Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Grolsch Kloon  (gelezen 599 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jelle123

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Grolsch Kloon
« Gepost op: 02-01-2022 16:26 u »
Hallo!

Ik ben net begonnen met brouwen en ben hier dus ook nieuw:)

Ik heb al wel 2 brouwsels staan, maar wil nu graag een Grolsch kloon brouwen. Ik zag dat die nog niet bij de Kloonbrouwsels stond.
Ik ben behoorlijk onervaren met brouwen, dus dan weten jullie dat.

Wat ik nu heb geknutseld is het volgende:

Basis
Omschrijving   Waarde
Naam recept   Grolsch Pils
Brouwdatum   
Biertype   Pils(ener)
Volume   25,0 l
Begin SG   1,046 SG
Kooktijd   90 min.


Water
Hoeveelheid   Ingrediënt
26,00 l   Lokaal kraanwater
13,00 l   Spoelwater


Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid   Naam   Mouterij   Kleur   %
5,000 kg   Pilsmout   Dingemans   3 EBC   100 %


Maischschema
Omschrijving   Temperatuur   Stap tijd   Rust tijd
Beta-amylaserust   62,0 °C   1 min.   45 min.
Alfa-amylaserust   72,0 °C   15 min.   10 min.
Uitmaischen   78,0 °C   10 min.   5 min.



Hop
Hoeveelheid   Naam   Type   Kooktijd/toevoeging
30,0 g   Hallertau Perle   Pellets   60 min.
15,0 g   Hallertau Perle   Pellets   10 min.


Gist
Hoeveelheid   Naam   Type
34,5 g   Saflager Lager (W-34/70)   ondergist

Vergisting bij ongeveer 15-16 graden Celcius.


Zitten er fouten (ik heb het van een ander recept gekopieerd en aangepast) in, of hebben jullie tips?
Alvast bedankt!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Arthur B

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 197
  • Land: nl
Re: Grolsch Kloon
« Reactie #1 Gepost op: 03-01-2022 10:04 u »
Hoi, ik vermoed dat de gist voor Grolsch de bepalende factor is. En hoe je daar aan zou kunnen komen...

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.005
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Grolsch Kloon
« Reactie #2 Gepost op: 03-01-2022 17:49 u »
Volgens “brew classic european beers at home” zouden de hoppen Saaz en Hallertau zijn, en wordt naast pilsmout ook maisvlokken gebruikt. Geen idee of dat klopt.

Offline Jelle123

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Grolsch Kloon
« Reactie #3 Gepost op: 03-01-2022 19:37 u »
Bedankt voor de reacties!
Ik zal het recept eens aanpassen met Saaz en Hallertau, en is wat informatie proberen te vinden over de gebruikte gist.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Grolsch Kloon
« Reactie #4 Gepost op: 03-01-2022 20:37 u »
Als ik naar je recept kijk dan denk ik dat dat meer richting Heineken gaat  :biersmile:

Nee geintje natuurlijk. Een goede pils brouwen is niet eenvoudig. Ik denk dat je blij mag zijn als je eerste poging überhaupt op Pils lijkt, maar wie weet...

M.b.t. de hop, ik denk dat in Pils inderdaad Saaz hop thuis hoort: 'Der wesentliche Unterschied eines nach Pilsner Brauart gebrauten Bieres zu anderen Vollbieren – wie etwa dem Hellen – ist, dass es stärker gehopft und somit bitterer ist. Dabei wird insbesondere im Pilsner Urquell Hopfen aus der berühmten Hopfenanbauregion um die nordböhmische Stadt Saaz verwendet. '

Leesvoer:

https://www.twortwat.nl/t-i/1470824877?item_id=1470824877

https://de.wikipedia.org/wiki/Pilsner_Bier

(Als je Duits 'roestig' is even google translate te hulp roepen.)

Nog een tip: voer je recept in in een brouw programma, bijvoorbeeld het gratis BrouwHulp. Dan kun je zien hoeveel alcohol je ongeveer krijgt en hoe bitter het ongeveer wordt.

Succes met je Heineken Grolsch kloon!

Tags: