAG als iets niet duidelijk is.  Antwoord krijg je altijd.
Indien nodig zullen forummers je naar de juiste sites sturen, boeken-adviezen, etc..
Het is hier wat dat betreft best gezellig, zelfs bij een opmerking als RTFM zal iemand wel een linkje erbij zetten  :proost:

Rinus:

--- Citaat van: Rinus op 16-03-2021  19:47 u ---Tip....

Het recept van Seef's bootjes bier (sloepjesbier) past ook goed; niet te bitter en heerlijk qua aroma en fruitigheid.
Dit heb ik maanden geleden eens gebrouwen, is echt goed geworden, echter ook voor mij nog iets te bitter naar mijn zin, daar zou ik het recept nog op aanpassen. Ik wacht nog op reacties van mijn testers.
Ook de koudhop tijdens de vergisting is van belang, er kwamen echt onweerstaanbare geuren uit de gistkast (koeling) heerlijk!
Recept vind je hier wel op het forum, anders moet ik het opzoeken wat ik heb gedaan.

--- Einde van citaat ---
Inmiddels heb ik 2 reacties van mijn proefpanel; 1. het beste bier wat je tot nu toe gebrouwen hebt. 2. IPA's zijn mijn favoriet, deze is precies goed in balans qua smaak, geur en bitterheid.
Dat is op zich al erg positief, ik houd persoonlijk voor wat meer zoet bij de volgende batch, maar een IPA hoort wel wat duidelijk aanwezige bitterheid te hebben.
Dus nogmaals; zoek het recept van "sloepjesbier" dat was de basis van dit brouwsel.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie