Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Andere havermout -> Andere kleur?  (gelezen 495 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BBD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Andere havermout -> Andere kleur?
« Gepost op: 18-02-2021 23:36 u »
Hallo mensen,

Hier even een vraag waar misschien iemand wel door ervaring een antwoord op heeft:

Ik heb een tijdje terug een bier gebrouwen Session IPA ( in een fermentasaurus)
Nu heb ik deze al een x eerder gebrouwen, echter heb ik nu een duidelijk kleurverschil.

De gele kleur is toch echt meer naar bruinig gegaan. En dat kleurt toch net ff wat anders...

Aangezien er in dit recept ook wat andere dingen gaan dan pilsnermout:

Havervlokken (Havermout)
Tarwevlokken
Gerstevlokken

Die ik in dit geval van een andere bron vandaan heb.... (Ik kon namelijk bij niemand op dat moment alle 3 de producten bestellen.)
Is mijn hoofd vraag de volgende:

Zou het kunnen zijn dat, deze wisseling van leverancier(s) hebben gezorgd voor een donkerdere kleur dan de voorgaande keer?

De havervlokken // havermout is dit maal bijvoorbeeld "Młyny Stoisław Havermout Instant 500 g"
(gewoon bij de Jumbo vandaan https://www.jumbo.com/myny-stoisaw-havermout-instant-500g/364815PAK )

En welke havervlokken halen jullie normaliter?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 179
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Andere Havermout -> Andere kleur?
« Reactie #1 Gepost op: 19-02-2021 07:30 u »
Het zou natuurlijk ook oxidatie kunnen zijn?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.126
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Andere havermout -> Andere kleur?
« Reactie #2 Gepost op: 19-02-2021 22:36 u »
Haver-, tarwe- en gerstevlokken worden niet geŽest zoals mout. Ze geven minder kleur dan pilsmout...

Een verkleuring van geel naar bruin wordt zoals Alexander ook schrijft meestal veroorzaakt door oxidatie. Een klein lekje in je gistvat kan zorgen voor vervelende oxidatie smaken en verkleuring van je bier.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.959
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Andere havermout -> Andere kleur?
« Reactie #3 Gepost op: 20-02-2021 07:50 u »
In theorie zou het natuurlijk wel kunnen dat de vlokken donkerder zijn. De vlokken worden gestoomd en gedroogd waardoor ze wel een warmtebehandeling krijgen. Dan zou je het ook wel aan de kleur van  de vlokken zelf moeten kunnen zien.

Offline De HaAn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: nl
  • bierbrouwen is mijn hobby (en drinken)
Re: Andere havermout -> Andere kleur?
« Reactie #4 Gepost op: 20-02-2021 08:20 u »
Het is belangrijk om te weten of de kleur van het wort ook donkerder was dan kan het aan de grondstoffen gelegen hebben of onvoldoende roeren tijdens opwarmen.
Anders zal het waarschijnlijk oxidatie zijn.
Na het koken tap ik altijd in een glas wort af om indruk te krijgen van de kleur en dit gebruik ik na afkoelen voor mijn sg bepaling.

Offline BBD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Andere havermout -> Andere kleur?
« Reactie #5 Gepost op: 25-02-2021 22:57 u »
Mensen bedankt voor jullie reacties!

Het zou natuurlijk ook oxidatie kunnen zijn?

Tja die kans is vrij klein, aangezien ik fermenteer onderdruk. Wil niet zeggen dat het niet kan. Maar zolang je druk op zo'n vat hebt, kan er geen O2 in komen.
Vandaar dat ik het oxidatie niet als eerste boosdoener zou willen aanwijzen.
Betekent natuurlijk niet dat het totaal is uitgesloten.

Een verkleuring van geel naar bruin wordt zoals Alexander ook schrijft meestal veroorzaakt door oxidatie. Een klein lekje in je gistvat kan zorgen voor vervelende oxidatie smaken en verkleuring van je bier.
Zie anwoord Alexander_H

In theorie zou het natuurlijk wel kunnen dat de vlokken donkerder zijn. De vlokken worden gestoomd en gedroogd waardoor ze wel een warmtebehandeling krijgen. Dan zou je het ook wel aan de kleur van  de vlokken zelf moeten kunnen zien.
Dat vroeg ik mij dus stiekem een beetje af. Of het gewoon een verhaal is van alles van de zelfde grote hoop, met een ander labeltje erop. Of is er toch iets anders....
Heb/ had ze niet allebei naast elkaar, maar er is mij aan de buitenkant niet veel opgevallen.


Tags: