Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vloeken in de kerk: Radler

Gestart door Eriks, 07-03-2021 11:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Eriks

Het wordt langzaam mooier weer en de voorjaar en zomerbieren zijn al vol in de maak. Nu ben ik er zelf niet de grootste fan van, maar in mijn omgeving wel, de radler. Nu wil ik die ook gaan brouwen, maar wel met het idee dat het uit een flesje komt (dus niet een pils maken om die later met frisdrank te mengen)

Het volgende idee heb ik;

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk26
Naam receptRadler
Brouwdatum07-03-2021
BierstijlPils(ener)
Volume8,0 l
Begin SG1,040 SG
Berekende kleur (Morey)6 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
11,00 lWater uit Vlijmen
2,23 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
41 mg/l5 mg/l15 mg/l150 mg/l16 mg/l23 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,40 kgEuropils maltCrisp3 EBC98,6 %
0,02 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC1,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.7,9 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.7,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.7,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,6 gTettnanger 2019pellets3,9%60 min.15,7 IBU
13,0 gTettnanger 2019pellets3,9%15 min.9,6 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
25,00 gCitroenschilspecerijkoken

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]25,00 gCitroenschilspecerijkoken
Munich Classic Wheat Beer yeast ()bovengist

Dus een pils maken en bij het koken alvast citroen toevoegen om de smaak van citroen te versterken (ben bang dat deze smaak vervliegt uit enkel frisdrank). Dan in het gistingsvat wil ik lemon & lime zero toevoegen nog voor de hoofdvergisting, omdat hier minder suiker in zit (of zeer minimaal te vergisten suiker) zodat het zoete van de frisdrank behouden blijft (en het alcohol gehalte niet om hoog vliegt). Dan gaan de suikers omgezet worden in alcohol voordat het de fles in gaat (om bierbommetjes te voorkomen) Om het suiker wat er toch in zit te compenseren heb ik dat als daadwerkelijk kristalsuiker in BrouwHulp erbij gedaan.

Gegevens van zero lemon & lime
Koolzuurhoudend water, voedingszuur: citroenzuur/appelzuur, zoetstof: acesulfaam-K/sucralose, natuurlijk lemon-lime
aroma, conserveermiddel: E202.
Energie   6 kJ
Energie   1 kcal
Koolhydraten   0.2 g

Het idee is om dit over 1,5 maand ongeveer te gaan maken. Beetje afhankelijk van tijd, weer en de agenda (er zitten ook nog andere bieren op de planning daarvoor) Wat is jullie idee? Voorwaarde is echt dat het om een radler uit de fles gaat, dus niet achteraf mengen ;)

Brouwerij KOR

Conserveermiddelen uit de sinaas zou ik persoonlijk niet in mijn bier willen hebben. Vind gist ook niet fijn. Een radler is gemaakt met citroen, niet met sinaasappel. Ik zou daarom gewoon met verse citroenen werken of met sap.

Eriks

Citaat van: Rootsman op 07-03-2021  11:35 uConserveermiddelen uit de sinaas zou ik persoonlijk niet in mijn bier willen hebben. Vind gist ook niet fijn. Een radler is gemaakt met citroen, niet met sinaasappel. Ik zou daarom gewoon met verse citroenen werken of met sap.
We doen gewoon alsof dat niet is gebeurd  :P Heb het aangepast naar een citroen variant! Dacht echt dat het met sinas was.. Mooi vergist
Voordeel is wel dat daar minder suiker in zit, standaard. Vrees wel dat conserveermiddelen niet uit te sluiten zijn. Ik kan natuurlijk de frisdrank toevoegen tijdens de hoofdvergisting, wanneer de gist op volle sterkte is

Brouwerij KOR

Ik denk eerlijk gezegd dat een radler niet met frisdrank gemaakt is. Ik zou citroensap toevoegen in plaats van frisdrank. Ik heb zelf geen ervaring met radler maar kan me voorstellen dat je bij toevoegen van citroensap op de pH moet letten.
Wie weet is een sinaasradler ook wel erg lekker ;)

Rob Q

Ik heb geen Radler gebrouwen maar een witbier met citroenschil. Begin SG 1045 20 liter 5% ABV. Op 20 Liter 15 gram (zelf)gedroogde citroenschil toegevoegd. Smaakte lekker fris en de citroen was goed te proeven. 25 gram citroenschil voor 8 liter lijkt me ontzettend iets te veel van het goede. Krijg je pruilmondjes van. Verder zou ik niets toevoegen behalve misschien (als je ervan houdt) korianderzaad 3-4 gram.

Hay

Citaat van: Rootsman op 07-03-2021  13:03 uIk denk eerlijk gezegd dat een radler niet met frisdrank gemaakt is. Ik zou citroensap toevoegen in plaats van frisdrank. Ik heb zelf geen ervaring met radler maar kan me voorstellen dat je bij toevoegen van citroensap op de pH moet letten.
Wie weet is een sinaasradler ook wel erg lekker ;)

Radler werd oorspronkelijk gemaakt door pils te mengen met een soort 7up achtige citroen frisdrank.

Rob Q

Was dat niet een sneeuwwitje?

Theo Mol

Citaat van: Hay op 07-03-2021  21:17 uRadler werd oorspronkelijk gemaakt door pils te mengen met een soort 7up achtige citroen frisdrank.

Als je radler-in-een-flesje wilt maken dan is het een idee om zelf frisdrank te maken, daar zijn ook recepten voor. Conserveermiddelen en andere toevoegingen komen er niet in als je dat niet wilt.  De recepten zijn met honing of  suiker, dat vergist dus je zult iets moeten verzinnen als je er zoetigheid in wilt hebben, lactose of zo. Dat er alcohol ontstaat is niet zo erg omdat je het toch al mengt met bier.

Zomaar iets van het web geplukt: https://www.dietistenpraktijk-salus.nl/recept-frisdrank

Het frisdrankgedeelte zou je dan, ongegist, bij het bottelen kunnen toevoegen. Dan maak je met die toevoeging je bier dunner en het hergisten zorgt voor de koolzuur. Uitrekenen moet niet heel moeilijk zijn en je kunt het mengsel variëren per flesje.

Frisdrank of radler drink ik nauwelijks dus dit is typisch een bijdrage van stuurlui aan de wal maar het is leuk om er over na te denken.

Arthur B

Onze buren komen als tip met citroengras thee...

https://hobbybrauer.de/forum/viewtopic.php?t=3237

Die Nelsons Summer uit de link lijkt me ook interessant.

dutch peter

Citaat van: Eriks op 07-03-2021  11:28 u.... Nu wil ik die ook gaan brouwen, maar wel met het idee dat het uit een flesje komt (dus niet een pils maken om die later met frisdrank te mengen)


Dat is nou juist wat een Radler is, een mengsel en niet een brouwsel.

tdp

Citaat van: dutch peter op 08-03-2021  12:55 uDat is nou juist wat een Radler is, een mengsel en niet een brouwsel.

Klopt, vaak het beste bier met de lekkerste frisdrank van de brouwerij. Vaak zat er een frisdrankfabriek naast de brouwerij, best handig met al dit CO2.

Eriks

Citaat van: Arthur B op 08-03-2021  12:35 uOnze buren komen als tip met citroengras thee...

https://hobbybrauer.de/forum/viewtopic.php?t=3237

Die Nelsons Summer uit de link lijkt me ook interessant.

Zal hier ook eens induiken! Dank je

Citaat van: dutch peter op 08-03-2021  12:55 uDa is nou juist wat een Radler is, een mengsel en niet een brouwsel.

Juist, mengen. Noem het brouwen, maar eigenlijk is het mengen in het vergistingvat wat ik bedoelde.

Citaat van: Rob Q op 07-03-2021  15:47 uIk heb geen Radler gebrouwen maar een witbier met citroenschil. Begin SG 1045 20 liter 5% ABV. Op 20 Liter 15 gram (zelf)gedroogde citroenschil toegevoegd. Smaakte lekker fris en de citroen was goed te proeven. 25 gram citroenschil voor 8 liter lijkt me ontzettend iets te veel van het goede. Krijg je pruilmondjes van. Verder zou ik niets toevoegen behalve misschien (als je ervan houdt) korianderzaad 3-4 gram.

Het recept voor bier is 8 liter, om daarna ook 8 liter frisdrank toe te voegen, dus 16 totaal. Zal de citroen wel een stuk terug schroeven, lijkt me verstandig.

edensan

Je zou ook frisdrank nog kunnen inkoken en bij bottelen kunnen mengen (zou dan wel flessengist ook toevoegen en suikergift uitrekenen ) 8 g per liter heb je al snel..

Eriks

Ik heb ook nog over dit idee gehad met een bevriende hobbybrouwer en het lijkt niet het beste idee om dit moment, mee ook door de terechte response hier.
Aan de hand van een prijs winnende Gose recept, die nu staat te gisten, ga ik eens kijken of het mijn smaak is dat er verse citroensap in zit als dit bier uit gegist/gerijpt is. Misschien dat ik daar dan een vervolg recept mee ga maken.

wernerthefox

Ik heb wel eens gestoeid met smaakjes van Sodastream, vond dit niet heel geslaagd. Maar wellicht is er wel een lekker drankje van te maken...

Vergelijkbare Topics (5)

28056

Reacties: 7
Gelezen: 4126

43879

Reacties: 9
Gelezen: 890

31722

Gestart door Markiej87


Reacties: 13
Gelezen: 6155

26244

Reacties: 12
Gelezen: 4180


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.