Algemeen > Algemeen

Een IPA brouwen die niet bitter is

(1/2) > >>

HermanD:
Ik heb nu een aantal IPA's geproefd en ik vind de fruitig en bloemige smaak wel lekker fris maar die bitterheid niet lekker.
Nu wil ik zelf gaan brouwen en vraag jullie advies.
Hebben jullie tips hoe ik dit het beste voor elkaar kan krijgen.

Haagse Wouter:
Veel hop zo laat mogelijk toevoegen.
Geen bitterhop dus. Veel late hopgift, veel koudhop! Vlamuit hop, etectra

LAM:
Allereerst leuk dat je het ook wil gaan proberen! Ik weet niet tot in hoeverre je het vakjargon kent maar dat komt nog wel.
Hoe langer je hop mee laat koken, hoe meer van de bittere stoffen je er uit haalt en je dus in je bier krijgt. Vaak wordt gebruik gemaakt van minimaal 2 hopgiften. Eentje aan het begin en eentje wat meer aan het einde. Die eerste is dus voor het bittertje. Die aan het einde haal je die bloemige en eventueel fruitige smaak uit.  Als je de hoeveelheid hop in het begin laag houdt en aan het einde juist wat hoog, is je bier een klein beetje bitter (want bier dat helemaal niet bitter is nar mijn mening niet zo lekker) maar dan heb je wel die (bloemige) hopsmaak. óf je bier een bloemige smaak krijgt hangt ook af van welke hop je gebruikt. Daar kun je eventueel de zoekfunctie op dit forum voor gebruiken of even googlen. Je zou ook kunnen koudhoppen. Dit is het toevoegen van hop wanneer je bier is afgekoeld of wanneer je bijvoorbeeld gaat lageren. Ook hierover zijn duizenden berichten met info te vinden op dit forum.
Veel succes!
Groetjes LAM

JanDeGraaff:
Het lijkt erop, Herman, dat je meer een NEIPA zoekt – New England IPA. Die zijn veel minder bitter en veel fruitiger dan andere IPA's. Ik zou zoeken op dergelijke recepten – of anders eerst een of meerdere NEIPA's vinden en proberen om te kijken of je dat wat vind. Uiltje Brouwerij heeft er een aantal; Ciel Bleu, Mosaic Mamoth, My Life Span, enz.. Jopen Blurred Lines of Thrice as Nice. Homeland Ketelbinkie. En ga zo maar door.

Als je dat inderdaad zoekt, dan kun je recepten voor NEIPA's gebruiken als inspiratie. En dan gaat het echt alle kanten op, qua hop en koudhoppen..
Het belangrijkste blijft dat je niet vroeg bij de kook hop toevoegt, want dat geeft, zoals LAM en Wouter al zeggen, de bitterheid. Dus zo laat mogelijk. Maar, bier zonder enige bitterheid is ook niet lekker; dan is het meer een radler en zelfs daar zit ook nog de hopbitterheid in.

Johan_vL:

--- Citaat van: JanDeGraaff op 15-03-2021  16:04 u ---Het lijkt erop, Herman, dat je meer een NEIPA zoekt – New England IPA. Die zijn veel minder bitter en veel fruitiger dan andere IPA's.

--- Einde van citaat ---
Ja, ben ik eens met #JanDeGraaff. Bij een NEIPA, doe ik meestal een hopgift op 10 min voor einde kook (max 15 IBU), Een whirlpool hopgift (±3g/L) dus bij flame-out (15 min bij 85 graden).
Dan 2x een koudhopgift, de eerste op 80% van de vergisting en de tweede als het eind sg is bereikt (Samen 8 a 10 gr/L).

Dan heb je veel hoparoma, maar weinig en andere bitter, dan als je de hop 60 a75 minuten mee laat koken.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie