Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Is alle siliconen voedselveilig? (Temperatuursensor met siliconen kabel)  (gelezen 755 keer)

Natlip, Hannes en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Opaslof

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Hoi Brouwers,

Ik kwam laatst deze sensor tegen. Weet iemand of siliconen per definitie voedselveilig is? Oftewel zou ik deze sensor zo in m’n ketel kunnen hangen?
De winkel zelf moest me het antwoord schuldig blijven.

https://www.tinytronics.nl/shop/nl/sensoren/temperatuur-lucht-vochtigheid/ds18b20-to-92-thermometer-temperatuur-sensor-met-kabel-waterproof-hoge-temperatuur-1m

Groetjes, Niels


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 604
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Kleine zoektocht op Google levert een antwoord: puur silicone = veilig,  de mogelijke toevoegingen niet.
Wat verkocht wordt als 'silicone' is NIET per definitie voedselveilig.
Probleemstoffen zijn oa kleurstoffen (in vormpjes en kabels) en olie (als weekmaker) in oa silicone-implantaten.
Mijn insteek: bij twijfel NIET gebruiken.  Proost, Snelbier

Offline Timmeh4

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ik maak gebruik van dezelfde temp sensor van tinytronics en hang hem ook in mijn ketel met het geheel via een brewuno aansturing(zie de posts hierover op het forum).

Ik had de sensor gekocht omdat hij tegen 100+ celsius kan tijdens het kookproces echter omdat het niet duidelijk was ivm voedselveiligheid heb ik er nog een voedselveilige siliconen slang omheen zitten met een slangklem aan de onderzijde zodat er geen water in of uit kan.

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 711
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Is "voedselveilig" in dit verband niet ook een beetje een kwestie van gezond verstand?

Er zit een wezenlijk verschil tussen 24/7 professioneel, fabrieksmatig voedingsstoffen produceren en eens in de paar weken een 20-tal liter bier brouwen.

In dit specifieke geval van de DS18B20 temperatuur sensor met siliconen draad: Die gebruik je eens per zoveel weken voor een uurtje of twee. Ik denk persoonlijk dat deelnemen aan het verkeer gevaarlijker is voor de gezondheid.

Of bekijk het zo: Als je dan 20 liter bier brouwt à 5% ABV, dan heb je circa 1 liter alcohol. Dat is giftiger voor het lichaam dan wat zo'n draadje in 2 uurtjes wellicht misschien af zou kunnen geven en ook nog eens zwaar verdund in 20 liter vloeistof komt.

Ik heb weleens het idee dat we op dit forum her en der te ver doorslaan in de discussie over of iets voedselveilig is of niet. In een niet-professionele context dan, natuurlijk.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 895
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Is "voedselveilig" in dit verband niet ook een beetje een kwestie van gezond verstand?

Er zit een wezenlijk verschil tussen 24/7 professioneel, fabrieksmatig voedingsstoffen produceren en eens in de paar weken een 20-tal liter bier brouwen.

In dit specifieke geval van de DS18B20 temperatuur sensor met siliconen draad: Die gebruik je eens per zoveel weken voor een uurtje of twee. Ik denk persoonlijk dat deelnemen aan het verkeer gevaarlijker is voor de gezondheid.

Of bekijk het zo: Als je dan 20 liter bier brouwt à 5% ABV, dan heb je circa 1 liter alcohol. Dat is giftiger voor het lichaam dan wat zo'n draadje in 2 uurtjes wellicht misschien af zou kunnen geven en ook nog eens zwaar verdund in 20 liter vloeistof komt.

Ik heb weleens het idee dat we op dit forum her en der te ver doorslaan in de discussie over of iets voedselveilig is of niet. In een niet-professionele context dan, natuurlijk.

Zei de man die geen CO2 patronen bij de fietsenmaker durft te gebruiken

Offline Opaslof

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Of bekijk het zo: Als je dan 20 liter bier brouwt à 5% ABV, dan heb je circa 1 liter alcohol. Dat is giftiger voor het lichaam dan wat zo'n draadje in 2 uurtjes wellicht misschien af zou kunnen geven en ook nog eens zwaar verdund in 20 liter vloeistof komt.
Dat is ook weer waar...

Offline Timmeh4

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Dat is ook weer waar...

Ik heb de eerste keer ook zo met de sensor er los in gebrouwen en verwacht dat dit goed drinkbaar bier zal worden (zo niet zal het niet hieraan liggen :))
Ik heb zelf een Easybrew 30 met moutkorf en heb de slang om de kabel heen ook geplaatst ter bescherming van van de kabel zelf omdat deze nogal strak tussen ketel en moutkorf zat.

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 711
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Zei de man die geen CO2 patronen bij de fietsenmaker durft te gebruiken
Hehe, nou... kleine correctie: dat was omdat er voor gewaarschuwd werd dat daar olieresten in kunnen zitten. Op 2 liter bier (inhoud van zo'n kleine uKeg) is zelfs een beetje olievervuiling echt wel te proeven. Dat zag ik niet zo zitten, om het risico te nemen om verder prima bier weg te kieperen voor zoiets.
CO2 op zichzelf is prima voedselveilig ;)

Offline JessyH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
  • Life is always better with beer.
M.i. lijkt het me niet zo heel schadelijk. Op de datasheet staat: "Storage Temperature Range -55°C to +125°C", dus ik neem dan aan dat de silicone kabel de temperaturen van het maischen en koken wel aan zou moeten kunnen zonder (teveel) schadelijke stoffen af te geven.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 895
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Hehe, nou... kleine correctie: dat was omdat er voor gewaarschuwd werd dat daar olieresten in kunnen zitten. Op 2 liter bier (inhoud van zo'n kleine uKeg) is zelfs een beetje olievervuiling echt wel te proeven. Dat zag ik niet zo zitten, om het risico te nemen om verder prima bier weg te kieperen voor zoiets.
CO2 op zichzelf is prima voedselveilig ;)

 :biersmile:

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.359
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Misschien dit even lezen, en dan je eigen conclusie trekken: https://tym.co.uk/blogs/news/what-silicone-food-safe

Enkele zinnetjes vielen me op:

1) Note that “silicone” is not a single thing and actually refers to a whole category of polymers, some of which may be more appropriate for use with food than others.

2) Essentially, a silicone material is generally food safe if it is listed as 100% food-grade silicone. Other materials within a silicone composition (fillers) may not have the same properties that make silicone so suitable for use in food applications.

Gebruik evt deze zoekopdracht in google "is silicone always food grade", en vind nog veel meer informatie.

Persoonlijk heb ik altijd een voorkeur voor materialen waarvan expliciet is aangegeven dat het voedselveilig is.



Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 711
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Persoonlijk heb ik altijd een voorkeur voor materialen waarvan expliciet is aangegeven dat het voedselveilig is.
Ik ook, maar zelfs op een RVS Brew Bucket staat niet expliciet aangegeven dat deze voedselveilig is...

Dus als het er niet op staat, dan moet je je gezond verstand gebruiken...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.108
  • Land: nl
  • meten is weten
Persoonlijk heb ik altijd een voorkeur voor materialen waarvan expliciet is aangegeven dat het voedselveilig is.
Dat zeker, maar het probleem is dat je niet altijd die keuze hebt of er gewoon niets is vermeld. Dan ben ik het er mee eens dat je je boerenverstand moet gebruiken. (dat is trouwens altijd handig om te doen)

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.359
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Ik ook, maar zelfs op een RVS Brew Bucket staat niet expliciet aangegeven dat deze voedselveilig is...

Dus als het er niet op staat, dan moet je je gezond verstand gebruiken...

Niet zomaar iets beweren als je niet weet hoe het zit. Een brewbucket is gemaakt van gecertificeerd food grade 304 RVS, en heeft een foodgrade siliconen ring in de deksel. Denk je nu werkelijk dat zo'n bedrijf daar risico's mee neemt?


Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 711
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Niet zomaar iets beweren als je niet weet hoe het zit. Een brewbucket is gemaakt van gecertificeerd food grade 304 RVS, en heeft een foodgrade siliconen ring in de deksel. Denk je nu werkelijk dat zo'n bedrijf daar risico's mee neemt?
Alsjeblieft, zeg... laten we nou niet elkaar onnozele dingen voor de voeten gaan werpen. Het ging in draadje specifiek om een stukje snoer van een thermometersensor. Enkele centimeters draad met siliconen omhult in je bier. En dat moet dan expliciet Food Grade gecertificeerd zijn? Dat lukt nooit voor de prijs waar je het voor koopt. En dan zetten ze er op "Food Grade" en dan is het goed? Check jij alle geclaimde certificeringen van producten die je koopt?

Gezond verstand, gewoon gezond boerenverstand. TS valt echt niet dood neer als ie een slok bier neemt waar dat draadje ingehangen heeft. Maar we moeten zoals altijd weer een topic te ver doorvoeren en elkaar gek maken... En elkaar voor gek verklaren omdat we het anders zien. Als ik daar (onbedoeld!) aan bijgedragen heb dan bied ik daar mijn oprechte excuses voor aan. Dat was niet mijn bedoeling. Maar het is wel een verklaring waarom zo nu en dan discussies ontsporen.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.605
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Ik vraag me wel is af of mensen dit soort consideraties ook hebben met andere dingen in hun leven.

Offline Opaslof

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Dank iedereen voor het meedenken. Het is me nu duidelijk dat niet alle siliconen per definitie voedselveilig is.
En of je het nou wel of niet vertrouwt, en evt. een andere oplossing zoekt waar je je prettiger bij voelt, daarin heeft iedereen een eigen keuze.
Daarmee is mijn vraag beantwoord.
Cheers, Niels

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.359
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Als je meer dan twintig jaar werkt bij een bedrijf wat producten test op veiligheid, en ziet wat er kan gebeuren als producten worden gebruikt in toepassingen waar ze niet voor bedoeld zijn, dan ga je hier wat anders naar kijken.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.605
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Als je meer dan twintig jaar werkt bij een bedrijf wat producten test op veiligheid, en ziet wat er kan gebeuren als producten worden gebruikt in toepassingen waar ze niet voor bedoeld zijn, dan ga je hier wat anders naar kijken.

Ik ben wel nieuwsgierig! Klinkt heel interessant. Zijn er voorbeelden die kunt delen?

Offline ExPeteriment

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 484
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ik heb de eerste keer ook zo met de sensor er los in gebrouwen en verwacht dat dit goed drinkbaar bier zal worden (zo niet zal het niet hieraan liggen :))
Ik heb zelf een Easybrew 30 met moutkorf en heb de slang om de kabel heen ook geplaatst ter bescherming van van de kabel zelf omdat deze nogal strak tussen ketel en moutkorf zat.
Ik heb zo'n zelfde sensor, maar dan is de kabel eraan zwart. Als ik meet voor experimenten, dan meet ik in de maischkorf en doe de sensor in en afgedopte koperen pijp (zakbuis) en kan dan eenvoudig op verschillende dieptes meten. Dan kan ik het bovenste rooster niet plaatsen. Koper schijnt wel goed te zijn in de maisch, wordt door gist opgegeten.

Offline Timmeh4

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ik heb zo'n zelfde sensor, maar dan is de kabel eraan zwart. Als ik meet voor experimenten, dan meet ik in de maischkorf en doe de sensor in en afgedopte koperen pijp (zakbuis) en kan dan eenvoudig op verschillende dieptes meten. Dan kan ik het bovenste rooster niet plaatsen. Koper schijnt wel goed te zijn in de maisch, wordt door gist opgegeten.
Dit kan natuurlijk ook, heb ik ook over nagedacht. Houdt er wel rekening mee dat de zwarte kabel van jou sensor maar tot max 95 graden aan kan en zal dus na loop van tijd hard kunnen worden en afbrokkelen. Om deze reden ben ik gegaan voor de siliconen versie, deze kan hogere temperaturen aan.

Offline ExPeteriment

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 484
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Dit kan natuurlijk ook, heb ik ook over nagedacht. Houdt er wel rekening mee dat de zwarte kabel van jou sensor maar tot max 95 graden aan kan en zal dus na loop van tijd hard kunnen worden en afbrokkelen. Om deze reden ben ik gegaan voor de siliconen versie, deze kan hogere temperaturen aan.
Groot gelijk, ik wist geeneens dat die bestond, dus weer wat wijzer door dit draadje. Ik meet tijdens maischen, niet koken, de kabel ziet er nog gaaf uit, maar zal ook voor siliconen gaan.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.108
  • Land: nl
  • meten is weten
Ik vraag me toch wel af wat voor stoffen er nu in zouden moeten zitten die schadelijk zijn. Waarom zou een fabrikant daarvoor kiezen als er al standaard siliconen toepassingen zijn zoals siliconen bakvormpjes/bakmatjes in alle kleuren. Als een stof vrijkomt dan betekent dat namelijk ook dat de samenstelling verandert en dus veroudert en dan is weer een aspect wat een fabrikant ook wil voorkomen. Zeker voor die hoge temperatuur toepassingen kun je sowieso niet gaan rommelen met weekmakers of dat soort verbetermiddelen.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.605
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Zal iets te maken hebben met officiële certificering?

Offline ExPeteriment

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 484
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ik vraag me toch wel af wat voor stoffen er nu in zouden moeten zitten die schadelijk zijn. Waarom zou een fabrikant daarvoor kiezen als er al standaard siliconen toepassingen zijn zoals siliconen bakvormpjes/bakmatjes in alle kleuren. Als een stof vrijkomt dan betekent dat namelijk ook dat de samenstelling verandert en dus veroudert en dan is weer een aspect wat een fabrikant ook wil voorkomen. Zeker voor die hoge temperatuur toepassingen kun je sowieso niet gaan rommelen met weekmakers of dat soort verbetermiddelen.
Dat denk ik ook, maar als iemand het gevoelsmatig niet vertrouwd kan hij/zij onder het motto "baat het niet dan schaadt het niet" de sensor ergens in doen. De zwarte hang ik niet zomaar in mijn wort, al zal ik er niet meten van omvallen, voor de siliconen uitvoering met een kleurtje zou ik dat wel doen.

edit: ik zie nu dat op de sensor met zwarte kabel, ook 125 ºC staat geprint. Kan op sensor, op kabel of beide slaan.

Tags: