Ik heb gisteren dezelfde tripel receptuur opnieuw gebrouwen. Het is me gelukt te brouwen zonder het verbranden van het element.

Ik heb 2% rijsthulzen toegevoegd en een flow van 3 l/min aangehouden waardoor de PID controller minder power aanstuurt naar het element.
Verder heb ik een eenstapsmaisch toegepast zodat er minder verwarmingsstappen zijn.
Er was een temperatuursverschil van 2 graden tussen de ketel en de rimsbuis en heb de ketel temperatuur aangehouden als maischtemperatuur en de setpoint van mijn PID controller 2 graden hoger ingesteld. Ik vraag me nog steeds af of dit de juiste manier is. Wellicht ben ik nu wel 2 graden hoger aan het maischen dan gewenst of zou een gemiddelde tussen de 2 temperaturen beter zijn?
Verder ben via Homebrewtalk forum ook nog wat wijzer geworden over het brouwen met een rimsinstallatie. Het is immers ook een proces wat veel in Amerika gebruikt wordt. Het wordt aangeraden om kruidnagel en proteïne rust op lagere temperaturen niet te verhitten met een rimsbuis vanwege de dan nog niet afgebroken zetmelen die aan het element “plakken”. Een infusie met kokend water wordt dan vaak toegepast.
Zie onderstaande reactie:
I ramp a full volume mash (not step mash) 145F to 160F. Infusion start at 145F hold for 40 minutes then ramp to 160F over 50 minutes. Recirculating the mash at 3 gallons/minute during the whole process. A 1650 watt RIMS at full power increases the overall mash tun 0.33 degreesF/minute with 20 gallons and 36 pounds of grain. At full power it's a 3.5 degrees difference between the inlet and outlet temperatures. The only temperature measurements really required for your whole brew system are at the RIMS inlet (the coldest part of the mash tun) and the RIMS outlet which should never exceed 160F before mash out. BTW, use the RIMS in conjunction with your boil kettle to heat your strike water, nice time saver. The finished wort is pumped to the boil kettle slow enough (~1 gallon/min) to achieve mash out at 175F.
So to answer the OP, you must know the RIMS inlet and outlet temperature and adjust flow and RIMS power based on observed temperatures. As for 120F to 150F, an infusion addition would be the best IMHO. Scorching occurs when the RIMS is boiling the wort! Turn the RIMS off a minute or so before the pump flow, and don't operate the RIMS output above ~190F which might happen while the RIMS helps the boil kettle bring the wort to the boiling point, another time saver btw. Note the inlet and outlet probe locations on my setup as well as the flow meter.
If I perform an infusion, I blend in the hot water through the valved RO water inlet to the pump (see attached) and am able to monitor the RIMS outlet so as not to exceed a safe temperature for the amylase enzymes. Don't think of step mashing as discrete temperatures that must be achieve instantly, but rather a gradual increase from the beta amylase peak performance to peak alpha amylase performance.
The RIMS-Pump system runs all brew day with the exception of the first 75 minutes of the boil. It monitors all the required temperature measurements, moves all the liquids around, and aids in strike water heating and helps heat the wort to a boil (stop at ~ 190F to avoid scorching) a great time saver for me.
Groet Ruud