Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Halve hoeveelheid brouwen  (gelezen 584 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline t.g.breukink

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Halve hoeveelheid brouwen
« Gepost op: 21-02-2021 21:56 u »
Volgend weekend van plan om mijn eerste brouwsel te brouwen. Dit weekend aan het winkelen geweest. (schrootmolen, Klarstein brouwketel en andere onderdelen) Om het brouwen in de vingers te krijgen en een stabiel proces op te zetten lijkt het me goede oefening om twee keer hetzelfde te brouwen met hopelijk hetzelfde resultaat. Als het proces stabiel is daarna door naar een ander recept. Ik heb een hefeweizen moutpakket aangeschaft van Brouwland met de ingrediënten:

Pils 3 EBC (gerst),
tarwemout 3 EBC (tarwe),
Cara-crystal 120 EBC (gerst),
hop Tettnanger,
biergist.

Hiermee zou je 20 L wort produceren. Kan ik overal de helft van gebruiken voor 10 L en over 3 weken een nieuw brouwsel maken met de andere helft?

Ik twijfel vooral over houdbaarheid en hoeveelheid van de gist en hop.



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Rob.Erto

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Al doende leert men
Re: Halve hoeveelheid brouwen
« Reactie #1 Gepost op: 21-02-2021 22:14 u »
Ja dat kan. Gist afgesloten in de koelkast bewaren, hop in de vriezer.

Online JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 711
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Halve hoeveelheid brouwen
« Reactie #2 Gepost op: 21-02-2021 23:04 u »
Als je een 30 liter Klarstein automaat hebt gekocht, moet je er wel rekening mee houden dat 10 liter er mee brouwen minder goed gaat dan er 20 liter mee brouwen. Dat heeft, onder andere, te maken met 'dead space' of de loze ruimte tussen moutkorf en ketel waar al gauw zo'n 5 liter water in gaat zitten. Effectief houdt je dan circa 5 liter over voor het maischen wat weinig is voor je mout; het beslag wordt dan te dik en de extractie/rendement te laag.
Op een groter brouwsel is dit naar verhouding minder groot en dus minder van belang.

Als je ketel nog groter is – Klarstein heeft ook 35, 40 en 70 liter automaten – dan wordt dit alleen maar erger...

Je kunt kleinere brouwsel maken met grotere automaten, maar voor een 30 liter automaat zou ik niet minder dan 20 liter brouwen.

Op zich wel een goed idee om enkele keren hetzelfde brouwsel te maken om de automaat te leren kennen.

Offline jazon1963

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Land: nl
  • Hydrateren kun je leren..!!
Re: Halve hoeveelheid brouwen
« Reactie #3 Gepost op: 22-02-2021 14:14 u »
Als je een 30 liter Klarstein automaat hebt gekocht, moet je er wel rekening mee houden dat 10 liter er mee brouwen minder goed gaat dan er 20 liter mee brouwen. Dat heeft, onder andere, te maken met 'dead space' of de loze ruimte tussen moutkorf en ketel waar al gauw zo'n 5 liter water in gaat zitten. Effectief houdt je dan circa 5 liter over voor het maischen wat weinig is voor je mout; het beslag wordt dan te dik en de extractie/rendement te laag.
Op een groter brouwsel is dit naar verhouding minder groot en dus minder van belang.



Als je tijdens het maischen veel roert en de pomp laat lopen is die dead space toch te verwaarlozen? Of denk ik verkeerd...

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 604
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Halve hoeveelheid brouwen
« Reactie #4 Gepost op: 22-02-2021 15:40 u »
Als je tijdens het maischen veel roert en de pomp laat lopen is die dead space toch te verwaarlozen? Of denk ik verkeerd...
Je kunt niet teveel vocht uit die 'loze ruimte' pompen, anders valt de bodem droog, bakt aan, en ketel kan in beveiliging schieten.
Overigens doet bij circuleren alles mee voor omzetting, dat gebeurt in het hele wort.
Je kan dus niet zo dik inmaischen als bij traditioneel brouwen. Beetje meer startwater, minder spoelen.
Proost, Snelbier.

Offline Brouwerij De Stichting

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 141
  • Land: nl
  • In de buurt van Zoetermeer
Re: Halve hoeveelheid brouwen
« Reactie #5 Gepost op: 22-02-2021 16:05 u »
Loze ruimte zo veel mogelijk opvullen?

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 604
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Halve hoeveelheid brouwen
« Reactie #6 Gepost op: 22-02-2021 16:37 u »
Loze ruimte zo veel mogelijk opvullen?
;D  Heb het ooit DODE RUIMTE genoemd (anderen ook) en dat bleek soms slechts te vallen.
Loze ruimte is het ook niet, want er zit wat in er gebeurt veel tijdens maischen.
Pomp-reservoir lijkt me wel politiek correct, maar roept ook weer vragen op.
Met dit soort zaken zeg ik: "Niet teveel over nadenken, het is er gewoon"
Oplossing ik te simpel voor woorden: zoveel water gebruiken dat de mout onder water staat. KIJKEN wat in je installatie gebeurt.
Wie het effect wil zien moet eens 6 liter water in een emmer gooien met 2kg mout, en vervolgens dat prutje in de brouw-automaat gooien.
Dan valt het kwartje wel, denk ik.

Voor topic-starter geldt (zoals al aangegeven door anderen): Kleine batches kan, maar meestal moet je met meer water starten en dus minder spoelen.
  Proost,  Snelbier

Offline Hannes

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • op weg naar perfectie, helaas ben ik verdwaald.
Re: Halve hoeveelheid brouwen
« Reactie #7 Gepost op: 22-02-2021 17:13 u »
Pomp/leiding volume.

Ik had hetzelfde met mijn Herms. Netjes 20 liter in de maischketel. Rond pompen om op te warmen. Voordat mout erin ging nog eens gemeten. 1,5 liter weg. Huh. Tja de leidingen waren leeg bij opstarten, maar die moeten ook gevuld worden.

Offline t.g.breukink

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Halve hoeveelheid brouwen
« Reactie #8 Gepost op: 22-02-2021 17:34 u »
Als er dead space is zal er ook wel active space zijn.  Omdat een plaatje meer laat zien dan hierbij geprobeerd mijn eerste plaatje te posten.



Over aanbranden maak ik mijn niet zo een zorgen omdat je hier altijd wel wort hebt. Daarnaast kan het vermogen iets omlaag omdat de hoeveelheid lager is.

Dat er relatief minder 'active space' is lijkt me wel problematisch. Als dit allemaal op elkaar zit in een dikke pap zal er weinig zetmeel worden opgenomen.

Ik ga de proef op de som nemen en het met 10L proberen. Eventueel wat minder spoelwater en meer maischwater. Mocht het meer op brooddeeg gaan lijken dan beslag dan heb ik weer wat geleerd. Er zit zeker wel een minimun aan wat je kunt brouwen. Als het brouwwater erin zit en ik een keer de pomp laat lopen kan ik hopelijk inschatten of het gaat lukken.


zoveel water gebruiken dat de mout onder water staat. KIJKEN wat in je installatie gebeurt.

Dank voor de tips.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 604
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Halve hoeveelheid brouwen
« Reactie #9 Gepost op: 22-02-2021 17:52 u »
t.g.breukink,  aan plaatjes te zien heb je het principe begrepen. Mini-brouwsel moet lukken, serieus.  :degroeten:
Tip: houd bij inmaischen wat heet water achter de hand. Als de moutkorf voor gevoel te droog is gooi je er water bij, en trek dat af van spoelwater.
Niet teveel over nadenken, werk op zicht en gevoel.
Meer spoelen geeft wat hoger rendement, maar te weinig startwater is FUNEST. Zeker in een brouw-automaat.
Ga brouwen, zoek de grenzen op van je ketel. Liever vroeg vallen en van leren dan te laat opstaan.
Proost,  Snelbier

Nabrander: zoals je al opmerkte kan vermogen van ketel omlaag bij kleine brouwsels. Moet je zeker doen, zowel bij maischen als koken..
Is géén garantie tegen aanbranden; als je de bodem onder moutkorf leegtrekt gaat dat ZEKER aanbranden.

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop
Re: Halve hoeveelheid brouwen
« Reactie #10 Gepost op: 22-02-2021 19:12 u »
Meer spoelen geeft wat hoger rendement,
Dat zeker niet doen, je spoelt looistoffen uit de mout.
Alleen doorspoelen als je het vocht gebruikt voor giststarters of voor stookwijnn
maar te weinig startwater is FUNEST.
Zeker in een brouw-automaat.
Zeker in een brouw-automaat met een gat in de bodem, alwaar de pomp de hele bodem leeg kan trekken!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.054
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Halve hoeveelheid brouwen
« Reactie #11 Gepost op: 22-02-2021 23:11 u »
Als er dead space is zal er ook wel active space zijn.  Omdat een plaatje meer laat zien dan hierbij geprobeerd mijn eerste plaatje te posten.



De zetmeel wordt vrijgemaakt uit de mout die in de korf zit en gaat door het filter naar de "dode ruimte". Ook in de "dode ruimte" vindt er omzetting van zetmeel door enzymen plaats... Overal in je brouwketel is enzymactiviteit.

Dit betekent echter niet dat je ongestraft kleine brouwsels kunt brouwen in een brouwapparaat. Deze apparaten zijn ontworpen op een minimale hoeveelheid vloeistof.

Offline Procion

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Halve hoeveelheid brouwen
« Reactie #12 Gepost op: 23-02-2021 12:56 u »
Vorige week nog een Weizen gebrouwen met 15 L maischwater in een Brew Monk 30 (beslag dikte 4.54 l/kg), dit was dus veel te dik waardoor het rendement veel te laag was.
De volgende keer ga ik 5.4 l/kg hanteren (17.8 liter maischwater en 2 liter spoelwater) om te kijken of dit een positief effect gaat hebben. Als het dan nog steeds te droog is, dan gebruik ik al het spoelwater tijdens het maischen.

Dit was met 15 L (12 L in gistvat) al een probleem, met 10 L (in het gistvat) heb je maar weinig marge voor spoelwater.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.359
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Halve hoeveelheid brouwen
« Reactie #13 Gepost op: 23-02-2021 17:52 u »
Ik denk dat je prima tien liter kunt brouwen in een BrewMonk 30 / Easybrew etc. Maar dan moet je inderdaad niet spoelen zodat je toch minimaal een liter of 15 water in de ketel hebt, en geen al te zwaar bier zodat de hoeveelheid mout ook binnen de perken blijft. Een kwestie van proberen hoever je kunt gaan.

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop
Re: Halve hoeveelheid brouwen
« Reactie #14 Gepost op: 23-02-2021 18:45 u »
Ik denk als je 10 L per keer wilt brouwen, de aanschaf van HopfenGott 15L een handiger aanschaf was geweest. :degroeten:
Met die 30 L ketels zou je gewoon het maximale moeten brouwen voor optimale werking en rendement. :groots:
Net zoals mijn voormalige buurman, die reed hele jaar in een te grote auto, omdat 's zomers met de vakantie een caravan moest trekken.

Tags: