Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Stappenplan Weizen 20 L  (gelezen 3903 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JessyH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Life is always better with beer.
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #25 Gepost op: 25-02-2021 15:27 u »
Gist dat erbij geleverd is: SafAle WB-06 (11,5gr)

Dit is inderdaad een gist die zorgt voor de fenolen met kruidnagelaroma, dus kan je m.i. de stap op 44 graden erin houden (wellicht 15 minuten).

Wellicht dat iemand dit kan bevestigen of ontkrachten, maar na de 44 graden stap zou ik direct doorverwarmen naar 67 graden i.p.v. 50 en 60 graden. Hoe denken anderen daarover?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 880
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Hoppecruyt hop
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #26 Gepost op: 25-02-2021 16:36 u »
Tjsa, ik heb een brouw maischautomaat.
Maw ik maisch in met water van 40 C, vervolgens laat ik door de automaat met 1800W, ca. 1 minuut/ C de temperatuur oplopen naar 67 C, wacht 60 minuten, dan 72 C, voor 20 minuten en dan spoelen.
Handmatig is wat lastiger, verwarmen en aldoor roeren.
Werkt voor mij goed, ik gebruik dan ook mout van een mouterij, Avangard malz.
Vorig jaar juni 200 kg gekocht en kom alweer krap te zitten in de Wiener malz.

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 861
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #27 Gepost op: 25-02-2021 19:13 u »
Die 60 graden - 25min, gaat niet wat worden, door de warme zomers ligt de verstijfsel temperatuur hoger.
Ik hou van droge bieren, gebruikte graag een stap van 63 C, doch wordt nu bij mij een stap van 67 C.
Met die 60C heb je gelijk; echter zit er nog wel een 74C stap in. Dan kun je wel prima een 64/65C stap doen. Die 67C is meer een compromis tussen 63C en 72C voor een eenstapsmaisch. De enzymen hebben geen thermometer en kijken niet naar exacte temperaturen ;)

Ik heb zelf afgelopen zondag dit schema aangehouden voor mijn Weizen:
1. verwarmen naar 45C en inmaischen
2. 20 minuten op 43C
3. 25 minuten op 64C
4. 30 minuten op 73C
5. Uitmaischen op 78C en spoelen met spoelwater van 80C

Ik had een rendement van circa 74%, dus helemaal niet slecht..

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.328
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #28 Gepost op: 25-02-2021 21:00 u »
Tegelijk geantwoord en ook nog eens (nagenoeg) een soortgelijk antwoord. ;D
Dan moet het wel waar zijn  ;)

Offline Sjoelen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #29 Gepost op: 26-02-2021 07:41 u »
Allemaal weer bedankt voor de reacties, ik heb ze eens goed doorgenomen en mijn stappenplan erop aangepast.
Ik ga o.a. klam schroten en het maischschema is aangepast.
Ik ben erg benieuwd wat jullie van mijn huidige stappenplan vinden.

stap 1: Mout klam schroten met schrootmolen (15 ml water per kg mout)
stap 2: 20 liter beslagwater in de pan op 46 graden
stap 3: Mout bij het beslagwater
stap 4: Maischen
45 ˚C      10 min.
53 ˚C      10 min.
63 ˚C      30 min.
72 ˚C      20 min.
78 ˚C      5   min.
stap 5: Hevelfilter onderin de pan
stap 6: 5 minuten laten rusten
stap 7: Hevelfilter aanzuigen en overhevelen in brouwemmer (zonder kraan)
stap 8: Water (78 graden) toevoegen in de pan en opnieuw filteren met hevelfilter tot een totaal van 24 L wort
stap 9: Brouwpan goed schoonspoelen
stap 10: Wort overhevelen met hevelslang in de brouwpan
stap 11: Wort 90 min koken (na 15 min hopzakje 1, na 75 min hopzakje 2 en na 80 min ultramoss toevoegen)
stap 12: Koelen van het wort in de pan naar 20 graden (met spiraalkoeler)
stap 13: Dichtheid meten
stap 14: whirlpoolen zodat eiwitvlokken in het midden van de pan op de bodem komen te liggen.
stap 15: Gekoelde wort overhevelen met hevelslang naar vergistingsemmer met waterslot met kraan.
stap 16: Gist toevoegen
stap 17: Na 7 tot 10 dagen dichtheid opnieuw meten
stap 18: Bottelsuiker (7 g per liter) oplossen in kokend water en toevoegen en vervolgens laten afkoelen
stap 19: Suiker toevoegen aan bier
stap 20: Bottelen!
stap 21: Nagisting op 20-23 graden (10 dagen)
stap 22: Wegzetten op koele plaats (koelkast of beter in de kelder? en hoe lang)
stap 23: Proeven!  :biersmile:

Offline JessyH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Life is always better with beer.
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #30 Gepost op: 26-02-2021 08:51 u »
Klinkt al als een goed plan en een goed plan is het halve werk. Dat moet vast een lekker biertje worden :biersmile:

Er is niet maar n manier, dus vat het niet bot op of als enige waarheid (Juist niet, want er zijn talloze verschillende manieren om een goed biertje te brouwen. Iedereen ontwikkelt uiteindelijk zijn/haar eigen manier.), maar ik wil je toch nog een paar kleine tips uit eigen ervaring meegeven:

stap 4: Maischen
45 ˚C      10 min.
53 ˚C      10 min.
Ik zou de 53 ˚C schrappen en gewoon 15 20 minuten op 44 ˚C maischen. Daarna direct doorverwarmen naar 64 ˚C en jouw huidige maischschema verder volgen. De mouten zijn tegenwoordig beter bereid door de mouterij en de 52/53 ˚C stap is eerder schadelijk voor de schuimstabiliteit dan dat het echt kwaliteit toevoegt.

stap 7: Hevelfilter aanzuigen en overhevelen in brouwemmer (zonder kraan)
stap 8: Water (78 graden) toevoegen in de pan en opnieuw filteren met hevelfilter tot een totaal van 24 L wort
Je gaat overhevelen zonder kraan. In mijn ervaring gaat het hevelen dan te snel. Het spoelwater moet even de tijd krijgen om restsuikers op te nemen. Langzamer spoelen geeft dus uiteindelijk een hoger rendement. Wellicht is het een idee om de slang van je hevelfilter(als deze erop zit) te knijpen met een slangenklipje of iets dergelijks.

... na 80 min ultramoss toevoegen)
Een Weizen wordt doorgaans omschreven als een troebel bier. Ultramoss zorgt dat eiwitten in het bier snel neerslaan, wat dus zal zorgen voor een helder bier. Dus tenzij je een heldere weizen wil brouwen, zou ik het achterwege laten.

stap 17: Na 7 tot 10 dagen dichtheid opnieuw meten
Laat je niet leiden door het aantal dagen zoals aangegeven op het recept, maar houdt goed je waterslot in de gaten. De gist bepaalt uiteindelijk grotendeels jouw planning en mijn ervaring is dat gist zich niet gemakkelijk laat voorspellen.

stap 21: Nagisting op 20-23 graden (10 dagen)
stap 22: Wegzetten op koele plaats (koelkast of beter in de kelder? en hoe lang)
Na het bottelen heet het geen nagisten maar hergisten. De gisting wordt namelijk herstart door de toevoeging van bottelsuiker, ofwel hergisting. ;)
Vaak na twee weken op fles is een Weizen al goed te drinken en laat de Weizen vooral niet te lang staan. Hij is snel op smaak, maar relatief gezien ook sneller over zijn optimale smaak heen.

Doe er mee wat je wilt, succes!! :proost:

Offline Sjoelen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #31 Gepost op: 26-02-2021 09:17 u »
Hi Jessy,

Bedankt weer, zie hieronder mijn opmerkingen.

Klinkt al als een goed plan en een goed plan is het halve werk. Dat moet vast een lekker biertje worden :biersmile:

Er is niet maar n manier, dus vat het niet bot op of als enige waarheid (Juist niet, want er zijn talloze verschillende manieren om een goed biertje te brouwen. Iedereen ontwikkelt uiteindelijk zijn/haar eigen manier.), maar ik wil je toch nog een paar kleine tips uit eigen ervaring meegeven:

Ik zou de 53 ˚C schrappen en gewoon 15 20 minuten op 44 ˚C maischen. Daarna direct doorverwarmen naar 64 ˚C en jouw huidige maischschema verder volgen. De mouten zijn tegenwoordig beter bereid door de mouterij en de 52/53 ˚C stap is eerder schadelijk voor de schuimstabiliteit dan dat het echt kwaliteit toevoegt.
Ik zat de 53 graden stap schrappen, klinkt logisch zoals je het vertelt. Het doorverwarmen dient dat zoals mijn handleiding aangeeft met 1 graden per minuut te worden verhoogd, of mag dit gerust sneller?

Je gaat overhevelen zonder kraan. In mijn ervaring gaat het hevelen dan te snel. Het spoelwater moet even de tijd krijgen om restsuikers op te nemen. Langzamer spoelen geeft dus uiteindelijk een hoger rendement. Wellicht is het een idee om de slang van je hevelfilter(als deze erop zit) te knijpen met een slangenklipje of iets dergelijks.
Goede tip, er zit een slang aan en ik zal deze knijpen

Een Weizen wordt doorgaans omschreven als een troebel bier. Ultramoss zorgt dat eiwitten in het bier snel neerslaan, wat dus zal zorgen voor een helder bier. Dus tenzij je een heldere weizen wil maken, zou ik het achterwege laten.
Ik hou zelf ook meer van een troebele weizen, dus dan laat ik de ultramoss achterwege!

Laat je niet leiden door het aantal dagen zoals aangegeven op het recept, maar houdt goed je waterslot in de gaten. De gist bepaald uiteindelijk grotendeels jouw planning en mijn ervaring is dat gist zich niet gemakkelijk laat voorspellen.
Duidelijk, wanneer het waterslot geen activiteit meer vertoont zal ik de einddichtheid gaan meten

Na het bottelen heet het geen nagisten maar hergisten. De gisting wordt namelijk herstart door de toevoeging van bottelsuiker, ofwel hergisting. ;)
Vaak na twee weken op fles is een Weizen al goed te drinken en laat de Weizen vooral niet te lang staan. Hij is snel op smaak, maar relatief gezien ook sneller over zijn optimale smaak heen.
Ah weer wat geleerd, die ga ik onthouden!


 :biersmile:

Offline JessyH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Life is always better with beer.
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #32 Gepost op: 26-02-2021 10:09 u »
Het doorverwarmen dient dat zoals mijn handleiding aangeeft met 1 graden per minuut te worden verhoogd, of mag dit gerust sneller?

Veelal wordt aangeraden om toch de 1 graden per minuut aan te houden. Dit is om meerdere redenen, waarvan ik er drie kan vertellen.
Ten eerste wordt het aangeraden om niet sneller te verwarmen om karameliseren te voorkomen.
Ten tweede heb ik ooit gelezen dat je bij een snellere verwarming kans hebt op denaturatie van enzymen. Dit is een onomkeerbaar proces dat in principe de werking van het enzym uitschakelt.
Ten derde wordt het aangeraden om niet te snel te verwarmen om een gelijkere temperatuurverdeling in je beslag te behouden. Als je bijvoorbeeld zo snel verwarmt dat de temperatuur met roeren niet meer gelijk te verdelen is, kan het onderste gedeelte van je beslag aanzienlijk warmer zijn dan het bovenste gedeelte.


Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 446
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #33 Gepost op: 26-02-2021 12:08 u »
Zoals lier hierboven ook schreef, bij stap 7:
Bij het hevelen de eerste hoeveelheid terug in de maischpan tot het wort helder is

Offline Sjoelen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #34 Gepost op: 26-02-2021 12:10 u »
Zoals lier hierboven ook schreef, bij stap 7:
Bij het hevelen de eerste hoeveelheid terug in de maischpan tot het wort helder is
Ja dat is mij bekend, stond niet bij de stap vermeld inderdaad, maar zal dit zeker zo uitvoeren. Bedankt!

Offline Sjoelen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #35 Gepost op: 26-02-2021 12:26 u »
Veelal wordt aangeraden om toch de 1 graden per minuut aan te houden. Dit is om meerdere redenen, waarvan ik er drie kan vertellen.
Ten eerste wordt het aangeraden om niet sneller te verwarmen om karameliseren te voorkomen.
Ten tweede heb ik ooit gelezen dat je bij een snellere verwarming kans hebt op denaturatie van enzymen. Dit is een onomkeerbaar proces dat in principe de werking van het enzym uitschakelt.
Ten derde wordt het aangeraden om niet te snel te verwarmen om een gelijkere temperatuurverdeling in je beslag te behouden. Als je bijvoorbeeld zo snel verwarmt dat de temperatuur met roeren niet meer gelijk te verdelen is, kan het onderste gedeelte van je beslag aanzienlijk warmer zijn dan het bovenste gedeelte.

Duidelijk, dan ga ik ook langzaam verwarmen. Maar dan toch nog 1 vraag hoe ik dit aanpak in mijn maischschema.
Begintemperatuur is natuurlijk duidelijk, maar dan...

Moet ik 20 min maischen op 44 graden, of verwarm ik in die 20 minuten direct langzaam naar de volgende stap van 64 graden?

stap 4: Maischen
44 ˚C      20 min.
64 ˚C      30 min.
72 ˚C      20 min.
78 ˚C      5   min.

PS: Sorry voor de vele vragen. Ik bestel het boek 'Verander water in bier' binnenkort, dus ik verwacht bij mijn volgende brouwsel een stuk minder hulp van jullie nodig te hebben.  :degroeten:

Offline JessyH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Life is always better with beer.
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #36 Gepost op: 26-02-2021 12:48 u »
Moet ik 20 min maischen op 44 graden, of verwarm ik in die 20 minuten direct lanzaam naar de volgende stap van 64 graden?

De tijden die altijd bij de maischschema's gegeven worden, zijn de 'rusttijden' van die stap. Dit betekent dat voor de gegeven tijd de temperatuur van deze stap behouden moet worden, ofwel 20 minuten op 44 ˚C. Als die tijd om is ga je verwarmen naar de volgende temperatuur, in jouw geval 64 ˚C. De tijd die nodig is om van stap naar stap te verwarmen wordt haast nooit gegeven, mede omdat dit natuurlijk voor ieder systeem anders is ivm het verwarmingsvermogen.

Je hoeft je niet te excuseren voor het stellen van vragen hoor, want ook na het lezen van dat boek zal je ongetwijfeld een aantal andere vragen hebben. Het boek biedt vooral de belangrijke basis voor het brouwen van bier. ^-^

Offline Sjoelen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #37 Gepost op: 26-02-2021 13:16 u »
De tijden die altijd bij de maischschema's gegeven worden, zijn de 'rusttijden' van die stap. Dit betekent dat voor de gegeven tijd de temperatuur van deze stap behouden moet worden, ofwel 20 minuten op 44 ˚C. Als die tijd om is ga je verwarmen naar de volgende temperatuur, in jouw geval 64 ˚C. De tijd die nodig is om van stap naar stap te verwarmen wordt haast nooit gegeven, mede omdat dit natuurlijk voor ieder systeem anders is ivm het verwarmingsvermogen.

Je hoeft je niet te excuseren voor het stellen van vragen hoor, want ook na het lezen van dat boek zal je ongetwijfeld een aantal andere vragen hebben. Het boek biedt vooral de belangrijke basis voor het brouwen van bier. ^-^

Weer helemaal duidelijk Jessy! :groots:

Offline Sjoelen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #38 Gepost op: 28-02-2021 17:14 u »
Vandaag gebrouwen, ging erg goed maar wellicht heb ik mijn mout wat te grof geschroot? Ik kom uit op een SG van 1030 terwijl mijn gebruiksaanwijzing aangeeft dat dit 1050 tot 1100 moet zou moeten zijn... Heb de gist erbij gedaan en hopen dat dit goed gaat komen! Ik heb gemeten op 20 graden.

Lees dat je ook suiker kan/moet toevoegen bij een te laag SG?



Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 861
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #39 Gepost op: 28-02-2021 20:06 u »
2 dingen vallen op:
Een Weizen met een SG van tussen de 1,050 en 1,100?? Zeker de laatste is veel teveel voor een Weizen. Typisch zit je rond de 1,050, misschien 1,060. Mijn Weizen van vorige week zondag kwam uit op 1,047; verwacht SG was 1,053. Maar, mijn SVG is nu al veel hoger (volgens iSpindel) dan verwacht, dus trekt de ABV bij

1,030 is inderdaad erg laag. Weet je zeker dat je dobber goed geijkt is? Ik zou er niet gauw suiker bijgooien; dat komt over het algemeen de smaak van je Weizen niet ten goede (nogal leeg en alcoholisch). Misschien kun je dat ongestraft doen voor een paar SG punten, maar niet om 20 punten "goed te maken".
Neem het als leermoment en kijk waar het fout gaat in je proces vooropgesteld dat je dobber goed geijkt was en je echt op 1,030 uitgekomen bent.

Overigens is een laag alcoholische Weizen ook niet echt verkeerd in de zomer. Dus als de smaak goed is...
Ik zou mijn dobber checken en kijken wat er gaat gebeuren. De gist zit erbij, dus dat gaat wel door.
En als je dobber toch goed is, even goed nagaan waar het tijdens het maischen verkeerd gegaan zou kunnen zijn..

[Edit] Hier de BKG kenmerken voor een Weizen (10A):
Technische kenmerken
Begin SG 1046 1057
SVG 78 84%
Alcoholpercentage 4,5 5,9 Vol%
Kleur 6 25 EBC
Bitterheid 10 20 EBU
Koolzuurgehalte 5,5 7,5 gr/ltr
Voorbeelden Schneider Original, Paulaner, Weihenstephan, Michael Plank

Offline t.g.breukink

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #40 Gepost op: 28-02-2021 20:50 u »
Ik merk nu trouwens op dat je een Weizen wil gaan maken en spreekt over lageren. Een Weizen hoef je niet te lageren, tenzij je een Kristal Weizen wilt maken. Dus na de nagisting lekker bottelen en binnen 2 weken op de fles zou het zomaar al een lekker biertje kunnen zijn.

Proost! :proost:

Mijn gister gebrouwen Weizen borrelt er nu lekker op los. Begin sg van 1058 (volgens recept 1055). Naast overkoken en te weinig spoelwater ben ik erg tevreden over mijn eerste brouw dag.



Ik zit te twijfelen over de volgende stap. Volgens het recept:
- gisten op 20 graden,
- overhevelen,
- lageren voor 3 weken op 7 graden
- bottlesuiker
- bottelen en 6 weken wachten.
- genieten

Geduld is een van de basis ingredinten welke ik maar weinig heb :-)

Wat bedoel je met nagisten? Is dat hetzelfde als de lageren stap in het recept?

Tnx voor de tips.


Offline Sjoelen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #41 Gepost op: 28-02-2021 21:16 u »
2 dingen vallen op:
Een Weizen met een SG van tussen de 1,050 en 1,100?? Zeker de laatste is veel teveel voor een Weizen. Typisch zit je rond de 1,050, misschien 1,060. Mijn Weizen van vorige week zondag kwam uit op 1,047; verwacht SG was 1,053. Maar, mijn SVG is nu al veel hoger (volgens iSpindel) dan verwacht, dus trekt de ABV bij

1,030 is inderdaad erg laag. Weet je zeker dat je dobber goed geijkt is? Ik zou er niet gauw suiker bijgooien; dat komt over het algemeen de smaak van je Weizen niet ten goede (nogal leeg en alcoholisch). Misschien kun je dat ongestraft doen voor een paar SG punten, maar niet om 20 punten "goed te maken".
Neem het als leermoment en kijk waar het fout gaat in je proces vooropgesteld dat je dobber goed geijkt was en je echt op 1,030 uitgekomen bent.

Overigens is een laag alcoholische Weizen ook niet echt verkeerd in de zomer. Dus als de smaak goed is...
Ik zou mijn dobber checken en kijken wat er gaat gebeuren. De gist zit erbij, dus dat gaat wel door.
En als je dobber toch goed is, even goed nagaan waar het tijdens het maischen verkeerd gegaan zou kunnen zijn..

[Edit] Hier de BKG kenmerken voor een Weizen (10A):
Technische kenmerken
Begin SG 1046 1057
SVG 78 84%
Alcoholpercentage 4,5 5,9 Vol%
Kleur 6 25 EBC
Bitterheid 10 20 EBU
Koolzuurgehalte 5,5 7,5 gr/ltr
Voorbeelden Schneider Original, Paulaner, Weihenstephan, Michael Plank

Hi Jan,

Goed om te horen dat je aangeeft dat het begin SG op de gebruiksaanwijzing niet lijkt te kloppen. Ik moet zeggen dat ik veel fouten heb ontdenkt in de handleiding, en dat ik daarom de volgende keer zelf mijn biertje ga samenstellen i.p.v. te kiezen voor een moutpakket. Wel zo leuk ook!

Mijn hydrometer zou moeten werken volgens degene waarvan ik hem gekocht heb. Maar volgens mij heb ik nog een tweede, zal daar morgen eens een test mee gaan uitvoeren.

Maar ik verwacht dat het lage SG te maken heeft met het schroten van de mout, sommige mout was niet gebroken. Ik dacht namelijk dat je alleen het vliesje moest beschadigen en dat het niet per se nodig was om de mout te breken. bij sommige mout was zelfs het vliesje niet gebroken kwam ik later achter. Beginnersfoutje dus, volgende keer beter!

Bedankt weer voor je heldere uitleg en advies! :groots:


Offline Sjoelen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #42 Gepost op: 28-02-2021 21:17 u »
Hier nog een foto van de geschrote mout, niet heel duidelijk  maar zo krijgen jullie een idee!

Offline JessyH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Life is always better with beer.
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #43 Gepost op: 28-02-2021 22:27 u »
Ik zit te twijfelen over de volgende stap. Volgens het recept:
- gisten op 20 graden,
- overhevelen,
- lageren voor 3 weken op 7 graden
- bottlesuiker
- bottelen en 6 weken wachten.
- genieten

Wat bedoel je met nagisten? Is dat hetzelfde als de lageren stap in het recept?

Zoals ik in n van mijn vorige posts al zei, is het lageren van een Weizen helemaal niet nodig. Dit alles is natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeur, maar in mijn beleving hoort een weizen troebel te zijn. Een kristal weizen daarentegen is wel helder.

Gewoon uit laten gisten en SG checken. Als stelregel neem ik: 3 dagen hetzelfde SG en je kunt in principe dan gaan bottelen.

Nagisten is niet hetzelfde als lageren. Tijdens de vergisting worden eerst alle snelle en makkelijke suikers door de gist opgesnoept en omgezet in alcohol. Dit heet de hoofdvergisting en bij dit proces is de vergisting het heftigste, want deze suikers worden sneller verwerkt dan de langere en moeilijkere suikerketens.

Na de hoofdgisting komt de nagisting. Tijdens de nagisting worden de moeilijkere suikers verwerkt en dit gaat een stuk langzamer.

Na de nagisting komt eventueel de lagering. Lageren is kort gezegd het laten rusten van bier voor het bottelen. En van de dingen die gebeurt tijdens de lagering is het helder worden van het bier, omdat gisten en eiwitten naar de bodem zakken.

Zoek eens hier op het forum of op google. Er zijn talloze topics te vinden over nagisting, lageren en dergelijke.

Offline JessyH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Life is always better with beer.
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #44 Gepost op: 28-02-2021 22:29 u »
Hier nog een foto van de geschrote mout, niet heel duidelijk  maar zo krijgen jullie een idee!

Het is inderdaad niet heel goed te zien, maar het lijkt wel alsof er een hoop hele korrels tussen zitten. Dat kan natuurlijk dan de oorzaak zijn van een lager begin SG

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 861
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #45 Gepost op: 28-02-2021 22:51 u »
Mijn hydrometer zou moeten werken volgens degene waarvan ik hem gekocht heb. Maar volgens mij heb ik nog een tweede, zal daar morgen eens een test mee gaan uitvoeren.
In principe moet een hydrometer in kraanwater van 20C een SG van 1,000 aangeven. Als je dobber iets anders aangeeft dan moet je 'm opnieuw ijken. Of, als ie systematisch te hoog of te laag aangeeft, zul je dat moeten verwerken in je meetresultaten.

Vergelijken met een andere dobber zegt niet heel veel, want de tweede kan een foutieve waarde aangeven. Beter is het om een bekende hoeveelheid water met afgepaste hoeveelheden sucrose te gebruiken om je dobber te controleren; dan weet je namelijk wat het (berekende) SG van de oplossing is en dus wat je dobber zou moeten aangeven.

Maar eerst maar eens kijken of ze een SG van 1,000 aangeven bij water van 20C. Dat zegt al veel.

Offline JessyH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Life is always better with beer.
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #46 Gepost op: 01-03-2021 08:08 u »
Beter is het om een bekende hoeveelheid water met afgepaste hoeveelheden sucrose te gebruiken om je dobber te controleren; dan weet je namelijk wat het (berekende) SG van de oplossing is en dus wat je dobber zou moeten aangeven.

Maar eerst maar eens kijken of ze een SG van 1,000 aangeven bij water van 20C. Dat zegt al veel.

Als hij dan op 20C een SG van 1,000 aangeeft, probeer dan eens een suikerwater oplossing te maken met een SG van 1,040. Dit kan je doen door 104 gram suiker toe te voegen aan 1 L water (Of natuurlijk 10,4 gram suiker op 100 mL). Kijk dan ook eens wat je hydrometer aangeeft.

Offline Sjoelen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #47 Gepost op: 01-03-2021 08:37 u »
Ik heb mijn hydrometer uitvoerig getest en deze geeft de goede SG waarde aan.

Kraanwater: 1000
1 L kraanwater + 104 g suiker: 1040

Conclusie, te grof geschroot. Die fout maak ik de volgende keer in ieder geval niet weer!
Ik had al zo'n vermoeden tijdens het brouwen, dit omdat het filteren wel erg soepel ging.
Dit terwijl er hier werd aangegeven dat je filterlaag wel eens dicht zou kunnen slibben met een weizen.

Voor de rest is het hele proces vlekkeloos verlopen en ondertussen borrelt het waterslot er op los.

Erg benieuwd naar het eindproduct, een lichte weizen die prima van smaak is kan ik ook waarderen!  :biersmile:

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 861
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #48 Gepost op: 01-03-2021 08:51 u »
Als je het van een afstandje bekijkt is het een best mooi resultaat, toch?
Ten eerste heb je je hydrometers geijkt, dus weet je 100% zeker dat ze een betrouwbare meting geven; altijd fijn als je op je gereedschap kunt vertrouwen. En ten tweede heb je je brouwproces verbeterd want ervaring hoe je niet moet schroten. Als dan ook nog eens je weizen goed van smaak is, dan kun je hele gebeuren het zelfs succesvol noemen!
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar hoe je je lichte weizen vind smaken en waar je op uitgekomen bent (SG/SVG/ABV), dus hou ons op de hoogte!

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 796
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stappenplan Weizen 20 L
« Reactie #49 Gepost op: 01-03-2021 08:59 u »
WB06 is een 'diastaticus', zie ook https://fermentis.com/en/fermentation-solutions/you-create-beer/safale-wb-06/
Maakt zelf een enzym aan dat weer moeilijke suikers afbreekt, dus gist de laatste puntjes heel langzaam door.
Bij hogere temperatuur gaat dat proces wat sneller, zeker NIET te snel temperatuur laten zakken.
Deze moet echt goed uitgisten, anders gaat de gist na warme hergisting alsnog aan de slag en heb je spuiters.
Succes,  Snelbier

Tags: