Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Jopen Ongelovige Thomas  (gelezen 1038 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 499
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Jopen Ongelovige Thomas
« Gepost op: 16-09-2021 19:46 u »
De Ongelovige Thomas is toch wel een van mijn favoriete bieren. Door de combinatie van een Belgische quadrupel met Amerikaanse hoppen is er zoveel in te ontdekken aan smaken, echt heerlijk. Ik wil me eens wagen aan een kloon, en ben gaan zoeken op internet en heb de brouwer aangeschreven. Die was heel vriendelijk en open in de informatieverstrekking. Even een opsomming van mijn zoektocht.

Van hun website:

Hop: Cascade, citra en simcoe, 40 IBU
ABV: 10%
Begindichtheid: 23 Plato of 1,095 SG
Mout: Gerst, haver, tarwe
EBC: bruin

Geur: Karamel, brood, chocoladekoekjes, zwarte bes, kers, lychee en citrus
Smaak: Verwarmend zachte smaak van karamel en toffee met fruitigheid
Afdronk: Zwarte bes, citrus en toast

Via Google, zoals de site van Twortwat:

De Jopen Ongelovige Thomas zou gebrouwen worden met pale alemout, gerstemout, munichmout, haver, kristalmout, special B mout, geroosterde tarwe.

Van de brouwer per email:

Gist: Lallemand Nottingham
Suiker: Donkere kandijsuiker
Moutstort: naast gekaramelliseerde mouten ook zwaardere geroosterde mouten, vanaf 900ebc. Dit om de juiste kleur te bereiken, maar ook de juiste smaak. Er zitten 8 verschillende moutsoorten in Ongelovige Thomas.

Dat alles bij elkaar genomen kom ik op het onderstaande recept, waarbij ik de Munich er uit heb gelaten. Ik vraag me af of een paar procent zoveel uitmaken maar zou er 10% in kunnen stoppen en die weghalen bij Pils en Pale. Dan heb ik ook 8 soorten. Al is dat aantal niet heilig.

Hopfengott 15 liter
68.9% efficiλntie
Batchvolume: 10 L
Kooktijd: 60 min

Maischwater: 12.93 L
Spoelwater: 3.69 L @ 80 °C
Totaal water: 16.62 L
Kookvolume: 13.55 L

Begin SG: 1.094
Eind SG: 1.016
IBU (Tinseth): 40
BU/GU: 0.43
Kleur: 50 EBC

Maischen
Temperatuur — 66 °C — 90 min

Mouten (3.802 kg)
1.512 kg (35%) — The Swaen GreenSwaen Ale — Graan — 7.1 EBC
1.512 kg (35%) — The Swaen GreenSwaen Pilsner — Graan — 3.7 EBC
216 g (5%) — The Swaen GoldSwaen Classic — Graan — 120 EBC
173 g (4%) — The Swaen PlatinumSwaen Oat Flakes — Graan — 0 EBC
173 g (4%) — Dingemans Special B — Graan — 290 EBC
173 g (4%) — The Swaen WhiteSwaen Classic — Graan — 3.9 EBC
43 g (1%) — Weyermann Carafa Special III — Graan — 1400 EBC

Overige (518 g)
518 g (12%) — Candi Sugar, Dark — Suiker — 10 EBC

Hop (33.6 g)
9 g (13 IBU) — Cascade 7.1% — Koken — 60 min
8.2 g (6 IBU) — Cascade 7.1% — Koken — 15 min
8.2 g (10 IBU) — Citra 12% — Koken — 15 min
8.2 g (11 IBU) — Simcoe 12.9% — Koken — 15 min

Diversen
2.64 g — Calcium Chloride (CaCl2) 33% — Maischen
0.92 g — Epsom Salt (MgSO4) — Maischen
3.5 ml — Lactic Acid 80% — Maischen

Gist
0.9 pkg — Lallemand (LalBrew) Nottingham Yeast 75%
Hoofdvergisting — 20 °C — 14 dagen

Waterprofiel
Ca2 85 Mg2 12 Na 27 Cl 77 SO4 79 HCO3 180

Wat zouden jullie veranderen? Wellicht Carafa I in plaats van III (al is dat meer kleur dan smaak) of Chocolade mout? En de hopgiften? Normaal zou je meer aan het begin geven, maar als ik dat hier doe blijft er van de Amerikaanse hoparoma's weinig meer over.

Ben benieuwd, zin om hier eens een poging aan te wagen!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 499
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Ongelovige Thomas
« Reactie #1 Gepost op: 29-09-2021 08:45 u »
Niemand die dit een lekker bier vindt en mee wil denken? Geen probleem, ik maak zelf wel een start. Afgelopen maandag een poging gewaagd die iets afwijkt van wat ik hiervoor heb gepost. Het ging niet helemaal lekker, soms heb je zo'n dag waarop er van alles mis gaat, terwijl je al maanden bijna foutloos aan het brouwen bent. In dit geval zat ik tegen de grenzen van de ketel aan, het is nogal een zware stort.

De maisch was wat aan de dikke kant en bovendien sloeg het filterbed behoorlijk dicht. 4% tarwe en 4% haver in de stort zullen daar de oorzaak niet van zijn, dus moet het de schrootdikte zijn geweest. Die was hetzelfde als altijd, maar blijkbaar is dat te fijn bij een dergelijke stort.

Afijn, ik kwam in plaats van op 1094 op 1077 uit. ABV wordt 8,5% ipv 10,1%. Nu kan ik dat aanvullen door wat opgeloste kandijsuiker in het gistvat toe te voegen. Gebaseerd op 2,5 gram per liter per punt SG dacht ik aan 250 gram om in elk geval nog op 1087 uit te komen.

Wat ik me afvroeg is of dat het bier niet te leeg maakt. De stort bestond uit 10% suiker, wat niet heel veel is. Maar die 10% maakt wel zo'n 18 van de 94 verwachte SG punten en dat is 19%. Als ik nu nog eens 250 gram toevoeg komen 28 van de 87 SG punten van de suiker en dat is liefst 32%. Op de totale stort in kilo kom ik op 16% suiker met deze toevoeging en dat kan nog wel. Welk van de twee berekeningen zegt nou meer over de doordrinkbaarheid/leegheid/body van het bier straks. Met andere woorden, zal ik die 250 gram nou toevoegen of niet?




Offline jooprules

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Waarom moeilijk brouwen als het ook makkelijk kan?
Re: Jopen Ongelovige Thomas
« Reactie #2 Gepost op: 29-09-2021 10:51 u »
Ik heb dit probleem recent ook gehad met een quadrupel, kwam zelfs rond 1076 uit. Ik heb 3,5% keukenstroop toegevoegd aan het gistvat, na de hoofdvergisting. In totaal zaten er 13,5% suikers (stropen) in deze quadrupel. 8,5% is niet veel voor een quadrupel, maar je kunt het altijd een zware dubbel noemen ;) 1,5% overbruggen met suiker lijkt me wat veel, maar ben geen expert. Misschien de helft toevoegen, dan kom je net iets boven de 9, lijkt me prima voor een quadrupel.

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 499
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Ongelovige Thomas
« Reactie #3 Gepost op: 29-09-2021 10:56 u »
Ja precies, daarom ook die 250 gram om het gat tussen 1077 en 1094 slechts deels tot 1087 te dichten. Maar de vraag die het oproept is of het met de al aanwezige 10% suiker niet te leeg wordt. En of ik mag blijven rekenen met % van de totale stort in gewicht, of als % van het bereikte SG. Als ik reken met % van gewicht in de stort hou ik mezelf voor de gek omdat er 17 SG punten niet zijn behaald en een deel van de moutstort dus geen effect heeft gehad.

Vergelijk: stel dat ik vergeet te schroten en zo een begin SG van 1000 haal, er is dan niets omgezet. Als ik dan alles aanvul met suiker, is het op de totale stort in gewicht wellicht nog te doen, maar als % van het werkelijke SG is het dan 100%. Dat zal me een leeg bier worden.

Offline jooprules

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Waarom moeilijk brouwen als het ook makkelijk kan?
Re: Jopen Ongelovige Thomas
« Reactie #4 Gepost op: 29-09-2021 11:08 u »
Het is achteraf lastig te bepalen welk deel van je sg nu uit suiker komt en welk deel uit de mout. Dus ik zou het zo laten, je hebt denk ik al relatief veel sg-waarde uit suikers. Dat maakt denk ik niet veel uit. Maar je hebt wel een relatief hoge ibu denk ik.

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 499
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Ongelovige Thomas
« Reactie #5 Gepost op: 29-09-2021 11:21 u »
De IBU is en blijft 40 conform opgaaf brouwerij. maar de BU/GU ratio komt nu inderdaad op 0.52 uit in plaats van de geplande 0.43. Benieuwd wat ik daar van ga merken. Maar jij zou dus geen extra suiker toevoegen en genoegen nemen met de 8,5%? Dank je wel voor het meedenken!

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 499
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Ongelovige Thomas
« Reactie #6 Gepost op: 29-09-2021 11:22 u »
Het is achteraf lastig te bepalen welk deel van je sg nu uit suiker komt en welk deel uit de mout.

Nou, als ik de suiker uit het recept sloop kan ik goed zien wat dan het geplande SG is. En aangezien de suiker aan einde kook is toegevoegd kan ik er van uit gaan dat die SG toevoeging ook heeft plaatsgevonden. Dan zijn de 17 punten die ik te kort kom dus allemaal toe te schrijven aan het moutdeel van de stort lijkt me?

Offline Theo Mol

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • breng meer brouwerij in je leven
Re: Jopen Ongelovige Thomas
« Reactie #7 Gepost op: 29-09-2021 11:34 u »
Afijn, ik kwam in plaats van op 1094 op 1077 uit. ABV wordt 8,5% ipv 10,1%. Nu kan ik dat aanvullen door wat opgeloste kandijsuiker in het gistvat toe te voegen. Gebaseerd op 2,5 gram per liter per punt SG dacht ik aan 250 gram om in elk geval nog op 1087 uit te komen.

Wat ik me afvroeg is of dat het bier niet te leeg maakt. De stort bestond uit 10% suiker, wat niet heel veel is. Maar die 10% maakt wel zo'n 18 van de 94 verwachte SG punten en dat is 19%. Als ik nu nog eens 250 gram toevoeg komen 28 van de 87 SG punten van de suiker en dat is liefst 32%. Op de totale stort in kilo kom ik op 16% suiker met deze toevoeging en dat kan nog wel. Welk van de twee berekeningen zegt nou meer over de doordrinkbaarheid/leegheid/body van het bier straks. Met andere woorden, zal ik die 250 gram nou toevoegen of niet?
Misschien vind je het valsspelen  :-\ maar je zou moutextract kunnen toevoegen om meer suiker + body in je wort te krijgen.

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 499
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Ongelovige Thomas
« Reactie #8 Gepost op: 29-09-2021 11:53 u »
Dat ik daar niet aan gedacht heb! Vind ik best een goed idee eigenlijk, eens overwegen of het de moeite is. Of deze toch maar gewoon laten eindigen op 8,5% en de volgende keer beter mijn best doen. Dan kan ik ook volgen wat het met het resultaat doet, wie weet is deze lekkerder dan het origineel. Al is het wel de bedoeling tot een kloon te komen.

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 499
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Ongelovige Thomas
« Reactie #9 Gepost op: 29-09-2021 14:32 u »
Schroten jullie trouwens anders bij een zwaar brouwsel? Ik had het idee dat het gewicht van de stort het filterbed te hard aandrukte (los van een dikkere maisch) en daardoor al gauw dichtsloeg. Schroten jullie grover bij een zware stort?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.345
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Jopen Ongelovige Thomas
« Reactie #10 Gepost op: 29-09-2021 22:42 u »
Ja precies, daarom ook die 250 gram om het gat tussen 1077 en 1094 slechts deels tot 1087 te dichten. Maar de vraag die het oproept is of het met de al aanwezige 10% suiker niet te leeg wordt. En of ik mag blijven rekenen met % van de totale stort in gewicht, of als % van het bereikte SG. Als ik reken met % van gewicht in de stort hou ik mezelf voor de gek omdat er 17 SG punten niet zijn behaald en een deel van de moutstort dus geen effect heeft gehad.
Ook een suikergift zorgt voor meer alcohol en meer gistingsnevenproducten -> meer body. Er zijn veel zware commerciλle bieren met een grote hoeveelheid toegevoegde suiker.


Citaat
Vergelijk: stel dat ik vergeet te schroten en zo een begin SG van 1000 haal, er is dan niets omgezet. Als ik dan alles aanvul met suiker, is het op de totale stort in gewicht wellicht nog te doen, maar als % van het werkelijke SG is het dan 100%. Dat zal me een leeg bier worden.

Dan heb je geen bier meer maar vergist suikerwater...

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 499
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Ongelovige Thomas
« Reactie #11 Gepost op: 29-09-2021 23:22 u »
Zou je in dit geval dan wel of niet adviseren extra suiker toe te voegen? De suiker geeft zeker meer ABV en dat is ook het doel, maar de body zal toch fors minder zijn dan bij moutstort? Ik neig het zo te laten en volgende keer beter te proberen en te vergelijken. Maar als ik het aan het einde van de primaire vergisting toch wil toevoegen, moet dat morgen. SG is van 1077 al naar 1021 dus veel ruimte is er niet meer voor de gist klaar is.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.345
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Jopen Ongelovige Thomas
« Reactie #12 Gepost op: 29-09-2021 23:27 u »
Zou je in dit geval dan wel of niet adviseren extra suiker toe te voegen? De suiker geeft zeker meer ABV en dat is ook het doel, maar de body zal toch fors minder zijn dan bij moutstort? Ik neig het zo te laten en volgende keer beter te proberen en te vergelijken. Maar als ik het aan het einde van de primaire vergisting toch wil toevoegen, moet dat morgen. SG is van 1077 al naar 1021 dus veel ruimte is er niet meer voor de gist klaar is.

Doe de vergelijkende test en sta versteld.
Bij bieren met een alcoholgehalte boven de 8% kun je een stevige suikergift geven zonder dat je het idee hebt een leeg bier te drinken.

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 499
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Ongelovige Thomas
« Reactie #13 Gepost op: 29-09-2021 23:32 u »
Het recept had 10% suiker, wat op zich al niet reuze veel is lijkt me. Dan zou het wel kunnen. Wat me tegenhoudt is dat ik de vorige keer dat ik suiker gebruikte om het SG te redden (bij een Weizen) een bier ontstond dat niemand wil drinken. Het enige van nu 19 brouwsels dat ik echt niet kan waarderen  :)

Lastig. Wat bedoel je me de vergelijkende test? Wel toevoegen en volgende keer opnieuw brouwen en wel het SG halen? Of niet toevoegen en volgende keer het SG halen. In beide gevallen heb ik iets te vergelijken.

Er zit al 450 gram (10%) suiker in de stort, als ik 250 toevoeg heb ik 16% van de stort aan suiker, maar omdat het mout niet het rendement heeft gegeven dat ik zocht, kom ik effectief dan op 32% suiker van het behaalde SG. Is dat niet wat veel? Minder suiker toevoegen kan ook, maar dan doet het wellicht zo weinig dat ik het net zo goed niet kan doen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.345
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Jopen Ongelovige Thomas
« Reactie #14 Gepost op: 29-09-2021 23:50 u »
Bij bieren met een relatief laag alcoholgehalte van 4 ΰ 5% is een suikergift van 10% goed te proeven (minder body door minder restsuikers). Naar mate het begin SG hoger is heb je meer restsuikers. Als je daar veel meer van krijgt dan dragen deze suikers niet veel meer bij aan de smaak van je bier. Voor mij ligt die grens ergens rond begin SG 1075 ΰ 1080. Vanaf die waarde kun je rustig een behoorlijke hoeveelheid suiker geven. Die suiker wordt omgezet in alcohol en er worden meer gistingsnevenproducten gevormd. Ook die zorgen voor meer body.

Voor een vergelijkende test kun je moutextract gebruiken. Maak een oplossing met een begin SG van 1080. Verdeel de oplossing in 3 delen. Verdun de oplossing in een fles tot 1060 en voeg daar weer suiker aan toe zodat het SG weer 1080 is. Bij een andere fles doe je net zo veel suiker toe. Je hebt dan 2 flessen met een begin SG van 1080 en eentje met een begin SG ergens rond de 1100. Voeg aan alle flessen evenveel gist en laat alles uitgisten. Proef vervolgens de bieren.

Dit soort tests zijn altijd heel leerzaam. Je leert er veel meer van dan van smash brouwen...  :)

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 499
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Ongelovige Thomas
« Reactie #15 Gepost op: 30-09-2021 08:22 u »
Dat is een heel aardige en zal ik eens proberen!

Mijn brouwsel zit op 1077 en dus in jouw range, in dat geval zal ik er een extra suikergift aan toevoegen om meer in de buurt van het origineel te komen. Wellicht heeft die van zichzelf al meer dan 10% suiker.

Sowieso wat het recept betreft, wat vinden jullie van de suikergift van 10% en de tarwe en haver van elk 4%. Zet dat laatste zoden aan de dijk of had het wat meer mogen/moeten zijn?

En tenslotte: passen jullie je schrootdikte aan voor een zware maisch?

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 499
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Ongelovige Thomas
« Reactie #16 Gepost op: 30-09-2021 13:02 u »
Voor dit brouwsel aan de hand van de opmerkingen van Jacques besloten de 250 gram toe te voegen. Een SG-stijging van 10 punten was het gevolg, de geur uit het gistvat was al geweldig. Niet eens zoveel Amerikaanse hoppen toegevoegd 10 minuten voor einde kook maar er komt een boel aroma vanaf.

Tags: