Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bekroonde Sterke Saison nabrouwen  (gelezen 71 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Peter13

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Bekroonde Sterke Saison nabrouwen
« Gepost op: 22-02-2021 10:57 u »
Met trots plaats ik hier het winnende recept van misschien wel het meest bijzondere brouwkampioenschap ooit. Volgens mij met het vervallen van het ONK en BONK ook het enige landelijke kampioenschap dit jaar. Live de bokaal in ontvangst nemen was mooier geweest, maar super dat het doorgegaan is en ik heb genoten van de uitzending. Knap en goed gedaan!

Ik heb met mijn Sterke Saison 91 punten gehaald. Als algemene beleving vonden de keurmeesters het een zeer mooi bier, mooi complex en in balans. Vorig jaar heb ik met het zelfde recept meegedaan, maar toen had hij een eind SG van 1001, scoorde met 79 punten goed, maar werd te droog bevonden. Daarom heb ik voor deze versie het maischschema wat aangepast met een korte rust op 63 graden waardoor het eind SG op 1008 geŽindigd is, daardoor minder droog. Verder relatief veel aromahop gebruikt omdat deze gist zo sterk is van smaak dat hij anders de hoparoma teveel onderdrukt.

27L/33 IBU/BSG 1070/ESG 1008

30,25 Liter Maischwater  5,5 ml mz
15,25 Liter Spoelwater    3 ml mz

7900 gr Pilsmout (79%)
1500 gr Lichte Tarwemout (15%)
300 gr Carahell (3%)
300 gr Havervlokken (3%)

Maischschema:
63 graden 20 min
72 graden 40 min
78 graden 1 min

Hop:
33 gr Cascade 7,4 a 75 min
20 gr Cascade 7,4 a 30 min
49 gr Cascade 7,4 a 10 min
5 gr zoete sinaasappelschil 10 min

Gist:
M29 2 zakjes

Vergist op 26 graden, na 14 dagen gebotteld.

Verder zou ik het leuk vinden als ook de andere prijswinnaars hun recept plaatsen. Alvast bedankt!

Ik heb het hier genoemde schema aangehouden. Na een week op 1003, uiteindelijk nog doorgegaan tot 1001. Een paar dagen geleden gebotteld, dus binnenkort zal ik het resultaat proeven. Het zal wat droger zijn dan bij Sjoerd...

Tags: