Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Black IPA met kveik  (gelezen 589 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 395
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Black IPA met kveik
« Gepost op: 05-03-2021 17:18 u »
Ragnarok Black IPA with kveik
All grain batch: 23 L
Boil zise: 28
Boil time: 60
Efficiency 80

Est. OG 1.075
Est. FG 1.015

IBU 119.5 Tinseth
Est. Abv 7.9
Est. color 41.249

Mash steps:
60 min 65C
10 min 75C
             
Mout:
Swaen pale dutch malt ale 6.8kg
Carahell 0.315kg
Flaked Oats 0.16kg
Caraaroma 0.12kg

Carafa Special III (late addition) 0.395kg
BlackSwaenęBlack Extra (late addition) 0.38kg

Hoppellets:
Columbus 15% bij beslag 60min 9.4gr
Simco 13.4% koken 60 min 50gr
Centennial 8.9% koken 45min 31gr
Centennial 8.9% koken 10min 38gr
Columbus 15% whirlpool 83gr
Centennial 8.9% whirlpool 47gr

Centennial 8.9% dryhop 3 dagen 44,4 g
Columbus 15% dryhop 3 dagen 44,4 g

6,6 g gistvoeding 10min koken

Gist:
Kveik #1 Sigmund Voss     
4 g
84 uur op 39 ║C


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 184
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Black IPA met kveik
« Reactie #1 Gepost op: 05-03-2021 20:29 u »
Dat ziet er tof uit, ben benieuwd hoe die gaat met de kveik

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 993
  • Land: nl
Re: Black IPA met kveik
« Reactie #2 Gepost op: 05-03-2021 20:49 u »
Ik zou het 84,3 uur bij 39,152 C laten vergisten. ;D. Je houdt van getallen achter de komma.

Zonder dollen, lijkt me een prima recept. Alleen de 160 gram haver sneeuwt wat onder in het moutgeweld. Je zult het verschil met of zonder niet proeven. Geldt ook een beetje voor het nut van 10 min. maischen op 75 ║C na een uur op 65 ║C.
Haal je wel 80% efficiency?
Ik zie geen onderscheid tussen maisch- en spoelwater.

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 395
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Black IPA met kveik
« Reactie #3 Gepost op: 06-03-2021 07:48 u »
Ohja! Spoelwater is 10,45 liter, maischwater 23,47 liter.

Efficiency is een gok, die heb ik nog niet gemeten.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 668
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Black IPA met kveik
« Reactie #4 Gepost op: 06-03-2021 08:07 u »
Gebruik je niet iets teveel gistvoeding, ik doe 1 gram per 10 liter. En die kveik gaat ook zonder voeding wel aan de gang denk ik  :D

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 395
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Black IPA met kveik
« Reactie #5 Gepost op: 06-03-2021 08:13 u »

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 668
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Black IPA met kveik
« Reactie #6 Gepost op: 06-03-2021 08:41 u »
Kveik heeft juist extra gistvoeding nodig. Zie bijvoorbeeld: https://www.brewingnordic.com/farmhouse-ales/practical-guide-to-kveik-farmhouse-yeast-fermentation/

Fijn artikel Brouwter, dat van die voeding wist ik dus niet  :D
(Ik doe het er wel altijd in,  dat dan weer wel)

Hij schrijft dat een halve theelepel genoeg is voor 19 liter (de helft in de starter,  de helft tijdens koken)

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 395
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 395
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Black IPA met kveik
« Reactie #8 Gepost op: 29-03-2021 22:11 u »
Vergisting met de kveik (voss) ging als een malle. Binnen een paar uur (!) waren de eerste bubbels al te zien in het waterslot. Binnen 24 uur was het alleen maar aan het bubbelen. Binnen twee/drie dagen was de vergisting klaar. Na drie dagen dryhoppen gebotteld en vandaag voor het eerst een flesje geopend. De koolzuur moet nog verder ontwikkelen, maar het is al echt bier. En erg smakelijk. Mooie chocolade, sinaasappel, fris, clean. Ondertussen ook de kveik gist laten drogen zodat ik het de volgende keer weer kan gebruiken. Kveik is top!

Tags: