Recept irish Red

Gestart door rutger1973, 12-02-2021 15:57 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

rutger1973

Hallo brouwsers,

Volgens mij is een Irish Red niet een van de meest favoriete biersoorten. Ik vind zelf bijv een Murphies red van de tap een heerlijke doordrinker... beetje karamel, licht geroosterde smaak, mooie kleur. Ik heb onderstaand recept in elkaar gezet, erg benieuwd naar jullie reacties.

Vergistbare ingrediënten (3.15 kg)
2 kg - Pale Malt, Maris Otter 5.9 EBC (63.5%)
700 g - Swaen Munich Light 13 EBC (22.2%)
150 g - Cara 120 MD 120 EBC (4.8%)
150 g - Crystal malt 160 EBC (4.8%)
150 g - GoldSwaen Red 50 EBC (4.8%)

Hop (34 g)
45 min - 20 g - Fuggle, U.S. - 4.75% (19 IBU)
15 min - 14 g - Goldings, East Kent - 5% (7 IBU)

Gist
1 pkg - Fermentis SafAle English Ale S-04

Eenstapsmaisch
65 °C - 60 min - Temperatuur
78 °C - 5 min - mash out

Start SG 1.054
Eind SG 1.014




PaultjePils

Hoi Rutger,

Het recept ziet er al goed uit. Binnenkort wil ik ook een keer met s-04 een irish red brouwen. Vroeger deed ik dat altijd met irish ale 1084. Persoonlijk zou ik het totaal aantal caramouten naar 10 procent gooien ipv 15. Je zou één van de donkere caramouten weg kunnen laten. Eventueel (tot 1%) aanvullen met roasted barley om de kleur te compenseren. Dan heb je ook meer het geroosterde wat jij zegt lekker te vinden van Murphy's Red. David Heath heeft laatst dit gedeeld:

2.457 kg / 5.4 lbs - Pale Ale 8 EBC (63%)
975 g / 2.14 lbs - Munich 14 EBC (25%)
234 g / 8.25 oz - Carapils 3 EBC (6%)
195 g / 6.87oz  - Crystal 50 EBC (5%)
39 g / 1.37 oz Roasted Barley 1200 EBC (1%)

Hier zou ik echter carapils van weglaten en volledig 10 procent cara red doen. Uiteraard kan je jouw recept brouwen zoals die nu al is  :proost:


Jan de Graaff

Ik heb afgelopen week een Cwtch – Welsh Red Ale van Tiny Rebel gedronken. Die was erg lekker (Champion Beer of Brittain 2015) en een wat "modernere kijk" op Red Ales. Dat betekent – natuurlijk zou ik bijna zeggen – dat er wordt gekoudhopt met Citra en Columbus. Niet helemaal stijlvast, maar wellicht dat vanaf nu de Welsh Red Ale een eigen stijl wordt. Ik heb er van genoten en gahe'm zeker zelfs eens brouwen! Kloonrecepten zijn overal te vinden, bijvoorbeeld hier.

Ik heb overigens ook gezien dat Muntons er een blik-kit van heeft gebrouwen, maar die is in Nederland niet te krijgen momenteel. De online verkopers op het vasteland van Europa hebben hem niet en de Britse verkopers verschepen momenteel niet naar de rest van Europa; ze hebben hun Brexit spulletjes nog lang niet op orde...

Wellicht handig voor extra inspiratie, de Cwtch recepten. Het is toch nèt even wat anders, maar wel totaal anders dan Murphy's Red, dat wel.

Arthur B

Ik ben ook toevallig met een recept bezig geweest afgelopen week. Inderdaad S-04 en East Kent Goldings (het origineel gebruikte Target).

Mout: Pale Ale (87%), Munich (6%), Cara Gold (4%) en Special B (3%). Ik weet niet meer waar ik het originele recept vandaan had, maar het werd goed gewaardeerd. Dus maar eens proberen. 😉

Edit - gevonden: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,30038.msg458892.html#msg458892

Arthur B

Citaat van: JanDeGraaff op 13-02-2021  09:49 uIk heb afgelopen week een Cwtch – Welsh Red Ale van Tiny Rebel gedronken. Die was erg lekker (Champion Beer of Brittain 2015) en een wat "modernere kijk" op Red Ales. Dat betekent – natuurlijk zou ik bijna zeggen – dat er wordt gekoudhopt met Citra en Columbus. Niet helemaal stijlvast, maar wellicht dat vanaf nu de Welsh Red Ale een eigen stijl wordt. Ik heb er van genoten en ga 'm zeker zelfs eens maken! Kloon recepten zijn overal te vinden, bijvoorbeeld hier.

Cheers!

Arthur B

Citaat van: PaultjePils op 12-02-2021  20:40 uDavid Heath heeft laatst dit gedeeld:

2.457 kg / 5.4 lbs - Pale Ale 8 EBC (63%)
975 g / 2.14 lbs - Munich 14 EBC (25%)
234 g / 8.25 oz - Carapils 3 EBC (6%)
195 g / 6.87oz  - Crystal 50 EBC (5%)
39 g / 1.37 oz Roasted Barley 1200 EBC (1%)

Hier zou ik echter carapils van weglaten en volledig 10 procent cara red doen. Uiteraard kan je jouw recept brouwen zoals die nu al is  :proost:

Had ik ook gezien:

Hij gebruikt overigens Nottingham.

rutger1973

Dat filmpje had ik net ook gezien. Recept wat aangepast en ik ga die Nottingham van Lallemand eens proberen.


D.R.K.

Citaat van: rutger1973 op 13-02-2021  14:18 uDat filmpje had ik net ook gezien. Recept wat aangepast en ik ga die Nottingham van Lallemand eens proberen.

Net ook een Red Ale gebrouwen met deze gist, ging wel mooi verder door dan verwacht.
Begin SG was 1060 en berekende eind zou 1014 moeten zijn, maar ging door tot 1006 met Nottingham als gist.
Jongbier was wel al erg lekker, dus ben benieuwd, het is nog even wachten want hij staat nog niet lang op fles.

Andere Red die ik met US05 gebrouwen heb was eerst wat waterig van smaak, maar nu die bijna op is is die ineens erg lekker aan het worden en veel voller, mid september 2020 is die op fles gegaan.

lier

Irish red, goed idee

PaultjePils

Citaat van: D.R.K. op 14-02-2021  11:11 uNet ook een Red Ale gebrouwen met deze gist, ging wel mooi verder door dan verwacht.
Begin SG was 1060 en berekende eind zou 1014 moeten zijn, maar ging door tot 1006 met Notty als gist.


Ik vind 1006 wel heel erg ver doorgegist vanaf 1060. In mijn ervaring gaat Nottingham inderdaad iets verder dan verwacht en zeker wel iets over de 80% SVG. Daarom kies ik voor mijn volgende Irish Red voor de S-04.

Arthur B

Citaat van: PaultjePils op 14-02-2021  16:54 uDaarom kies ik voor mijn volgende Irish Red voor de S-04.

Is dat plan nog geslaagd?

PaultjePils

Helaas nog niet aan toegekomen. Mogelijk gaat het dit jaar nog gebeuren  ;D

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.