Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Welke champagne gist?  (gelezen 2456 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline DavyDK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Welke champagne gist?
« Gepost op: 11-03-2021 23:14 u »
Hey,

Ik ben me enkele receptjes aan het opzoeken. 1tje ervan is een saison. Die moet ik laten vergisten met een saison gist, en nadien nog eens een week met champagne gist, droog.

Zo staat het in dat recept, maar met droog, bedoelen ze dan ook een korrel  Iemand die een voorbeeld heeft van champagnegist korrel? ik ben hier aan het opzoeken maar vind er niet meteen een voorbeeld van, ofwel zoek ik het verkeerd op.

Dank je


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline DavyDK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #1 Gepost op: 11-03-2021 23:23 u »
Ik kom enkel op deze uit

https://www.unibrew-Nederland.nl/unibrew-wijngist-champagne-40-gram.html

Zou dit goed zijn om te gebruiken?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.824
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl

Online Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.977
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #3 Gepost op: 12-03-2021 09:09 u »
Het lijkt me een rare volgorde. De champagnegist kan alleen simpele suikers vergisten. De saisongist zal bij aanvang van de vergisting eerst de simpele suikers afbreken. Dat betekent dat de champagnegist nagenoeg geen voeding meer heeft. Bedoelt de receptenschrijver niet dat de champagnegist bij het bottelen is toegevoegd?

Offline DavyDK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #4 Gepost op: 12-03-2021 10:11 u »
Er zijn meer gedroogde champagne gisten verkrigbaar...
https://www.brouwstore.nl/korrelgist-kitzinger-champagne-vr-50-l
https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/wijnbereiding/gisten/korrelgisten-fermentis/d/fermentis-gist-gedroogd-safcider-5-g?gaCategory=search

Ik ben nu wel een order aan het samenstellen bij van der kooy. Zodat ik maar 1 keer verzendkosten heb. Zou die champagnegist goed zijn om te gebruiken die dat ik toon?
Zal eens kijken eerst of ze die daar ook hebben. Zal misschien wel.

Edit:ze hebben hem. Dank je.

Offline DavyDK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #5 Gepost op: 12-03-2021 10:46 u »
Het lijkt me een rare volgorde. De champagnegist kan alleen simpele suikers vergisten. De saisongist zal bij aanvang van de vergisting eerst de simpele suikers afbreken. Dat betekent dat de champagnegist nagenoeg geen voeding meer heeft. Bedoelt de receptenschrijver niet dat de champagnegist bij het bottelen is toegevoegd?

Hey,

ik volg het recept, het is een boek van James Morton, "Brouwen". Hierbij even het recept, het staat in bijlage in pdf. Graag je bevindingen. Bedankt voor jullie antwoorden al.




Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.226
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #6 Gepost op: 12-03-2021 14:40 u »
Champagnegist is i.d.d eigenlijk alleen geschikt als bottelgist. Heeft verder zeer weinig in bier te zoeken, tenzij je iets met minder alcohol wilt maken.

Ingo

Online Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.977
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #7 Gepost op: 12-03-2021 15:57 u »
In de pdf staat vermeld dat als je nog niet aan Brettanomyces wil na de saisongist, het alternatief champagnegist is. Die twee kunnen niet verder van elkaar af liggen. Brett eet ongeveer alles, champagne is een van de meest kieskeurigste.

Ik zou de champagnegist lekker weglaten.

Offline DavyDK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #8 Gepost op: 12-03-2021 21:54 u »
In de pdf staat vermeld dat als je nog niet aan Brettanomyces wil na de saisongist, het alternatief champagnegist is. Die twee kunnen niet verder van elkaar af liggen. Brett eet ongeveer alles, champagne is een van de meest kieskeurigste.

Ik zou de champagnegist lekker weglaten.

Miljaar, heb die champagne besteld. En die andere gist kan je ook kopen?

Offline biking rebel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 266
  • Land: nl
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #9 Gepost op: 12-03-2021 23:52 u »
Hey,

ik volg het recept, het is een boek van James Morton, "Brouwen". Hierbij even het recept, het staat in bijlage in pdf. Graag je bevindingen. Bedankt voor jullie antwoorden al.

Aangezien je een diastaticus gist hebt (zoals de meeste saison gisten) zou ik hem minimaal 3-4 weken in je gistvat laten zitten alvorens te bottelenbals je enkel de M29 gebruikt. Deze gaat na de eerste week heel langzaam door. Als je de zoekfunctie gebruikt zie je meer ervaringen met deze gist.

Wat misschien bedoeld wordt, wellicht is het een slechte vertaling,  is dat de champagne gist de saison gist dood. Dit doet de CBC-1 bottelgist bijvoorbeeld ook (google maar eens op diastaticus en killer yeast).

Offline DavyDK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #10 Gepost op: 13-03-2021 08:55 u »
Aangezien je een diastaticus gist hebt (zoals de meeste saison gisten) zou ik hem minimaal 3-4 weken in je gistvat laten zitten alvorens te bottelenbals je enkel de M29 gebruikt. Deze gaat na de eerste week heel langzaam door. Als je de zoekfunctie gebruikt zie je meer ervaringen met deze gist.

Wat misschien bedoeld wordt, wellicht is het een slechte vertaling,  is dat de champagne gist de saison gist dood. Dit doet de CBC-1 bottelgist bijvoorbeeld ook (google maar eens op diastaticus en killer yeast).

Ik heb de Danstar Belle Saison en als champagne gist die van Fermentis.
Ik zal het recept gewoon volgen. We zien wel wat er van komt. Hoort bij de hobby. Ik heb al 2-3 recepten van deze man geprobeerd en zijn altijd al lekkere biertjes geweest. Die vertalingen zouden inderdaad goed kunnen.

Offline biking rebel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 266
  • Land: nl
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #11 Gepost op: 13-03-2021 10:17 u »
Ik heb de Danstar Belle Saison en als champagne gist die van Fermentis.
Ik zal het recept gewoon volgen. We zien wel wat er van komt. Hoort bij de hobby. Ik heb al 2-3 recepten van deze man geprobeerd en zijn altijd al lekkere biertjes geweest. Die vertalingen zouden inderdaad goed kunnen.

Ik verwacht dat het recept gewoon klopt. Laat je het resultaat nog weten?

Offline DavyDK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #12 Gepost op: 13-03-2021 13:22 u »
Ik verwacht dat het recept gewoon klopt. Laat je het resultaat nog weten?

Laat ik zeker weten. Maar zal nog eventjes duren wel, maar ik beloof het.

Ook heb ik nog een vraagje. Ik krijg vandaag mijn producten toe.

De ongemoute tarwe is ook toegekomen, ik had de gold swaen tarwe licht gekozen 60-80 EBC.  :nut:

Ik had echt niet gedacht dat die zo donker was, omdat er licht bijstond en ik niet meteen een andere zag staan heb ik me miskozen denk ik. Beginnersfoutje. Er gaat wel maar 300 gram van in de maisch. Op nog een 5 kg pilsmout, zou die 300 gram veel donkerheid in het bier brengen ? Of zoek ik beter lichtere tarwe?

Ik heb wel nog tarwemout en tarwevlokken ook liggen.

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 834
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Hoppecruyt hop
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #13 Gepost op: 13-03-2021 14:06 u »
De ongemoute tarwe is ook toegekomen, ik had de gold swaen tarwe licht gekozen 60-80 EBC.  :nut:
Gold swaen tarwe licht is echt wel gemout, zelfs versuikerd.
Een 60-80 EBC is best wel donker, iets voor bockbier.

Offline DavyDK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #14 Gepost op: 13-03-2021 20:59 u »
Gold swaen tarwe licht is echt wel gemout, zelfs versuikerd.
Een 60-80 EBC is best wel donker, iets voor bockbier.

Dat stond er nu wel niet bij. Denk niet dat er dan gewone tarwe tussen staat. Ben ik dan beter met vlokken of gemoute tarwe ?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.824
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #15 Gepost op: 13-03-2021 21:58 u »
Dat stond er nu wel niet bij. Denk niet dat er dan gewone tarwe tussen staat. Ben ik dan beter met vlokken of gemoute tarwe ?

Deze reactie snap ik niet....

ik volg het recept, het is een boek van James Morton, "Brouwen". Hierbij even het recept, het staat in bijlage in pdf. Graag je bevindingen. Bedankt voor jullie antwoorden al.

Zo te merken volg je het recept niet. In dat recept staat ongemoute tarwe.

Op de website van Unibrew (Van der Kooy) staat duidelijk dat het gaat om een mout met een kleur van 60-80 EBC. Maar ik kan mij goed voorstellen dat een beginnende brouwer dit soort waarden niet zo veel zegt.

Om een idee te krijgen hier een afbeelding van bieren met een bepaalde kleurwaarde in EBC.

Offline DavyDK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #16 Gepost op: 13-03-2021 23:14 u »
Deze reactie snap ik niet....

Zo te merken volg je het recept niet. In dat recept staat ongemoute tarwe.

Op de website van Unibrew (Van der Kooy) staat duidelijk dat het gaat om een mout met een kleur van 60-80 EBC. Maar ik kan mij goed voorstellen dat een beginnende brouwer dit soort waarden niet zo veel zegt.

Om een idee te krijgen hier een afbeelding van bieren met een bepaalde kleurwaarde in EBC.


Blijkbaar moet ik daar toch iets niet verstaan. Want op de site van van der kooy kan ik echt niet uit opmaken dat het mout is. Ik zie het woordje mout niet staan. Dus ging er van uit dat het gewone tarwe is. Maar als het een ebc waarde heeft is het misschien altijd mout ?

Wat gebruik ik dan best. Verkopen ze eigenlijk wel gewone tarwe ?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.465
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij

Offline DavyDK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Welke champagne gist?
« Reactie #18 Gepost op: 13-03-2021 23:55 u »
Dit is normale (lichte) tarwemout:
https://www.unibrew-Nederland.nl/bierbrouwen/mout/mouterij-dingemans/tarwemout-licht-5-kg.html

Hier tarwevlokken:
https://www.unibrew-Nederland.nl/tarwevlokken-5-kg.html

In het recept staat ongemoute tarwe. Denk dat ik beter vlokken gebruik. Beste benadering denk ik.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.465
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Welke champagne gist?
« Reactie #19 Gepost op: 14-03-2021 00:00 u »
Klopt!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.824
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #20 Gepost op: 14-03-2021 00:06 u »
Blijkbaar moet ik daar toch iets niet verstaan. Want op de site van van der kooy kan ik echt niet uit opmaken dat het mout is. Ik zie het woordje mout niet staan. Dus ging er van uit dat het gewone tarwe is. Maar als het een ebc waarde heeft is het misschien altijd mout ?

Wat gebruik ik dan best. Verkopen ze eigenlijk wel gewone tarwe ?

Als er een EBC waarde vermeld is bij "tarwe" mag je inderdaad aannemen dat het gaat om tarwemout, zeker als het gaat om hoge EBC-waarde zoals 60-80.
Je had het ook kunnen zien aan het plaatje bij deze mout. Het zijn donkere korrels die afgebeeld zijn.
Maar nogmaals als beginnende brouwer weet je dit allemaal niet...

Tarwevlokken kun je ook kopen bij de plaatselijke supermarkt. Dat is wel zo makkelijk.

Offline DavyDK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #21 Gepost op: 14-03-2021 09:21 u »
Als er een EBC waarde vermeld is bij "tarwe" mag je inderdaad aannemen dat het gaat om tarwemout, zeker als het gaat om hoge EBC-waarde zoals 60-80.
Je had het ook kunnen zien aan het plaatje bij deze mout. Het zijn donkere korrels die afgebeeld zijn.
Maar nogmaals als beginnende brouwer weet je dit allemaal niet...

Tarwevlokken kun je ook kopen bij de plaatselijke supermarkt. Dat is wel zo makkelijk.

Ik weet wat die ebc wil zeggen. Maar heb echt een domme fout gemaakt van aan te nemen dat het ongemout was. Dat is van nog niet genoeg ervaring te hebben.

Ok dank je voor de goede uitleg iedereen. Ik zal eens kijken in de winkel. Want heb er nog niet op gelet of ze dat hier hebben.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.226
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #22 Gepost op: 14-03-2021 18:56 u »

Maar nogmaals als beginnende brouwer weet je dit allemaal niet...


Gold Swaen is de caramout range van Swaen. Swaen hanteer al vanaf het begin onduidelijke soms vreemde naamgeving. Ik snap helemaal dat dit niet duidelijk is. Beginnend brouwer of niet.

De informatie van Braumarkt is vervolgens ook slecht. Er wordt niet vermeld dat het om een caramout gaat. Tenslotte, ze linken ook nog eens naar een verkeerde spec. Die van de normale lichte tarwe mout.

EDIT: ze vermelden wel dat het een caramout is.



Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.824
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welke champagne gist ?
« Reactie #23 Gepost op: 14-03-2021 20:39 u »
Gold Swaen is de caramout range van Swaen. Swaen hanteer al vanaf het begin onduidelijke soms vreemde naamgeving. Ik snap helemaal dat dit niet duidelijk is. Beginnend brouwer of niet.

Ik ben het met je eens dat de naamgeving van The Swaen mouten niet echt duidelijk is. En ook dat een mout met de term "light" in de naam een EBC-waarde heeft van 60-80 is zeker verwarrend.

Een beginnende brouwer weet vaak niet wat de EBC-waarden inhouden. Een ervaren brouwer weet dat een mout met EBC-waarde van 60-80 donker is en niet licht van kleur is. Voor een beginnende brouwer zijn de namen van deze mouterij helemaal niet te doorgronden.


Op de site van Unibrew (Van der Kooy) wordt niet geschreven dat het een caramout is
https://www.unibrew-Nederland.nl/bierbrouwen/mout/mouterij-the-swaen/gold-swaen-tarwe-licht-ebc-1-kg.html
maar uit de smaakomschrijving kun je opmaken dat het gaat om een mout met karamelsmaak.

Offline DavyDK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Welke champagne gist?
« Reactie #24 Gepost op: 24-03-2021 10:23 u »
Ik heb het recept ingegeven op BrouwHulp, en daar laat hij een lager eind sg zien dan in het recept, met een hoger alcoholgehalte als gevolg. Tot hiertoe is dat de eerste keer dat ik een verschil zie in recept boek/BrouwHulp. Weet iemand wat ik het beste zou doen, een saison met 7,5% is nu wel wat veel als BrouwHulp zou kloppen. Wie volg ik? Het boek of BrouwHulp? Grts

Tags: