Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tripel recept tips  (gelezen 2630 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JessyH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Life is always better with beer.
Tripel recept tips
« Gepost op: 04-03-2021 12:14 u »
Hallo collegabrouwers,

Ik wil binnenkort een tripel gaan brouwen en heb onderstaand recept opgezet. Ik probeer hem volgens de BKG biertypengids te brouwen.
Ik wil een koolzuurgehalte op 6,5 gram/liter en wil de temperatuur de gehele vergisting op 19 °C houden.

Hebben jullie eventueel nog tips voor mijn recept of andere dingen waar ik rekening mee moet houden?

Alvast bedankt!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk3
Naam receptTripel
Brouwdatum14-03-2021
BierstijlTripel
Volume21,0 l
Begin SG1,079 SG
Eind SG1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad82,3%
Alcoholgehalte8,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,50 lWater uit Eindhoven
2,00 gCaCl2
2,00 gCaSO4
6,70 mlMelkzuur
10,92 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
80 mg/l5 mg/l12 mg/l156 mg/l29 mg/l55 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,50 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC73,3 %
1,00 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC13,3 %
1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC13,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gHallertau Perlebellen5,9%90 min.21,0 IBU
15,0 gSaazbellen4,0%90 min.6,7 IBU
25,0 gSaazbellen4,0%10 min.4,0 IBU
10,0 gHallertau Perlebellen5,9%10 min.2,4 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


Groet,

JessyH

PS Weet een van jullie volgens welke standaarden (welke bron) de technische kenmerken van een bier in BrouwHulp staan ingesteld?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Willem Broekema

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Land: nl
  • Bier is water dat af is.
Re: Tripel recept tips
« Reactie #1 Gepost op: 05-03-2021 17:33 u »
Ik zou in ieder geval een Belgische Tripel gist gebruiken.

Ik oogst zelf veel lof met de Wyeast 3787 gist. Ik houd het dan op alleen pilsmout en een suikerdosering van 10 tot 15 %. Tarwe hoort naar mijn beleving niet in een Tripel. Ik gebruik een wat droger maischschema met een temperatuur van 63 tot 65 graden, max. Saazer hop hoort er wel in thuis, maar combineer ik zelf met East Kent Golding.
Ik houd een vergistingstemperatuur van 19 graden aan, die ik pas na de hoofdgisting op laat lopen tot 22 graden, om niet té veel esters te krijgen. Maar dit is uiteraard mijn ervaring...
Verder zou ik niets aan jouw recept doen.
Als het goed is (gebruik zelf Brewfather) gebruikt men BJCP 2015 als referentie bron.

Offline Markie Mark

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel recept tips
« Reactie #2 Gepost op: 05-03-2021 18:00 u »
Hoi JessyH,

Ik heb recentelijk weer meerdere tripels gebrouwen.

Persoonlijk zou ik de gist als grootste noodzaak zien om aan te passen in jouw recept.
Wil je een vloeibare gist gebruiken dan zijn 3787 of 1214 mooie keuzes.
Korrelgisten test ik nu net in een grote splitbatch maar M31, BE-256, M47 en Lallemand Abbaye lijken allen niet verkeerd (net op de fles gezet).

Perle zou niet mijn eerste keuze zijn maar kan uiteraard wel.
Saaz is altijd fantastisch en combineer ik in tripels regelmatig met Cascade of Styrian Golding.

Maischschema houd ik vaak op 45' @ 65°C en 30' @ 72°C en dan 5' @ 78°C.
Maar ook omdat ik met Weckpannen op het gasfornuis maisch en 60' @ 67°C moeilijk stabiel te handhaven is.

Moutkeuze zou ik op 85% pilsmout en 15% suiker zetten.

Offline beun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel recept tips
« Reactie #3 Gepost op: 05-03-2021 20:04 u »
M31 is een hele mooie gist om mee te beginnen. Duurt wel even voordat deze op fles kan en daarna voordat hij op dronk is. maar het is het wachten zeker waard!!

Ik heb er laatst een 3 granen tripel mee gebrouwen. In de stort pils, tarwe en havermout en bij koken 10% suiker. Echt een hele mooie tripel geworden.

De hoppen gewoon zo houden

groet stefan

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.413
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Tripel recept tips
« Reactie #4 Gepost op: 06-03-2021 20:48 u »
Het meeste is hierboven al wel gezegd. Vooral de gistkeuze is belangrijk voor een tripel.
Ik zou Saaz niet als bitterhop gebruiken, maar zeker wel als aromahop.

M.b.t. tarwe: ik gebruik vaak ook 10 tot 15 procent tarwe in mijn tripels. Ook in het boek van Adrie Otte staat een tripel recept met 10% tarwe in de stort.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel recept tips
« Reactie #5 Gepost op: 07-03-2021 00:09 u »
M.b.t. tarwe: ik gebruik vaak ook 10 tot 15 procent tarwe in mijn tripels. Ook in het boek van Adrie Otte staat een tripel recept met 10% tarwe in de stort.

Het gebruik van tarwe kan, maar is zeker niet noodzakelijk voor een goede tripel.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 950
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Tripel recept tips
« Reactie #6 Gepost op: 07-03-2021 00:11 u »
Ik zou geen waterbehandeling toepassen als je niet precies weet wat de gevolgen zijn

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel recept tips
« Reactie #7 Gepost op: 07-03-2021 00:40 u »
Ik zou geen waterbehandeling toepassen als je niet precies weet wat de gevolgen zijn

Dat is een kwestie van inlezen...  :)

Zelf zou ik overigens meer calciumchloride dan calciumsulfaat toevoegen. De bitterheid wordt dan wat zachter.

Offline Oosterling

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Brouwerij Het Snerpende Hertje
Re: Tripel recept tips
« Reactie #8 Gepost op: 08-03-2021 00:47 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0002
Naam receptHet Snerpende Hertje Tripel
Brouwdatum23-6-2020
BierstijlTripel
Volume20,0 l
Begin SG1,077 SG
Eind SG1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad81,9%
Alcoholgehalte8,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)19 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,10 lWater uit Zutphen
9,63 lSpoelwater



Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,55 kgPilsmoutDingemans3 EBC66,4 %
1,00 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC14,6 %
0,50 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC7,3 %
0,80 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC11,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.45 min.3,2 l/kg
Beta-amylase62,0 °C10 min.60 min.3,2 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.3,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
29,7 gSaazpellets3,4%60 min.15,8 IBU
10,0 gE.K. Goldingpellets5,7%10 min.1,8 IBU
10,0 gCascadepellets5,5%10 min.1,7 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
8,00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken
8,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
7,0 gKveik Voss ()bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting35,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting38,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting40,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad81,9%
Temp. nagisting35,0 °C
Temp. lagering0,0 °C



Dit is een van mijn recepten voor een tripel. Gewoon lekker aan de slag gaan en dingen uit proberen, daar leer je het meeste van!
M31 is ook altijd een goede gistkeuze voor een tripel.

Offline JessyH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Life is always better with beer.
Re: Tripel recept tips
« Reactie #9 Gepost op: 08-03-2021 08:13 u »
Bedankt voor de tips allemaal, ik ga ermee aan de slag.

Heeft iemand enig idee hoeveel gist ik moet enten met de Mangrove Jack M31 gist voor 20 L van SG 1,079?
Mij is namelijk onbekend hoeveel actieve gistcellen er per gram in de zakjes van Mangrove zitten.

Offline Fractus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 275
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Tripel recept tips
« Reactie #10 Gepost op: 09-03-2021 09:23 u »
Ik zou twee zakjes doen, één is te weinig in ieder geval. Vroeger hadden we mr malty maar helaas is dat verleden tijd. Volgens BrouwHulp zou 2 zakjes ruim voldoende moeten zijn

Offline JessyH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Life is always better with beer.
Re: Tripel recept tips
« Reactie #11 Gepost op: 09-03-2021 09:37 u »
Ik vroeg me inderdaad al af of het alleen aan mij lag dat Mr Malty niet meer werkt. Ik had ook in BrouwHulp gezien dat 2 zakjes inderdaad voldoende zou moeten zijn.

Daarentegen geeft Mangrove Jack het volgende aan: "VIABLE YEAST CELLS: >5 x 10^9 cells per gram". Dat zou dan niet helemaal overeenkomen met wat BrouwHulp zegt, of wel?

Offline beun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel recept tips
« Reactie #12 Gepost op: 09-03-2021 09:51 u »
Op de site van MJ kun je info over pitch rates vinden.

Offline JessyH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Life is always better with beer.
Re: Tripel recept tips
« Reactie #13 Gepost op: 09-03-2021 10:02 u »
Op de site van MJ kun je info over pitch rates vinden.

Je hebt helemaal gelijk, maar het is wel een redelijk grove benadering (wat ik heb kunnen vinden in ieder geval wel).

Offline Fractus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 275
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Tripel recept tips
« Reactie #14 Gepost op: 09-03-2021 13:28 u »
Het lijkt erop dat BrouwHulp uitgaat van 15 miljard (15 x 10⁹) cellen per gram droge gist. Als je verse gist hebt en deze goed bewaard, denk ik dat je wel in die buurt komt. Ik heb redelijk veel gebrouwen met ongeveer zelfde zwaarte wort en volume, en 2 zakjes was altijd genoeg. Tripels staan ook bij mij vaak op het programma, zo zoveel verschillen die recepten nou ook weer niet ;)

Offline JessyH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Life is always better with beer.
Re: Tripel recept tips
« Reactie #15 Gepost op: 09-03-2021 13:33 u »
Het lijkt erop dat BrouwHulp uitgaat van 15 miljard (15 x 10⁹) cellen per gram droge gist. Als je verse gist hebt en deze goed bewaard, denk ik dat je wel in die buurt komt. Ik heb redelijk veel gebrouwen met ongeveer zelfde zwaarte wort en volume, en 2 zakjes was altijd genoeg. Tripels staan ook bij mij vaak op het programma, zo zoveel verschillen die recepten nou ook weer niet ;)

Als meerdere mensen en BrouwHulp het zeggen, zal het wel waar zijn ;).
Ik ga gewoon 2 zakjes gebruiken. Bedankt voor je reactie!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel recept tips
« Reactie #16 Gepost op: 09-03-2021 21:15 u »
Op de site van MJ kun je info over pitch rates vinden.

Er zijn meer calculators.
Bijvoorbeeld
https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/
http://yeastcalculator.com/
https://www.lallemandbrewing.com/en/canada/brewers-corner/brewing-tools/pitching-rate-calculator/

Volgens Fermentis heeft hun bovengist 10×10^9 cellen/g en hun ondergist 6×10^9 cellen/g.
Of voor andere fabrikanten ook deze hoeveelheden kunt aanhouden weet ik niet.

Offline Leon058

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: nl
Re: Tripel recept tips
« Reactie #17 Gepost op: 09-03-2021 21:33 u »
Ik ben laat, maar voor wat het waard is (een volgende tripel wellicht?) Ik heb heel goede ervaringen met 80% pilsmout en 20% suiker. Saaz, Spalt Select en goldings naar 40 IBU. En dan de 3787 (ik had hem opgekweekt uit Westmalle Dubbel). Ik zou hem zo weer brouwen. Ik zat ook op 9,5% alcohol. "Degustatiebier"!

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.413
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Tripel recept tips
« Reactie #18 Gepost op: 09-03-2021 21:52 u »
Ik ben laat, maar voor wat het waard is (een volgende tripel wellicht?) Ik heb heel goede ervaringen met 80% pilsmout en 20% suiker. Saaz, Spalt Select en goldings naar 40 IBU. En dan de 3787 (ik had hem opgekweekt uit Westmalle Dubbel). Ik zou hem zo weer brouwen. Ik zat ook op 9,5% alcohol. "Degustatiebier"!

Klinkt als een aardige Westmalle Tripel kloon  :proost:

Offline JessyH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Life is always better with beer.
Re: Tripel recept tips
« Reactie #19 Gepost op: 10-03-2021 07:51 u »
Er zijn meer calculators.
Bijvoorbeeld
https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/
http://yeastcalculator.com/
https://www.lallemandbrewing.com/en/canada/brewers-corner/brewing-tools/pitching-rate-calculator/

Volgens Fermentis heeft hun bovengist 10×10^9 cellen/g en hun ondergist 6×10^9 cellen/g.
Of voor andere fabrikanten ook deze hoeveelheden kunt aanhouden weet ik niet.

Deze had ik inderdaad ook gevonden, vandaar dat ik eerder in dit topic vroeg naar de hoeveelheid cellen per gram in de zakjes van MJ.
Als ik van het gegeven van BrouwHulp uitga, dan heb ik gewoon 2 zakjes nodig voor 20 L van SG 1,079. Als dit door verschillende mensen positief is uitgevallen, dan zal het vast goedkomen. Zo niet, dan is dat weer een leermomentje.

Offline JessyH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Life is always better with beer.
Re: Tripel recept tips
« Reactie #20 Gepost op: 10-03-2021 07:53 u »
Ik ben laat, maar voor wat het waard is (een volgende tripel wellicht?) Ik heb heel goede ervaringen met 80% pilsmout en 20% suiker. Saaz, Spalt Select en goldings naar 40 IBU. En dan de 3787 (ik had hem opgekweekt uit Westmalle Dubbel). Ik zou hem zo weer brouwen. Ik zat ook op 9,5% alcohol. "Degustatiebier"!

Zeker niet te laat hoor, maar inderdaad wellicht voor de volgende keer. Eenvoudige recepten geven vaak de lekkerste bieren (in mijn ervaring). Ik ga hem gewoon alvast noteren :biersmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel recept tips
« Reactie #21 Gepost op: 10-03-2021 20:45 u »
Deze had ik inderdaad ook gevonden, vandaar dat ik eerder in dit topic vroeg naar de hoeveelheid cellen per gram in de zakjes van MJ.
Als ik van het gegeven van BrouwHulp uitga, dan heb ik gewoon 2 zakjes nodig voor 20 L van SG 1,079. Als dit door verschillende mensen positief is uitgevallen, dan zal het vast goed komen. Zo niet, dan is dat weer een leermomentje.

Ga er maar ervan uit dat de hoeveelheid gistcellen per gram gedroogde gist niet ver van de waarden die Fermentis geeft. Waarop de 20 miljard cellen van Mr Malty op gebaseerd is weet ik niet. In ieder geval klopt het voor Fermentis niet. En ik ga er vanuit dat andere leveranciers het lukt om twee keer zo veel gistcellen in een gram te krijgen. Het drogestofgehalte van de gist van Frementis ligt op 94 tot 96% volgens opgave van deze fabrikant...

De hoeveelheid gist die je ent heeft invloed op de smaak van je bier. Wanneer je weinig gist ent is er meer gistgroei en ook meer vorming van esters. Bij een overmaat aan gist is de gistgroei beperkt en kun je een leger smakend bier krijgen. Bij een tripel doe je er goed aan iets te weinig gist te enten.

(Veel) te weinig gist kan leiden tot een stokkende vergisting. Dit kun je voorkomen door een complexe gistvoeding toe te voegen en door het wort een beperkt te beluchten. Als je voldoende gedroogde gist ent is beluchten niet nodig.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 950
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Tripel recept tips
« Reactie #22 Gepost op: 10-03-2021 21:33 u »
Hoe rekenen we dan uit hoeveel gist we moeten gebruiken wanneer we de slurry van een vorig brouwsel gebruiken?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel recept tips
« Reactie #23 Gepost op: 10-03-2021 21:43 u »
Hoe rekenen we dan uit hoeveel gist we moeten gebruiken wanneer we de slurry van een vorig brouwsel gebruiken?

Je kunt daarvoor
https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/
gebruiken.

Het lastige van slurry is dat je niet weet hoeveel gistcellen deze bevat dan wel wat het percentage is aan vitale gisten als je niet de mogelijkheid hebt om gistcellen te tellen met een telkamer onder een microscoop.
Het beste kun je beginnen met een klein beetje slurry en deze opkweken. Het percentage vitale gistcellen wordt hierdoor aanzienlijk hoger waardoor de vergisting vlot verloopt. Een gedeelte van slurry die je niet gebruikt kun je gebruiken als gistvoeding door deze aan het begin van het koken toe te voegen. Voeg niet te veel toe. 5 ml per liter wort is ruim voldoende.

Offline JessyH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Life is always better with beer.
Re: Tripel recept tips
« Reactie #24 Gepost op: 10-03-2021 22:01 u »
Oké Jacques, super bedankt voor je antwoord. Dat van die hoeveelheid gist met de invloeden op smaak wist ik nog niet. Weer wat geleerd! :groots:

Tags: