Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?

Gestart door Procion, 27-02-2021 23:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Procion

Citaat van: jhazenberg op 19-08-2021  16:37 u30-7-2021 een poging gedaan om een IJwit-kloon te brouwen.
Hieronder de foto van het resultaat.



Ziet er goed uit! Hoe was de smaak t.o.v. het origineel en welk recept heb je gevolgd (incl. gebruikte gist)? :)

jhazenberg

Citaat van: Procion op 27-08-2021  15:36 uZiet er goed uit! Hoe was de smaak t.o.v. het origineel en welk recept heb je gevolgd (incl. gebruikte gist)? :)
Ingrediënten:
2    kg pilsmout
1,5 kg tarwemout

Maischen
53 C 20 min
62 C 45 min
72 C 10 min
78 C 5 min

koken :
8 g Perle 75 min
8 g korriander 15 min
1/2 citroen fijn gesneden incl schil 15 min
vergisten
Brewferm Blanche korrelgist

1 week op 21 C

Daarna meteen op fles met 7 g suiker /liter ( ja te snel in de fles  :-[ )

Smaak is wat vlak en wat lichte zwavel geur/smaak 
Mooie kleur en schuimkraag


Jacques

Ik schenk net een IJwit in voor mijn vrouw.

Citaat van: jhazenberg op 27-08-2021  15:47 uMooie kleur en schuimkraag

De kleur van IJwit is wat lichter, maar het bier is vooral veeeeel helderder...  :)

JesseB

Weet iemand of het nog mogelijk is om de gist uit flesjes op te kweken? Ik heb het gister met een starter en twee zatte's geprobeerd, maar volgens mij zonder resultaat. De flesjes hebben een aantal dagen in de koelkast gestaan maar er zat nagenoeg niks aan gist op de bodem. Kan het zijn dat ze gefilterd worden tegenwoordig? Ze hebben sinds recent ook een ander label design geloof ik...

Ik zou binnenkort graag een ijwit clone brouwen voor mijn wederhelft, die drinkt deze graag, maar ze is dan weer niet zo weg van de traditionele witbieren... Wat voor gist zou een goed alternatief zijn? De witbier gisten hebben vaak een hele specifieke smaak, iets wat ik bij de ijwit niet proef... Aangezien dat ze de gist ook voor meerdere (Belgische) bieren gebruiken vermoed ik dat het dichter bij een 'gewone' ale gist komt? Of zie ik dit verkeerd en zit het verschil meer in de ingredienten zoals de citroen (bij ijwit) of bijvoorbeeld sinasappelschillen?

Fijne avond!

Markie Mark

Hoi JesseB,

Er is een tweede topic over IJgist uit dezelfde periode en daarin geeft de brouwer van het IJ aan dat Blondie een goed bier is om IJgist uit op te kweken. Probeer die eens.

Groeten,
Mark

Hopfenfox

Even in dit topic zoeken. Alle info staat er in. Opkweken uit in elk geval PaasIJ en Natte moet lukken.

hansHalberstadt

Citaat van: JesseB op 01-10-2021  21:12 uWeet iemand of het nog mogelijk is om de gist uit flesjes op te kweken? Ik heb het gister met een starter en twee zatte's geprobeerd, maar volgens mij zonder resultaat.
Zou inderdaad met de blondie moeten kunnen, hoewel ik de blondie bij ons in de buurt nog niet heb gezien in de winkels. maar ik heb nu wel de originele gist op reincultuur, zie oa https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,43466.msg653878.html#msg653878
ooit gekregen via Richard3 die hem uit paasij had opgekweekt.
Als mensen geinteresseerd zijn (stuur maar een PB) kan ik wel weer eens een kweekje maken en wat buisjes opsturen op dezelfde manier. (2 buisjes opsturen in envelop, 2,50 per envelop betalen liefst via tikki)

JesseB

Citaat van: Markie Mark op 01-10-2021  21:47 uHoi JesseB,

Er is een tweede topic over IJgist uit dezelfde periode en daarin geeft de brouwer van het IJ aan dat Blondie een goed bier is om IJgist uit op te kweken. Probeer die eens.

Groeten,
Mark
Citaat van: hansHalberstadt op 03-10-2021  07:46 uZou inderdaad met de blondie moeten kunnen, hoewel ik de blondie bij ons in de buurt nog niet heb gezien in de winkels. maar ik heb nu wel de originele gist op reincultuur, zie oa https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,43466.msg653878.html#msg653878
ooit gekregen via Richard3 die hem uit paasij had opgekweekt.
Als mensen geinteresseerd zijn (stuur maar een PB) kan ik wel weer eens een kweekje maken en wat buisjes opsturen op dezelfde manier. (2 buisjes opsturen in envelop, 2,50 per envelop betalen liefst via tikki)

Bedankt voor de tips, ik had het inderdaad in het topic gelezen. Bij ons ligt de blondie wel in de rekken, maar helaas zag ik net als bij de natte en zatte bij geen van de flesjes iets van droesem op de bodem liggen... Zelf de flesjes achteraan hadden niks. Ik heb het vermoeden dat ze gefilterd worden, wellicht met de komst van de nieuwe labels?

Nu net twee ijwitjes gekocht, daar zat dan weer wel wat op de bodem (troebeligheid van de tarwe wat uitgezakt is, ivp gist?). Tegen beter weten in waarschijnlijk, volgens mij is het nog niemand gelukt om het hier uit op te kweken.

Misschien dat ik even contact met je opneem Hans, voor een buisje gist.

hansHalberstadt

Citaat van: JesseB op 03-10-2021  15:58 uBedankt voor de tips, ik had het inderdaad in het topic gelezen. Bij ons ligt de blondie wel in de rekken, maar helaas zag ik net als bij de natte en zatte bij geen van de flesjes iets van droesem op de bodem liggen... Zelf de flesjes achteraan hadden niks. I
Toch geeft de brouwerij zelf aan dat je de gist uit de Blondie kunt opkweken. Maar mocht het niet lukken, laat maar even weten. Ik heb ik in ieder geval nu de echte IJwit gist.

Brouwerij KOR

Hoi Hans,

Is dat de gist die ik eerder ook van je heb gekocht? Dacht dat de conclusie was dat deze gist waarschijnlijk een andere gist was vanwege hoge vergisting en smaak?

hansHalberstadt

Citaat van: Brouwerij KOR op 04-10-2021  10:00 uHoi Hans,

Is dat de gist die ik eerder ook van je heb gekocht? Dacht dat de conclusie was dat deze gist waarschijnlijk een andere gist was vanwege hoge vergisting en smaak?
Nee. Ik heb de gist die ik nu heb van Richard3 gekregen. Die had hem zelf opgekweekt uit PaasIJ. Daarna heb ik een split batch(je) gemaakt en beide gisten getest, zie de link hiervoor. de gist die in uit IJwit had opgekweekt ging heel ver door en was een stofgist. De PaasIJ gist had een normale vergistbaarheid en was een sterke plakgist, dus andere gist.
Ik heb de PaasIJ gist op reincultuur gezet en dat is waar we het nu over hebben mbt mensen die die gist evt willen hebben en zelf niet lukt of geen energie daarin willen steken.
De gist die jij hebt is inderdaad de andere gist die heel ver door gist (en zeker ook goede smaak geeft), maar is niet de IJwit gist. 
 

thepsych

Citaat van: hansHalberstadt op 04-10-2021  12:02 uNee. Ik heb de gist die ik nu heb van Richard3 gekregen. Die had hem zelf opgekweekt uit PaasIJ. Daarna heb ik een split batch(je) gemaakt en beide gisten getest, zie de link hiervoor. de gist die in uit IJwit had opgekweekt ging heel ver door en was een stofgist. De PaasIJ gist had een normale vergistbaarheid en was een sterke plakgist, dus andere gist.
Ik heb de PaasIJ gist op reincultuur gezet en dat is waar we het nu over hebben mbt mensen die die gist evt willen hebben en zelf niet lukt of geen energie daarin willen steken.
De gist die jij hebt is inderdaad de andere gist die heel ver door gist (en zeker ook goede smaak geeft), maar is niet de IJwit gist.

Hallo allemaal, ben even wat minder met bier bezig maar heb eerder gelezen dat blondie de echte IJwit gist bevat. Heb enkele maanden geleden gewoon bij de slijter 4 flesjes gehaald. Ik wil daar wel nog de gist uit opkweken. Ik begrijp dat dit wel dezelfde gist is als uit paasIJ en van Richerd3 en Halberstadt, klopt dat? En dat de eerdere gist van HH waarschijnlijk geen goede gist was Waar ik overigens een prima biertje mee heb gebrouwen!!

hansHalberstadt

Citaat van: thepsych op 10-10-2021  22:10 uHallo allemaal, ben even wat minder met bier bezig maar heb eerder gelezen dat blondie de echte IJwit gist bevat. Heb enkele maanden geleden gewoon bij de slijter 4 flesjes gehaald. Ik wil daar wel nog de gist uit opkweken. Ik begrijp dat dit wel dezelfde gist is als uit paasIJ en van Richerd3 en Halberstadt, klopt dat? En dat de eerdere gist van HH waarschijnlijk geen goede gist was Waar ik overigens een prima biertje mee heb gebrouwen!!
Klopt allemaal. Ook ik heb daar een prima biertje mee gebrouwen, maar is wel heel ver doorgegist en lijkt een var diastaticus gist. Dus is niet de IJwit gist maar wel een goede gist die veel verder doorgist. Vraag is alleen of het een bekende gist is die toevallig rondzwerfde in het flesje IJwit wat ik had opgekweekt. De gist van richard 3 ben ik nu aan het opkweken voor enkele mensen die daar belangstelling voor hebben. Wordt deze week verstuurd.

thepsych

Heb deze week uit twee flesjes Blondie de gist gekweekt. Zondagavond op de appelsap gedaan maar dinsdagavond zag ik nog niets. Toen wort met voeding toegevoegd. woensdagavond niets te zien en gewoon maar laten staan om te kijken of ik wel voldoende steriel had gewerkt. Donderdag begon het goed te gisten en op de foto zie je het resultaat na twee dagen gisten in een 1 liter erlenmeyer en het is nu ook uitgegist. Ik denk dus dat ik hier wel goede gistjes gevangen heb en geen wilde gisten. Zou de duur van het opkweken kunnen kloppen? De gist slaat overigens goed neer en lijkt dan wel een beetje op de plakkerige versie van Richard 3 denk ik. Ga nu dit invriezen met glycerine want heb nu niet zo'n trek in witbier.Later eens een klein deel van een wort mee vergisten.


Brouwerij KOR

Iemand al een biertje gebrouwen met de PaasIJ gist van Hans?

vanderhoeve

Citaat van: Brouwerij KOR op 16-11-2021  20:29 uIemand al een biertje gebrouwen met de PaasIJ gist van Hans?

Ja hier  :degroeten: Afgelopen zondag gebrouwen. Nog maar even een blowoff gemaakt gisteren ;D hij was goed aan het vergisten.

Benieuwd hoe ver die komt

hansHalberstadt

Citaat van: vanderhoeve op 16-11-2021  22:44 uBenieuwd hoe ver die komt

De vergistingsgraad is niet uitzonderlijk hoog. Bij mij SVG = ca 80% max.

JesseB

Citaat van: Brouwerij KOR op 16-11-2021  20:29 uIemand al een biertje gebrouwen met de PaasIJ gist van Hans?

Toevallig ga ik dit morgen doen. Vrijdag een ministarter gemaakt en gisteren een grotere starter. Eerder heb ik een splitbatch gemaakt met twee andere gisten, de S-04 en WB-6 van Fermentis. De brewday stond toen al gepland en de gist van Hans kwam iets later binnen, dus gepakt wat er nog in de koelkast lag. Ik post dit hier alsnog even om mijn ervaringen te delen met de resultaten van deze gisten.

60% Pils, 40% tarwe, alleen een bitterhop met Magnum tot 16 IBU. Start van 1.065. Voor de koriander heb ik 5g gebruikt, grof gemalen in een vijzel. Voor de citroen heb ik 25 g 7 g schaafsel van de schil en 50 g sap gebruikt. Batch van 10 L.

S-04: eind dichtheid: 1.015
WB-6: eind dichtheid: 1.006

Interessant vind ik zelf de resultaten. De WB-06, een witbier gist, was niet te drinken. S-04 was beter maar te zoetig. Doordat er best wat citroensap in zat en de lage einddichtheid was de WB-6 behoorlijk zuur en uit balans. De S-04 proefde daarin tegen alsof hij niet uit gefermenteerd was, maar iets meer in balans. Al met al niet heel relevant voor dit topic, al denk ik wel dat er wat over de citroen de vertellen valt. Smaak van citroen miste een beetje, er zou best wat meer bij kunnen; dus wat meer schaafsel, minder (geen) sap zodat het minder zuur wordt.

Het recept dat ik morgen ga brouwen:

10L Batch:

- 1.5 kg Pils
- 1.0 kg Tarwe
- 8 g Magnum @ 60 min
- 5 g Koriander zaad
- 50 g citroenschil, geschaafd
- 15 g citroenschil, geschaafd
- PaasIJ gist

Begin SG 1.065, IBU 20.

hansHalberstadt

Citaat van: JesseB op 17-11-2021  00:01 uSmaak van citroen miste een beetje, er zou best wat meer bij kunnen; dus wat meer schaafsel, minder (geen) sap zodat het minder zuur wordt.
Ik heb ook gemerkt da citroensap alleen maar zuur geeft en geen citroen smaak/ aroma. Daarvoor moet je dus de schil hebben en ook nog zorgen dat de smaak niet verdampt want citroen olie uit de schil is erg vluchtig. Vandaar dat ik de geraspte citroenschil in een glazen potje doe met deksel. Het potje steriel maken door het een paar minuutjes te koken met eetlepeltje water in et potje en deksel er losjes op in een pan water met deksel op de pan. (of snelkookpan) dan citroenschil in het potje en overgieten met bijna kokend water en snel het dekseltjes erop en dan afkoelen en bij het bottelen erbij doen zodat de geur en smaak ook niet met de koolzuur mee naar buiten gaat tijdens de gisting. ik gebruik 1 gram schil per liter. Meer kan ook als je de citroen wat meer op de voorgrond wil hebben, maar gaat snel overheersen.   

JesseB

Oke ik denk dat ik ergens een fout gemaakt heb, 50 g lijkt me achteraf erg veel. Op 10 L heb ik net twee flinke citroenen geschaaft, gaf zo'n 15 g schaafsel. Dit komt meer in de buurt van de 1 g/L die Hans hierboven ook noemde.

De geur van de starter kwam heel erg in de buurt van de IJ bieren. Het was echt de karakteristieke geur die ook aan IJwit zit. Ik heb er veel vertrouwen in!  :biersmile:

vanderhoeve

Ik heb gisteren even een flesje geprobeerd, ik had op 22 liter ongeveer 3/4 citroen in de blender gehad en er bij gedaan. Volgende keer ook alleen de schil gebruiken want het zuurtje is wel erg aanwezig.
Zou dat nog een klein beetje wegtrekken?

Jacques

Citaat van: vanderhoeve op 11-12-2021  21:06 uIk heb gisteren even een flesje geprobeerd, ik had op 22 liter ongeveer 3/4 citroen in de blender gehad en er bij gedaan. Volgende keer ook alleen de schil gebruiken want het zuurtje is wel erg aanwezig.
Zou dat nog een klein beetje wegtrekken?

Helemaal wegtrekken zal niet snel gebeuren. Maar je bier krijgt met de tijd wel een complexere smaak. Bieren met een lage pH-waarde kun je overigens lang bewaren. De smaakstabiliteit van zure bieren is veel groter dan bieren met een hogere pH-waarde.

Josss

Probeer zo min mogelijk  wit van de schil te gebruiken. Dat doe ik ook als ik limoncello maak, zal hier ook wel op gaan.

Jos

hansHalberstadt

Citaat van: Jos19669 op 12-12-2021  08:11 uProbeer zo min mogelijk  wit van de schil te gebruiken. Dat doe ik ook als ik limoncello maak, zal hier ook wel op gaan.

Jos
Ik heb daar een keer een testje mee gedaan met citroen. Schil in een potje en het wit apart in een ander potje en dan beide overgieten met heet water en gelijk dekseltje erop en dan een dagje laten trekken en dan proeven. Het wit heeft vrijwel geen smaak, dus ook niet bitter. Het is dus goed om het niet mee te nemen want het heeft geen toegevoegde waarde, maar als er toch een klein beetje meekomt is het ook niet erg.

Het wit van een grapefruit is trouwens wel erg bitter. 

Josss

Citaat van: hansHalberstadt op 12-12-2021  09:10 uIk heb daar een keer een testje mee gedaan met citroen. Schil in een potje en het wit apart in een ander potje en dan beide overgieten met heet water en gelijk dekseltje erop en dan een dagje laten trekken en dan proeven. Het wit heeft vrijwel geen smaak, dus ook niet bitter. Het is dus goed om het niet mee te nemen want het heeft geen toegevoegde waarde, maar als er toch een klein beetje meekomt is het ook niet erg.

Het wit van een grapefruit is trouwens wel erg bitter.

Ik zal het een keer op alcohol zetten, ben benieuwd  hoe het dan is. Heb je die test ook een keer met sinaasappelschil gedaan?

Jos

Vergelijkbare Topics (7)

41710

Reacties: 35
Gelezen: 7780

43745

Reacties: 4
Gelezen: 1204

31939

Gestart door Tuur


Reacties: 22
Gelezen: 10493

44613

Gestart door Kokkebil


Reacties: 12
Gelezen: 1032


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.