Recepten > Discussie over recepten

Tips zijn welkom: RIS - Red Tsar

(1/1)

D.R.K.:
Afgelopen weekend al nummer 10 gebrouwen met de Braumeister en elke keer leer je weer wat nieuws erbij :) voor de volgende uitdaging wil ik eens een keer een RIS proberen, de max stort is een 5 kg dus zal een dubbele maisch worden.

Ik heb het rendement al naar 60% gezet in het programma want verwacht niet veel hoger uit te gaan komen, ik begin vaak met een 23 L water en had daarom ook het idee om na de eerste maisch te spoelen tot ik weer op 23 L zit (vermoed dat dit een ongeveer 4 L zal zijn, vanuit gaande dat het 80% water absorptie zal zijn per kg mout), spoelen zal ik doen met water van ongeveer 70 graden, dit vanwege de 1 stap maisch van 67 graden.

Na wat zoek en speur werk, gekozen voor de WLP007 Dry English Ale gist, dit ivm hoge alcoholtolerantie, ik koop 1 pakketje maar wil een starter gaan maken (ook dit is nieuw voor mij) maar heb er vertrouwen in want er is zoveel over te vinden. Wil een starter in 3 keer maken, vermoed dat ik dan genoeg gist heb. (gokje)

Hieronder het recept, maar zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn veel dingen nieuw en zijn alle tips welkom :)

Alvast bedankt
Groet  :proost:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerkDRK010Naam receptRed TsarBrouwdatum15-01-2021BierstijlStout (Imperial Russian)Volume21.4 lBegin SG1.113 SGBerekende kleur (Morey)159 EBCBerekende bitterheid (Rager)124 IBUBrouwzaalrendement60.0 %Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt23.00 lWater uit Groningen5.00 mlMelkzuur14.62 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO479 mg/l7 mg/l27 mg/l228 mg/l52 mg/l18 mg/l

Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%7.00 kgExtra Pale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons4 EBC63.6 %1.00 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC9.1 %1.00 kgCara RubyChateau50 EBC9.1 %0.50 kgThe Swaen - Salty karamelDe Swaen25 EBC4.5 %0.50 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC4.5 %0.50 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC4.5 %0.50 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC4.5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteAmylaserust67.0 °C1 min.60 min.2.2 l/kgUitmaischen78.0 °C10 min.10 min.2.2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU60.0 gNorthern Brewerbellen9.7%60 min.73.2 IBU40.0 gWillamettebellen4.0%45 min.18.1 IBU60.0 gFugglebellen4.3%30 min.16.6 IBU60.0 gE.K. Goldingpellets5.7%20 min.15.9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType1.0 pak(ken)Dry English Ale (WLP007)bovengist

Jacques:

--- Citaat van: D.R.K. op 28-02-2021  14:17 u ---Wil een starter in 3 keer maken, vermoed dat ik dan genoeg gist heb. (gokje)

--- Einde van citaat ---

Het kan ook in twee stappen.

https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

1e stap 1 liter geschudde wort. Afgieten.
2e stap 2,5 liter geschudde wort.

D.R.K.:
Uiteindelijk is het recept iets anders geworden:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerkDRK010Naam receptRed TsarBrouwdatum15-01-2021BierstijlStout (Imperial Russian)Volume21.4 lBegin SG1.104 SGBerekende kleur (Morey)159 EBCBerekende bitterheid (Tinseth)115 IBUBrouwzaalrendement56.0 %Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt23.00 lWater uit Groningen5.00 mlMelkzuur15.02 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO479 mg/l7 mg/l27 mg/l228 mg/l52 mg/l18 mg/l

Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%7.00 kgExtra Pale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons4 EBC58.8 %1.00 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC8.4 %1.00 kgCara RubyChateau50 EBC8.4 %0.90 kgTarwemout gerookt eikWeyermann4 EBC7.6 %0.50 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC4.2 %0.50 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC4.2 %1.00 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC8.4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteAmylaserust67.0 °C1 min.60 min.2.1 l/kgUitmaischen78.0 °C10 min.10 min.2.1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU100.0 gNorthern Brewerbellen9.7%60 min.86.8 IBU100.0 gE.K. Goldingpellets5.7%15 min.27.8 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType1.0 pak(ken)Dry English Ale (WLP007)bovengist

Uiteindelijk voor het gist een giststarter gemaakt, eerste keer 2 L en daarna 2.5 L (de 2de was ook aanzienlijk actief want het gist/iets wat er op leek zat zelfs in het waterslot)

Begin SG 1104 en is nu al 1022 volgens de BrewBrain, dus mooi de goede kant op en is nu ook langzaam aan het afvlakken, de WLP007 heeft dus lekker zijn werk gedaan.
Hieronder de grafiek:


Waar ik wel nog naar benieuwd ben is of je nu wel of niet bottelgist zou toevoegen, in mijn geval CBC-1. Wil tzt ook bottelen met 6 g/L suiker.
Is er een kantelpunt wanneer je overstapt naar het gebruik maken van bottelgist?

Alvast bedankt
Groet :proost:

Jacques:

--- Citaat van: D.R.K. op 12-06-2021  17:34 u ---Is er een kantelpunt wanneer je overstapt naar het gebruik maken van bottelgist?

--- Einde van citaat ---

Een hard kantelpunt is er niet.
Het ligt aan de zwaarte van het bier en de tijd die zit tussen einde vergisting in bottelen.
Er zijn overigens ook (hobby)brouwers die altijd bottelgist gebruiken.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie