Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?  (gelezen 20010 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 403
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #50 Gepost op: 09-03-2021 08:24 u »
Je houdt het wel spannend, lukt het of lukt het niet?  ;D


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.421
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #51 Gepost op: 09-03-2021 17:35 u »
Hoewel ik de gist al heb op reincultuur toch vandaag nog even een flesje gekocht om te zien of de gist nog steeds opkweekbaar is.



En, al leven in het flesje?
Ik ben wel benieuwd!


Offline L.win

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #52 Gepost op: 09-03-2021 17:51 u »
Vanmiddag ook een vers IJwit gekocht, ben ook benieuwd of de gist al iets doet? ???
Vanavond leegdrinken en ook een poging wagen om het op te kweken.

Rest nog 1 vraag over die citroen. Ik denk dat ze de hele citroen blenderen of zal het alleen de schil zijn? Iemand hier die daar meer van weet?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.531
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #53 Gepost op: 09-03-2021 19:41 u »
Vanmiddag ook een vers IJwit gekocht, ben ook benieuwd of de gist al iets doet? ???
Vanavond leegdrinken en ook een poging wagen om het op te kweken.

Rest nog 1 vraag over die citroen. Ik denk dat ze de hele citroen blenderen of zal het alleen de schil zijn? Iemand hier die daar meer van weet?
Ik denk de hele citroen (wel in mootjes gesneden natuurlijk). Zo te proeven proef ik een beetje limoenchello smaakje en dat duidt op citroen+ schil.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.531
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #54 Gepost op: 09-03-2021 19:42 u »
En, al leven in het flesje?
Ik ben wel benieuwd!

Nee nog geen leven. Maar de vorige keer duurde dat ook wel een aantal dagen. Zodra er leven is meld ik het.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.005
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #55 Gepost op: 09-03-2021 22:39 u »
Ik denk de hele citroen (wel in mootjes gesneden natuurlijk). Zo te proeven proef ik een beetje limoenchello smaakje en dat duidt op citroen+ schil.

Limoncello maak je met alleen citroenschillen. Vorig jaar heb ik een aantal liters gemaakt. Het wordt nu weinig gedronken omdat er maar weinig dames op bezoek komen...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.531
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #56 Gepost op: 09-03-2021 23:54 u »
Limoncello maak je met alleen citroenschillen. Vorig jaar heb ik een aantal liters gemaakt. Het wordt nu weinig gedronken omdat er maar weinig dames op bezoek komen...
Misschien mag het dan geen limonchello heten, maar ik maak dat spul geregeld met 3 in stukken gesneden citroenen op een liter samen met alcohol en ca 20% suiker tot een drankje van ca 25 vol%. En die smaak refereer ik dus naar: de smaak van schil+sap. Super lekker spul en ik ben geen dame.

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 403
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #57 Gepost op: 10-03-2021 08:22 u »
In hun video zeggen ze letterlijk dat de citroenen de blender in gaan. Dat doet veronderstellen dat alles er in gaat. Alleen de vraag hoeveel, op mijn 10L brouwsels is het slechts een stukje citroen  :)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.531
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #58 Gepost op: 10-03-2021 19:44 u »
In hun video zeggen ze letterlijk dat de citroenen de blender in gaan. Dat doet veronderstellen dat alles er in gaat. Alleen de vraag hoeveel, op mijn 10L brouwsels is het slechts een stukje citroen  :)
Hoezo het wit van de schillen niet meenemen vanwege bittere smaak? Dus misschien is dat verhaal van die bittere witte laag wel gewoon onzin.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.005
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #59 Gepost op: 10-03-2021 21:19 u »
Hoezo het wit van de schillen niet meenemen vanwege bittere smaak? Dus misschien is dat verhaal van die bittere witte laag wel gewoon onzin.

Die discussie hebben we al vaker gevoerd...

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=41891.0

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.531
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #60 Gepost op: 10-03-2021 21:49 u »
Die discussie hebben we al vaker gevoerd...

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=41891.0
Maar niet echt een conclusie kunnen trekken.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.083
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #61 Gepost op: 10-03-2021 22:07 u »
Ik heb vanmiddag een grapefruit gegeten en het witte geproefd; kan niet zeggen dat het bitter(der) smaakt dan het vruchtvlees. Zal het morgen met een sinaasappel proberen. (Ik pel het er overigens nooit echt af, eet het gewoon op...)

Online Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 882
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Hoppecruyt hop
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #62 Gepost op: 10-03-2021 22:37 u »
Alleen de vraag hoeveel, op mijn 10L brouwsels is het slechts een stukje citroen  :)
Ik heb bij een aantal bieren 1 gr/L gedroogde citroenschil toegevoegd 5 minuten voor einde koken.
Citroen is waarneembaar, echter niet sterk.
Bij een bier heb citroenschillen toegevoegd bij de koudhop.
Smaakeffekt is lager dan toevoegen bij koken.
Ik hou het de volgende keer op mee laten koken.
Met 1 gr/L citroenschil en 1,6 gr/L gaat het bier een beetje naar kwast smaken.
Gedroogde zoete sinasappelschil koop ik per kg.
Ik had een pot met 100 gr gedroogde citroenschil, bijna leeg en bij de volgende wat grotere bestelling komt er 1 kg gedroogde citroenschil mee.

Oja, de schillen van citrusvruchten in de supermarkt zijn behandeld met wax, bevatten bestrijdingsmiddelen en zijn niet geschikt voor consumptie.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.005
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #63 Gepost op: 10-03-2021 22:46 u »
Maar niet echt een conclusie kunnen trekken.

Er zijn heel veel bronnen die zeggen dat het wit van sinaasappelschillen voor bitterheid zorgt...

Zie de reactie van koffie in het andere topic.
Het is niet iets wat hier op een forumpje rondzingt, het is een wereldwijd bekend feit.

In ieder geval heeft de schil van een sinaasappel een veel bittere smaak dan het vruchtvlees. Ik zal een test doen binnenkort met biologische sinaasappels. Door corona kom ik minder vaak bij de winkel waar die te koop zijn, hierdoor kan het even duren voor ik de test uitvoer.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.531
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #64 Gepost op: 10-03-2021 22:58 u »

In ieder geval heeft de schil van een sinaasappel een veel bittere smaak dan het vruchtvlees.
De simpelste test is om wat wit van de schil te laten trekken in een potje met heet water.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.005
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #65 Gepost op: 10-03-2021 23:05 u »
De simpelste test is om wat wit van de schil te laten trekken in een potje met heet water.

Ik wil in plaats van heet water goedkope wodka gebruiken. In alcohol lossen andere stoffen op dan in water. Verder verdampen dan ook geen vluchtige stoffen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.531
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #66 Gepost op: 11-03-2021 23:09 u »
Vandaag de reincultuur die ik heb van de ijwit gist en die ik nogmaals had reingestreken overgeŽnt in een buisje steriele wort als start om een slurry te maken voor de mensen die deze gist willen hebben.
Misschien wel leuk dat je dan ook kunt zien welke cel ik heb gebruikt om een kolonie uit te maken.

Het potje met schuine agar met de reinkweek.


De losse kolonies waaruit je kunt kiezen.


ik heb die gekozen met het pijltje om aan te enten in 3 ml steriele wort.
En die is daarna dus uit beeld verdwenen.

Ook de kolonie links erboven geraakt, dus niet helemaal meer van 1 moedergistcel dus.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.531
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #67 Gepost op: 11-03-2021 23:13 u »
Hoewel ik de gist al heb op reincultuur toch vandaag nog even een flesje gekocht om te zien of de gist nog steeds opkweekbaar is.



Ook vandaag nog geen teken van leven. Ik zet hem zo even in de kweekkast bij 25 graden.

Offline L.win

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #68 Gepost op: 12-03-2021 08:46 u »
Ook vandaag nog geen teken van leven. Ik zet hem zo even in de kweekkast bij 25 graden.

Ook hier na 3 dagen (nog) geen leven bij het IJwit.

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 403
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #69 Gepost op: 12-03-2021 11:53 u »
Dan lijkt het er dus sterk op dat dit bier gepasteuriseerd wordt! Jammer, maar gelukkig kan het met een Natte of Paasij ook.

Offline LAM

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Beter LAM in de kroeg dan schaap in de wei
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #70 Gepost op: 12-03-2021 12:20 u »
Ik denk dat ze de hele citroen blenderen of zal het alleen de schil zijn? Iemand hier die daar meer van weet?
Misschien een beetje een vreemde opmerking, maar ik weet dat ze in de Indonesische keuken nog wel eens citroenblad gebruikt. Hier komt een frisse en kruidige citroen smaak van af, maar maakt het geheel niet te bitter of te zuur. Zou misschien ook een optie zijn om mee te experimenteren.

Offline Arelse Krijs

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
  • Doe mij maar een Tarwe Smootie
    • Arelse Krijs
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #71 Gepost op: 12-03-2021 13:37 u »
Ook hier afgelopen zondag een flesje IJwit wat appelsap gegeven, net als een karmeliet. De karmeliet is actief, de IJwit niet.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.980
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #72 Gepost op: 12-03-2021 16:00 u »
Misschien een beetje een vreemde opmerking, maar ik weet dat ze in de Indonesische keuken nog wel eens citroenblad gebruikt. Hier komt een frisse en kruidige citroen smaak van af, maar maakt het geheel niet te bitter of te zuur. Zou misschien ook een optie zijn om mee te experimenteren.

Geen vreemde opmerking! Ik heb tweemaal een bier gebrouwen met citroenblad/djeroek peroet en hoe fris dit blad vers of gedroogd ook ruikt, in bier geeft het naar mijn mening een afwasmiddelsmaak. Dat was in ieder geval mijn ervaring.

Offline Pieter1954

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 377
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #73 Gepost op: 12-03-2021 16:31 u »
En hoe zit dat met citroengras? Heeft iemand daar ervaring mee?

Offline LAM

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Beter LAM in de kroeg dan schaap in de wei
Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Reactie #74 Gepost op: 12-03-2021 16:36 u »
En hoe zit dat met citroengras? Heeft iemand daar ervaring mee?
Interessant! Ik heb wel eens een witbiertje met citroengras op, echt een aanrader. Zou me niks verbazen als dat in het eiwit zou zitten.

Tags: