Recepten > Discussie over recepten

1915 Courage Double Stout

(1/6) > >>

MaartenM:
Dit wordt het project van komend weekend met zelfgemaakte invert nr. 4. Daarover: die toevoegen aan einde van de kook?

Basis
OmschrijvingWaardeNaam recept1915 Courage Double StoutKenmerkBrouwdatum07/03/2021BiertypeStout (export)Aantal liters25Gewenst begin SG1077 (8.3 Vol% alc.)Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal benodigd brouwwater37.0 literMaischdikte3.1 l/kgMaischwater22.0 literSpoelwater15.0 literKooktijd90 minutenBerekende kleur590 EBC (BrouwVisie)Berekende bitterheid38 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleurPale ale mout, Maris otter59.1 %4.766 kg5 EBCBrown malt19.7 %1.592 kg150 EBCBlack (CM)9.9 %0.795 kg1325 EBCInvert No. 411.3 %0.908 kg591 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelAlta (UA)11.0 %20 gr90 minuten22 EBUFuggle (UK)4.5 %20 gr60 minuten8 EBUFuggle (UK)4.5 %20 gr30 minuten6 EBUFuggle (UK)4.5 %20 grKoud hop0 EBU

Gist
OmschrijvingWaardeGistsoortFermentis Safale S-04Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte164C60 minuten3.1 l/kg282C5 minuten3.1 l/kg


vraag 2: Maischen een uur?

Gerb:
1) Ik zou de suiker na de hoofdvergisting toevoegen. De gist krijgt dan minder osmotische druk voor zijn kiezen aan het begin van de fermentatie.
2) Het maischen is een uur prima, maar je kunt voor de zekerheid nog een kwartier langer maischen. Dit wordt hoe dan ook geen droog bier.

Verder: Dit is echt een goede lading aan donkere mouten. Is dit een bekend recept van de Courage? Ik heb het idee dat er ofwel veel brown malt, ofwel veel zwarte mout wordt gebruikt in het origineel. De combinatie heb ik denk ik wel eens meer gezien, maar dan allebei de hoeveelheden flink omlaag. Denk aan minimaal de helft. Overweeg ook even een pH meting uit te voeren op het wort en zo nodig de pH weer richting de 5.2-5-4 te krijgen.

De hoeveelheid hop lijkt me ook vrij laag voor dit type.

Hoeveel  gist ga je gebruiken, want 1 zakje gaat niet genoeg zijn.

MaartenM:
Dank voor de reactie! Het recept komt uit Lets Brew van Robert Pattinson. Ik zit een puntje of 3 qua IBU hoger dan het recept.

Ik zal het maischen 15 min langer doen, dank voor de tip. Krijg ik de invert stroop wel opgelost in het gistende bier? Het is nu HEUL dik! Ik ga het wat vloeibaarder maken door de potten in kokend water te zetten, maar zelfs dan zal het nog stroperig zijn, vandaag dat ik dacht aan einde kook...

En ik ga 2 zakjes gist gebruiken!

Snelbier:
Dikke inverststroop gaat echt wel oplossen. Probeer maar in een flesje op de vensterbank. Kan dagen duren, maar gaat oplossen.
Gist vindt die suikers zeker, veroorzaakt zelf ook wat beweging in het wort.  Proost, Snelbier.

MaartenM:
Dank voor de reactie(s)!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie