Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bierbrouw film  (gelezen 2457 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Roelof

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 690
  • Land: nl
  • Brouwerij Duvelsver.
    • Wortketel
Bierbrouw film
« Gepost op: 02-03-2021 19:33 u »


Leuk filmpje.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 751
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bierbrouw film
« Reactie #1 Gepost op: 02-03-2021 20:09 u »
Leuk filmpje.
Inderdaad leuk filmpje, bedankt voor het delen.

Offline Micha

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bierbrouw film
« Reactie #2 Gepost op: 03-03-2021 10:48 u »
Leuk om die oorspronkelijke werkwijze nog eens in actie te zien. En die gist die tijdens het beluchten alle kanten op vliegt. :)

Offline jazon1963

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 118
  • Land: nl
  • Hydrateren kun je leren..!!
Re: Bierbrouw film
« Reactie #3 Gepost op: 03-03-2021 14:22 u »
Mooi om te zien... Dank voor het delen!

Offline Roelof

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 690
  • Land: nl
  • Brouwerij Duvelsver.
    • Wortketel
Re: Bierbrouw film
« Reactie #4 Gepost op: 04-03-2021 09:34 u »
30 min. Ze zijn niet bang voor oxidatie. En dan durven wij het gistingsvat niet eventjes te openen om het SG te meten.  ;D ;D

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.091
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Bierbrouw film
« Reactie #5 Gepost op: 04-03-2021 13:22 u »
Heerlijk he, Roelof? Oxidatie aan de koude en warme kant, en toch gewoon een perfect bier brouwen! Vind vooral het proces vanaf koken heel gaaf. Koelschip, 2e koeler, aanzetkuip, open vergisting en lageren. Vast en zeker kan dit meer industrieel aangepakt worden, maar deze mensen stralen een bepaalde passie uit omdat ze zo werken, da's gewoon gaaf!


*Zit met wilde plannen nu achter de PC*

Offline Micha

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bierbrouw film
« Reactie #6 Gepost op: 04-03-2021 13:44 u »
Heerlijk he, Roelof? Oxidatie aan de koude en warme kant, en toch gewoon een perfect bier brouwen! Vind vooral het proces vanaf koken heel gaaf. Koelschip, 2e koeler, aanzetkuip, open vergisting en lageren. Vast en zeker kan dit meer industrieel aangepakt worden, maar deze mensen stralen een bepaalde passie uit omdat ze zo werken, da's gewoon gaaf!


*Zit met wilde plannen nu achter de PC*

Ga je ook zo'n buizenkoeler bouwen? ;) ik vind het ergens ook wel geruststellend om te zien dat ze kennelijk toch verkoopbaar bier brouwen ondanks/dankzij die werkwijze.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.091
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Bierbrouw film
« Reactie #7 Gepost op: 04-03-2021 15:31 u »
Ga je ook zo'n buizenkoeler bouwen? ;) ik vind het ergens ook wel geruststellend om te zien dat ze kennelijk toch verkoopbaar bier maken ondanks/dankzij die werkwijze.

Dat, in combinatie met een koelschip en aanzetkuip ;). Gekheid, maar wel erg gaaf!

Offline HuygenMeester

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 423
  • Land: nl
    • HuygenMeester
Re: Bierbrouw film
« Reactie #8 Gepost op: 04-03-2021 18:36 u »
Ga je ook zo'n buizenkoeler bouwen? ;)
Dit type koeler werd jaren lang in de meeste brouwerijen gebruikt. Het heet Baudelot koeler. 

:degroeten:
HuygenMeester

Offline Micha

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bierbrouw film
« Reactie #9 Gepost op: 04-03-2021 19:47 u »
dit type koeler werd jaren lang in de meeste brouwerijen gebruikt. Het heet Baudelot koeler. 

:degroeten:
HuygenMeester

Kijk weer wat geleerd vandaag, merci.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.014
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bierbrouw film
« Reactie #10 Gepost op: 04-03-2021 22:43 u »
Ik vind het ergens ook wel geruststellend om te zien dat ze kennelijk toch verkoopbaar bier brouwen ondanks/dankzij die werkwijze.

Het is een kwestie van smaak en bierstijl.

Door op te passen voor oxidatie zijn je bieren frisser van smaak en kun je ze langer bewaren zonder dat je papierachtige smaak krijgt. Bieren met uitgesproken hopkarakter zijn veel gevoeliger voor oxidatie dan bieren die een moutkarakter hebben.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 802
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bierbrouw film
« Reactie #11 Gepost op: 04-03-2021 23:29 u »
Dit type koeler werd jaren lang in de meeste brouwerijen gebruikt. Het heet Baudelot koeler. 
Uit interesse: weet je (of iemand anders) hoe dat ding werkt?
Waar koeling, waar wort, etc.. Hang je het in het wort, of werd wort er (luchtgekoeld) doorgepompt?
Ben benieuwd naar de werking.  Proost, Snelbier.

Offline Micha

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bierbrouw film
« Reactie #12 Gepost op: 05-03-2021 06:30 u »
Uit interesse: weet je (of iemand anders) hoe dat ding werkt?
Waar koeling, waar wort, etc.. Hang je het in het wort, of werd wort er (luchtgekoeld) doorgepompt?
Ben benieuwd naar de werking.  Proost, Snelbier.

Voor zover ik het begrijp laat men de te koelen vloeistof in een dunne film over de buizen of vinnen lopen. In de buizen zit dan de koelvloeistof tegen vriespunt aan. De film moet precies dik genoeg zijn om optimale warmte overdracht te hebben bij een goede doorstroming. Tis mooi om te zien, dat is zeker. En leuk om eens wat meer over te lezen. 🙂

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.264
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Bierbrouw film
« Reactie #13 Gepost op: 05-03-2021 08:24 u »
Als je het gebouw in de ochtend gloren ziet weet je al wat komt. Door en door klassiek Duits brouwen in een brouwhuis uit de jaren 50/60. Lage plafonds, want de mennekes waren toen heel wat kleiner. Tegeltjes "Vorschriftsgemaess" op de muur. Brouwersjargon voor iedere handeling. Het speciaal vormgegeven schoteltje voor de jodiumproef. De steenkoude gisting, 1.5 weken bij 6 ºC en echt lageren. De schoteltje onder het glas.


zum Wohl,

Ingo

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.091
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Bierbrouw film
« Reactie #14 Gepost op: 05-03-2021 10:29 u »
.. De schoteltje onder het glas.


zum Wohl,

Ingo

Prachtig he, hetzelfde schoteltje die ze gebruiken voor de joodproef. Mag dit zo graag zien.


Offline Puck

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 336
  • Land: nl
Re: Bierbrouw film
« Reactie #15 Gepost op: 06-03-2021 15:58 u »
Bedankt voor het delen!  :biersmile: Super mooi!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.091
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Bierbrouw film
« Reactie #16 Gepost op: 06-03-2021 21:18 u »
Geweldig statement op de site van deze brouwerij:

Adler-Bräu bleibt seiner Heimat treu!
Nach TV- und Radioberichten werden wir stets überhäuft mit Anfragen aus der Ferne.
Vielen dank dafür. Darauf sind wir sehr stolz. Aber bitte:
Wir bleiben eine kleine regionale Brauerei. Wenn wir unser Bier für den Versandhandel präparieren wollten, müssten wir es verändern. Das tun wir nicht! Es widerspricht zudem unserer Einstellung vom lokalen Zusammenhalt. Bitte kauft beim Brauer vor Ort. Internethandel gibt’s bei Amazon, nicht bei Adler. Bier braucht Heimat und Heimat braucht Bier.
Und wir bleiben unsrer Heimat treu, Euer Adler-Bräu!

Google Translate:

Adler-Bräu blijft trouw aan zijn vaderland!
Na tv- en radioreportages worden we altijd van ver overstelpt met vragen.
Heel erg bedankt hiervoor. Hier zijn we erg trots op. Maar alsjeblieft:
We blijven een kleine regionale brouwerij. Als we ons bier voor postorderbedrijven wilden klaarmaken, zouden we het moeten veranderen. Dat doen wij niet! Het is ook in tegenspraak met onze houding ten opzichte van lokale cohesie. Koop bij de brouwer ter plaatse. Internethandel is beschikbaar bij Amazon, niet bij Adler. Bier heeft thuis nodig en thuis heeft bier nodig.
En we blijven trouw aan ons vaderland, uw Adler-Bräu!

Offline L.win

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bierbrouw film
« Reactie #17 Gepost op: 06-03-2021 21:34 u »
Leuke film!

Zijn er mensen met nog meer links naar leuke films rondom het bierbrouwen?

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.421
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Bierbrouw film
« Reactie #18 Gepost op: 06-03-2021 21:44 u »
Geweldig statement op de site van deze brouwerij:

Adler-Bräu bleibt seiner Heimat treu!
Nach TV- und Radioberichten werden wir stets überhäuft mit Anfragen aus der Ferne.
Vielen dank dafür. Darauf sind wir sehr stolz. Aber bitte:
Wir bleiben eine kleine regionale Brauerei. Wenn wir unser Bier für den Versandhandel präparieren wollten, müssten wir es verändern. Das tun wir nicht! Es widerspricht zudem unserer Einstellung vom lokalen Zusammenhalt. Bitte kauft beim Brauer vor Ort. Internethandel gibt’s bei Amazon, nicht bei Adler. Bier braucht Heimat und Heimat braucht Bier.
Und wir bleiben unsrer Heimat treu, Euer Adler-Bräu!

Prachtige film, en mooi statement. Dat zo iets nog bestaat, geweldig!

Het filmpje zet me trouwens ook wel aan het nadenken over mijn werkwijze. Ik zie ze van alles doen waarvan ik zou verwachten dat dat tot problemen zou moeten leiden....

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.014
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bierbrouw film
« Reactie #19 Gepost op: 06-03-2021 22:03 u »
Prachtige film, en mooi statement. Dat zo iets nog bestaat, geweldig!

Het filmpje zet me trouwens ook wel aan het nadenken over mijn werkwijze. Ik zie ze van alles doen waarvan ik zou verwachten dat dat tot problemen zou moeten leiden....

Wees er op bedacht dat moderne brouwinstallaties er niet voor niets er anders uitzien dan een brouwinstallatie van zo'n 50 jaar geleden.

Verder brouwen wij kleinere hoeveelheden. Hierdoor hebben wij eerder last van oxidatie.

Maar bij tijd en wijle je manier van brouwen tegen het licht houden is zeker niet verkeerd. Zo sluit ik tegenwoordig mijn gistvat de eerste dagen niet af met een waterslot. In plaats daarvan zit er een siliconen slang in het gat voor het waterslot. Deze slang hangt naar beneden zodat er geen micro-organismen in het gistvat kan komen. Pas als de hoofdgisting minder intens is plaats ik een waterslot. Dit kan allemaal doordat ik een BrewBrain Float heb waarmee ik de vergisting in de gaten kan houden. Voor een deel ben ik dus teruggegaan naar een oude techniek (open vergisting) dankzij moderne techniek. Bierbrouwen is iets wat continu in beweging is.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.264
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Bierbrouw film
« Reactie #20 Gepost op: 06-03-2021 22:50 u »
Wees er op bedacht dat moderne brouwinstallaties er niet voor niets er anders uitzien dan een brouwinstallatie van zo'n 50 jaar geleden.

Schaalvergroting omdat we een raar economisch systeem hebben waarbij het voordeliger is om 100 ton in te kopen dan om 1 ton in te kopen, bijvoorbeeld. Ga je aan schaalvergroting doen moet de houdbaarheid, lees "versheid" van je bier voor langere tijd gegarandeerd zijn.

Dit is de reden waarom ik hobbybrouwers aanraad om 10l te brouwen. Da's vlot op.

Rotatie, rotatie, rotatie!

Oxidatie is een van de vele gereedschappen in de gereedschapskist en je moet weten dat niet alles in die kist een hamer of spijker is. Oxidatie is niet goed. Oxidatie is net slecht.

Is het niet heel erg grappig dat hordes Amerikaanse brouwers op zoek zijn naar de "elusive taste" van "het Duitse bier" en zich dan volledig richten op het "low oxigen brewing" twerwijl dit wat we in het filmpje zien decennia lang de norm was in het Duitse brouwen. Zelfs een Scheider en trawanten brouwen niet heel erg anders.

Dit is maar een brouwerij die we zien die het zo doet. Vrijwel alle Koelsch brouwerijen brouwen zo. Vrijwel alle Alt brouwerijen brouwen zo. Engelse dorpsbrouwerijen werken niet anders. Zelf groten niet. En de niet niet hele grote Belgen? 

Amerikaanse stijl IPA's gaan ook weer uit de mode en dan zijn er ten minste nog deze "echte bieren". Het hopsopje is niet zaligmakend. Een enkele genetische gistmanipulatie en je kunt al die fruitsaladehopvelden sluiten.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.014
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bierbrouw film
« Reactie #21 Gepost op: 06-03-2021 23:18 u »
Amerikaanse stijl IPA's gaan ook weer uit de mode en dan zijn er ten minste nog deze "echte bieren".

Daar verschillen we van mening. Rond 1300 was het gebruik van hop in plaats van kruiden nieuwlichterij. Nu kunnen we ons geen bier meer voorstellen zonder hop.

Hetzelfde geldt voor pilsener. Een bierstijl die zo rond 1880 ineens populair werd door de opkomst van koelmachines. Veel van de "echte bieren" van weleer moesten hiervoor het veld ruimen. Het aandeel pilsbier is de laatste tijd kleiner geworden maar nog steeds is het de meest gedronken bierstijl...

Mijn inschatting is dat stevig gehopte gehopte bieren met een fruitige smaak blijvertjes zijn. Maar bierstijlen komen en gaan.

Tags: