Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lentebock!  (gelezen 659 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bastiaandalen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Lentebock!
« Gepost op: 10-03-2021 17:16 u »
Aangezien het voorlopig nog lente is en ik nog maar weinig ervaring heb opgedaan met ondergisters wil ik graag een Lentebock brouwen. Vorige keer met ondergister een bock gebrouwen en toen de S23 gebruikt die erg goed was bevallen, deze wil ik ook voor dit recept gebruiken. Onderstaand mijn recept tot dusver, mensen toevallig tips of suggesties voor deze lentebock?


Bierstijl   Lentebock
Volume   30,0 L
Begin SG   1,068 SG
Berekende kleur (Morey)   20 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)   30 IBU
Brouwzaalrendement   75,0 %
Kooktijd   60 min.


Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid   Naam   Mouterij   Kleur   %
5,00 kg   Swaen Pilsmout              3 EBC      52,1 %
3,00 kg   Swaen Munich Light      14 EBC      31,3 %
1,60 kg   Cara-hell                      25 EBC      16,7 %


Maischschema
Omschrijving   Temperatuur   Stap tijd   Rust tijd   
Eenstaps   68,0 °C   1 min.   60 min.   
Uitmaischen   78,0 °C   10 min.   5 min.   


Hop
Hoeveelheid   Naam   Type   % alfazuur   Kooktijd/toevoeging   IBU
80,0 g            Hallertau Mittelfrüh           3,4%           60           25,2   
70,0 g            Hallertau Mittelfrüh           3,4%           10           4,4

Gist
Hoeveelheid   Naam   Type
40,0 g   Fermentis S-23     ondergist


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.113
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Lentebock!
« Reactie #1 Gepost op: 10-03-2021 17:28 u »
Een lentebock mag best wel moutig zijn, ik zou misschien de pilsmout en munchenermout wel omdraaien qua hoeveelheid. Verder lekker brouwen, ziet er goed uit!

Offline bastiaandalen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lentebock!
« Reactie #2 Gepost op: 10-03-2021 18:57 u »
Bedankt voor de snelle reactie! Pils en Munich nu omgedraaid. Volgende week ga ik hem brouwen, heel benieuwd naar deze :brouwen:

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 899
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Hoppecruyt hop
Re: Lentebock!
« Reactie #3 Gepost op: 10-03-2021 19:26 u »
Door meer Münchener mout wordt de lentebock wel wat zoeter.
Ik vond half om half wel lekker!

Offline bastiaandalen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lentebock!
« Reactie #4 Gepost op: 10-03-2021 19:36 u »
Haha ja half half is ook wel een goede ;D Voor nu hou ik 2:1 Munich : Pils aan, mocht die te zoet worden probeer ik deze lente nog de 50/50 uit. Lijkt me namelijk wel leuke ter vergelijking, bedankt voor de tip!

Offline bastiaandalen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lentebock!
« Reactie #5 Gepost op: 06-07-2021 14:51 u »
Na lange tijd even een update!

Het plan was om drie versies te brouwen, versie 1 (1:2 Pils:Munich), versie 2 (1:1 Pils:Munich) en versie 3 (2:1 Munich).

De eerste versie heb heeft ongeveer 4,5 week in de gistkast gestaan totdat die uitgegist, na ruim 3 weken hergisten was die rijp. De smaak was zoet maar niet extreem, kon wel wat zoeter. Het bier had een mooie body met een aangename zoete smaak, iets kruidig door de mittelfruh is ook goed te proefen. Kleur was wel wat donkerder dan verwacht maar niet storend, schuim was prima

De tweede versie heeft 5 weken in de gistkast gestaan en ook ruim 3 weken laten hergisten. Deze was duidelijker zoeter maar echt al een stuk beter. Mooie volle zoete smaak met kruidige tonen, qua smaak was deze top voor mij. Besloten om versie 3 niet te brouwen aangezien ik deze al zoet zat vind maar nog zeker zeer aangenaam! Versie 2 heeft dus zeker de voorkeur voor mij, mooi biertje geworden ;D ;D

Tags: