Hobbybrouwen > Tips

Bierbrouw film

<< < (5/5)

seed7:

--- Citaat van: Jacques op 06-03-2021  22:03 u ---Wees er op bedacht dat moderne brouwinstallaties er niet voor niets er anders uitzien dan een brouwinstallatie van zo'n 50 jaar geleden.

--- Einde van citaat ---

Schaalvergroting omdat we een raar economisch systeem hebben waarbij het voordeliger is om 100 ton in te kopen dan om 1 ton in te kopen, bijvoorbeeld. Ga je aan schaalvergroting doen moet de houdbaarheid, lees "versheid" van je bier voor langere tijd gegarandeerd zijn.

Dit is de reden waarom ik hobbybrouwers aanraad om 10l te brouwen. Da's vlot op.

Rotatie, rotatie, rotatie!

Oxidatie is een van de vele gereedschappen in de gereedschapskist en je moet weten dat niet alles in die kist een hamer of spijker is. Oxidatie is niet goed. Oxidatie is net slecht.

Is het niet heel erg grappig dat hordes Amerikaanse brouwers op zoek zijn naar de "elusive taste" van "het Duitse bier" en zich dan volledig richten op het "low oxigen brewing" twerwijl dit wat we in het filmpje zien decennia lang de norm was in het Duitse brouwen. Zelfs een Scheider en trawanten brouwen niet heel erg anders.

Dit is maar een brouwerij die we zien die het zo doet. Vrijwel alle Koelsch brouwerijen brouwen zo. Vrijwel alle Alt brouwerijen brouwen zo. Engelse dorpsbrouwerijen werken niet anders. Zelf groten niet. En de niet niet hele grote Belgen? 

Amerikaanse stijl IPA's gaan ook weer uit de mode en dan zijn er ten minste nog deze "echte bieren". Het hopsopje is niet zaligmakend. Een enkele genetische gistmanipulatie en je kunt al die fruitsaladehopvelden sluiten.

Ingo

Jacques:

--- Citaat van: seed7 op 06-03-2021  22:50 u ---Amerikaanse stijl IPA's gaan ook weer uit de mode en dan zijn er ten minste nog deze "echte bieren".

--- Einde van citaat ---

Daar verschillen we van mening. Rond 1300 was het gebruik van hop in plaats van kruiden nieuwlichterij. Nu kunnen we ons geen bier meer voorstellen zonder hop.

Hetzelfde geldt voor pilsener. Een bierstijl die zo rond 1880 ineens populair werd door de opkomst van koelmachines. Veel van de "echte bieren" van weleer moesten hiervoor het veld ruimen. Het aandeel pilsbier is de laatste tijd kleiner geworden maar nog steeds is het de meest gedronken bierstijl...

Mijn inschatting is dat stevig gehopte gehopte bieren met een fruitige smaak blijvertjes zijn. Maar bierstijlen komen en gaan.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie